Přirozený porod nebo císařský řez?

sikope
17. únor 2017

Ahojte, mám takový menší námět k diskuzi, zajímaly by mě názory Vás ostatních, hlavně těch, které mají už porod za sebou. Mně se to pomalu blíží a přemýšlím, jestli rodit přirozeně nebo si říct o císařský řez. (Podotýkám, že zatím nevím o žádném důvodu, proč by byl CS nutný nebo doporučený). Proč o tom vůbec přemýšlím - CS mi přijde bezpečnější pro dítě, přirozený porod může mít zcela neočekávaný průběh a komplikace můžou vést k postižení. U plánovaného CS si myslím, že jsou tato rizika menší. Nakonec i pro ženu je kolikrát rekonvalescence z CS rychlejší a lepší. Na druhou stranu - to prostě není přirozené :D a mohou nastat jiné (ale podle mě méně závažné) problémy např. s kojením. Rozhodovaly jste se některá takto nebo CS prostě jen v případě nutnosti? Díky za názory 🙂

maminkafe
17. únor 2017

CS ti jen tak nneudělají a i ten neni bez rizik,je to brisni operace 😉

pajounek
17. únor 2017

Ja mam za sebou porody dva - prvni planovany cisar kvuli KP a druhy normalni. Po prvnim me bricho bolelo docela dlouho, mimco mi sanozrejme nedali hned, i druhou noc mi ho jen vozili a problemy s kojenim jsme meli. Mrnousek nejspis jeste dospaval a i to zvykani si na sebe bylo trochu pomalejsi.
U druheho jsem se samozrejme bala, ale porod byl nastesti rychly, malou mi hned prilozili, kojime doted - rok a ctvrt - a byly jsme spolu od zacatku, i kdyz co se hojeni tyce jsem na tom casove byla stejne (nastrih, praskla cevka, sedet mi moc neslo ;) ). Ale treba po psychicke strance jsem i ten pobyt v porodnici nesla daleko lepe.
Dobrovolne bez doporuceni bych na cisare nesla 🙂

teetee
17. únor 2017

Zajímavý článek, níže v článku jsou možná respirační rizika pro mimi:
http://www.babyweb.cz/rizika-cisarskeho-rezu-se...
Sama jsem první rodila přirozeně. Bohužel jsem se u porodu hodně potrhala a děloha po vypuzení placenty nezapracovala správně a já málem vykrvácela. Rozkojila jsem se téměř hned.
Bohužel druhý porod bude císařem, mám srostlý čípek.
Budu moci tedy za čtrnáct dní srovnat. I přes komplikace u prvního porodu jsem pro přirozený porod.

pekluska88
17. únor 2017

Když jsem rodila poprvé,lekari mne dali na vybranou jestli chci zkusit rodit normálně nebo raději CS a to z důvodu nepoměru velikosti miminka k mé postave. Zkusila jsem přirozený porod a nelitovala jsem,vše proběhlo rychle a bez komplikaci. V porodnici jsem pár hodin po porodu normálně fungovala a zvládla jsem veškerou péči o dceru sama,což by zajisté po CS nešlo. V porodnici jste monitorována a v pripade,ze by nešlo něco,tak jak by mělo,lékaři by včas zasáhli... Ale plánovat CS dopředu je zbytecne,rekonvalescence pro matku je vždy po CS horší.

misulinka44
17. únor 2017

Já rodila první normálně,skončila jsem s rupturou čtvrtého stupně a už nikdy přirozeně rodit nebudu... CS je určitě lepší,ale jen,pokud jsou rizika při přirozeném porodu...Na přání to to nikdo neudělá. Pokud je vše ok, zaďny problém,tak nevidím důvod nerodit normalne... U mě byla souhra mnoha blbych nahod,že to tak skončilo,ale jsem výjimka...Nestává se to často;)

misulinka44
17. únor 2017

@pekluska88 netvrdila bych,že je rekonvalescence po přirozeném porodu je vždy lepší než CS;) někdy je to po normálním porodu opravdu horší... Vlastní zkušenost;)

travnulee
17. únor 2017

Při sebemenším riziku ti toho císaře udělají, spíš se mluví o tom, že jich dělají zbytečně moc. Ale máš pravdu, že jsem taky nikdy neslyšela, že by bylo dítě postižené po CS.
Přesto doufám, že druhý porod bude přirozeně a hladce, jizva po císaři mě bolí ještě teď, navíc mě moc mrzí, že jsem o to zrození toho našeho krásného prcka přišla a manželovi závidím bonding.
Navíc jsem si prošla osmihodinovým porodem před akutním CS a chci to zkusit znovu přirozeně.

luckylee
17. únor 2017

@misulinka44 a opravdu byl tvuj porod prirozeny?Bez jakykoliv zasahu? A medikace? V soukromi a bezpeci?V libovolne pozici bez rizeneho tlaceni?...Tohle je velka spousta veci ktere k tomu velkemu poraneni mnohdy vedou a neni na tom nic prirozeneho.

misulinka44
17. únor 2017

@luckylee tak v tom případě přirozený porod zažije jedno procento žen??? Tak se tedy omlouvám, porod přirozenou cestou...Tobse snad shodneme,že cesta je jen jedna;)

voleskap
17. únor 2017

Ahoj a co Tě vede k názoru, že císař je bezpečnější než přirozený porod? 😲 Nebo že rekonvalescence z CS je rychleší? A budeš rodit v ČR? Nejsem si jistá, jestli je tady vůbec možné rodit na přání císařem...? Bavila ses o tom s nějakým doktorem?

luckylee
17. únor 2017

@misulinka44 takovy porod zaziji zeny co se zajimaji a zjisti si informace a pripravuji se.Pak mohou zazit prirozeny porod.Jinak je to jen vaginalni porod ktery ridi personal porodnice.A diky tomu tady mame tak vysoke procento CS,nastrihu a velkeho poraneni.Ja to nemyslim nejak zle,jen me to stve ze pak kvuli slepe duvere lekarum maji zeny z porodu trauma a prenasi to dal a dal... 😕

misulinka44
17. únor 2017

@luckylee já nejsem hloupá,ani slepé věřící...Jsem zdravotník;) z porodu trauma nemam,i když to dopadlo tak blbe..

gnozka
17. únor 2017

Musela jsem rodit cs . Jsem
Po operaci srdce což by ani tak nebylo překážkou ale mala vubec nesestoupila do pánve takže bych ji asi nevytlacila a nechtěli jit do toho rizika což chapu . Noc před plánovaným císařem se mi rozjel porod a ani kontrakcema mala nesestoupila mrska takže cs . Nemam srovnání ale pokud budu mít u druhého možnost rodit vaginálne tak budu jedine rada . Dlouho jsem mela
Bolesti . Kojeni bylo peklo :( malou mi první tri dny jen nosili (záleží na porodnici ) bonding zádný . ale upřímně nechala bych to cele na přírodě . Ona si sama rekne jestli půjde mimi normálně nebo cs . Ja to tak brala . A i kdyz u druhého bude nutný cs tak se neda nic dělat . Hlavne aby bylo miminko v poradku .

versatilka
17. únor 2017

Tak se přidám s názorem. Mám za sebou císaře a nechápu, jak do něj může jít někdo dobrovolně. A to jsem se hojila bez komplikací. Dobrovolně se nechat rozřezat je pro mě nepochopitelné. Jedná se o operaci, nikoliv porod. Připravíš se o zážitek, který může být pěkný, o možnost mít prcka u sebe. Jestli nemáš komplikace, není k císaři důvod, pak bych do něj nešla. Samozřejmě bude-li doktor váhat třeba kvůli velké váze miminka, konci pánevním atp, je na místě zvážit, jestli zkusíš přirozený nebo ne.

caseopea
17. únor 2017

Já jsem moc chtěla rodit přirozeně, ale malému se nechtělo ven, ale díky špatným ozvám a nepostupujícímu porodu mě odvezli na císaře a teda můžu říct, že další dítě rozhodně nechci rodit císařem, pokud to půjde, je to velká oprace a jsou při ní rizika a dobrovolně bych do toho nešla, ještě ke všemu když není důvod.

operetka
17. únor 2017

První porod byl akutní císař (nepostupující vyvolávaný porod). Císař se zkomplikoval, asi vinou špatně píchnutého spinálu jsem byla přidušená, 12 hodin jsem necítila ruce, 24 hodin trvalo než jsem se postavila na nohy. Syna jsem přiložila za 12 hodin, dva dny byla na JIPU a dostávala ho jen na kojení. Rekonvalescence byla naštěstí rychlá. Druhý porod (před třemi týdny) byl přirozený a úžasný. Bez jakéhokoliv zásahu, medikamentů, rodit jsem mohla v libovolné poloze (asistentka mi jen nabízela možnosti, jak to zkusit), u porodu byla jen ona a manžel. Dceru jsem dostala hned na břicho.
Za mě to je jasné, co bych si vybrala 🙂 Jsem důkaz toho, že i císař se může zkomplikovat.

sikope
autor
17. únor 2017

Děkuju všem za názory 🙂 vlastně mě na tu myšlenku přivedla známá, která se pro CS rozhodla dobrovolně (tolik k dotazu, jestli to vůbec jde - evidentně všechno jde když se chce 🙂). Fakt je ten, že se nechci ochudit o ten porod jako takový, přece jen je to tak vymyšlené dobře a lépe se nastartují všechny pochody, které mají. Jen si pak nechci vyčítat, že se mi např. přidusilo dítě a má problémy a vše jen proto, že jsem nechtěla jizvu a dlouhou rekonvalescenci (když to řeknu zjednodušeně)

misulinka44
17. únor 2017

@sikope normální porod je věc přirozená... Když do sebe nenecháš narvat kde co, tak si nemáš co vyčítat... CS jen tak z rozhodnutí to udělají max z joo dobre známosti... Jinak je to mimo povolené postupy...

zdenkaer
17. únor 2017

Ja tedy první "přirozeně", druhý císař a kdybych měla mít 3. dítko tak rozhodně císař 🙂.

versatilka
17. únor 2017

@sikope tohle ale nemůžeš dopředu nikdy vědět. (druhý pohled) Stejně tak ti může nastat komplikace u císaře a pak by sis zase vyčítala, že jsi nešla přirozeně..

victress
17. únor 2017

první porod přirozeně - v pohodě za 12 hodin🙂
druhý porod akutní císař - hrůza, nejhorší zážitek v životě (pokud pominu, že se z něho narodil syn), šíílená bolest jizvy, bonding žádný, kojení se nerozjelo tak jak mělo, rekonvalescence půl roku, za mě dobrovolně NIKDY!!!

@sikope neboj se, pokud se něco zkomplikuje při přirozeném porodu, tak fiknout tě můžou vždycky....a jak už bylo napsáno výše, i SC může někdo zpackat...

ladyhacek
17. únor 2017

Já teda neví a zjišťovalai jsi jeslti ti jen tak z tvého přání udělají císaře? Pokud vím tak plánovaná cíažrský řez je právě plánovaný z nějakého důvodu > zdravotního. Já rodila normálně a rekonvalesnece mi nepřišla dlouhá ano asi tři dny se mi špatně sedělo, ale malého jsem ,,vyprdal´´ bez nástřihu poranění. Ono dopředu nemžeš vědět jak to dopadne za porodíš rychle a bez problému nebo tam budu komplikace. Zrovna dnes jem četla zajímavý článek o sekci (ale nemůžu dohledat) Císažský řez je operace a kompilkace můžou nastat jak pro matku tak dítě. Ono porodník má určitý čas na vytáhnutí dítěte a nemusí se vše zdařit. Rekovanvalescence při císaři poku dvím tak jizva bolý dlouho nemůžeš ani pořádně nosit miminko protože to bolý. Komplikace můžeu být v obou případech v obocu případech můžeš mít vše bez problému a rekonvalescenti rychlou nebo dlouho > dopředu ti nikdo neřekne jak to bude. držím palce ať máš pohodový porod.

astyna
17. únor 2017

@misulinka44

Podivej,rod si treba zavesena u lustru, s meditujici dulou za zpevu meduz,ale netlac nikomu,ze jen toto je prirozeny porod,prosim te. Si tu porodnici pletes s wellness hotelem,ne?

misulinka44
17. únor 2017

@astyna prosím???

nada3
17. únor 2017

Muzu pridat svou zkusenost - dvojcata prirozene a celkem v pohode. V tomto pripade obzvlast by se doktori pri sebemensi komplikaci rozhodli pro operaci. Rozhodne se dopredu nestresuj, presne jako ladyhacek - nikdo nevi, jak to nakonec dopadne. Ja o tom taky nepremyslela a dopadlo to ok. Drzim palce.

astyna
17. únor 2017

Jezis misule promin,to bylo pro tu tvou oponentku,omlouvam se ti,jsem se nejak zamotala do tech nicku...

luckylee
17. únor 2017

@astyna 😂😂😂

misulinka44
17. únor 2017

@astyna jo já si říkala,že to nebude mně 😁😉

astyna
17. únor 2017

@luckylee

Priznam se,nemam to z vlastni hlavy,ale tak nejak mi to ulpelo v mysli 😂

yelowangel
17. únor 2017

Jednak ti císaře na požádání neudělají, to by k tomu musel být dobrý důvod a jednak se divím cos to našla za informace. Riziko komplikací je podstatně větší než u přirozenýho porodu, bolest je nesrovnatelná ( u normálního porodu je několik hodin a pak na to v podstatě zapomeneš, mě jizva bolela skoro rok) a rovnou zapomeň na bonding. Opravdu je to super pocit když necítíš bolest ale cítíš tlak, jak se ti přehrabujou v břichu, pak slyšíš pláč dítěte který hned odnesou ani ho nevidíš a až je umytý, zvážený, změřený ti ho na chvilku (tím myslím opravdu cca minutu) přišoupnou k hlavě a ty nemůžeš ani pohladit protože v jedny ruce máš kapačku a na ukazováčku měřič a na druhý máš manžetu na měření tlaku. Ukážou ti že máte stejný číslo a čau na pokoji kde ti ho na chvilku podá tatínek - opět leží vedle tebe nabalenej v zavinovačce, nemůžeš se zvednout, otočit, přitulit ho, od pasu dolů ochrnutá jako fakt bomba. A když se si začne vracet cit jako první cítíš šílenou bolest co tě ani pořádně spát nenechá. Po několika hodinách vstávat. Do ty doby vlastně nevíš jak něco dokáže bolet. Uvědom si že je to velká břišní operace po který by jakejkoliv jinej pacient s jinou diagnozou několik dní ležel a pak dodržoval klidový režim. Ale to nejde takže ty s čerstvě rozřezaným břichem se musíš otočit na posteli (a to fakt bolí), zvednout se (do háje netušila jsem že to může bolet ještě víc) a za pomoci sestry dojít na záchod (to už bolí tolik že je ti vlastně jedno jak moc ponižující to vlastně je a jak ta chudák sestra která má 50 kilo i s postelí musí trpět když v podstatě nese celou tvoji váhu protože ty seš ráda že pomalu po malých krůčkách posouváš nohy). A to tě ještě čeká celý den bez dítěte, to ti nosí jenom na kojení a věř tomu že to většinou je docela problém když mezitím první co ochutnalo je sunar z flašky (co na tom že v porodním plánu máš krmení lžičkou nebo stříkačkou, ono je to jednodušší). A až teprv další den když sestry viděj že se o sebe dokážeš postarat i přes bolavý břicho na který mimochodem nedostaneš nic silnějšího než paralen ti konečně přinesou dítě definitivně. Supr, mě se mezitím rozjel vedlejší účinek epidurálu - dokud jsem nevypila 3 litry vody v jakýkoliv jiný poloze než na ležato mě šíleně bolela hlava. A kdy to přejde paní doktorko? To je různý každej to má jinak, může to trvat pár dní nebo týdnů...díkybohu za to mě to přešlo po 3 dnech nevím co bych doma dělala. Takže toto jsou radosti císaře. Už nikdy nikdy nikdy. Když mě daj zas na výběr tak jedině přirozeně (na výběr protože se objevili komplikace ale tak vážný aby malej musel okamžitě ven). A to ještě pak člověk poslouchá jiný maminky jak oni rodili přirozeně, za týden už je nic nebolelo a kojení se jim rozběhlo docela v pohodě - jo s hormonama na pochodu, dokrmováním z flašky protože kojení se moc nedaří a pořád bolavým břichem.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru