icon

Poškozující řeči při porodu

spuldar
12. srp 2015

Jen sdílím, ale je to důležité, stůjte si za svým, nebojte se:
https://www.facebook.com/notes/985920648094980/...

Strana
z8
betelgeuzz
18. srp 2015

@terinda jo, taky znám spoustu případů, kdy porod skončil štastně a to i přesto, že do něj lékaři nezasahovali 😉
a taky znám ty, kdy bylo na kahánku, právě proto, že se zasahovalo.

anelamates
18. srp 2015

@betelgeuzz Víš, problém je umět nejenom ty studie číst, ale také si to všechnom porovnat. Tím tě neshazuju, nechci říct, že jsi hloupá nebo tak, a samozřejmě máš právo na svůj názor jako každý. problém vidím v tom, že je nutné sledovat nejen tyto studie, ale s zajímat se o to, jak vznikly, kdo byl zadavatel, jak zněly otázky, kde a jak se shromaždovaly údaje a podobně. A to na netu bývá málo. Proto já se raději obracím třeba na synovce porodníka, nebo na kamaráda porodníka, a lidi, kteří mi poskytnou údaje a odkazy na lékařskou literaturu, kde jsou i veškeré zdroje.
S těmi průzkumy je totiž jeden veliký problém, že když dojde na věc, tak stačí šikovné zadání a dokážeš cokoliv. Kupříkladu víš, co je nejnebezpečnější jídlo na světě? Chleba.

anelamates
18. srp 2015

@betelgeuzz jenže ten zbytečný zákrok tě o to zdravé dítě může i připravit. taky bych tu mohla vytahovat případy, kdy zbytečné zásahy zastavily porod a dítě pak tahaly kleštěma, akutním císařem apod., dítě má mozkovou obrnu. Doktor nemá stát se založenýma rukama a dívat se, jak umíráš, ale má být připraven, pokud by se něco stalo. A bohužel znám i případ, kdy lékaři vyhazovali tatínka od porodu, že si má zajít na kafe, ale on radši šel sehnat primáře a ten ženu na poslední chvíli zachránil. V porodnici, kde jsou ti zkušení lékaři, kteří vědí, co dělají. bohužel, skutečnost je někdy trochu jiná, ale přeji ti, aby se ti porod povedl podle představ a ty ses nemusela zařadit mezi ty, které až po porodu začnou pátrat, proč jejich porod nedopadl úplně nejlíp.
Pokud se mi to podařilo okopírovat, tak tady. Zahrnuješ nástřih hráze mezi zbytečné zákroky a zde píšeš, že zbytečný zákrok může vést k poškození dítěte. Aby bylo jasno v tom překrucování. Tohle je bohužel logika a já mám chlapský styl myšlení.
A ne, nezlob se na mne, je to prostě můj názor.

patrusa
18. srp 2015

ja jsem teda rodila ve velke porodnici, a u prvniho porodu se zacli montovat az ve chvili, kdy synovi zacaly klesat ozvy, protoze si vzal sebou pupecnik do porodnich cest a skripl ho hlavou, coz se podle me nestalo, proto ze by nekdo nekam spechal. Do te doby me nechali byt. Pak uz bylo videt, ze se pocet zdravotniku zvysil a bylo treba rychle jednat a diky za umely oxytocin a jeho jednu poradnou kontrakci, ktera mi na vytlaceni ditete bohate stacila. Myslim, ze opravdu zalezi na tom, jak se rodicka prezentuje uz pri prichodu do nemocnice a pokud tam nepovykuje na vsechny strany a neohani se porodnim planem jako bibli, tak je vsechno v klidu a na vsem se da domluvit. porodni plan je fajn, ale chce to rozum a pripadne sklon k urcitemu kompromisu. Ja chtela jen bonding, ktery ale u prvniho nevysel, protoze namodrale dite, ktere potrebovalo trochu vic kysliku a rychlou peci, nemelo cas na nejake seznamovani. Samozrejme me to mrzelo, ale zdravy syn mi za to stoji. U dcery to slo tak rychle, ze me samotne tlaceni, vlastne to ani nebylo tlaceni, vyklouzla ze me jak po masle (trochu me potrhala, protoze nastrih se nestihl a ja ho chtela). Bonding byl supr, uzila jsem si to, ale rozhodne jsem k ni nemela vetsi laskyplny pocit nez k synovi, nebyl v tom rozdil.

betelgeuzz
18. srp 2015

@anelamates samozřejmě, že je potřeba znát zdroj informací, už i Churchil říkal, že věří jen statistice, kterou si sám zfalšoval 😀 Možná ale znáš cochrane databázi, tam jsou lékařské studie, ne jedna na dané téma, ale jsou kumulované. Ale ono je to i s tou lékařskou literaturou, ten kdo ji napsal, bude samozřejmě uvádět zdroje, které podpoří jeho názor.
Ono nejde jen o studie a informace z netu, jsou i lékaři, kteří přirozené porody prosazují, protože vidí jejich prospěšnost, ale stále je jich menšina.

betelgeuzz
18. srp 2015

@anelamates tak abych byla co nejpřesnější, nástřih je zbytečný zákrok, ale dítě nepoškodí, poškodí jen rodičku. Dítě poškodí zbytečné zásahy jako je píchaní plodové vody, zbytečné vyvolávání porodu (zbytečné ve smyslu, že dítě i matka jsou v pořádku, ale jen vypršel termín porodu), preventivní podávání oxytocinu během porodu, omezování pohybu v 1. době porodní, vynucená poloha v 2. době porodní.

betelgeuzz
18. srp 2015

@anelamates já se za tvůj názor nezlobím, pouze ho nechápu 😉

anelamates
18. srp 2015

I to bývá, já zase nechápu tvůj, takže je to vyrovnané. Prostě každá máme svůj a stojíme si za ním. A proč ne?

betelgeuzz
18. srp 2015

@anelamates jasně, klidně si za ním stůj, ale neshazuj ten jiný.

jahodi
18. srp 2015

@anelamates Já nevím, proč zrovna porod vyvolává takové emoce. Že se navážíš, že do té porodnice ženy jedou. Já jsem tu jako jeden z prvních příspěvků napsala, že jsem musela jet do nemocnice s akutním zánětem močáku, a stačila jedna věta sestry a už začala jet ty svoje kecy. Mně bolel močák jako kráva, "nic jsem neudělala", nic špatného, nestěžovala jsem si, čekala jsem až mě zavolá, udělala jsem co řekla, ale přesto začala hnusně prudit. Já se v těch bolestech nezmohla na víc, než že mi vhrkly slzy do očí. Proč musela??? Schválně tu mluvím o močáku. Nevím proč se dělá takové haló z porodu. Při porodu můžou být jací chtějí? A co při zánětu močáku? Já se ptám proč na mě potřebovala vylévat hnusné kecy..? To si to máme nechat líbit..? Proč...?

sisstin
18. srp 2015

tak já žádný řeči nezažila, páč na mě za 8 hodin nikdo nepromluvil téměř 😅 ale klasika omezování pití, pohybu, nemožnost polohy, skákání po břiše, nástřih, podání oxytocinu bez upozornění atd. Porod byl naprosto normální, postupující, syn neměl ani tři kg (proč nástřih?), jen prostě byla půlnoc a všem se chtělo spinkat, tak šup oxytocínek. Na břicho nedali, okamžitě odnesli a narvali glukozou, nechali mě samotnou hodinu ležet na sále s bažantem mezi nohama, vycévkovali (jasně, když jsem se 9h nemohla napít). Pak rady váži před a po kojení, kojit pouze 15minut, pak dokrm atd atd. Díky úžasným radám jsem vůbec nekojila, mám z porodky slušný trauma a to jsem opravdu ani nepípla a téměř nepromluvila a dělala vše, co chtěli.

Takže ted jdu informovaná a rozhodně si nenechám zkazit bonding, kojení atd. a pokud možno za 4h odcházím 😎

anelamates
18. srp 2015

@jahodi Tvůjh příspěvek jsem našla, a zeptám se, jaké podobné hrůzy na tebe křičela sestra?

anelamates
18. srp 2015

A mám dotaz, o tom jsem četla mockrát - co to je skákání po břiše, jak se to dělá?

sisstin
18. srp 2015

@anelamates prostě sestra ti loktem skočí na vrch dělohy a tím to dítě jakoby násilně vypudí, hrozí ruptura atd, je to zakázané už hodně dlouho 😉

jahodi
18. srp 2015

Tohle taky nechápu, "největší problém a zážitek byl nezbytný zákrok při porodu či nepříjemná věta od někoho.... " psala jsem tu jeden příběh, kdy na předporodním kurzu řekli, že dají dítě na břicho a nemají problém s tím, že chcete rodit v nějaké poloze. A pak: normálně probíhající porod, žádná šňůra, žádný problém, a přesto jinou polohu než na koze nemůžou vydržet a nějak vás na kozu vnutí (tzv. poškozující hláškou "Nemůřeme vám chránit hráz") a dítě vám na břicho taky nedokážou nechat (tak dlouhým hučením, až rodička řekne: "Jestli ho musíte odnést, odneste, jestli nemusíte, neodnášejte" - tzn. dle mého názoru dala jasně najevo, že odnešení stejně nechce, ovšem marně).
A kde je ten nezbytný zákrok? Neřekli nic, že by bylo něco s miminkem, že by ho museli odnést - ne, jen tak dlouho hučeli, až si vymohli své, přestože před porodem slibovali, že přání rodičky je naprosto v pořádku....

sisstin
18. srp 2015

jo, když jsem si ho jednou dala do postele (nejlepší způsob jak rozjet kojení - kůže na kůži), tak přišla sestra a " to jste snad prase, neeeeee". Když jsem se bála už fakt cokoliv udělat, aby mě zas někdo neseřval, tak jsem se teda ptala, zda ho u sester můžu přebalit, následoval ironický úšklebek "a co myslíte" a jako bylo toho dost. Ano, z porodnice jsem odešla živá a dítě taky, ale co to udělalo s psychikou....škoda mluvit 😖

sisstin
18. srp 2015

to, že jsem celou dobu ležela na příjmu napojená na monitoru s tím, že přede mnou vyšetřovali jiný těhotný, který třeba potrácely atd, viděla jsem jim až do žaludku, ani nekomentuju. Přístup fakt jak v prasečárně, tam paní potrácela dvojčata, brečela a ta DR. do telefonu "noooo, máme tu potrat, ale možná se jedno udrží"..no prostě hnus....člověk tam leží nahatej pomalu, vystrašenej...jednání naprosto příšerný.... je to už skoro 8 let a doufám, že se za tu dobu už něco změnilo.....

jahodi
18. srp 2015

@sisstin Držím ti palce....

bartovka83
18. srp 2015

@jahodi Přesně tak. Hezky řečeno. Mě vadí všeobecně přístup některých lékařů a sester a je jedno jestli se jedná o porodníka, zubaře nebo třeba ortopeda. Pokud jdu k lékaři, znamená to, že mám problém a svěřuji mu své zdraví, nebo zdraví svých dětí a vedle pomoci je pro mě důležitý i lidský přístup. Protože pokud je mi zle, povýšený tón a úšečné kecy mi opravdu nepomůžou. Nejvíc mě třeba dostal asi 120 kilogramový lékař, tekoucí skrz židli, který mé mamce, když přišla s nesnesitelnou bolestí nohy, řekl, že je tlustá, tak čemu se diví. Mamka má sice nadváhu, ale tlustá jako on rozhodně není. Tak kdo jim dává právo se takhle chovat? Lékařský diplom? A nebo když jsem já, po vážném úraze ležele na popáleninovém centru ve Vinohradech, vím, že se o mě starala lékařka, která byla uznávaná kapacita, ale chyběla jí špetka lidského přístupu. A zrovna v té chvíli bych ten lidský přístup vykoupila zlatem. A to podotýkám, že jsem také poslušně dělala vše, co mi řekli, neztěžovala jsem si, nefňukala, přesto, že mi bylo děsně.

jahodi
18. srp 2015

@anelamates Kdo řekl že křičela?
Chovala se, řekla bych, dost podobně jako často třeba řenské na poště. Nejdřív mě zavolala, pak ale dělala že tam nejsem, takže jsem stála s otazníkem v očích a nevěděla, co teda mám dělat, když ona si teď soudě dle jejího chování PŘECE MUSÍ DODĚLAT SVOJÍ PRÁCI, tak jsem tam někam položila tu nádobku, do které jsem měla načůrat, a to najednou ožila a pěkně se do mě pustila, kam jsem si to jako dovolila dát. Jak tu už bylo asi 100x řečeno - je to o komunikaci. Mohla začít mluvit předtím a ušetřila by si pouštění se do mě potom. Mně snad přijde, že jí možná bylo nepříjemné, že mám bolestivý problém a třeba nevěděla, jak se ke mně postavit, tak to vzala z nejnepříjemnějšího konce jaký existuje. Uznávám že to taky někdy dělám, když nevím, jak někomu pomoct v nepříjemné situaci. Ale rozhodně ne v zaměstnání. Samozřejmě kdybych zase měla takový zánět, pojedu tam. Ale nevím, proč mám toto snášet, když, jak už bylo řečeno, v jiné práci by si tohle dovolit nemohla. Ano, práce zdravotníků je zásadnější než třeba účetní. Ale zase, my v účetní firmě se musíme jinak ke klientům otáčet a to často kvůli úplným pitomostem, když to srovnám se zdravím. A můžeme si dovolit dělat kyselé poznámky na zákazníky? Ha-ha. Nemůžeme.

betelgeuzz
18. srp 2015

A ono to není jen u porodu. Ke konci těhotenství přestala dcera růst, byla jsem v nemocnici v ambulanci, mladá doktorka mě vyšetřovala a dost to bolelo. Tak jsem nějak sykle, lapla po dechu a sestra mě sjela, že nadělám, že jak pak budu rodit. Zajímavý, že vyšetření u mýho gynekologa nikdy nebolelo, a když mě pak přijímal do nemocnice jiný doktor, tak taky ne a ještě se mě ptal, jestli mě to nebolí.
A když jsem přišla na chíru se zlomenou rukou po pádu na bruslích, tak po mně doktor vyjel, že jsem dost stará a měla bych mít rozum, co mě jako na to baví. Jak se na chíře chovali, když jsem přišla s dcerou, že spolkla magnet, radši ani nebudu rozebírat. A to jsem se ve všech těch případech chovala slušně, nemávala žadným papírem.
Aby to nevypadalo, že jenom nadávám, zažila jsem i úžasnýho mladýho doktora na ORL, když jsme tam dojeli pro prořvané noci se zánětem ucha, dcera uřvaná, bránila se a doktor trpělivý, klidný, všechno vysvětlit, jaké jsou možnosti řešení, jestli s tím souhlasím. Následně jsem psala primáři pochvalu, protože s takovýmhle chováním se tak často nesetkávám.

terinda
18. srp 2015

Tady se to zvrtlo ve strašný nesmysl, jako ostatně ve většině "konfliktních" témat 😀

Takže si to shrnu: známe mnoho šťastných konců jak se zásahem lékaře, tak bez zásahu lékaře, známe i pár smutných konců - jak se zásahem, tak bez zásahu. Neštěstí? Osud? Kdo ví....

Existují super profesionální lékaři s empatickým přístupem, či chladní jak zadek. Existují i lékaři packalové, takových je snad (doufám) méně.

Účelem porodu je zdravé a živé dítě, na tom se snad shodneme.
Přeju všem krásné porody, já už mám hotovo a traumatizovaná z toho naštěstí nejsem. Taktéž setkání s lékaři v jiných oborech, či jako doprovod člena rodiny dopadlo dobře a ve slušném duchu. Snad tomu bude i nadále, snažím se být optimista. 🙂
Pokud se mě někdo dotkne, spíš ho polituju a nenechám si jím kazit den či život. Nechci být zatrpklá vůči věcem minulým, se kterými pohnout nelze.

Takže hezký den bez zášti 🙂

stelar
18. srp 2015

@jahodi No zeby se ke mne vsude jinde nez v nemocnici správaly hezky, to teda říct nemohu. Na úradě, poště a pod je to mnohem horší. Tam se kolikrát na mně ani nikdo nepodívá a zařve, co jako chci. A to jsou ty lidi v práci pouze osm hodin.
Jak jsem psala, ja jsem u porodu neměla žádné problémy s presonálem, a to třeba můj porodník byl v práci již 60 hodin v kuse a dalších 20 měl ještě před sebou. Takže i kdyby třeba něco řekl, co by se mě dotklo a teda poškodilo, tak by mohla hrát roli únava a stres.
Taky třeba chápu, že porodník není nadšený nad porodním plánem, on má tu zodpovědnost nad zdravím všech zúčastněných, když se to otočí a zodpovědnost ponese matka, pak si myslím, že i porodníci se více "uvolní" a průběh nechají na nás, když to všetko tak perfektně z toho interrnetu umíme 🙂

karlajasmine
18. srp 2015

@betelgeuzz Vidis a me zase vysetrovali v nemocnici na UZ nedavno, udelalo se mi zle, zatocila se mi hlava a mela jsem cerno pred ocima a byli strasne mili a starostlivi, donesli mi hned vodu a poradili mi zmenu polohy a bylo to lepsi... Je to zkratka o lidech.

veveruse14
18. srp 2015

Prolétla jsem diskuzi a vzpomněla si na svůj porod: byla jsem prvorodička, chodila jsem na předporodní kurz, zjištǒvala si informace, četla kde co, vzala jsem to jako projekt:hůře snáším bolest a měla jsem z porodu velký respekt. Porod proběhl dobře, dá se asi označit za přirozený, bez větších zásahů. Nicméně si přesně pamatuji jak jsem byla připojená na monitor a PA která kontrolovala sílu kontrakcí mi řekla, že s tímto dítě neporodím - vím že to nemyslela zle, bylo to konstatování faktu ALE:přesně si pamatuju jaká mě v tu dobu zachvátila panika: to ješťe není ono? Za jak dlouho to teda přijde? Vydržím to? Vykolejilo mě to a začala jsem řešit jiné věci než jsem tou dobou měla. Nijak mě to samozřejmě nepoškodilo, jen tím chci říct, že porod prostě není úplně standardní situace a že je třeba k tomu takto přistupovat a že psychika v tom hraje zcela zásadní roli.
Na předporodním kurzu nám bylo řečeno, že při přirozeném porodu se žena dostane do takového zvláštního stavu, který způsobují hormony, prostě že je racionálno trošku v pozadí a ta žena je trochu "mimo" a měla by se "ponořit do sebe". Zní to trochu ujetě, myslela jsem si o tom svoje, ale po porodu můžu říct, že je to tak. No a jakýkoli zásah do takového procesu může znamenat potencionální problém. Takže věřím že necitlivé nebo povýšené komentování toho jak rodička prožívá bolest může porod zbrzdit nebo zastavit a pak se nasazují epiduraly a oxytociny a už to jede. Pokud to PA či lékařka nejsou schopné říct vhodným způsobem, proč to vůbec komentují? Čemu tím prospějí? Postupu porodu určitě ne.
Argumenty typu, pokud chcete přirozený porod, roďte doma mi přijdou opravdu hodně mimo - to že chci porodit dítě bez zbytečných zásahů přece neznamená, že v případě že je zásah nutný o něj nestojím! Kǎzdá tady přece chceme připravit svému dítěti do života co nejlepší start. A nemyslím že existuje rodička která by trvala na dodržení porodního plánu v případě, že jí modrá dítě nebo se děje jiná komplikace... Porodní plán je tu od toho, aby Vás personál porodnice poznal a všude vam řeknou, že se dodržuje jen v případě, že jde vše dobře, takže nejde o žádné mávání lejstrem před očima lékařů.a už vůbec nejde o fušování do řemesla - jde o dvě různé situace.
Osobně si myslím, že zásadní problém je v tom,že u nás stále věstina lékařů ignoruje psychologii směrem k pacientovi, což je konkrétně u porodu prostě havárie, možná že kdyby to více lékařů řešilo, bylo by méně hysterických rodiček a více spolupracujících rodiček. A další argument, že jsou to jen lidi a ne kdy prostě nemají den-pokud by např dětský psycholog se někdy choval ne profesionálně či hrubě k pacientovi, tak by brzy dojel-a to je taky člověk který nemusí mít svůj den, ale nemůže si to dovolit! Neříkám že je to jednoduché, osobně obdivuji všechny zdravotníky, ale to s sebou prostě nese ta profese.

veveruse14
18. srp 2015

@jahodi mě taky hláškou o hrázi donutili vyšplhat se na kozu, ale v mém případě to byla pravda-měla jsem skvělou PA, která mi s hrází hodně pomohla a já skončila bez nástřihu i jakéhokoli poranění 🙂 a jsem přesvědčena že je to díky ní.

terinda
18. srp 2015

No jasně, psychika hraje roli při všem 😉

betelgeuzz
18. srp 2015

@karlajasmine však samozřejmě, že je to o lidech. Nikdo tady přece netvrdil, že všichni zdravotníci jsou špatní.

zo_ja
19. srp 2015

@anelamates Jenomže ti vaši porodníci jsou cvičení na lékařské porody. Problém českého zdravotnictví je ve velké míře v tom, že je tu minimum lékařů, kteří někdy viděli skutečně přirozený, nemedikovaný porod bez jakýchkoli zásahů, v poloze, kterou si rodička vybere. A třeva s pětikilovým dítkem a bez poranění.
Umí řešit problém, ale neumí trpělivě nechat být přirozený fyziologický porod.
Porodnice často asi takhle

https://www.youtube.com/watch?v=60wZBMRUt0Q
zo_ja
19. srp 2015

@anelamates K Vašemu dotazu třeba tady http://www.prirozeny-porod.eu/kristellerova-exp...
(jen mi to nejde dohromady s tím velkým přehledem od těch spřátelených zdravotníků porodníků a tak..)

Strana
z8