Příprava k porodu - masáž hráze atd.
Jak jste se vy, "eko-bio-ezo ženy", připravovaly k samotnému porodu?
Čas letí neskutečně, a termín se nám blíží. Tak mě zajímá, na co všechno jsem zapomněla.
Opravdu aniball (nebo podobné) pomáhá?
Zrovna tak - pomáhá masáž hráze a jak dlouho před začít?
Využily jste například bylinkové napářky?
Kde všude jste sbíraly informace?
Jak by vypadal harmonogram příprav dnes, když už třeba máte zkušenost?
Ráda bych co nejpřirozenější porod, bez zbytečných zásahů (tedy všech, které nemají za úkol zachranit život nebo zdraví). A vlastně bych si porod chtěla vědomě užít.
@svntvt ja poslala manzela pro nekoho, protoze uz jsem mela velky tlak (v tu chvili jsme oba nevedeli kde je zvonek 😀 ). No nez prisli tak jsem si vylezla na kozu do te "nejhorsi" polohy. A svete div se, ale me se rodilo krasne. Asi tri zatlaceni a malej se narodil 🙂 nejlepsi cast z celeho porodu.
@lennus ja myslela, ze kazda rodicka odchazi po svych (zatim mi v okoli nikdo nerikal, ze by ho vezli). Ja malyho dala k sestram, ze se prospim, jenze jsem nemohla usnout. Tak jsem rekla, ze mi ho muzou privest. Zpetne me to mrzi, mela jsem ho mit hned u sebe, stejne jsem nespala.
@leymea me dost matlo (a priznam se ze doted nevim jak to vlastne je,musim si doplnit znalosti nez zas budu obri koule 😂) ze mi porad rikali at jeste netlacim... A pak kdyz uz sem asi mela tak sem netlacila dost pac sem nevedela ze se do toho uz muzu oprit 😅 pak mi PA řekla ze mam tlačit ale proste to jaksi neslo moc hladce... Takze zeny, jakoze fo kdy se nema tlačit a od kdy ma?? Az ucítím tlak a nuceni? Nebo jeste vydrzet a az mi nekdo rekne na kolik cm su otevrena, tak teprve? Nebo jaktoze mam za sebou predporodni kurz a fakt prostě nevim kde se stala chyba??😂😂😂
@svntvt Zajimava otazka ohledne tlaceni. Odpoved je jednoducha. Duverujes vice svemu telu nebo doktorovi? Ja tlacila, kdyz mi dalo telo podnet - proste jsem tlacit potrebovala a bylo mi dost jedno, jestli "muzu" nebo "nemuzu". Svete div se, mimino bylo za par minut venku.
@martiniquest no prave musim zjistit zkušenosti jinych a prehodnotit to cele 😂 ja se porodu hrozne bojim, ale tak nejak citim, ze proste kdyz si tentokrat v tom udelam ,,poradek,, v hlave sama, bude to urcite lepsi .. 🤔
@martiniquest Souhlasim na 100%. I v porodnici rikali: Tlacte jako na velkou. A jak to slo 🙂
Nesmi se tlačit, dokud neni tzv. "Zašla branka". Coz kontroluje porodni asistentka, poprve mi též řekla, že nesmim tlacit. Musela jsem s lehnout na bok a pak až mi řekla, mohla jsem, ale už se.mi vlastně.nechtelo. Ted ve stoje nikdo žádnou branku nekontroloval, tlačila.jsem kdy se mi chtělo a mimino bylo na dvě samozatlaceni venku. Nejsem doktor, nevim jaky vliv má ta branka, kdyby tam byla celá treba...ale prostě si to tělo poradilo.
@svntvt ja celou prvni dobu porodni stala a najednou jsem citila strasny tlak a moje telo prave zacalo tlacilo samo, mela jsem "zakaz" tlacit, ale neslo to zastavit. Samozrejme jsem tomu nepomahala, to az kdyz jsem dostala "povoleni". PA se musela rychle pripravit, protoze jak mi rekla at si zatlacim tak nejspis necekala, ze uz budou videt vlasky 😀 doktor to nestihl 😀
@leymea Přesně, spát se nedá. Po prvním porodu mě odvezli na lehátku, byla jsem hrozně unavená i trochu zfetovaná z Nalphubinu, fakt zbytečně jsem si tu injekci na bolest nechala dát, ale ještě tam nebyl manžel a já prvorodička. Teď naposledy mě to ani nenaoadlo. No nabízeli mi vozíček, ale bylo mi fajn, tak nevím, jestli je standard, že ženy odchází po svých.
@andza Mne branku taky nikdo nekontroloval. Kontrolovali me a byla jsem na 4 cm, o dve hodiny pozdej jsem si vyzadala epidural a okamzite po nem mela potrebu tlacit. Neverim, ze by telo chtelo tlacit, kdyz to neni pripravene. Zenskym v Africe branku taky nikdo nekontroluje
@beatty Anibal, ani masáž hráze jsem neprováděla, už pomyšlení mi bylo nepříjemné. Pila jsem maliník a dělala napářku. Rodila jsem doma s PA a dulou bez poranění. Dcera byla zamotanaá do pupečníku, takže šla ven v "klubíčku".
Za mě ... Škoda že jsem se o anibalu dověděla až po porodu 😥 špatně jsem se hojila,v porodnici u jídla stála,při kojení v sede trpěla jak zvíře.prvních 14dní seděla na kruhu , 3stehy se mi vytrhly,hrozilo znovu šití. U dalšího porodu nastrih odmítám! A to byl malej fakt malej (2,66kg) a porodila jsem ho za 30min od příjezdu do porodnice
@amazonkajanik To nebylo ale kvůli necvičení s Aniballem 😢.
My jsme provozovali masáž hráze, jinak nic. Zpětně bych to asi chtěla dělat pečlivěji, hrozně jsem se natrhla, špatně jsem tlačila. Aniball bych nedělala ani teď, spíš trénovala dýchání a líp masirovala hráz. A kdybych do toho šla podruhé, volila bych opět možnost co nejvíce trávit strávit ve vaně, strašně mi to pomohlo, na sál jsem šla až v podstatě těsně před.
Nebudu to celé číst, jen moje zkušenost:
Masáž hráze jsem nedělala, o nástřih jsem si řekla, (nešlo to a pak to bylo na to šup) a hráz masíruju teď, abychom mohli mít nějaký sex 😒.
A baštila jsem lněné semínko (pomohlo, mám dole Saharu a se semínkem byla sliznice opravdu lepší).
Já s masáží hráze začal pozdě a moc mě to nebavilo 😀 Ale cvičila jsem s Aniballem a i když pak nástřih byl, s mým souhlasem, tak mi ten trénink s ním pomohl pak při tom vypuzování, zvládala jsem to mnohem líp než u prvního porodu, to pro mě bylo tlačení ta nejhorší část porodu a myslela jsem, že tu PA odkopnu, ale teď mi i víc vyhovoval polosed.
Při prvním jsem zkoušela Aniball, ale porod byl nakonec komplikovaný a tak těžko říct. Určitě mi pomohl uvědomit si jak zhruba tlačit. Pak maliník, lněný olej, to bylo myslím vše.
Porodními cestami mi prošel klučík 4,8kg. 🙂
Teď už nezkousim nic. Jsem oteklá i dole, po nastrihu mě poboliva jizva, nějak to bude. 🙂 Každopádně fandím všemu, co žena snese a je ochotná udělat, pokud tam nehrozí, že si ublíží, protože proč tomu nepomoct. 🙂
U prvního syna jsem pila malinik, jinak nic, rodila jsem na boku, šlo to dobře bez nastrihu a PA si myslela, že jsem poctivě masirovala hráz, že to šlo tam dobře, ale fakt ne. Syn měl 4 kg. U druhého syna mne nechtěli nechat na boku, rodila jsem na lehátku v klasické vyšetřovací poloze, bylo to hrozne, byla jsem sjeta nějakým lékem do žíly, pamatuji si, že mi říkali nějaké instrukce a já dělala opak. Syn měl 5180g, na SONO se sekli s odhadem hmotnosti o skoro kilo. Měla jsem menší nastrih. Byl to pro mne strašně stresující zážitek. V těhotenství jsem pila opět jen malinik. U třetího syna jsem pila též jen malinik. Jeho porod byl nejrychlejší, v poloze jak u prostředni ho, mini nastrih a jeho hmotnost byla 5160g.
@vendes jakto? Mě cevkovani jen trochu stiplo.
První doba byla pro me horší. Druhá doba za 11 minut. Aniball jsem nakonec neměla ani pravidelně masáže hráze a potrhala jsem se uvnitř protože malej šel ven na supermana ale nijak hrozný to nebylo, seděla jsem po porodu normálně. Jo a pila jsem maliník. Podruhé bych taky nic nedělala. Pouze bych byla obezřetnější aby sem neměla dole nějakou infekci
Ještě jsem si vzpomněla, že na mě před porodem někde na netu vykoukl takový obrázek, nebo schéma tam byly rozepsané 4 hlavní hormony, které v těle při porodu hrají důležitou roli. Bohužel už jsem ho pak nikde nenašla, ale pamatuju si, že tam byl Adrenalin jako špatně! On se totiž vyplavuje při stresu, při přípravě k boji, při obraně a má za úkol svaly stáhnout a připravit k akci.... (Nebo tak nějak). Každopádně stažené svaly jsou u porodu dost na nic 😅
@korneliusa kdybych cvičila s aniballem,nemusel by být nastrih. A hlavně co jsem procitala studie,jsou dnes proti nastrihu,že když se žena natrhne,je to menší zlo. Trhne se prý jen kůže,ale u nastrihu se rozjede i svalovina
@amazonkajanik Bohužel, se to ještě nedoneslo k většině porodníků. Nástřih by nemusel být, kdyby ti asistovala zkušená porodní asistentka.
@amazonkajanik Nejvetsi prca je, jak je nastrih prezentovany jako prevence proti poraneni 😂 z toho opravdu ucuravam smichy. Takze sice je asi 10% sance, ze se natrhnes ve stejnem nebo vetsim rozsahu, ktery odpovida rozsahu poraneni z nastrihu, ale proste te preventivne ochrani. Ou jee. Vzit na me nekdo nuzky, nakopu ho mezi nohy. Nastrih ma byt aplikovan pouze v zivot ohrozujicich stavech a ne jak na bezicim pase. Bohuzel je stale dost zen, kterym je to jedno. Lehnou na zada, nohy do praku, ze se jim o 1/3 zuzi porodni cesty, to je jin zrejme jedno (nebi to nevi), a pak sup, smikneme to, protoze to jaksi nefunguje. Uz se nad tim ani nerozciluju, kazdy je zodpovedny za sve telo, ale stejne vzdy nechapave kroutim hlavou.
Hlavne, ze kazdy vi, jaky potrebuje kocarek nebo zavinovacku, ale jak probiha normalni porod, vi jen zlomek rodicek.
@amazonkajanik mohu potvrdit. Pri prvnim nastrih -děs, modrina pres celou pip* , pomocovani, bolest hrozna, pri druhem porodu jsem se natrhla, stehu mm asi i vice, nejaky i uvnitř, ale jsem naprosto ve fajnu. Škoda slov ale pred doktory, a třeba mojima rodicema. Maji svou pravdu a hotovo.
@andza jsou lide, se kteryma se bavit o nekterych vecech nema zadny smysl. Moje telo = moje volba. A pokud to nekdo nerespektuje, nemam duvod se s nim na dane tema jakkoli bavit.

@beatty Poprvé jsem se nestihla připravit, teď naposledy jsem měla dulu - skvělý krok, i podle manžela, velká psychická podpora. Před porodem jsem pila maliník, jedla lněné semínko, datle, užívala homeopatika, ty jsem pak měla i k porodu vč Bachovek rescue. Porod byl rychlý a hladký. Měla jsem porodní přání z webu porodnice,na nástřih se zeptali, souhlasila jsem. Pro mě byl nejdůležitější bonding a neseparovat dítě, dokonce jsem ze sálu odešla po svých. Na sesternu jsem nesměla, takže deset minut byla tam, což mě zpětně ale mrzí, že jsem se nechala odbít.