Přirozený porod nebo císařský řez?
Ahojte, mám takový menší námět k diskuzi, zajímaly by mě názory Vás ostatních, hlavně těch, které mají už porod za sebou. Mně se to pomalu blíží a přemýšlím, jestli rodit přirozeně nebo si říct o císařský řez. (Podotýkám, že zatím nevím o žádném důvodu, proč by byl CS nutný nebo doporučený). Proč o tom vůbec přemýšlím - CS mi přijde bezpečnější pro dítě, přirozený porod může mít zcela neočekávaný průběh a komplikace můžou vést k postižení. U plánovaného CS si myslím, že jsou tato rizika menší. Nakonec i pro ženu je kolikrát rekonvalescence z CS rychlejší a lepší. Na druhou stranu - to prostě není přirozené :D a mohou nastat jiné (ale podle mě méně závažné) problémy např. s kojením. Rozhodovaly jste se některá takto nebo CS prostě jen v případě nutnosti? Díky za názory 🙂
Doktorka mi rikala, ze bych mela právo na cisaře. Mam velmi bolestivé těhotenství a po trech gynekologickych operaci, jedna teda dost velka. Srusty a anatomie organu v brise po zákrocich pro MĚ ( ne miminko) predstavuji určita rizika při porodu přirozenou cestou. Přesto o cisaři neprěmyslim ani na minutu. Je to zasah, navic zakrok muze predstavovat do budoucna komplikace. Je to jizva do delohy, mnohdu zeny musi na plastiku, protože by jizva pri dalsim tehotenstvi mohla prasknout.. moji sestrenici praskla v nemocnici pri rozjetem klasickem porodu. Ja bych se nerada nechala dobrovolne ošidit o ten pocit porodit to miminko prirozenou cestou i za predpokladu, že bude pouzita medikace.
Je to ale vsechno o hlave, jak ktera se na co citi, každa vse vnimame po svem, individualen tudiz nesoudim zadna rozhodnuti. Pro nekoho je proste cisar snažsi cesta nez prirozene. Ale jen tak ho opravdu na pozadani neudelaji
Mám za sebou dva vaginální porody a už nikdy více... X hodin kontrakcí,ztráta hodně krve,dítě přidušené,zašitá 27stehy,sedět jsem nemohla 3týdny,sotva jsem chodila😖 Další dítě není v plánu,ale kdyby,tak jedině plánovaný císař😅
@astyna Odmítavý a negativní přístup? Prosím, kdy jsem ho měla? Nevím, proč bych měla přirozeně rodit v lese, když se možností přirozeného porodu holedbá téměř každá porodnice a porodník. Moje zkušenosti z liberecké porodnice však nejsou tak pozitivní, jak by si mnohé ženy, všichni lékaři atd. přáli, bohužel. Negativní přístup měla např. PA vůči mě, že jsem si vůbec dovolila při kontrakcích po 5 minutách dojít do porodnice a tvrdit, že asi rodím. Nejraději by mne poslala domu, asi jsem to vážně měla udělat. Málem mi píchla ATB, na které mám alergii, nevadí. Neustále se na mne povyšovala a dokazovala, že ona je ta vzdělaná. I když šlo třeba jen o to, co mám/nemám s sebou za zavazadla a proč. Jestli je normální přinést dítě po porodu na dvacet minut a pak ža za 6 hodin, toť otázka. Mě se takový přístup nelíbí. Stejně mi nevyhovuje, když moje dítě bez mého vědomí pošlou na různá vyšetření, když mi lžou, co s ním dělají, a když mi ho přes moje slušné urgence a žádosti odmítají přivézt na pokoj. Stejně tak téma umělé dokrmování. Dítě mi bez mého vědomí dokrmovali, na mou otázku proč a čím jen vtípky a řeči, že je to přece v pohodě. Věty, že mám vpáčené bradavky a je potřeba kloboučky, to snad ani nemusím opakovat, že špatně kojím, často kojím, málo kojím, že dítě má hlad. Díky dvěma ne zcela skvělým zkušenostem z porodnice mám vlastně největší hrůzu z doktorů a nemocničního personálu. Vám se někdo omluvil, já jsem slyšela po porodu jen dvě věty, že jsem tak mladá na dvě děti (což jsem jako 35letá matka nepochopila) a že kdyby věděli, jak budu rodit, tak by to ještě urychlili (2 hodiny v porodnici na sále je nejspíš zbytečně dlouho). Chtěla bych třetí dítě, ale nevím, kdo ho za mne kde porodí...
@anaema pridam jen mou zkusenost po cisari (mala byla KP a byla dost velka). Rodila jsem cisarem ve spinale, na sale mi ji prilozili na hrud a ja ji mohla pomazlit, 2 hodiny po operaci jsem byla na observacnim pokoji, ve dve hodiny (porod ve 12) me prevezli na sestinedeli, manzel byl u me az do vecera (na nadstandartu), malou jsme meli u sebe hned, vecer v 9 ji manzel odnesl na sesternu, kdyz sel domu. V noci ve 12 mi ji donesli na kojeni, kolem jedne odnesli a pak prinesli v 5, kdy mi ji uz nechali v posteli do pul 7. To prisly sestry, ja musela vstat a jit do sprchy a pak uz jsem se o malou starala sama az zase do vecera, kdy jsem ji jeste dala sestram na noc. Dalsi den uz jsem ji mela porad i pres noc. Dokrmili ji jen jednou na mou zadost (strikackou, mala tahala sama) treti den rano, mala uz zacinala mit hlad a hned potom se mi udelalo mleko. Rozkojila jsem se bezproblemove, malá naprosto zdravá, nemocna snad jednou (tuk tuk). Takze ani cisar nemusi byt zadny horor. Mozna by priste chtelo lepe vybrat porodnici. Tim ale nerikam, ze bych do toho sla bez duvodu znovu.
@junkka Mno, hodně kamarádek okolo mne bylo spokojených, tak jsem měla dojem, proč zrovna já, když nic nehrotím, bych měla být nespokojená. Jasně, že CS může být v pohodě, ale tazatelka píše, že nemá žádnou (z mého pohledu objektivní) příčinu nerodit přirozeně, žádný polohy KP, žádný placenty v místech, kde se to skutečně nehodí, žádný trojčata apod., možná je jen hodně citlivá na představu, že se něco u přirozeného může stát... Z takového důvodu volit CS mi přijde malinko zbytečné. Musím uvést, že osobně nemám žádné zlomeniny a jiné operace, nejsem tudíž žádný matador v oblasti operací, dobrovolná operace nebo jakýkoli zákrok je pro mne hodně nepředstavitelný.
Ahoj, já můžu srovnat spontální porod a sekci a výsledek, že císaře nikdy víc! Celé šestinedělí jsem se dávala dokupy. Spontálni porod je určitě lepší ale buď na to hlavně psychicky připravena, teš se na miminko a věř si, příroda to tak zařídila. Bolí to, ale rychle zapomenes. Doporučuji předporodní kurzy a při kontrakcich horkou sprchu😉
mam pul roku po sekci z duvodu hellp syndromu , nijak jsem si cs nepripoustela, tehu bez problemu a najednou frkot a na sal. s kamaradkou ktera rodila par mesicu predtim prirozene jsme na vychazkach diskutovali pro a proti a nejak se nedivim doktorum, ze se jim do cs moc nechce ... nejde o samotny zakrok, ktery je asi vic pod kontrolou nez normalni porod, pokud pomineme riziko neodhalenych vad, reakci na narkozu, cas za ktery musi dostat mimco ven... ale to po cisari... treba ja mela bolestivy hematom, ktery upousteli v nemocnici ale udělal se znovu a pak zacal vytekat z jizvy doma a ve velkem...za dalsi je tk naruseni delohy, takze jiste riziko ruptury delohy u dalsiho tehotenstvi je a kdyz to pozenu do extremu tak vim i o pripadech placenty acreta , coz by meli byt nejake prorostnuti placenty k okolni tkani, coz se objevuje pri daosim tehu zase po predchozim cs ... na netu jsem videla ze je jeste increta a percreta ale dal uz jsem to nejak nemela silu cist..
takze bych nechala telo samo jak si rekne . jen jsem shrnula sve poznatky. .
Ono to tak vyplývá z příspěvků - viz "zbytečné zásahy", takže jste asi porodník/porodní asistentka, když dokážete odlišti zbytečné od nutných. Nevím, kolik máte za sebou porodů.
5min kontrakce? To jsem ještě chodila po lese s manželem a do porodky šla až za 5min 12.
Víte, já jsem dělala hodně odbornou práci a neměla jsem ráda, když mi přišel zákazník, který mi říkal, co mám dělat, proč to tak dělám a bylo vidět, že zná jen teoretickou rovinu. Ono se ne radno říká - Teoreticky jde všechno, prakticky už méně.
V dnešní době, kdy si můžete zajít do porodnice, chodíte tam na monitory, na zápisy, na různá vyšetření (20.tt uzv, genetické testy, amnio, odborné uzv...) se ještě divím, že jste byla překvapená. Já jsem třeba byla na uzv ve 20.tt v Podolí a rovnou jsem se odepsala, protože mi tamní sestry nesedly a lékaři byli "hodně zvláštní", přepsala jsem se do Krče, tam jsem si sjednala schůzku na prohlídku porodnice, sálů, info s porodními asistentkami, na chodbě jsem si ještě popovídala se "6nedělkami", takže mě skoro nic nemohlo překvapit. Dobrá, den dovolené v háji, ale věděla jsem, do čeho jdu.
Znamou ted pri akutni SC spatne vycistili a pry ji v brise zapomneli tampon.. Tak pak si vyber..
ja rodila oni v srpnu. Jsem mensi a prislo mi ze doktorka by byla radsi kdybych rodila cisarem...ja nechtela. Jsem presvedcena, ze kdybych chtela nechaji me rodit cisarem. S doktory v porodnici jsme se ale dohodli ze to zvladnem prirozene.
Ja si ten prirozeny porod chtela opravdu prozit (kdyby samo byl k cisari opravdu duvod nediskutuju). I pro mimco je pry lepsi, kdyz si ten prichod na svet zazije tak jak to priroda vymyslela. Kazdopadne po porodu jsem byla "rozbita", ale verim, ze to jsou zenske po cisari taky. Ted uz jsem uplne v poradku, nemam zadnou jizvu nic a syn vcera "oslavil" pul roku. Je to zdrave a spokojene miminko. A co se tyce kojeni nevim jak by to bylo u cisare, ale pomalicku prikrmovat jsem zacala az minuly tyden...😉
@anaema
@astyna Při 5 min kontrakcích jsem už byla v porodnici 🙂 sice to byl vyvolaný porod, ale nedokážu si představit být ještě doma a pak třeba při 3 min volat manželovi do práce ať přijede a pak ještě 40 min do porodnice. To už mi 1 kontrakce trvala i přes 2 min, takže bych asi v autě trpěla a po 3 min už to šlo rychle, jet teprve až pak, tak bych asi rodila v autě. Na predporodnim kurzu nám Pá říkala, že máme jet kolem těch 5-3, že jak kdo se cítí a POKUD je porodnice blízko. A pokud se cítíme, že už to nezvládáme a raději budeme pod dohledem lékařů, tak máme jet i dříve. Takže nevím, proč by paní měla jet povinné třeba až při 3 min nb méně. já už jsem při 5 min při vyvolaném byla úplně mimo a 3 min kontrakce a pak kontrakce co pár sekund byly peklo. To už bych se ani do auta nenacpala a už vůbec bych nedojela do vytipované porodnice, kt je zařízena i na rizikové porody. To bych horko těžko zvládla do té místní, kt má špatnou pověst a veškerá rizika stejně posílá do té o 40 min dále.
Takže jestli se paní cítila už třeba při 10 min na porodnici a porodnice měla volno, tak jí neměla PA co dirigovat a prudit, PA je tam snad od toho, aby člověkovi pomohla a povzbudila jej! Ne aby z něj dělala vola a pomalu jej vyhodila na ulici! Příště fakt roďte jinde, ptž mít další trauma z porodu, to asi nikdo nechce.
@kusanagi87 Šla jsem do porodnice pěšky. Nebydlim od ní daleko. Při prvním porodu taky. To mne ale vrátili. Nevadilo mi to, řekli to slušně. Při druhém jsem šla vlastně nakonec pozdě, jak se ukázalo, jelikož mi měla být dána atb z důvodu streptokoka aspoň 4 hod před narozenim dítěte, což jsem nestihla. Šla jsem dvě hodiny po prvních kontrakcich. Porod byl pak docela rychlý. S těmi porody je to vždycky tak individuální a nevyzpytatelné. Já to teda nacasovat nedokážu a vlastně ani nevím, proč bych měla. 🙂
Ahoj holky,
Snad se mi podaří diskuzi obnovit a získat nějaké nové zkušenosti. 6.11 mám termín porodu. První porod v červnu 2015, byl ukončen akutní sekcí pro nepostupující porod a hrozící hypoxii. Nyní se mám rozhodnout jak chci rodit podruhé. Čekala jsem, že mi doktoři poradí, nebo aspoň řeknou k čemu jsou nakloněni oni. Celé těhotenství mám bezproblémové, az poslední kultivace vyšla pozitivní na streptokoka. Do téhle středy se mám rozhodnout. Chtěla bych samozřejmě rodit přirozeně, jen mám strach abych zbytečně neriskovala jen kvůli tomu co chci já. Nevím čeho se chytnout a podle čeho rozhodnout, mé okolí se přiklání k císařskému řezu. Pokud máte nějaký názor nebo podobnou zkušenost tak budu za ně ráda. Na přirozený porod se připravuji, piju malinik, lnene semínko a cvičim s anibalem, jen jsem pořád na vážkách a mám strach rozhodnout.
@zajickova16 pokud dávají lékaři na výběr tak bych vůbec neváhala a přirozený porod zkusila. Z vlastní zkušenosti - po první sekci mně hlídali jak oko v hlavě a pod kudlu jsem šla velmi rychle, velmi přesvědčivě - prostě se jim něco nezdálo, tak řízli... Jsem ráda že tam byla aspon diskuse o přirozeném porodu a pokud by se nic nestalo, tak by proběhl... Teď jsem těhotná potřetí a dává mi ta jizva zabrat :( Už jen kvůli tomu mně mrzí že minulý porod se přirozeně nepovedl...
@zajickova16 take bych zkusila přirozený, ten streptokok se da nejak resit nebo ne? Ale divim se, ze doktoři nedaji jasnejsi stanovisko.
Streptokokokem se taaaal straší, ale ze oni maji zlatyhi stafylokoka uz nerikaj...

Ahoj, rok a pul od sebe jsem mela spontanni, a pak CS. Verim, ze muzu srovnat, i kdyz to neresi to, ze bez indikace si o CS rict nemuzes:(, za me tedy skoda... Ja si mnohem vic v dobrem slova smyslu uzila cisare. Vse u me bylo o psychice. Za dva dny jsem po cisari fungovala, bez previsu, bez jizvy, muj slepak operovany v deseti letech je mnohem vic viditelny. Po sestinedeli jsem plne cvicila. Zadne hlavne psychicke trauma..., coz se u spontanniho porodu rict nedalo, ale moc toho nevydrzim holt🙂)) vedela jsem, ze me bude lip, tj.i o miminko se lip postaram, vse bylo i v hlave. Syn byl navic asi navzdory statistikam andelske miminko a nyni ve svych temer sedmi letech nemel jedinkrat atb, imunita ok, ale to je asi fakt individualni.
Probrala bych to s doktorem, jak to vidi🙂