Porodit a hned domu?

dagmarj
11. pro 2016

Ahoj maminky, chci se zeptat jestli je tu některá z vás co porodila a nenechala se hospitalizovat a šla s miminkem po porodu za 2h domu? Já to zkoušela u druhého ale decka sestra mi řekla, že ať klidně jdu ale miminko tu zůstane. Tak jsem to zavrhla. Ale pak mi někdo říkal, ze mi bránit nemůžou. Pak taky nesouhlasím s tím, aby dítěti až se narodí brali odběry z patičky a v případě žloutenky i z hlavičky. Viděla jsem to u obou děti a bylo to strasny. Hlavně mi to přijde zbytečný a pak zase že pokud tyto odbery nebudou ta mě dítě nevezme žádný decky dr. Ale přece na tom nezáleží a dr me nemůže je tak odmítnout. Jaký na to teda máte názor. Nechci být prudici matka ale zaběhlý systém mě nezajímá.

lajochova84
11. pro 2016

Dagmar, muj nazor je, ze jste prastena. Asi to nejaky duvod ma,proc odbery krve diteti delaji. A pokud je to podminka pro prijem k detske dr. tak se nemuzete divit, ze vas nevezmou. Aspon nechcete rodit doma, ale proc se branit tomu,co je tady zabehle a funguje. Maminky z jinych clenskys statu nam mohou jen zavidet nase porodnictvi a vy tim pohrdate. Mrzi me tenhle novy trend.

dagmarj
autor
11. pro 2016

@lajochova84 děkuji za výčitky. To jsem ráda, aspoň se vyhneme očkování které mnoho matek taky zavrhuje 🙂

dagmarj
autor
11. pro 2016

@lajochova84 jinak teda sou i matky které celé těhotenství nechodí do poradny. Pak jsou matky které odmítají určitá vyšetření. Ja si jen nepřejí aby mi do dítěte den po narození bylo pichano do patičky.

soyevita
11. pro 2016

@lajochova84
Máte pravdu,naše porodnictví a péče o novorozence je u nás na vysoké úrovni.Lepší péči si musí jinde draze zaplatit.
@dagmarj a proč jste proti odběrům?
Když rodíte v porodnici,tak by jste mohla za pár hodin odejít.Myslím,že tu bude dost maminek,které měly ambulantní porod a vědí,jak to funguje.

lv
11. pro 2016

Ambulantní porod je možný, po několika hodinách jit domů, myslím, že na revers šla @eficenka (s dovolením označím). Odběr z patičky bych já dovolila, brát krev mu budou za život jistě i vícekrát a screening vážných nemocí bych chtěla.

astyna
11. pro 2016

Ono je to vše o domluvě - já jsem teda musela dát ke všemu souhlas. Nic nebylo automatické a nutné.

Také záleží, jaký porod budete mít. Já jsem byla v pohodě do té doby, než jsem si stoupla, že zkusím jít sama na záchod - cca 2 hodiny po porodu. No moták a byla jsem ráda, že přišla sestra, aby mě chytila. Ono je to fakt vysilující a navíc ten luxus věnovat se jen mimču, zatímco doma už člověk musí dělat všechno 😀 já jsem si to tam teda užívala.

PS: o očkování si zjištěte relevantní data, ne to, co je často mlhavě prezentováno. Viz vakciny.net

apacheee
AMBASADORKA
11. pro 2016

@dagmarj mate pravo na ambulantni porod,tzn. Ze muzete po porodu odejit i s ditetem pokud tedy neni v ohrozeni zivota

lv
11. pro 2016

@dagmarj ty matky, co nechodí do poradny jsou z valné většiny na drogách, samozřejmě nemyslím ty, co chodí k vlastní porodní asistentce!

dagmarj
autor
11. pro 2016

@soyevita protože mi odběry přijdou zbytečne a hlavně to dítko to cítí a opravdu reaguje tak, ze ho to boli. Když jsem to viděla tekly mi u toho slzy. Odběry z hlavičky se mi taky nelíbí, ale nejspis to bolí min. Ale malyho mi vrátili s odrenym uchem když byl silou pritisknuty na podložce. Neskutecne me to vytocilo. Nemluvim o tom jak novorozence nosí. Posadí si ho obkročmo a bok a jde... v druhé ruc další dítě aby nemusela víckrát.

astyna
11. pro 2016

@dagmarj

A co zkusit vybrat porodnici, která bude víc podle tvých představ?

lv
11. pro 2016

@astyna souhlas, jediný kdy jsem mohla ležet 🙂 🙂 🙂 jinak jsem s sebou práskla po prvním těžkém porodu 2x, i s chvíli bezvědomí, takže jsem byla ráda, že mám pomoc blízko. U druhý už jsem fakt vychutnávala ten relax.

dagmarj
autor
11. pro 2016

@astyna chapu, já taky po prvním porodu dost zvracela a druhý v pohodě. Ale užít si luxus s dalsima trema spolulezicima .. to tak nevidím. Hlavně pobyt na šestinedělí mi přijde zbytečný. Celkové mi to přijde tak, že tam jsem jen kvůli tomu aby si sestry dělali graf jak dítko nabírá na váze.

dagmarj
autor
11. pro 2016

@astyna a jak ji poznam? Rano mi odnesou dítě ani o tom nevím (wc,sprcha) a pak ho donesou uplakane. Podle me by se ke všemu měl dávat souhlas. Když jsem porodila a za 2h šla do sprchy a pak se vrátila tak tam malej už nebyl. Pak jsem čekala 2h než mi ho nevezou a to jsem už 2x stepovala před dverima. Možná jsem šílená ale mě se to opravdu nelibi.

astyna
11. pro 2016

@dagmarj

aha, no já tam byla sama. Ostatní pokoje byly vesměs taky "samotky", sem tam 2 lidi na pokoji. Ale krásné sprchy, sestra u ruky, v Krči bylo hezky 🙂

Pokud to vše vidíš jen jako obtěžování...já to brala třeba jako dohled nad mimčo. Mám zkušenost, že pořád někde pípal monitor dechu a jednou opodstatněně. A 6nedělka jen nad ním stála a nebýt sestry...I nad tím se zamysli, ony to nedělají pro vlastní potěšení.

astyna
11. pro 2016

@dagmarj

...proto má každá porodnice předporodní přípravy, možnost prohlídek, hlídají tě před porodem, to taky hodně poznáš lidi. Musíš se angažovat a taky tam nechodit s agresivně aktivním přístupem, to nadělá víc paseky, než užitku.

dagmarj
autor
11. pro 2016

@astyna jde mi jen o ty odbery. Treba by mě i zajímalo proč brali krev z pupecniku když se to běžné nedělá. Monitor dechu si můžu poridit i dom. V tom ti výhodu nevidím. Jinak teda u nás porodnice natriskana do posledního místa.

luj89
11. pro 2016

@lajochova84 Tak některé maminky prostě poslušně a slepě přijmou všechno, aniž by věděly souvislosti a jiné prostě chtějí znát důvody a vůbec vědět co se s miminkem děje.
@dagmarj Přijde mi, že v dnešní době jsou pořád miminka v nemocnicích braná spíš jakože patří státu, který ví nejlíp co potřebují a ne mamince. Naštěstí se to už lepší, takže bych zvážila výběr porodnice 🙂

astyna
11. pro 2016

@dagmarj

za odběr pupečníkové krve, pokud je to tvé přání, se platí nemalé peníze a v tomto případě bys mohla být ráda, že to udělali.

Kopíruju:

Pupečníková (placentární) krev pochází z placenty a pupeční šnůry, která spojuje plod s matkou. Tato krev se po porodu většinou likviduje, avšak podle nových lékařských poznatků je krev z pupečníku bohatá na kmenové buňky, které mohou být použity na transplantaci krvetvorné tkáně místo kostní dřeně.

Kdyby tvé dítě mělo v budoucnu problémy, právě tato krev ho může zachránit - je totiž tzv. čistá.

dagmarj
autor
11. pro 2016

@astyna no ale o tom jsem četla, nesouhlasila s tím a oni to přesto udělali pravděpodobně pro jiné miminko bez mého vědomí?

Člověk to v té úlevě a euforii neresi a všechno ostatní mu dojde az s odstupem času.

maly_kukolar
11. pro 2016

ja neviem, ale keby ste sa tak angazovane radsej zacitala do toho, ake a preco sa tie testy robia a nie sa hnala po 2h domov a odmietala pichanie do paticky. daju sa tak zistit rozne metabolicke poruchy, ktore sa tak daju liecit a riesit hned od narodenia. vam za jednu ihlicku do paty stoji zivot vasho dietata? tak isto ockovanie, zistite si relativne vedou podlozene informacie, nie kadejake konspiracne chuj...ny. neohrozite tak zivot svojho a hlavne inych deti. ale vidim, ze vam asi nebude pomoci, lebo svoje nazory uz mate asi ujasnene a podporene kadejakymi pochybnymi webmi...co by len dali matky z tretieho sveta keby mohli svoje deti ockovat tak ako mozeme my... sli by s nimi v rukach aj 3 dni peso. ach jaj :(

rajani
11. pro 2016

Odběry z patičky se dají udělat třeba při kojení, aby měl prcek menší stres. Úplně bych je nezatracovala, jukni google na Novorozenecký screening na jaké všechny metabolické vady jsou.
Z pupku se nejčastěji odebírá na syfilis, plošně všechny novorozenci, aby se dala rychle zahájit léčba a případně astrup na krevní plyny.
Z hlavičky, neodebíral se prcek kvůli vysokému bilirubinu? Žloutence. To není rutina.

K ambu porodu jsem se ti vyjádřila ve skupce;)

soyevita
11. pro 2016

@dagmarj Osobně znám jedinou ženu ze svého okolí,která nechodila do poradny.Byla drogově závislá,o tom,že je už pomalu 7měsíců těhotná,nevěděla ani její mamka.Dokud jí nepraskla plodovka.Jinak neznám nikoho.

lv
11. pro 2016

http://www.novorozeneckyscreening.cz/co-je-novo... mě to tedy zajímalo, jestli mé děťátko není nějak vážně nemocné. Jasně je to tvoje volba. Asi ho odběr krve trošku zabolí, to chápu, pláče, a v budoucnu nenecháš nikdy brát dítěti krev? To mě zajímá.

dagmarj
autor
11. pro 2016

@luj89 ano, uvazuju o tom. Když jsem odcházela tak jsem jim nerekla nashledanou. Necítila jsem to tak. Ale určitým sestrám jsem poděkovala. Jednu bych tam chtěla mít ale to štěstí mít určitě nebudu.

Treba mi přijde stupidní ve 2h ráno abych šla přes celou chodbu pro deckou sestru aby se podívala na 4sec jak kojim a zase šla pryč a při tom vzbudila spolulezici . Hlavně dítko se vzbudí a ozve se. A ja mám letět pro ní. Po první noci hned jsem řekla ať si červené a tiskacím do papíru napisou ze si to nepreju. A byl klid. Ale spolulezici taky nadávala ale nerekla nic a hrozné ji to taky prudilo.

lenusaak
11. pro 2016

Zajímalo by mne, proč Vám přijde zbytečný odber u novorozence? Nějaké rozumné odůvodneni, které mate podložené nějakym lékařem, zdrav.článkem nebo je to jen Váš dojem, pocit? Protože Vám to přijde kruté, tak je to zbytečné? Vysvětlite mi to po zdravotnické stránce? Jen se ptám, zajíma mě pohled Váš na to, nehledejte v tom utok. Mně odběry zbytečbé určite nepřijdou, navíc je to miniinvazivni úkon a lékaři jistě k tomu mají své důvody.
Co se týká ambulantního porodu, tak to možné je. Mimču by měli udelat základni pediatrickou prohlidku v nemocnici. Dělaji to takto i nemocnice, kde je na oddělení plno. Ale za předpokladu, že jste s miminkem zdravý samozřejmě.

dagmarj
autor
11. pro 2016

@lv hele, mám ještě 6letyho a tomu se krev brala pred rokem a zvládl to z ruky uplne normalne a ani necukl. Nemluvim o tom jak kluci měli nožičku celou modrou. A popravdě to co odebírají ti vážný choroby neukáže.

lenda77
11. pro 2016

Já bych si tedy nejdřív vybrala lepší porodnici.Rodila jsem poprvé, porod vyvolávány, prcek žloutenku,byli jsme tam šest dni,ale spokojenost velká. Sestřičky super,nikdy se nestalo,že by mi malého odnesli bez souhlasu,všechno dopodrobna vysvětlovali.Pokoje standardně dvouluzak se sprchou,no za mě prostě mini dovolená😀.

dagmarj
autor
11. pro 2016

@lenusaak jsou to nemoci které jsou nepravděpodobné. Je to prostě jen rutinní postup. A ten mě nebere.

dagmarj
autor
11. pro 2016

@lenda77 tak tos to mela fakt super. Ve 4 už je to jiny kafe a pro celý oddělení jedny spprchy a záchody taky mazec

drzticka81
11. pro 2016

Tak o predporodni peci jsem presvedcena, ze mame velke stesti - pravidelne kontroly, zadny test neni povinny -muzete odmitnout...kamoska zila v UK, byla tehotna, asi byla nanejakem prvnim potvrzeni tehotenstvi a pak si ji pozvali az nekdy ve 4. mesici ale to uz miminko nezilo -to se muze stat kdykoliv, ale spis se jedna o to, aby se vcas provedlo vycissteni atd.
u poporodni pece -nevim, kde jsi rodila, ale asi bych si porodnici zvolila podle referenci maminek 🙂)) moje znama u sveho 6. ditete presne vedela, co chce a nechce, takze skutecne si porodila dle vlastniho planu, dite nenechala odvezt ani na minutu na detske a bylo stale s ni......sice personal brblal, ale ona si stala za svym rozhodnutim a v pohode......mam i kamaradku, co mela dva ambulantni porody 🙂)))

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru