Porod do vody. Máte zkušenost?
Ahojky ráda bych se zeptala zda nějaká z vás má zkušenosti rodit do vody? Výhody/ nevýhody 🍀moc děkuju .
Do vody rodila sestrenice mého muze oba syny a chválila si to. Rodila doma s manželem a PA. A vzpomíná na to v dobrém. Oba porody byly spontanni, hlavičkou, kluci byli v terminu, bez streptokoka....
Mě bude stačit vana na 1.dobu porodní v porodnici. Když jsem čekala dceru, tak taky jakože porod do vody. No, byla jsem prvorodicka s tehdy to nebylo moc běžné a dostupne ani v Praze (pred 18ti lety). Realita je stejne pak jinde. Teď už mi to je celkem šumák, ale pro 1.dobu porodní mi to přijde fajn a příjemný.
Do vody jsem rodila dvakrát, a to jen proto, že při druhém porodu jsme to nestihli, jinak by to bylo třikrát. A měla jsem pozitivního streptokoka, není to kontraindikace. Při třetím porod jsem kvůli porodu do vody jela z druhého konce Prahy do Rakovníka, skoro 80 kilometrů, jednoznačně mi to stálo za to. Pro mě voda umožňuje pohodlnou volbu poloh, které jsou pro mě ideální, mezi kontrakcemi jsem stíhala usnout, jak mi bylo pohodlně, teplá voda pomáhala zvládnout kontrakce, mohla jsem si miminko sama chytit bez strachu, že někam spadne. Jako obrovskou výhodu jsem vnímala, že uprostřed bazénku na mě nikdo nedosáhl, takže jsem si mohla sama řídit, kdy chci cizí pomoc a kdy si chci rodit sama. A po porodu nebylo potřeba žádné balení miminka, docela dlouho jsme leželi a hřála nás voda.
Nevýhody neshledávám, pro mě to byla jasná volba.
Jako nevýhodu vidím, že ti to nemusí vyhovovat. Představovala jsem si jak před porodem budu v teplé vodě, ve sprše, ale bylo mi z toho zle. Pak třeba v Rakovníku není neonatologie, takže bude-li s miminkem nějaký problém převezou ti ho, ale ty zůstaneš v porodnici,kdes rodila.
@rebe právě vím že to moc nemocnic nepodporují a voda mi j v těhotenství dost pomáhá tak sem chtěla zkusit jako prvorodička do vody
@carolinam89 sestra první rodila do vody, další 3 už radši ne. Taky si myslela, jak to bude super, ale nebylo. Říkala, že jí voda vadila v tlačení a malý vždy "vyjel" kousek ven a pak se hlavička zase vrátila.
Já třeba druhou půlku první doby porodní strávila na míči ve sprše s teplou vodou. Bylo to úplně bomba a strašně mi to pomohlo. Ale pak mi to začalo vadit a byla to přesně ta doba, kdy malá chtěla ven.
Byl to můj plán rodit ambulantně do vody v Rakovníku. Bohužel byl syn koncem pánevním, tak to vodu jsem vynechala.😉
Mně porodní asistentka napustila plnou vanu teplé vody a já se těšila, jak to určitě bude super, ale vydržela jsem tam 2 kontrakce a musela jsem ven, byly ve vodě mnohem horší. Tak jen chci říct, že to nemusí být vždy přijemné...
@carolinam89 slyšela jsem o porodech do vody někdo si to chválí, někdo ne. Když jsem se ptala proč u nás není porod do vody, bylo mi řečeno od Mudr. Že to je rizikové, že dost miminek po porodu do vody tu vodu vdechlo a dost maminek následně řeší infekce. Když jsem se bavila dál, že to tak hrozný být nemůže tak mu bylo řečeno že 7 z 10 mají po porodu do vody dost vážné komplikace a proto se to u nás tak neodporuje. Nevím kde je pravda 🙂 asi každá žena musí vědět co chce. Ale pořád lepší rodit do vody v nemocnici, než jako některé postižené ženy co rodí doma
@pampelina18 To by mě teda opravdu zajímal zdroj této informace. Fakt nevidím logický důvod, proč by zrovna u nás měly mít děti porozené do vody výrazně vyšší riziko komplikací než děti porozené do vody všude jinde v Evropě, kde uznávají, že porod do vody u fyziologického těhotenství je stejně bezpečný jako klasický porod.
@rebe Možná to bude tím, že je pro většinu porodníků stále "problém" pokud žena nerodí na koze a hlavně na zádech.
Jinou polohou jim komplikuje jejich práci. - Což je opravdu názor PA s 15 letou praxí. 🤦
Díky za každou porodnici, kde nechávají prostor ženám, jejich tělu a intuici.
@michaela666 I přesto jsem fascinovaná, že se někdo nestydí tvrdit tak nestydatou lež...
@rebe Mělník cca 8 let zpět. Ale tam v ty době ještě nutili ženy rodit jen na koze a na zádech.
@pampelina18 To možná hodně vypovídá. Rizika polohy na zádech jsou celkem známá už i mezi laiky. To jim najednou rizika nevadila...
@rebe byla jsem tam, když nechávali rodit ženskou na chodbě a chodili kolem ní návštěvy. Takže to asi taky něco vypovídá.... Asi bych tam nerodila přirozeně. Ale CS tam dělají suprově a přístup personálu pro ženský po CS je tam úplně parádní.
@pampelina18 To naprosto chápu a oceňuju, při CS je přístup personálu hodně důležitý.
@alexandra65 Nelze otevřít.

Nevýhody: nechce se mi jet 100km, abych mohla rodit do vody, do poslední chvíle stejně nevíš, jak bude porod postupovat a zda budeš rodit do vody, voda musí být čistá, takže obrovská spotřeba vody, hrozí infekce jak tobě, tak dítěti. Nesmíš mít před porodem pozitivního streptokoka. Dítě musí být hlavičkou dolů. Nesmíš být po císařském řezu.
Výhody: úleva od bolestí a krásná relaxace před samotným porodem, menší poranění při porodu. Rodila kamarádka jako svůj 2. porod a byla nadšená.