Porodit a hned domu?
Ahoj maminky, chci se zeptat jestli je tu některá z vás co porodila a nenechala se hospitalizovat a šla s miminkem po porodu za 2h domu? Já to zkoušela u druhého ale decka sestra mi řekla, že ať klidně jdu ale miminko tu zůstane. Tak jsem to zavrhla. Ale pak mi někdo říkal, ze mi bránit nemůžou. Pak taky nesouhlasím s tím, aby dítěti až se narodí brali odběry z patičky a v případě žloutenky i z hlavičky. Viděla jsem to u obou děti a bylo to strasny. Hlavně mi to přijde zbytečný a pak zase že pokud tyto odbery nebudou ta mě dítě nevezme žádný decky dr. Ale přece na tom nezáleží a dr me nemůže je tak odmítnout. Jaký na to teda máte názor. Nechci být prudici matka ale zaběhlý systém mě nezajímá.
A ještě jedna věc, myslím, že u nás se hodně straší, tudíž funguje strach z pozice síly a moci a málokterá maminka, když ji zdravotníci straší, si lajzne nějaké problémy u svého miminka. Ať už jde o ambulantní porod či očkování. Takže základ je si zjišťovat fakta a mrknout i na to, jak to funguje v zahraničí.
To je hrozné jak se dokáže debata strhnout..od odberu z patičky k očkovat či neočkovat až k hanlivým větám.
Pokud je to situace, ve který ma maminka právo se rozhodnout a nebude tím nijak obcházet zákon, tak ať se rozhodne podle sebe. Pokud chce ambulantni porod, tak ať ho má...nemocnice to umožňují. Pokud nechce odběr z patičky a nebude problém u pediatra, tak ať ho nedělá. Jde o to, aby tu každa slušně vyjádřila svůj názor, abychom slušně diskutovaly k tématu. Já ambulantní porod nechci, odběru z patičky se bránit rozhodně nebudu, ale to neznamená, že budu urážet lidi s jiným rozhodnutím. Nejvíc nas mají zajímat naše názory a rozhodnuti druhých nám můžou byt jedno alespoň na takové urovni, že se nad něma člověk nebude rozčilovat a urážet. Ač jsem s některýma názorama tady souhlasila, přijde mi, že se ta debata škaredě zvrhla. Nevím jak se došlo k debate ockovat/ neočkovat, když autorka povinné očkovala...
Taky jsem měla problém s otehotnením, několil gyn.operaci, dvě IVF, několik transferu embryjek, potrat..ale nedělá to ze mě nenávistnou ženskou, rozhodnutí jiných mě nechává naprosto klidnou a jediný na co se soustredim je, abych dělala já spravna rozhodnutí..😊
👀👀
Já se hlavně rozhodnu po porodu jak na tom budu🙂 s první bez nástřihu, kojila jsem hned, malá prospíváa takže jsem se tam fakt nudila. Pokud to tentokrát bude stejné zůstanu🙂 mám za to že mě i tak pustili po 48hodinách protože na mě ani miminku už nebylo co kontrolovat.
@lenusaak Ano, je dobré se umět soustředit jen na současnost a nemyslet tolik dopředu-kéž bych to také uměla.Také jsem brečela, když dceru odnesli na odběr, ale jsem ráda, že nemoci nenašli-myslím těch 7 nemocí, na dg. kterých se odběr provádí-bála jsem se tedy ještě x měsíců, jestli se neozvou. Přeji všem klidné předvánoční období , toleranci i k opačným názorům a nestresujte se . Ať jsou děti hodně zdravé-to je nejdůležitější, ať mají klidné a spokojené maminky.
Vyšetření z patičky bych určitě doporučila, nemusí ho dělat v nemocnici, může ho posléze provést i pediatr, ale vyšetřuje se 18! onemocnění, která když se nezachytí včas, tak můžou způsobit hodně problémů. A nejedná se určitě jenom o vzácná onemocnění. Například cystická fibróza je nemoc, kdy každý 25. člověk je přenašeč... Co se týče přání a žádostí u porodu, popřípadě na šestinedělí, tak bohužel v našem zdravotnictví platí, že co si člověk neřekne a netrvá si na tom, tak to není...
@dagmarj ja sem to koukam nenapsala moc kulantne s tim odberem z paticky. Taky mi pripada sadisticky, kdyz to vidim, ale prostě ten fakt, že kdyby moje miminko mělo některou z těch chorob a mohlo by mít díky včasné diagnostice kvalitní život mi za tu nepříjemnost stálo. Některé metabolické poruchy, co tělo neumí zpracovat, ukládá se v centrální nervové soustavě a děká tam paseku. Kdyby to bylo na něco jiného, třeba jen kontrola zdravých dětí, jestli nemají zánět v těle, přitom dobře prospívají a nemají k němu indikaci, neřeknu, ale tenhle odběr je přece jen o něčem jiném, osobně sem byla moc šťastná, že ani u jednoho dítěte nezavolali a kdyby zavolali, tak by se aspon děťátku dalo ulehčit, i když zrovna ta zde probíraná cystická fibróza, to bych se asi sesypala...
@dagmarj No to byla asi blba zkusenost s konkretnimi lidmi, protoze takto drasticky to u nas neprobihalo. My tedy zloutenku mely a dost silenou a museli dceru svitit. Mela silene vysoke hodnoty a hrozilo selhani ledvin a kolaps organizmu. Jak jinak nez z odberu chcete hodnoty zloutenky zjistit? Kvuli tomu, ze by ho jednou pichli do hlavy, byste ho ohrozila na zivote?
Jinak ambulantni porody jsou bezne a mozne. U nas v CB i v Krumlove to jde...
@balet oni to brali že se jim zdál zlutejsi ale na svícení to nikdy nebylo . Ja ten odběr chapu, ale aby měl z odběru sedreny ucho je trochu divný ne? Jinak jsi CB i Krumlov jsou dost daleko ale poptam se u nas a v Olmu, Stenberku. Je to taky dál, ale hlavně chci zvládnout hypnoporod tak snad se podaří.
Ambulantní porod je možný všude. pokud někde tvrdí, že dítě musí zůstat v porodnici, lžou. Za dítě je zodpovědný rodič a pokud není dítě v ohrožení života, musí ho pustit. proto je lepší se nejdřív zeptat, zda je dítě v pořádku a zdravé a následně požádat o propuštění. V některých porodnicích ještě mají totalitní moresy, ale jsou i porodnice, kde s ambuporodem nemají problém, matku poučí a vypíšou papíry. Ani zajištěný pediatr není podmínkou propuštění, je samozřejmě lepší ho mít domluveného, porodnice pak vidí, že to matka bere zodpovědně, ale propuštění tím podmiňovat nesmí.
A je na rodičích, jestli s různými vyšetřeními souhlasí (pokud nejde o zákrok zachraňující život). Mladší dceři dělali odběry kvůli žloutence, ale dělali je ze hřbetu ruky, ne z hlavy a rozhodně ji nijak nemordovali. u odběru z patičky jsem byla přítomna, na to máš taky právo. Příjde mi absolutně nepřijatelné, že sestra odnese dítě na nějaké vyšetření, aniž by se zeptala, zda smí.
@betelgeuzz U nás nějak řekne, proč ho odnáší-tedy než ho odnese.U vás asi také-dejme tomu, že pracuje pro dobro dítěte. Nebo jsem optimista-nemyslím si to.
@balet @dagmarj
Možná špatně čtu, ale vyšetření krve tu nikdo nezpochybňoval myslím? Je x způsobů jak jej udělat a není nutno kvůli tomu zůstat v nemocnici. Kromě odběru z patičky provedený PA doma nám dělali vyšetření na hladinu bilirubinu bezprostředně po porodu (asi z pupečníku jelikož dvecu nijak neperforovali 🙂, byla jsem ráda že jsem ráda tak nevím jistě. Výsledek byl vynikající, tj riziko žloutenky mizivé až nulové. I proto jsem si troufla odejít.). Jestli zadavatelka chce ráda, se podělím o zkušenosti s naším "ambulantním" porodem - kdyžtak SZ. Na Moravě je myslím minimálně několik porodnic vstřícných matkám.
@alicesky Asi se někomu nechce to hned absolvovat-je jim doma lépe. Mně bylo v naší porodnici vždy dobře, sázím na jistotu. Asi je to lepší, neposoudím zdrav. stav, neboŤ nejsem neonatolog-stav se může měnit-v souvislosti s novoroz. žloutenkou, měla jsem třeba některé info dříve, bylo to zkrátka lepší-klidná matka, klidné dítě. +Pokud někdo myslí, že doma je lépe, bude i s riziky asi klidnější doma.
@kika_21 moc příspěvek nechápu, kdo pracuje pro dobro dítěte?
Holky ještě se tu obecně vrátím s dotazem - hodně často narážím na to, že píšete že vám malé po porodu odnesli - jako úplně pryč z porodního sálu ? ... protože já si to nějak neumím představit pokud nejsou komplikace - a i když u nás byly - malá nedýchala tak ji ošetřovali hned vedle mne - kdybych natáhla ruku došáhnu na ni - jasně bonding se nekonal neboť byla přidušená, ale hned jak to šlo tak mi ji dali ... bohužel jsem pak byla po porodu hodně slabá a poprosila jsem sestry, aby mi ji vozili jen na kojení ... nemohla jsem si ani sednou okamžitě jsem omdlela asi nemusím popisovat jak jsem chodila na WC nebo se sprchovat no šílené ... mimo jiné žloutenka u nás propukla cca 2-3den, ale jelikož pak došlo k dalším komplikacím tak už stejně ležela na JIPu ... obecně - porod začali vyvolávat v úterý cca v 1h odpoledne - na sál jsem jela cca ve 4h téhož dne ... voda praskla o půlnoci a malá se narodila v 6:35 ve středu ráno - na pokoj jsme se dostala v 11h malou mi hned dovezli i když moc si to nepamatuji ... vozili ji cca co 2h chudák měla hypoglykemie to ty děti diabetiček mají ... ve čtvrtek už se mojí mamce nezdála byla ani ne žlutá ale šedá a zvláštní a pořád jako by škytala - bylo to vždy po nakojení - v pátek mi řekli že mě v sobotu pustí já začala jančit že nic neumím - když je člověk v polovičním bezvědomí že :/ a že je malá divná že se škube - a pak už to šlo ráz na ráz přiletěl doktor a okamžitě mi ji vzali ... v 10h mi ji vzali - v 13h mi neurolog a neurochirurg řekli co to je, ale jestli to přežije jsem se dozvěděla až v noci z pátku na sobotu ... a to jsme ani nevěděli jestli se vůbec bude hýbat .... nakonec to vypadá dobře tak tfuj tfuj ....opravdu bych tohle neriskovala sami vidíte, že i naprosto bezproblémové - ano doslova předpisové těhotenství ! může mít po porodu takové šílené problémy ... a opravdu to nastane doslova z minuty na minutu a doma bych nic nesvedla ... a malá by tu už nebyla ... nehledě na to že já sama jsem na tom byla velmi zle ... což se projevilo také později ...
Ambulantní porod je naprosto legální, ale ve většině porodnic s tím dělají problémy. Už to tu zaznělo - rozhodně někoho s sebou, ale to i kvůli jiným věcem. On člověk zrovna nemá náladu se s někým dohadovat a personál porodnic na to často hřeší. U mě v obou případech ☹ A ještě k tomu ambulantnímu porodu, v žádném případě to neoznamovat předem ani to nepsat do porodního plánu. Počkejte, až bude dítě na světě, až ho zkontrolují a teprve pak jim to oznamte (samozřejmě pokud bude dítě i vy v pořádku). A předem si nastudujte, jaká máte práva. Já to řekla dopředu a během porodu za mnou chodili doktoři a sestry a lhali mi, že musím zůstat v porodnici minimálně 24 hodin apod. Já nakonec šla až druhý den a ani pak mě nechtěli pustit a musela jsem si to "vydupat".
k tomu právu přikládám odpovědi právníků k ambulantnímu porodu http://ferovanemocnice.cz/deti-a-rodice-porod-2...
@balet Dle PA jsou hodnoty v krvi i z pupečníku poměrně indikativní. Rozhodně nejsem odborník, předávám jak jsem koupila. Každopádně malou jsme pořád sledovali a vystavovali světlu :D (samozřejmě v rámci bezpečnosti..), nakonec neměla žloutenku prakticky žádnou (resp. velice slabou, s velkou rezervou pod hranicí toho co je akceptováno jako "normál" neboli přirozená reakce metabolismu na přechod do vnějšího prostředí). Náš MUDr (předem vybraný) odběry udělat odmítl, ale myslím že se mu asi prostě nechtělo.. :D
@suzanna123 Souhlas, moc je na to nepřipravovat ale vybalit to až když člověk opravdu ví, že se na to cítí a mimino je v pořádku 🙂
@betelgeuzz Zdravotní sestra.
Ja bych jenom rada upresnila, ze zeny, ktere zvoli ambulantni porod, tak nedelaji proto, ze si nejsou vedomi rizik prvnich par dnu po porodu (zloutenka, krvaceni atd), ale proto, ze spatne az velmi spatne snaseji pobyt v nemocnici a byt doma vs. v nemocnici pro ne muze byt rozdil psychicke pohody, pohodoveho kojeni a klidneho spanku vs. poporodni depresi, problem s kojenim a nekolik bezesnych noci. Proto tyto zeny zvoli ambulantni porod. Ja jsem ctvrty den po porodu opravdu myslela, ze se zblaznim - nespala jsem zadnou noc vic jak 2hodiny (brecici mimina na vedlejsich pokojich nebo na nasem, svetlo, tikajici hodiny... ja mam velice lehke spani a pokud nemam ticho a tmu tak proste nespim), a ten nedostatek spanku se na moji psychice hodne podepsal. Uz jsem mela i halucinace a bala se to personal rict, aby si nerekli ''ta je labilni, tu si tady jeste nechame''. Doma jsem se s podporou manzela a svoji maminky dala velice rychle zase do kupy, ale doted na pobyt v porodnici vzpominam, jako kdybych tam stravila celou vecnost. Pritom nemuzu personalu naprosto nic vytknout - vsichni byli velice mili a nalezite me podporili, ale ja proste nemocnicni prostredi nemam vubec rada a proti tomuto se tezko vnitrne bojuje, kdyz k tomu pridate unavu a bolest po porodu.
@kika_21 stejně tvůj příspěvek nechápu. Sestra nemá právo odnést dítě bez svolení matky, i když by to mělo být pro jeho dobro. Rodič musí s vyšetřeními souhlasit a má právo u nich být.
@betelgeuzz Vždyť píšu, že u nás mi řekla, že ho bere a proč. Nebyla jsem u toho. Věřila jsem jí-dětí mám více, neublkížili ani jednomu. Vysvětlili mi, proč se to dělá a co se vyšetřuje.Dvě děti mají u nás doma celiakii, to se bohužel nevyšetřovalo-asi to nejde. Tak jsme to zjistili až v 8 mi a ve třech letech.Beru testy z krve jako plus, naší porodnici důvěřuji, proto jsem tam byla. To je vše. 🙂

Taky jdi tentokrát do ambulantního porodu mám to domluvené s PA a pediatrem který miminko vyšetří doma. Takže kecy že jste nezodpovědná jsou uplně mimo🙂
Všude v Evropě je to zaběhlé stejně jako porodní domy nebo porody doma🙂 jen v Čr je to ve všem 100 za opicema