Porodnice Praha - přirozený porod?

beatty
24. kvě 2019

Dobrý den,
blíží se mi termín registrace k porodu a zvažuju, do které porodnice se v Praze registrovat.
Jsem prvorodička, ale ráda bych porod co nejpřirozenější. Tedy bez jakýchkoliv medikamentů, bez prasknutí vody, bez nalehávání na břicho, porodní polohu bych si ráda vybrala, ale klidně i jenom na boku.
Ráda bych měla miminko od začátku u sebe, ráda bych se vyhnula tomu, aby ho třeba hned po porodu odnesli a umyli…

Zkrátka věřím v to, že když bude u porodu klid a pohoda, přirozeně se bude vše odvíjet samo.
Dá se v Praze porodit přirozeně?

Nebo je taková možnost v přilehlém okolí?

Děkuju všem za případné tipy. 🙂

olga_
24. kvě 2019

@beatty Mrkni na Rakovník, i tam je potřebná registrace.

pavca1982
24. kvě 2019

Určitě Rakovník

ceriii
25. kvě 2019

Nebo Příbram - byla jsem tam naprosto spokojená.

misicka1988
25. kvě 2019

@beatty Také Neratovice toto vše nabízí. Rodila jsem tam 2x.

ttm
Autor odpověď smazal
Zobraz
dzejn002
25. kvě 2019

@ttm Vidíš a já dvakrát porodila v Motole přirozeně. V letech 2016 a 2018. Byla jsem maximálně spokojená a je mi líto, že tam už rodit nebudu (odstěhovali jsme se). Za nás můžu doporučit všemi deseti. ;)

sudylichozrout
25. kvě 2019

@beatty rodila jsem 2x na Bulovce a naprosta spokojenost. Nikdo me do niceho nenutil, mohla jsem si volit polohu, PA me samy nabadaly, at necham pracovat gravitaci. Vodu mi praskly az po dohode a nemela jsem zadne leky. Ani tlumici, ani porod urychlujici. Na sestinedeli nas trpelive ucily sestricky kojit, koupat i prebalovat. Jen pozor na sanitarku, to je strasna potvora 🙂

urtica
25. kvě 2019

@dzejn002 Nechali i vybrat polohu?

urtica
25. kvě 2019

@beatty Já takto rodila v Neratovicích, ale chce to mít vlastní PA

werumka
25. kvě 2019

V Motole se specializují na rizikovky. Je velmi časté, ze po porodu bude plné sestinedeli a žena skončí na gynekologii a musí za miminkem chodit kojit na novorozenecké. Doporucuju jet za Prahu 😉

ttm
Autor odpověď smazal
Zobraz
petrasipkova1
25. kvě 2019

Ja rodila pred rokem podruhe v Podoli a super, PA prisla az na zaver, porod prirozeny, bez zasahu.

merope
25. kvě 2019

Mrkni na Bulovku na Centrum přirozeného porodu. Vypadá moc hezky, bohužel berou jen nerizikové rodičky, ale co vím, tak se opravdu dost snaží. A je to právě super v tom, že pokud nenastane komplikace, tak doktorku ani neuvidíš.

merope
25. kvě 2019

@sudylichozrout Asi záleží jak která - vím, že je mají společné s neonatologií (víkendy,...) a teda ta, co je nejvíc na neonatologii je naopak opravdu moc moc moc super.

dzejn002
25. kvě 2019

@urtica Ano mě polohu vybrat nechali. Mohla jsem být jak dlouho chtěla na nohou ve sprše, u linky... pak jsem byla celou dobu na boku (sama jsem si to vybrala). Asistentka za námi byla za celou dobu jen dvakrát nebo třikrát. Miminko nebylo v úplně ideální poloze, ale i tak jsem porodila bez poranění čtyřkilové miminko. Myslím, že i díky té pohodě a tomu, že mě nechali být. Asistentce jsem hned při seznámení říkala, že mám ráda klid a ticho a že se nemusí bát, že zazvoníme, když bude třeba. Malý se narodil přesně za 2 hodiny od příchodu na box. Až jsem ucítila hlavičku rukou, tak manžel zazvonil na asistentku. Ta hned přišla, řekla jsem, že rodím, zavolala doktora. Sotva si stihli nasadit rukavice, lékař ještě rychle chránil hráz a malý byl venku. (Od zazvonění to trvalo 3 minuty když moc.) Hned mi ho dali na břicho a nechali mi ho tam dlouho. Ptali se, jetsli ho můžou zvážit a změřit, souhlasila jsem a hned mi ho dali zpět. Byl to úžasný (sice velmi bolestivý) porod. Mě je opravdu moc líto, že tam nemůžu rodit potřetí. Cítila jsem se tam poprvé i podruhé velice příjemně a bezpečně. Nechce se mi rodit jinde, “v cizím”. ;)

dzejn002
25. kvě 2019

@ttm Opravdu mi ani při jednom porodu neudělali nic bez mého vědomí a souhlasu. Při druhém jsem jen přišla a za dvě hodiny porodila. Žádný zásah mezi tím. Ale vždy jsem tam šla s respektem a pokorou. Nikdy nebylo mým hlavním cílem porodit přirozeně, ale porodit živé a zdravé miminko. Poprvé se mě ptali při tlačení (asistentka), jestli souhlasím s nástřihema já, že určitě ano, pokud je to stran miminka nutné a ony s lékařkou byly úplně vedle, že souhlasím a lékařka povídala asistentce: maminka je úplně v pohodě, zvládne to bez nástřihu. A zvládly jsme to s malou. Podle mě je každý porod kombinací mnoha faktorů, z nichž některou lze a jiné nelze ovlivnit. Ne každý podle mě může porodit přirozeně.

astyna88
25. kvě 2019

Koukni se na smernice konkretnich porodnic v Praze. Ja si to vse procetla,objela a rozhodla se pro Apolinare. Mimo Prahu jsem nechtela. Uz jen kvuli dojizdeni. To,co pises,je uz takovy standard. A bohuzel vsude zalezi na lidech.

urtica
25. kvě 2019

@astyna88 Výběr polohy standard není...jinak jsem rodila s dulou a právě k Apolináři se vyjadřovala s ohledem na přirozený porod nejkritičtěji...

beatty
autor
25. kvě 2019

@merope CPA mě hodně zaujalo, akorát zatím na to nikde nejsou recenze. Jenom si říkám, jestli to opravdu risknout. Protože když nebude všechno probíhat ukázkově, tak budu registrovaná na klasický porod na Bulovce.
Možná to zní jako vedlejší, a samozřejmě hlavně aby bylo miminko v pořádku, to je věc číslo jedna, ale mám takovou utkvělou představu, že když je porod přirozený a vědomý, je ve finále bezpečnější a "lepší".
Je to dilema...
A děkuju za tip projít si stanovy všech zvažovaných porodnic a pak se rozhodnout. 😊

ttm
Autor odpověď smazal
Zobraz
dzejn002
25. kvě 2019

@ttm Je mi líto, že nemůžou mít všichni stejně fajn podmínky, že jsou tam super asistentky - profesionální každým coulem a pak ty ostatní, které tu práci nedělají tak dobře, jak by mohly a uškodí tím maminkám. Je to jako všude, je to hlavně o lidech. Přeji Ti, aby jsi u dalšího porodu narazila na profesionální a laskavý přístup, tak jako jsem na něj měla štěstí já.

jednaholkaa
25. kvě 2019

Ja chtela taky rodit takhle prirozene. Mela jsem v porodnim planu, ze nechci zadny utisujici prostredky atd.. Nakonec jsem prenasela a museli porod vyvolat. V takovem pripade doporucuju porodni plan zrevidovat. Bolest to byla strasna, takze jsem nakonec o epidural prosila sama, a diky bohu za nej, protoze pak jsem se konecne po deseti hodinach trochu uvolnila, otevrela a nakonec porodila prirozene. Priste uz bych k vyvolavanemu porodu s predstavou neceho prirozeneho nesla. Tak to jenom kdybys prenasela.. Pokud nechces nastrih doporucuju anibal, me pomohl.

bayt
25. kvě 2019

@beatty Hlavně na prvním místě vlastní PA. Na druhém místě je porodnice. Vychvalované Neratovice byl hororový porod se zásahy a šíleným jednáním jedné lékařky. Vlastní PA by hodně bodla. Jinak zajímavé je Centrum na Bulovce.

vikinkav
25. kvě 2019

Ja rodila pred 2 tydny v Neratovicich a bylo to skvely, bez jedineho zasahu, plne respektovali porodni plan, nemela jsem zadnou domluvenou PA ale vsichni tam byli moc prijemni. Za me super zkusenost proti Podoli, kde meli tedy tendenci bezproblemovy porod hodne urychlovat, navic na sestinedeli silene neprijemny personal.

vikinkav
25. kvě 2019

Jinak volila bych podle vzdalenosti, doporucuju do pul hodky cesty, muze byt provoz atd. Pro me byly Neratovice blizko, kdybych mela bliz Rakovnik, zkusim to tam.

merope
26. kvě 2019

@beatty Tak proti Bulovce mám kupu výhrad, mám rozepsaný mail, co chci přes kamarádku poslat primáři - protože vím, že na to slyší a fakt se snaží. Takže minimálně co vím je, že ta snaha tam je a velká. Je to menší porodnice, není to "velkovýrobna" dětí a právě na té přirozenosti se snaží si zakládat. Jo a registruje se tam 13+3, to zdá se málokdo ví, takže registrace tam je v pohodě.

Rozhodně ale jsem si tam krásně notovala s doktorkou, že porod je něco, co lékaře zpravidla vůbec nepotřebuje dokud není průšvih. Nevím, kolik doktorů tam má podobný přístup, ale dost. Co jsem ležela na rizikovém s holkama s vyvolávaným porodem, tak co jsem pak dostala zprávy o tom, jak jim porody probíhaly, tak taky absolutní spokojenost. Obecně na tom rizikovém až na jednu sestru jsou tam všichni absolutně skvělí a ta sestra je sice trošku "drsnější", ale nakonec jsme si to trošku vyříkaly a pak byla taky absolutně zlatá (byla jsem tam opakovaně).

Stížnosti na Bulovku jsou dvojího typu:
- přílišná snaha o přirozený porod, ač dotyčná by raději císaře - pokud hledáš porod co nejpřirozenější, tak se tě netýká
- "klasické" oddělení po JIP po císaři - tam ale skončíš výhradně po předčasném porodu císařem mezi tuším 32tt a 36tt a budeš tam déle pouze tehdy, pokud budeš mít nějaké komplikace - já než mi začaly komplikace, tak jsem byla sama na nejzastrčenějším pokoji (kam nikoho s komplikacemi dát nemůžou, protože tam nefungují zvonky na sestry) - každopádně tady to chce sama velmi proaktivně žádat psychologa, případně si zařídit vlastního, protože to je to, s čím oni moc pracovat neumí a co jsem tak poslouchala a pozorovala, tak po předčasném porodu se toto dost hodí (většina holek má po předčasném porodu psychiku totálně v háji a tím, že na Bulovce podobných dětí nerodí příliš, tak na to nejsou tak zařízení) - ale zase neonatologický JIP mají prostě dokonalý (chodila jsem tam relaxovat 🙂 )

Ale jak píše @vikinkav - doporučuji volit i podle vzdálenosti, protože minimálně v případě předčasného porodu jsi pak normálně doma a za dítětem jezdíš (je krmený od jisté hmotnosti po 3 hodinách, to jsou i časy, kdy se s ním manipuluje) a jezdit někam daleko je opravdu náročné. Já mohla jet za malým, pak se klidně otočit doma a zase za ním - mám Bulovku cca půl hodiny MHDčkem. Analogicky v případě komplikací - já necítila pohyby a do 15 minut od toho, co jsem se rozhodla, že to už je dlouho, jsem byla v ordinaci na monitoru. Zpětně jsem moc ráda, že jsem nakonec nevolila Motol, což byla moje první volba, ale měli uzávěry porodních sálů kolem mého termínu. Protože představa, že dojíždím přes celou Prahu za malým, to by bylo šílené - a co já, ale normálně pracující chlap, který má často odpoledne meetingy v práci, ale často se tam stihl otočit uprostřed pracovní doby (dělá z domu).

Ale zase nevím, zda Neratovice mají vůbec neonatologii a zda bys pak neskončila jinde - já třeba volila Bulovku s tím, že v případě opravdu velmi předčasného porodu končím u Apolináře, protože Bulovka "mladší" než tuším 32tt vůbec ani nerodí (můj 33tt Vítek byl jeden z nejmenších, co snad vůbec "berou").

urtica
26. kvě 2019

@merope Neratovice nemají neonatologii, berou rodičky až od 36 tt

vikinkav
26. kvě 2019

@merope v Neratovicich neni detska JIP, miminko by vezli do Prahy. Pro pripad predcasneho porodu urcite jet do vetsi nemocnice, Neratovice jsou opravdu malicke. Taky kdybych byla nejak rizikova, pujdu znovu do Podoli. Ale protoze jsem uz byla v terminu a bez problemu, tak spokojenost

urtica
26. kvě 2019

Neonatologie je případně ještě v Mělníku...ale u předčasného porodu bych asi též volila spíš pražskou porodnici

beatty
autor
26. kvě 2019

@merope moc děkuju za obsáhlé povídání, vvážím si všech informací.
Asi tedy není co řešit. Když vše půjde dobře a přirozeně, je Bulovka dobrá volba. A kdyby se něco dělo, zázemí tam je. 😊
Úplně se tu teď tetelím radostí, že už v tom mám jasno. :D

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru