Porodit a hned domu?
Ahoj maminky, chci se zeptat jestli je tu některá z vás co porodila a nenechala se hospitalizovat a šla s miminkem po porodu za 2h domu? Já to zkoušela u druhého ale decka sestra mi řekla, že ať klidně jdu ale miminko tu zůstane. Tak jsem to zavrhla. Ale pak mi někdo říkal, ze mi bránit nemůžou. Pak taky nesouhlasím s tím, aby dítěti až se narodí brali odběry z patičky a v případě žloutenky i z hlavičky. Viděla jsem to u obou děti a bylo to strasny. Hlavně mi to přijde zbytečný a pak zase že pokud tyto odbery nebudou ta mě dítě nevezme žádný decky dr. Ale přece na tom nezáleží a dr me nemůže je tak odmítnout. Jaký na to teda máte názor. Nechci být prudici matka ale zaběhlý systém mě nezajímá.
Dášo, právo na odchod máte, dokonce máte právo screening odmítnout.Naopak obvodní lékař nemá právo vás s miminkem odmítnout z důvodu ambulantního porodu či právě odmítnutí odběrů. Ale- než uděláte toto rozhodnutí, přečtěte si někde důkladně, co je obsahem tohoto screeningu. V kostce - jde o odhalení nejčastějších tzv. metabolických vad. Vady , které jsou v těchto testech obsaženy, jsou řešitelné povětšinou dietním opatřením nebo jinak, ale v podstatě zachráníte svému dítěti život a ve většině případů ho uděláte i kvalitním. Na druhé straně stojí těžké poškození zdraví či náhlé úmrtí, pokud se ta vada včas neodhalí. Neberte to jako zastrašování. Spíše by bylo fajn zvážit pro a proti na obou stranách a nepřihlížet pouze k tomu, že je bolí vpich do patičky. Důsledky nepoznané "metabolky" věřte, "bolí" mnohem víc. . A tomu pupečníku - odběr se nedělá z důvodu tajného darování krve z vašeho pupečníku, ale proto , že u určitých typů porodů je třeba zkontrolovat krevní plyny , či jiné parametry z pupečníkové krve. Škoda, že Vám to nevysvětlili. Jejich chyba, ne Vaše, chápu rozhořčení. Obecně si ale myslím, že byste se měla hodně vyptávat, trochu si něco nejprve sama nastudovat a pak teprve udělat znova závěr, co je pro Vás a Vaše miminko nejlepší. Pokud to i potom bude ambulantní porod bez jakýchkoliv vyšetření, pak je to v pořádku a máte na to plné právo. Ale z vašeho psaní je bohužel trochu znát že vidíte jen "A", už ne "B".
@karlajasmine vidite to me ani nedoslo ja tento problem mela pred poroden bez spuntu do usi ani ranu ... Po tech silenych stresech jsem malou nakrmila uspala a usnula i kdyz mimca na pokoji plakala ... Spolubydlici se hodne divily... Byla jsem tak vycerpana ze nejaka nespavost byla ta tam ... Je fakt ze po tech silenych 14ti dnech ve spitale jsem se zhroutila az doma ...
Nectu celou diskuzi, ale i ja jsem chtela mit ambulantni porod u 2 ze svych 3 deti. Podminkou, aby to v porodnici umoznili, bylo mit zajisteneho detskeho lekare, ktery by misto porodnice zastitil dalsi peci o miminko (odber z paticky aj.) Takoveho pediatra jsem mela az u 3. ditete. Mne odber z paticky nevadil, resp. pretrpela jsem ho. Nakonec jsem do amb. porodu nesla jen z toho duvodu, ze jsem si zaplatila nadstandard, mela jsem svuj pokoj, svoji kozpelnu a wc, telku a svaty klid, coz mi vyresilo 3/4 problemu u predchozich pobytu v porodnici. Mimco tak melo klid, doma by ho nemelo pri 2 dalsich detech. Myslim, ze prvne by sis mela nastudovat veskere informace k amb. porodu a screeningum, z uvodniho prispevku je zrejme, ze o tech vecech nemas dost informaci. Z dalsich veci, co pises, by bylo reseni ve spravnem vyberu porodnice a nadstandardu. Nevim, zda odmitnuti screeningu nepovede k nahlaseni na socialku, tusim, ze nekdo tu uz drive neco takoveho psal.
@kuratkol na socialku nikdo nic hlasit nesmi.
Nějak jsem chtěla předat zkušenosti, ale asi zbytečně.
@panickatlamicka Nesmi, ale v praxi se bohuzel deje.
@kuratkol za odmitnuti screeningu? 😀. To je poruseni lekarskyho tajemstvi. Ani za neockovani te nesmi nahlasit. Pokud to lekar udela, muzes ho hnat k zodpovednosti.
@panickatlamicka Nas chtela dr nahlasit kvuli neockovani. Pry najdete si jineho pediatra nebo vas nahlasim... Nemohla bych si ji uz vazit, sli jsme jinam
Nenahlásí, opravdu nemohou, nejde o zanedbání péče v pravém slova smyslu. Ale prudí, že takové děti nechtějí. Na to sice nemají právo, jenže ono je to trochu pochopitelné - nepoznaná metabolická vada je fakt průser, což si málokdo uvědomuje, protože jsou to vady vzácné. Ale v populaci jsou a jde o řešitelné poruchy. Ve věstníku k ambulantnímu porodu je, že rodič má prostřednictvím PLDD, pediatra nebo neonatologa zajistit screening 48-72hod po porodu, ale zákon na to není. takže povinné to opravdu není.
příště dočíst do konce, ale to tu maminky dělají běžně, že jen přečtou první řádek 😀
Bavi me tu reci jak v UK se rodi doma a zde jsme 100 let za opicema - asi jste nikdy nerodili v anglii v nemocnici, nechaji vas tam dokud z vas nelita krev, 20h tam klido drepite v cekarne s bolestma, nevite co je s ditetem, jste mezi lidmi, kterym je buh vi co... proto u nich je lepsi byt s Pa doma, ktera vam alespon pomaha... videla jsem to na vlastni oci, kdyz jsem tam jako turista sla s nestovicema a cekala 10h nez si me nekdo vsimne, do toho 3 zensky s rozjetym porodem, maly deti nemocny, ja s nestovicema (tem zenskym neprijely Pa - mely uz jeden porody jinde jelikoz kdo driv zavola...) opravdu jsme zde 100let za opicema a proto gyndari z celyho sveta delaji screening az ve 20tt ze jo, tady uz 8tt utz a 13tt screening. Jako vase nazory tady ohledne pece co mame jsou totalne mimo, budte radi, ze jste 4dny pod dohledem. Vydrzet se to da, si zaplatte pobyt v lepsi porodnici
@makronka222 UK je v tomto opravdu zvláštní. Kdo by to byl řekl zrovna u nich. Ale co rict- asi jen - jiný kraj, jiný mrav.
@makronka222 Tak to Španělsko je na tom teda lépe než UK.Rodila jsem tam 2dcery.Žádná špína,pobyt v porodnici do 48h.
Další jsem rodila v Jihlavě a za mě paráda až na šestinedělí.To by se mohlo zlepšit🙂
Holky UK Naozajnie je tak hrozne jak to tu opisujete. Ja bola v zari operovana u Gatwicu a nemocnica krasna, cista, bola som sama na pokoji.cista kupelna. Jedlo excelentne, 3chody. A 2 x d
A 2x denne chodila pani s cajom a susenkami. Predtym sombola 2x na pohotovosti a taky dobry.vacsinou mi tu vsetky Cr a Sr mamicky hovoria, ze by sa bali rodit v Cr a Sr. Ja rodila v Motole, a bolo to fajn, ale ten pristup zdravotnictva je tu lepsi, taky ludskejsi. Nasluchaju, pocuvaju. No a ked nic ine, tak si tu vsetci v tych nemocniciach chvalia to jedlo 🙂
@makronka222 ... napodobne .. pripadne prirovnani, ze v holandsku rodi kazda treti zena doma.
Malokdo uz ale vi, ze to procento je tak nahore z financnich duvodu. Porod doma je zadarmo, v nemocnici je zpoplatnen (cca 400 Eur), zadarmo je pouze v pripadech, kdy porodni asistentka uzna, ze domaci porod by byl riskantni. Hodne nastavajicich maminek si to proste nemuze dovolit zaplatit.
A jinak se vyhybaji jak to jen jde jakymkoli nakladum navic. Jak jsem rekla v predeslem prispevku, zlate ceske zdravotnictvi (i kdyz ma sve mouchy)
@buldrik teda tak to je hodně drsný,nemáš na to,tak jed na vlastní triko.
Mně se líbí myšlenka porodních domů,porod s PA v klidnem rodinne zarizenem pokoji,ale s doktorem a vybavenim za rohem kdyby se neco delo. Ale na svuj porod si stezovat nemuzu. Mám pocit,že jak se y chováte k personalu,tak on se chova k vam.Když tam přijde uječená matka,co hned zacne prskat co chce a co ne,tak se nediivim,ze jsou neprijemne. Me sestricka nasla v drepu pred vytahem,kam me jaksi bolest zkroutila a rika,vy tu tak drepite a pritom se smejete,mne odeznela bolest,tak jsem ji rikala,ze to je takovy obrannny system,abych nebrecela a ona,ze tak to ma byt a vubec si nemuzu stezovat. A s pani doktorkou jsme si u porodu krasne popovidaly 😀
@makronka222 Takže tento názor máte jen jako turista a na základě jedné zkušenosti? Určitě jako všude záleží na nemocnici, moje kamarádka rodila v Londýně v porodním domě a byla nadšená, mně u nás právě vadí ta absence porodních domů. Líbí se mi možnosti jaké mají třeba v Německu a v Rakousku. Je pravda, že co se týče odbornosti a péče v našich nemocnicích, jsou na vysoké úrovni, ale co se týče lidského přístupu, to už docela pokulháváme a často se tu nedodržují ani doporučení WHO, takže vylepšovat co je a já bych se srovnávala spíše s těmi zeměmi, kde je to lepší a funguje to tam lépe, ne s těmi horšími.
@lennus Co se tyce odbornosti a pece tak se v Cr neodrzuji pri porodech doporuceni WHO zcela bezne. Asi "vedi lip" 🙄. K UK - on to horor obcas trochu je (dlouhe hodiny na A&E s ruznymi krvacejicimi pacienty apod., cistota leckde nic moc, mnohdy jsem si pripadala jak v zemi 3.sveta (9 let v UK) - v tomto fakt zlate Cr...je fajn slyset ze je to nekde lepsi 🙂 ...ale to uz jsme fakt hodne vedle puvodni dsklzi zadavatelky 🙂)
@alicesky Ona se ale nedodržují doporučení WHO na obou stranách. Ti samí rodiče, co se na internetových diskuzích i v reále, ohánějí nedodržování standardů WHO porodnicemi , většinou své děti zároveň neočkují. Proč? Však WHO ho jednoznačně doporučuje. Dvojí metr se nám tak trochu v ČR rozmohl 🙂.
@racerunner Nevim proc sem znovu tahat ozehave tema ockovani kdyz bylo nekolikrate ujasneno ze tato diskuze je o porodu, ale kdyz chcete: ockovaci schema CR respektuje WHO jen castecne a obecne lze myslim rici ze je nemalo "tvrdsi". WHO taky moc nerozlisuje populace takze bychom meli ockovat treba japonskou encefalitidu. Kazdopadne zobecnovani ze kdo rodi ambulantne asi neockuje (nebo jak ten prispevek byl myslen) je zavadejici a manipulativni. Howgh.
@alicesky Můj příspěvek se vůbec netýká očkování , jen chci říci přesně to, co jsi sama moc hezky uvedla. Že totiž WHO doporučení jsou zobecněná a nejsou závazná právě proto, že nejsou ve všech státech světa splněny ty samé podmínky pro jejich uplatnění. Nelze se jimi řídit a ohánět tak doslovně, jak se to poslední dobou kolem porodnictví a neonatologie rozmáhá. Čímž nesoudím očkování, domácí porody a ani ambulantní porody. Jen ten zdánlivě dokonalý argument , že nepostupujeme dle WHO doporučení se používá, pouze když se zrovna hodí.
@racerunner Tak právě proto, že i pro každého jedince platí něco jiného. Aneb potírejme individualitu hned od plínek..
@racerunner Že každý má právo vybrat si to, co je mu bližší a posoudit to vlastním rozumem a zkušenostmi.
@kajalka O tom žádná 🙂, s tím plně souhlasím, i když si myslím, že vlastní rozum a zkušenost nestačí, je potřeba informovanosti. Je to patrné na příkladu autorky této diskuze ( odběr z patičky bolí (zkušenost) -> proto je pro dítě špatný a žádné výhody neexistují (vlastní rozum) , tak jej odmítám... ). Pouze jsem napsala, že mi přijde jako alibistická argumentace ohánět se doporučeními WHO. To je totiž od Strassburku nyní velký hit. Ani ta samotná doporučení nijak nezpochybňuji. Jen mi v tom přijde kus falše- organizace činné v této kauze velmi rády používají právě argumenty - že totiž jako ČR ignorujeme WHO doporučení v péči o rodičku a dítě, ale zároveň vehementně podporují ignoraci jiných WHO doporučení - těch co se vakcinace týkají. Prostě dvojí metr. Na osobní úrovni se v žádném případě nepřu o tom, zda má být respektováno právo si vybrat. I z mého pohledu ano - má.
stejně mu ten dětský doktor tu krev vezme tak jako tak, při nějakém vyšetření :D nezlobte se, ale autorka má IQ tykve...nemám slov 🙂
ja se teda v nejakych smernicich a doporucenich teda nevyznam....ale myslim si ze nase porodni a neanotologicka pece je na velke urovni..a taky je to prakticky skoro zadarmo....co by za to maminky v jinych zemich daly...fakt nechapu uvazovani nekterych lidi...prijde mi to jako nejaka moda mit proti necemu porad nejake vyhrady...

@kika_21 zas nechápu. Já přece psala autorce diskuze, které odnesly dítě bez jejího vědomí na vyšetření. Pokud tobě o vyšetření řekli a ty jsi tam být nechtěla, je to tvoje právo. Takže nechápu, proč reaguješ na mé příspěvky, když se tebe netýkají.