Porodit a hned domu?
Ahoj maminky, chci se zeptat jestli je tu některá z vás co porodila a nenechala se hospitalizovat a šla s miminkem po porodu za 2h domu? Já to zkoušela u druhého ale decka sestra mi řekla, že ať klidně jdu ale miminko tu zůstane. Tak jsem to zavrhla. Ale pak mi někdo říkal, ze mi bránit nemůžou. Pak taky nesouhlasím s tím, aby dítěti až se narodí brali odběry z patičky a v případě žloutenky i z hlavičky. Viděla jsem to u obou děti a bylo to strasny. Hlavně mi to přijde zbytečný a pak zase že pokud tyto odbery nebudou ta mě dítě nevezme žádný decky dr. Ale přece na tom nezáleží a dr me nemůže je tak odmítnout. Jaký na to teda máte názor. Nechci být prudici matka ale zaběhlý systém mě nezajímá.
Sestřenice měla tzv. ambulantní porod a za dvě hodiny šla domů. Já bych to tak neudělala, dcera dostala 3. den žloutenku a byla skoro 3 dny pod lampou, nějaké odběry krve měla na háku, ani nepípla. Jsem ráda, že se žloutenka vyléčila v porodnici a domů jsem šla se zdravým miminem, nemyslím si, že by se žloutenka měla podcenit. Pokud odejdete z porodnice a dítě dostane žloutenku, nemůžete se vrátit na 6ti nedělí, ale strčí vás mezi nemocné děti na dětské oddělení, což mě příjde mnohem horší.
@dagmarj na ambulantni porod mate narok, chapu to. Pokud dite neni v ohrozeni života, normalne si ho vzit sebou muzete
Odběry - neriskovala bych si to netestovat, pripadne bych dodelala pak. Pokud brali krev z pupecniku, tak zrejme kuli astrupu - krevni plyny-asi to bylo potřeba...
Pokud si budete stat za svym, tak nic nemůžou delat proti vasi vůli
Soukromí, abych mela tak sem si platila nadstandart. ..
@dagmarj je to ambulatni porod, pokud budes ty i dite v poradku, pak muzete vesele po porodu na revers jit. Co se odberu z paticky tyce, pokud tve dite nekterou z metabolickych poruch na ktere se screening dela bude mit, tak ho vedome zmrzacis, vetsinu z nich je potreba podchytit brzy po narozeni, aby nemely nasledky, ale je to tvoje dite a tvoje rozhodnuti udelat ze zdraveho pravdepodobne chytreho ditete dite retardovane, za deti jsou prece jen zodpovedni jejich rodice. http://www.wikiskripta.eu/index.php/Novorozenec...
@dagmarj ahoj,po prvnim porodu (2011) jsme sli domu cca po 6,5 hodinach, neb delali zagorky a vyhrozovali, branili, strasili, zavolali policajty, papiry vyplnovali dlouho... druhy porod (2015) bychom sli po tech 3-4 hodinach, ale kus placenty neodesel, tak jsem sla rano po vizite, kdy uz to bylo OK. Myslim ze je treba pocitat aspon se 3-4 hodkama, 2 jsi na sale, pak sprcha,nez se vyridi papiry... jinak mezi obema porody se ambuporod trochu zmenil a uz to neni pro zdravotniky takovy strasak,i kdyz se porad trochu cukaj 😉
@karlajasmine pokud budeš rozhodnutá odejít, hodně pomáhá mít sebou někoho, kdo tě podpoří v případě, že personál se bude chovat nevhodně. Určitě to bude zařízení od zařízení, ale je to tvé rozhodnutí a oni jej musí akceptovat. Pokud nebude nikdo v ohrožení života samozřejmě... Případně ti pomůže potvrzení od pediatra, že dítě přebírá do péče, nicméně jej po tobě nikdo vyžadovat nemůže a nemůže argumentovat tím, že pokud ho nemáš máš smůlu... Ty jsi matka, je to tvé dítě, ty (a otec) rozhoduješ/te!
@panickatlamicka dekuji za radu. Myslim, ze jedny statnice z vyvoje ditete mi staci.
Ambulatni porod je urcite mozny, znam par holek co odesly, ale ony si peclive vybiraly porodnici a i tam to konzultovaly predem... Bohuzel nejsou na MK...
Za me ti muzu rict, ze odber z paticky probehl u me na pokoji, nikam prcka neodvezli, hezky lezel na prebalovaku a o vsem me predem informovali, rekli co budou delat a pod... Jeste se me ptali zda souhlasim s tim ze odber bude delat mlada dr 🙂 A modrinu tedy nemel. (obilnak, brno)
V tvem pripade bych hledala bud jinou porodnici, nebo info ohledne ambu porodu.. Taky by asi neskodilo mit sebou dulu, PA nebo nekoho kdo se nenecha jen tak odbyt.
@maly_kukolar
Mysli, ze co sa tyka ockovania, vas nazor je az moc tvrdy. Nepoznate autorku, neviete co ma vsetko nacitane. Ja mam nacitane vsetky mozne americke, a svetove knihy. Nezabudajte, ze vsetky studie o pozitivach ockovania platia farmaceuticke firmy, tak logicky musia byt kladne. A verte,ze vela ludi co pracuje vo farmacii uvazuju o tom ci ockovat 🙂.no a to ze pani neockovanim ohrozuje cudzie deti???? A jake cudzie???? Tie co su naockovane? Tak pozor, zdravy selky rozum hovori, ze ockovane dieta je predsa chranene 🙂 🙂 🙂 🙂,nie? Tak preco by ho malo neockovane dieta ohrozit???? Alebo ze by tie zazracne vakciny neboli az tak zazracne? Zeby to bol len najvacsi svetovy bussiness? Pretoze ked sa pozriete na ekonomicke statistiky, farmacia je najlepsie prosperujuci svetovy bussiness....
To dítě je očkováním chráněné na určité kmeny. To je jako se chřipkou, přitom očkovaný může onemocnět na jiný kmen. To, že díky proočkované společnosti mizí smrtelné dětské choroby, je jen dobře a to právě díky očkování. Vlivem mutací vznikají nové kmeny a v tom je právě neočkování tak rozpačité - nové kmeny se mohou šířit a mutovat jen v živých organismech. Tím, že určité procento populace nebude očkovat, tak otevírá dveře novým kmenům, které jsou ještě neprobádané a nebo na to nejsou očkovací vakcíny. Tím jsou nebezpečné i pro ty očkované. Např. vakcína proti TBC je odlišná pro nás (čr), Rusko a nebo např. USA. Tím pádem Američan klidně onemocní zde na tbc, ikdyž byl očkován. Mutace kmenů ale trvá celé generace.
Toť píšu já - manželka farmaceutického výzkumníka. A ano, očkuju.
A ano, máš pravdu v tom, že farmacie vydělává víc než nelegální obchod se zbraněni, lidskými otroky i narkotiky zároveň. Ale taky díky tomu, že - než by se zveřejnil lék na rakovinu, který byl nedávno "nahlodán" kolegy z Asie - není oficiální léčba rakoviny, HIV, navíc se prášky na bolest berou jako lentilky a antikoncepce jen kvete.
Omlouvám se autorce za offtopic, ale nedalo mi to 🙂 už jen o porodu 😀
Zakladatelka poprosila neresit ockovani, a co tu mame? Flame o ockovani, tbc a nezodpovednych matkach.
Nečetla jsem jsem zadny reakce, ale me se doktorka neptala na nic z porodnice (napr jak dopadly testy odběru z paticky atd) takze podle me to na doktora vliv nema. A v nemocnici si tez myslim nemůžou drzet tebe ani mimco. Podle me budes ale mozna muset podepsat revers
@astyna
To ma pobavilo, pretoze mame manzelov so stejnym zamestnanim a pritom tak odlisne nazory 🙂
Samozrejme vsetko co mi pisete viem davno, ale napr. Tu v UK neockuje valna cast maminek a zatial to tu nevymrelo 🙂, a pritom to tu hra vsemi farbickami z celeho sveta a hygiena tu nie je tak perfektna jak v Cr, napr. V skolkach, dets.centrach sa neprezuva, miminka sa balotia na spinavych kobercoch...
Samozrejme ze okrem ockovania farma zaraba vo velkom aj na liekoch(ale ocko je vacsinovy podiel), ved je to krasny zacarovany kruh. Ockovanim detom podlomia imunitu a potom to uz jede...Atb, atd....
@luckaamilan No očkování není většinový podíl,největší tvoří antidepresiva a antikoncepce,tam jsou největší výdělky.
A odkud máte,že valná většina v Anglii neočkuje??
@soyevita
Tym, ze je tu ocko nepovinne, je tu v tom vacsia sloboda, tak je tu podstatne viacej neocko mamin nez v Cr. Stretavam tu hodne neocko mamin. A nastastie ocko maminy tu nevysiluju 🙂 a riadia sa vice mene heslom " Zi a nechaj zit."
(Mozno to tak raz bude aj v Cr, Sr 🙂
Ospravedlnujem sa zakladatelke,ze sa tu riesi ockovanie. Uz nebudem odpovedat a ani reagovat. Len som proste neodolala ked som citala, ze ocko dieta je ohrozene neockovanym 🙂 to ma vzdy vytoci.
🙂 🙂 🙂
@dagmarj Seznamy porodnic s popisem přístupu i hodnocením jsou na netu. Třeba emimino, Zkus gůglit. Udělej si porodní plán, dej jim ho přečíst, ideálně podepsat :D a trvej na něm, nejlépe s nějakou oporou (porodní asistentka, popř. dula). Progresivní je Rakovník, Krnov, a další (neznám zdaleka všechny). Vycházet vstříct matce a dítětí nerovná se špatná péče, jak tu někdo výše nadhazuje. Šla jsem domu asi po 12 h po opravdu extrémně dlouhém porodu který skončil uprostřed noci (komplikace s pupeční šňůrou, zachránila to skvělá PA) jelikož (mj.)nebyl rodinný pokoj kde bychom mohli být s tatínkem. Bylo to to nejlepší, co jsem mohla udělat (PA navštěvovala každý den 3-4 dny, pak méně často). Samozřejmě logicky podmínkóu je, že je dítě zdravé. Odběry se dají udělat i někde v nemocnici, z patiček může i PA doma. Pokud jesou dítě i matka v pořádku, nevidím důvod proč setrvávat ve vysoce rizikovém prostředí nemocnice (a to nemluvím o klidu a soukromí). Hodně štěstí.
@luckaamilan Přesně, hygiena a stav nemocnic v Uk jsou dost brutální a fakt radši být doma (a asi tedy i rodit doma, což ostatně je celkem běžné pokud vím 🙂 ) Nějak jim chybí ta naše úzkostnost (jo, ty děti vesele se ráchající málo oblečeny v blátě za deště) a přesto žijí, a statistiky nemocnosti i úmrtnosti mají zcela v evropském normálu ;)
Nechci to banalizovat ale trochu si myslím že je to hodně o obecné hygieně, výživě, apod., která je všude v Evropě celkem (relativně) dobrá a rozdíly mezi jednotlivými zeměmi jsou opravdu minimální....
@dagmarj
Rodila jsem v holandsku, domu jsem sla po cca 2hodinach - tady narozdil od cech, maminky nenchavaji ani jednu noc v nemocnici (vetsinou se do 4 hodin propousti).
Kdyz to zpetne hodnotim - urcite bylo prijemne byt doma ve vlastni posteli. Funguje tady sluzba kdy prvnich 8 dni chodi pecovatelka na az 8 hodin denne postarat se o maminku, naucit ji kojit, starat se o dite, uklidit byt ... V tomhle to bylo super.
Ale - je to jen 8 hod denne. Ja mel stesti, manzel mohl byt se mnou 24/7, bez nej bych to nezvladla. Tech prvnich 8 dni jsem nemohla ani dojit na zachod.
Kdyby nahodou doslo na druhe tehu, asi si budu muset pozvat mamku z cech, jinak netusim, jak 2hodiny po porodu budu zvladat mimco i moji skoro triletou dablici 😀
V cechach bych si vybrala zustat tech par dni v porodnici, a to hlavne kvuli sobe, abych se mohla trochu zotavit. Jinak - to je zajimave, i kdyz jsem byla doma, pecovatelka si casto brala malou k sobe treba na hodinku dve, a vyslovene me nutila, abych si odpocinula a prospala se, ono na tom neco bude.
S tim odberem - pro klid duse jsem urcite pro. Kdyz mala mela zanet ledvin a museli ji cevkovat, to byl teprve rev, ktery mi trhal srdce, ale udelat se to muselo. Pomohlo to diagnoze a nasazeni spravnych leku a za par hodin ji bylo mnohem lip.
Kazda zeme ma svoje, za sebe - procestovala jsem toho dost a ceskeho zdravotnictvi si vazim cil dal tim vic.
ambulantní porod by neměl být problém. s druhým dítětem jsem šla domů po 2 hodinách, s druhým po 24 hodinách, a moc mě mrzí, že jsem o té možnosti nevěděla u prvního, ušetřila bych si hodně psychických problémů, i bych se mnohem rycheji rozkojila🙂

@dagmarj Dobrý večer,nechci být hnusná,ale řešíte tady věci tipu,jak nejdřív opustit porodnici a jak nesouhlasíte s odběrem z patičky.jsou ženy,které nemůžou mít děti,nebo již několikrát potratily ba dokonce hůř porodily mrtvé dítě.Já jsem nemohla otěhotnět hrozně dlouho a nakonec jsem porodila krásnou zdravou holčičku a bylo mi úplně jedno,že ji budou brát krev z paty,ba naopak,byla jsem ráda,ale bohužel to takto asi je,že ženy,které se za dítě modlí jsou rády,že se může případná nemoc za včas odhalit a potom jsou zde i takové ženy jako vy. Omlouvám se za výrazy,ale toto mě prostě vytáčí.
no a k tomu odběru krve, ten bych já osobně neodmítala. ten mrňousek si to nebude vůbec pamatovat, je to jen škrábnutí. co já se nabrečela u malinkýho, když dostal zánět ledvin jako novorozenec, a museli mu dát kapačku do hlavičky. a vždycky, když mu tím dávali atb, tak plakal, sestra říkala, že to prý štípe ten lék. o škrábnutí ani nevěděl. odběr nám udělala pediatrička, měla jsem ho v náruči, ani neplakal.
@dagmarj Možnost ambulantního porodu je již pár let v zákoně, takže bránit vám nikdo nemůže, i když s tím ještě dělají caviky. Vy jste matka a dítě může s vámi, neptala bych se dopředu, po porodu bych se ujistila, že je miminko opravdu zdravé a v pořádku a až pak bych jim to oznámila. Pokud nebudou chtít nebo strašit, že tam dítě zůstane, tak řekněte, že odcházíte, to, že vám dají zprávu, tím chrání sebe, vy můžete kdykoliv odejít. V zahraničí tohle běžně funguje, u nás zatím jen někde a nesouhlasím s tím, že nám jiné státy závidí náš systém, proč ho teda nenapodobují, když je tak dokonalý? V zahraničí jsou běžné porody doma i porodní domy.
Mám spoustu kamarádek v zahraničí a vím, jak to tam fugnuje, protože se na to ptám. Samozřejmě péče je dražší, ale ne automaticky horší. Jenže v těch zemích je i jiná životní úroveň, takže se to nedá porovnávat.
Navíc nežijeme v pralese a do porodnice je to opravdu blízko, kdyby cokoliv.
@lucajda17 Toto je názor úplně mimo místu a fakt netolerantní, já taky měla potíže, přišli jsme o miminky, ale chápu a respektuju, že každý řeší to, co mu přijde důležité a opravdu se stačí jen podívat, jak to funguje v zahraničí.
Ještě mě napadlo, nechat si třeba potvrdit z Ministerstva zdravotnictví, že tato možnost opravdu je a taky je snad důležité nechat si potvrzení od pediatra, že přebírá dítě do péče a on s vámi pak další vyšetření pořeší.
@lucajda17 jste mimo diskuzí, již v první větě pisete co jste... máte 00 právo psát takové nemístné poznámky... každý si svůj život a postoje představuje jinak, že Vy jste spokojena neznamená že ostatní také.., pro Vás drobnost, pro někoho důležitá věc...taky můžu říct,ze jste se na dítě mohla vykaslat,jak některé jiné a jít do adopce nebo si pořídit psa,hm

@medulinek prosím neres očkování. To je debata na dlouho. Jinak já ockuji to povinné. Víc ani ň.