icon

Porod doma?

kacasa
26. led 2017

Mám dvě děti..již velké .. Znovu jsem se vdala a zvažujeme miminko..Tedy..spíše já zvažuji, manžel moc chce. První porod byl nic moc..ale tak v normě..druhý strašný. Navázání kontaktu s dítětem..v ani jednom případě..ihned odneseny. Přístup v porodnici, zákroky..všechno špatně..málá se narodila v ohrožení života.. prostě porodnic a doktorů...a jakýchkoliv zásahů..a hlavně hnusné arogantní chování..toho všeho mám plné zuby..a tehdy po porodu jsem prohlásila..že už děti nikdy nechci.. Vydrželo mi to 10 let a teď tedy váhám... Chtěla bych rodit doma..v klidu..s někým, s kým se budu znát, on bude znát mě a proběhne vše v klidu..Ale díky otřesným zprávám v TV mám i přeci jen obavy.
Kdo rodil doma? jaké to bylo, jak postupovat?
Podotýkám..ještě nejsem ani těhotná..jen to plánuji..ale je to pro mne tak bolestivé a důležité, že to řeším už teď 🙂

netopejr
27. led 2017

@dzungala To bylo k tématu lekar studuje 6 let, ma titul nejtitulovatejsi a jen osvatna kráva.
Andrea, ačkoli není JUDr, ale snad ten doktorát taky da, jiste zvládne kupní smlouvu na Tvůj novy dum.
Učitel ma 5 let studia, titul, aprobaci, statni zkoušku z mateřského jazyka a učivo, které vlastně sam ma umet od 3. tř. ZŠ, vypadá tak, ze v píše "my jsme dnes s manželem byly..." A jine perly tehoz kalibru
Takže pokládám za skvělé, ze děti uci někdo studovany s titulem,a rozbodne to člověk, který ma jen maturitu z OA nebo učňák nemůže umět lip.
Kritizovat, ze něco dela blbe ho ale nemuzem, ma školu a titul.

netopejr
27. led 2017

@panickatlamicka tak on sice není právník vůbec, ale jelikož je to nakup a prodej, tak to by myslim, by zvládl dobře. Nakonec možná lip nez Andrea. Ale asi by si tu smlouvu nemel psát sam, stejne, protože každej právník to vždycky musí napsat lip, když to mikimalne pet let studoval, a ma na tonpapir.
A taky by jim nemel brat praci, kam by to vedlo, kdyby odborný veci dělal kazdej polovzdelanej laik, kterej si to nasel nekde na.netu nebo i v knizce třeba, nebude dost odborná jako skripta na fakultě.

kotty
27. led 2017

tak jsem si precetla vasi uvodku a rozhodne jsem za to najit prijemnou porodnici a vzit si k sobe asistentku, dulu apod. ale doma bych to neriskovala. Ja rodila letos v lete poprve, cele tehu v pohode az na nevolnosti a ac mlada, zdrava , tak jsem skoncíla na akutnim cisari a opravdu nevim, co by se delo, kdybych do te poradny shodou dovolene me gynekolozky nesla , protoze u me to byl pocinajici HELLP syndrom a ten ma nastup opravdu rychly,

kassandra1
Odpověď byla odstraněná
tahejhula
28. led 2017

@kassandra1 Ja tedy v uvodu ctu, ze pani zvazuje a manzel moc chce. To uz je cilena provokace, ne? 😂

marion2017
28. led 2017

Medicína si myslím je jeden z nejtěžších oboru a studuje se šest let. Asi bude ten doktor opravdu vědět více než Lesana... ale samozřejmě jsou horší a lepší doktoři. A když vidím některé učitelky, které se tady vyjadřují, respektive, jakým způsobem, ji a me hrůza. A tím nemám na mysli pravopis, ale vyvolávání konfliktu, jájínkování, sebestrednost a nemožnost diskuze...

dzungala
Autor odpověď smazal
tahejhula
28. led 2017

A pak jsou uplne nejhorsi ti lekari (zaplatpanbu, ze jich je malo a masy mohou byt ve svem linem poklidu), kteri nejake takove laicke matce daji za pravdu a uznaji, ze ve studiu lekarstvi a jak je koncipovano, chybi nektera zasadni odvetvi.
Takoveho prastit, sebrat titul a nahnat na traktor, ze jo?

mruk
28. led 2017

@marion2017 Nejen, že se medicína studuje 6 let, pro dobrého lékaře je to neustálé studium - vidím svého manžela, který od chvíle co nastoupil na medicínu neodložil knížku (ne skripta, knížku)... i po promoci se neustále vzdělává a to nejen kvůli atestaci (atestace je taky kapitola sama pro sebe, to co já jsem se musela naučit na vysoké je setina toho, co musí znát lékař). Já měla na zkoušku třeba jedny skripta, manžel 6 knížek o stovkách stran. Já dobré lékaře velmi obdivuji, protože to kvantum znalostí, co musí znát je nepředstavitelné, ale zase uznávám že nejsou všichni lékaři jen dobří ....

dora13
28. led 2017

@marion2017 souhlasim s tim, ze medicina je tezka skola, asi jedna z nejtezsich, rekla bych. To, ze ji nekdo vystuduje, ale svedci o tom, ze je inteligentni, pracovity, cilevedomy a ma pevnou vuli, ne ze musi byt dobry lekar. Mam spoluzaka ze stredni, co medicinu vystudoval a je to arogantni prase, u ktereho bych si nenechala ani vyriznou znamenko, natoz cokoliv jineho. Dobrych lekaru si vazim a jsem rada, ze mohu jejich sluzeb vyuzivat, jsem-li nemocna, ale neminim se jim klanet a divat se na ne jako na polobohy, jak to spousta lidi dela. Kdybych poslouchala napriklad svoji pediatricku, nekojim ani jedno dite -- je uz starsi rocnik a vsechny jeji informace o kojeni pochazeji z 80. let a od te doby se zjevne nevzdelava a radi uplne bludy. Takze diky bohu za lesanske laktacni poradkyne, diky kterym jsem starsiho syna kojila 18 mesicu a druheho kojim zatim pul roku (po fakt velkych bojich a problemech).
To porodnictvi je kapitola sama o sobe, vzdycky si vzpomenu na pribeh moji kamaradky, ktera mela termin v druhe polovine prosince a na posledni kontrole ji bylo receno, ze nejpozdeji dvacateho by meli vyvovalat. Na jeji dotaz proc, jestli je nejaky problem, ji bylo receno, ze ne, vsechno v poradku, ale na Vanoce ma hodne lidi dovolenou a pak sestricky na sestinedeli nestihaji. Takze asi tak. Problem je, ze ceske porodnictvi je v mnoha nemocnicich a hlavach doktoru (cest vyjimkam) zaseknute v hlubokem komunismu a zena a dite nejsou na prvnim miste a hlavne lidi jeste stale nepochopili, ze vaginalne nerovna se automaticky prirozene. Je super, ze uz ma dneska zena moznost porodit prirozene, ale musim rict, ze to stoji dost usili a penez...

panickatlamicka
28. led 2017

@dora13 mne uplne stacilo, kdyz ted nedavno v Sama doma (muzes juknout, je to dil z 9.1.) radil primar(!!!) porodnickeho odd.jedne divacce, aby zvazila podani dokrmu, pokud se ji dite chce ve 3 m kojit kazde dve hodiny. Pro upresneni, pani se ptala, jak oddalit casy mezi kojenimi. Misto, aby ji rekl, ze tak caste kojeni jd normalni a prip porsdil s navysenim laktace ( kdyby mela maminka pocit, ze dite je malo zasobene), tak sup dokrm. A taky tam zahlasil se zadnim mlekem, tedy ve smyslu ,,po urcite dobe se vam v prsou prepne z prednih mleka na zadni". Achjo. ale on to studoval. a ja blba druhotodicka nevedet co vim, tak bych se tehdy nemusela rozcilovat nad jeho radama, ktere vpousti do verejnych medii.

kassandra1
28. led 2017

@kacasa Rozhodně vám doporučuji rodit doma, protože všechno víte nejlíp a doktoři jsou blbý a neschopný 😉

Akorát ta statečnost vás evidentně opustila už po pár stránkách, kdy se pídíte po PA do porodnice. Takže to vidím, že o pár měsíců později si tady budete stěžovat na hrozné lékaře, kteří vám u porodu nepustili meditační hudbu a ohrozili tím budoucí vývoj dítěte 😀

rajani
28. led 2017

@kassandra1 paní vy asi musíte být hodně zraněná, za takhle rypete do ostatních...

dora13
28. led 2017

@panickatlamicka toto mi fakt hlava nebere😳🙈 ja vzdycky premyslim, kolika zenam ta moje pediatricka zkazila kojeni, bo to byl fakt tezky natlak, malo mleka, slabe mleko, ublizujete svemu diteti, pomalu vam umira hlady -- pritom proste jen nepribiral podle tabulek a navic mel nekolik tydnu prujmy a zvracel, takze ty nizke prirustky byly logicky dusledek. Musim rict, ze nemit za sebou 18 mesicu kojeni starsiho, tak to neustojim, bylo to fakt neprijemny.

panickatlamicka
28. led 2017

@dora13 melas ji donest nejake vypisky a nadepsat ,,dovzdelavani pediatru v oblasti kojeni". 😀

dora13
28. led 2017

@kassandra1 ja teda nevim, ale co je spatneho na tom, ze zakladatelka zvazuje ruzne moznosti -- puvodne porod doma, ted zvazuje moznost rozeni s PA, co je na tom spatneho, ze se ji takto vysmivate a vytahujete uplne nesouvisejici nesmysly? Neco vas trapi?

panickatlamicka
28. led 2017

Presne to jsem chtela napsat. ,,ukradlas" mi komentar (kasandra) @dora13

tsafarikova
28. led 2017

já se teď trochu rozepíšu😀 před skoro 8 lety když jsem rodila první dceru jsem doktory považovala skoro za bohy a nedovolila bych si jim do něčeho kecat.Ženský který rodily doma nebo měly porodní plán jsem považovala za blázny. Teď jsem podruhý těhotná a když zpětně uvažuju nad tím jak porod a i vše po něm probíhalo začínám chápat. Neměla jsem žádné komplikace a kontrakce jsem měla,přesto jsem do žíly dostala oxytocin a nástřih byl udělán preventivně. Dceru mi vzali z rukou 15 minut po porodu ač byla naprosto v pořádku a dostala jsem jí až když mě po dvou hodinách odvedli ze sálu na pokoj a v době kdy nebyla se mnou mi jí stihli dokonce i dokrmit. Nebylo nic zvláštního že přišla dětská sestra a beze slova si dítě odnesla na vyšetření aniž by mě informovala a já z toho všeho byla natolik v šoku že jsem se ani zeptat nestihla. Dokonce jsem svoje dítě ani nesměla poprvé sama vykoupat to dělala sestra aby mi ukázala jak. ano dost se za ty roky změnilo ale já nehodlam riskovat že se to bude opakovat a na porod doma nemám odvahu takže si prostě sepíšu porodní plán,protože už jsem pochopila.

riga
28. led 2017

@kassandra1 ty ještě pořád nevíš, o co v téhle diskuzi jde, viď?

To je těžké, když se někdo odvolává jen na své právo na názor, ale tvrdošíjně ignoruje fakta. Akorát domněnky a předjímání vyštěknuté do pléna.

Jak to že se ještě nekonalo hromadné umírání novorozenců v zemích, kde je domácí porod běžnou volbou? Myslíš, že v nemocnicích se nechybuje?

riga
28. led 2017

@panickatlamicka nota bene v období růstového spurtu, který ve 3 měsících přichází.

skotskaa
28. led 2017

Prosím o slušnost, osobní útoky sem nepatří.

tsafarikova
28. led 2017

@riga 👍stejně tak proč hromadně neumírají novorozenci ve státech kde těhotenství s dvojčaty není důvod k císaři,na OGTT se taky ve většině zemí neposílá plošně ale u nás je běžný u těhotných co mají těhotenskou cukrovku porod vyvolávat nebo těhotenství ukončovat císařem i přesto že dítě je váhově v normálu a nejsou komplikace. Ale někteří lidé prostě mají svůj názor a přes to vlak nejede.

Nedávno jsem si vzpomněla na vizity v porodnici a i po těch letech se mi udělalo zle a prohlásila jsem že jestli se ještě vizity rozhoď nohy na pokoji praktikují odmítám se účastnit a na to jsem se dozvěděla že to přežily jiný tak já mám mlčet a přežít to taky. Dokonalá ukázka že tohle všechno se bude dít dokud to my budeme tolerovat a říkat si přece nebudu dělat zle když ostatním to nevadí😖

anlek
28. led 2017

@kacasa Mám dvě děti, co se narodily doma. Takže na rozdíl od asi valné většiny diskutujících zde tuším, o čem porod doma je. Co předcházelo rozhodnutí, co přípravy, výběr PA, jak to probíhalo, co nám to dalo. Kdybyste měla konkrétní dotaz, tak se klidně ptejte přes SZ. Jen má zkušenost je už poměrně stará.
Myslím, že máte nezpracované trauma, které pravděpodobně další porod (možná i otehotnění) může ovlivnit. Určitě bych vyhledala PA, s kterou bych přibrala, co vás trápí na předchozích porodech. Porod doma není jediná varianta, jak se vyhnout nevhodným praktikám při porodu.

marion2017
28. led 2017

@mruk já to samozřejmě myslela ve prospěch lékařů, jen jsem vše nevypisovala. Jen se dostat na medicínu a vydržet první rok je v ne porovnání s ostatními školami...

mruk
28. led 2017

@marion2017 ja vim, vsak to take nebyl utok na vas a moc dobre jsem pochopila jak to myslite 🙂

marion2017
28. led 2017

@dora13 Nemluvila jsem o lékaři jako o Bohu a nepsala jsem, ze lékař nemůže byt arogantní. Sama jsem si takových také užila. Ale, ze vystudovaný lékař s praxí, který rodí dnes a denně toho bude vědět asi více než Lesana. Přesně jsem čekala, ze se to obrátí a každý přispěchá se svou osobní, negativní zkušeností. Také jsem rada, ze jsem v Praze a mohla jsem si vybrat dobrého praktika, zubaře. U jednoho zubaře jsem byla poprvé na Praze 5 a uz bych tam nevkrocila. Moje matka žije na vesnici a "musí 30 let chodit ke stejným lékařům. Ale tam je to o něčem jiném, ten jeden je rad, ze stojí na nohách 😊...Porodnici jsem vybírala dle toho, ze je vyhlášena na lékařskou, zejména neonatologickou péči a špatného lékaře by mezi s sebou nenechali. U porodu jsem si t sama ověřila a byla jsem moc spokojena. To se nedá říci o sesterském personálu, přesto to risk nu znovu, protože mi jde především o me zdraví a zdraví dítěte, o to, ze jsou připraveni v případě komplikaci zasáhnout a použit "více hlav" dohromady a hlavně lékařské vybavení. A ano, 4 dny poté mi to opravdu znepříjemnily sestry, ale je to pryč a neco mužů vydržet. Zajímalo by mne, jestli Lesany při rakovině, operaci apod., kde je doktoři dávají dohromady jim taky do toho např. na sále kecají-to musí byt radost. A v poslední radě, lékaři jsou také jen lidi a můžou mít jiný pohled na věc a vycházet např. z jiných, konkrétních zkušenosti z praxe. Ale ať si každý rodí třeba v kravíně, když chce, ale pak ať neutrácí peníze DP voláním těch diletantů, kteří nic neví a neumí a znepříjemňují krásnoucky porod a intimitu predevsim "maminky".
@dzungala: a o tom přesně mluvím, ale již nečekám, ze bys to mohla pochopit 😊

mruk
28. led 2017

@marion2017 AMEN! Do posledního slova jste napsala to, co si myslim 🙂 Klobouk dolu, za uprimnost a mate mou poklonu. Souhlasim s vami!

anazuzzuzana
28. led 2017

Ja jsem pro domaci porody se zkuseniu PA pri fyziologickem tehotenstvi, az budu znovu tehotna, urcite to pro me bude dulezita varianta, ale na Konikovi to fakt nema smysl resit...kouknete na facebook skupinky porod v domacim prostredi atd

slunecinecko
28. led 2017

Ja se na porod doma pripravuji hlavne proto, ze se bojim, ze v porodnici v pripade fyziologickeho porodu nebudou respektovat ma prani a nenechaji me v klidu. Od zacatku sveho tehotenstvi mam svou soukromou asistentku, kterou budu u porodu mit. V mnoha zemich evropy je porod doma alternativa k nemocnicnimu porodu a v pripade fyziologickeho tehotenstvi je naopak doporucovan. V CR bohuzel stale vyvolava hodne vasnive diskuze, spise proto, ze vetsina populace nema vubec zjisteno, jaka jsou rizika medicinsky vedeneho porodu a porodu naprosto fyziologickeho u nerizikove rodicky 🙂

dora13
28. led 2017

@marion2017 Spojujes veci, ktere spolu nesouvisi -- fyziologicky porod a operace jakehokoliv typu nemaji nic spolecneho. Nikdy jsem nezazila, ze by jakakoliv lesana, sebelesanovstejsi kecalq lekarum do cisarskeho rezu, pripadne pece o nedonosene dite, vzdycky se jedna o fyziologicky porod. Jsem se vedoma toho, ze porod se muze zvrtnout a z fyziologie se behem sekundy muze stat patologie, ale v teto zemi se ke kazdemu porodu automaticky pristupuje jako k operaci, preventivne se picha oxytocin, preventivne se striha, picha se voda, tlaci se na bricho, praktiky, rodi se v neprirozenych polohach, praktiky, ktere se nikde ve vyspelem svete uz davno nedelaji. Taky bych doma nerodila, ale soucasne jsem chtela, aby muj porod, bude-li to mozne, probehl setrne a ja na konci neskoncila zmasakrovana tak, ze se x tydnu nebudu moct posadit a poradne postarat o dite...
A co se tyce toho, ze zena po domacim porodu nema narok na zavolani zachranne sluzby, tak co clovek, ktery reze na chalupe drevo a ufikne si prst (taky si mohl zavolat firmu, ze jo). A co teprve obezni lide s rakovinou strev? Lyzari? Atd atd...

Strana