Přirozený porod po dvou sekcích

2hanah
5. čer 2018

Holky, našla by se tady mezi Vámi nějaká, co skutečně porodila přirozeně po dvou císařských řezech? Informací o tomto tématu mám dost, tak bych poprosila pouze přímou osobní zkušenost, ne debatu o tom, jak moc riskantní to může být, děkuji.

evakaspar
5. čer 2018

@2hanah Chystam se na to v srpnu . Na facebooku je skupina Habac Vabac cz tam je spousta maminek co rodily po dvou sekcich 😉

2hanah
autor
5. čer 2018

@evakaspar Moc děkuju za info. A kde budete rodit? Já jsem věřila, že tentokrát to zvládnu bez "rozkuchanýho" břicha až na záda, ale v porodnici mě s tím smetli ze stolu, že s císařem nemusím souhlasit, ale oni prý možnost rodit po dvou sekcích ani nenabízejí a když s tím nemusím souhlasit, tak už nevím, jaká bude třetí možnost 😂 hádám, že mě nenápadně vmanipulují, kam chtějí a já to zase odtrpím dlouhé měsíce 😐 přitom jsem po druhé sekci už 8 let a nikdy jsem s jizvou problémy neměla, dobře zhojená a v těhu o ní ani nevím.

evakaspar
5. čer 2018

@2hanah já jsem 9 let po druhé sekci , muj dr nevidí problém, ale porodnice u nás obrovský, takže jedu právě jinam. Jsou porodnice které tuto možnost nabízí 😉 já jich mám v okolí cca 100km nekolik tj dojezdová doba cca 1 hod. Můj favorit je zatím Jihlava. Ale jestě mohu do brna, ostravy, vyškova. Typi mám právě od maminek z té skupinky. Jihlavu si moc chválí, že na rodičku netlačí a nechávají volný průběh samozřejmě že pod kontrolou, ale zádné násilí že porod po dvou sekcích neexistuje. Taky je potřeba aby se porod rozběhl sám naprosto spontalně a nelze užít nic na bolest, kvůli jizvě aby rodička včas detekovala nenormální bolest a pod... Porod po 2 sekcích se nesmí vyvolávat.

2hanah
autor
5. čer 2018

@evakaspar jé, koukám, že jste taky z Olomouce, já jsem z Křelova. O Jihlavě jsem ani nevěděla, napadlo mě to Brno. Nevěděla jsem, že se porod nesmí vyvolávat, tak to mám asi smůlu 🤔 protože mě to čeká co nevidět, miminko bude muset ven dřív. Mně právě řekla vrchní sestra ve fakultce v Olomouci a doktorka v poradně pro riziková těhotenství, že by to mohlo jít a najednou zbytek porodnice to jasně zamítl. Z představy potřetí durch rozkuchaného břicha jsem úplně vyřízená, ale já nejspíš nebudu mít jinou variantu, i tak mě hrozně štve přístup těch doktorů tady v nemocnici, razantní, nekompromisní, neomylní 😠 Chtěla bych tam aspoň mít partnera u té sekce a vybrat si, kdo mě bude operovat, ale to už bych si dovolila fakt moc rozhodovat o vlastním těle 😕 Přeju hodně štěstí, ať Vám to klapne a nejlíp dopadne a v dobrém závidím, že máte aspoň tu šanci. Byla bych ráda, kdyby jste se pak ozvala, jestli Vám vše klaplo.

2hanah
autor
5. čer 2018

@evakaspar Nic na bolest se tedy týká i epiduralu, že?

normalnimatka
5. čer 2018

no já nevim, není to tak, že tam maj bejt doktoři pro člověka a ne člověk pro doktora? neříkám, že je ideální si to vyhádat v nemocnici, kde jsou tomu opravdu nenakloněný a nastupovat tam už jako potížistka....nicméně bych se pídila po tom, jestli vůbec maj právo to takhle jako "odmítat", hledala vhodnější porodnici a pídila bych se po způsobech...
proč bude muset dítě ven dřív?

evakaspar
5. čer 2018

@2hanah epidural v zadnem pripade. Dr mi rikal, ze pokud si budu trvat na svem tak vse bude muset byt naprosto prirozene. Jako za starych casu. Rikam to mi nevadi ja ani u prvniho porodu nemela nic na bolest celym porodem srm prosla az temer do koncd, akorat se maly zaklinil v panvi a nesel ven byl moc velky na mou postavu tak museli rezat.

evakaspar
5. čer 2018

@normalnimatka u nas ve fakultce v olomouci je porod po 2 sekcich nepripustny a nenechaji vad zo zkusit. Muj gyndar mi rikal, ze buz musim jet jinam do friendly porodnice, kde jim nevadi pokusit se o vaginalni porodva nebo k nam do porodnice prijet jak se rika s hlavickou na hrazi 😂 ze to uz jim nic jineho nezbyde nez malou porodit vaginalne, ale na to ja se necitim nebyt pod dozorem v prvni dobe porodni a jet az budu potrebovat tlacit. Bohuzel ve vetsine zdravotnickych zarizeni nas berou jako nesvepravne a rozhoduji za nas. 😕

evakaspar
5. čer 2018

@2hanah pokud budete mit planovanou sekci tak od noveho roku pri vas muze byt i manzel to uz s sondovala jako prvni, nez sem si uminila normalni porod. 😂😂 ve fakultce sou sice dobri doktori, ale reznici no. Ja to proste skusim v te Jihlave but to zvladnu nebo treti sekce, ale velmi rada bych se ji vyhla 😕 v krelove bydli ma byvala kokegyne Pavla Hrazdirova 😀 Z jakeho duvodu vas chcou brat driv Jestli teda mohu vedet. Neni moznost donosit mimiska?

normalnimatka
5. čer 2018

@evakaspar já to chápu.jen uvažuju, jestli je vůbec možný prostě něco takhle jako odmítat..no asi ne, páč když už přijedeš s hlavou mezi nohama, tak tě vezmou...
já bych se třeba zeptala ve fb skupince Práva dětí a rodičů v kontaktu se zdravotnictvím, školstvím a státem

frndafrrr
5. čer 2018

@evakaspar Oni taky narozdíl od Vás byť svéprávné nato mají vzdělání a určitě si nebudují kariéru na šikaně rodiček. Je to jako s domácím porodem, věc určitě krásná, ale pokud se to podělá, tak pak musíte unést své svědomí sama. Gynekolog bude taky formát, doporučit po 2 sekcích dojet s hlavičkou na hrázi... no jak to bude vypadat v případě komplikací je snad jasné... Jedno miminko jsem pochovala a upřímně, nechtěla bych ho mít přímo na svědomí.

normalnimatka
5. čer 2018

"určitě si nebudují kariéru na šikaně rodiček"... tak tím bych si nebyla tak jistá:D tak asi když s tím nějaká porodnice a doktoři problém nemaj, a jiný jo, nebude problém v tom, že je to tak strašně riskantní a nemyslitelný.

anetka1701
5. čer 2018

Zkušenost bohuzel nemam, u mne třetí sekce, protože to jizva nedávala, ale chci napsat, že ti moc fandím 😍 Já si přirozený porod hrozne přála, ale bohužel mi nebylo dáno... Jinak co jsem zjistovala, tak v Jihlavě jsou nakloněni...

drzticka81
5. čer 2018

Tak ja mam sice za sebou tri cs,ale dva posledni planovane jsem rodila v Ove ve fakultce a mudr mi po dvou cs nabizel prirozeny porod-a ani u druheho mi to hned netlacili-proste me nechali se svobodne rozhodnout. Jinak ma znama- taky cs porody- chtela rodit potreti prirozene, mela vse vyrizeny-bylo to prave v te ove fakultce, nechali ji i prenaset,aby se porod rozbehl prirozene,coz se uskutecnilo,ale bohuzel mela jizvy na deloze tak,ze ta deloha uz nemohla vyrabet kontrakce-proste uz by prirozene neporodila,takze 3.cs.

frndafrrr
5. čer 2018

@normalnimatka Jasně porodnictví se jako každý jiný zdravotnický obor vyvíjí, ale to, že často postupují podle toho zatím nejosvědčenějšího- známého neberu jako šikanu. Co mi vadilo nejvíc byl ten výrok gynekologa, pokud už chce někdo po 2. Sekcích rodit přirozeně, tak by snad měl být hlídaný. Pokud dochvátá aby si vydupal své s hlavičkou na hrázi a jizvou na vlásku(což samo neví...), tak to sranda asi nebude...

2hanah
autor
5. čer 2018

@evakaspar já to měla poprvé t, 25 hodin ukrutných bolestí, to nejhorší za mnou a těsně před tlačením pokles ozev, syn zamotaný pupečník 4x kolem krku a akutně na sál, blbá smůla.

2hanah
autor
5. čer 2018

@evakaspar Pavla je naše sousedka 😂 Ano, to říkám taky, řezníci 😄 Mám od dětství (už 25 let) cukrovku, píchám si inzulín a vždy ke konci už tu zátěž moje tělo a hlavně placenta přestává zvládat, miminku se začínají horšit průtoky a přestává se mu v bříšku dařit a bohužel tam nikdo nevidí, takže teď častý ultrazvuk a měřem

2hanah
autor
5. čer 2018

@2hanah měření průtoků a uvidí se, co dál, každý den dobrý, ale už jsem 35.týden (první syn je 34+2), tak už tolik nepanikařím, bývají na tom maminky a miminka mnohem hůř, ta půlkilová, kilová, váhový odhad už máme dvě a půl kila.

2hanah
autor
5. čer 2018

@normalnimatka Proč musí mimčo ven dřív vím, v tom mám jasno, důvody jsou bohužel adekvátní, to s nimi nerozporuju, mně nejvíc vadí přístup a chování některých těch pánů doktorů, docentů, profesorů a že s "běžným" pacientem nemají potřebu postup konzultovat, tohle ale o této nemocnici vím dlouho, bohužel mám zdravotní komplikace, které mi jinou nemocnici v okolí nedovolují. Oni jsou tady dobří, jen s člověkem se nepárají a nic moc mu nevysvětlí.

2hanah
autor
5. čer 2018

@frndafrrr To samozřejmě máte pravdu, na to myslím taky, že než, aby to blbě dopadlo, nechám si racionálně vysvětlit důvody ke třetí sekci, blázen nejsem, ale vadí mi přístup doktorů tady, že se chovají, že nebudou ztrácet čas vysvětlovat laikovi to, čemu nerozumí, já tak sice nepůsobím, ale docela se orientuju.

anitttaa
5. čer 2018

Uprimne..jsem v šoku. 25 let diabetu na inzulinoterapii, pravděpodobně už teď nějaký stupeň placentární insuficience, když se "sledují průtoky a každý den dobrý" a chuť vystavovat dítě kontrakcím během vaginálního porodu...

evakaspar
5. čer 2018

@frndafrrr procento ruptury je temer stejne jako u rodicek, ktere ridi normalne ovsem u tech je to vetsi prusvih a je diagnostikovan pozde, kdezto takhle je to hlidano. A je to opravdu hloupy predsudek jednou rez pokazde rez. Jo riziko to je kdyz mate sekce brzy po sobe rok dva. Ale temer 10 let to je jako by jste rodila poprve. Ryziko ruptury je stejne jako ryziko embolie,ono prece je to velka brisni operace a komplikaci pri a po muze nastat radu. Nejsem fanynka domacich porodu. Proto jsem si nasla porodnici kde mi umozni vyhnout se velke operaci pokud bude vse tak jak ma a nevyvstanou zadne prekazky. Pokud je vse v poradku je zbytecne ohrozovat zivot velkou operaci. Samozrejme ze kdyz nastane problem sal maji pripraveny. Nastesti se najdou i lekari kteri nejednaji podle zabehlych koleji.

evakaspar
5. čer 2018

@anetka1701 Jiste pokud bude jizva blba neni o cem mluvit, ale zatim je naprosto o.k 😉

evakaspar
5. čer 2018

@drzticka81 Jj o ově vim, ze taky neni problem. But to pude nebo ne. Zatim to vypada dobre. Takze kdyz bude deloha fungovat tak by se mohlo zadarit a nebudou jeste jine prekazky jako vysoka porodni vaha atd.... 😉Nechci rodit za kazdou cenu prirozene, ale chci dostat aspon sanci zkusit to.

evakaspar
5. čer 2018

@frndafrrr ja nechci rodit za kazdou cenu, ale chci mit moznost dat tomu sanci. A vyrok to fakt nebyl, probirala sem s lekarem me moznosti a proste to tak vyplynulo z rozhovoru, te u nas by povolili rodit po 2 sekcich jen v pripade ze zenska prijede s hlavickou na hrazi a uprime i takova se nasla a rodil ji muj gynekolog v te dobe jeste radovy lekar v nemocnici. A ta zena to neplanovala, proste na ni prisel tzv. prekotny porod. Coz se muze stat kazde z nas . Oba mame mozky v hlave a nikdy bych neohrozila ani malou ani sebe. A to ze se se svym lekarem bavim o pro proti a pod... je prave fajn. Vim ze se na nej mohu v pripade jakychkoli pochybnosti a pod... obratit. Ze mi rekne i to zle i to dobre. To zle taky bylo to prvni co mi zdelil, kdyz sem mu rekla ze bych rada zkusila rodit normalne, ale taky me zbytecne nedesil a pod.. Neodrazuje me, ale ani mi to nedoporucuje. Protoze clovek mini a zivot meni. Podarit se mi to muze, ale taky nemusi a skoncim u 3 sekce. To je jak drive pro doktory tu v čr po 2 sekcich nehrozilo dalsi tehu a delali sterilitace, dnes je plno mamin i po 4 a 5 sekcich. Atd.....

evakaspar
5. čer 2018

@2hanah to jako fakt? 😂😂😂😂 ze zdravi Kasparka 😂 . Tak v takovem pripade bych je to na miste zdravi je nejprednejsi. Pokud bych mela podobne potize o porodu ani nepremyslim. 2.5 kila uz je hotove miminko. Muj donoseny syn druhorozeny mel 2.5 kg por. vahu. Hlavne ze budete oba v poradku to je nejdulezitejsi. Ja taky treba nakonec skoncim u sekce č 3 😉 jsem v 31 tt do terminu daleko clovek nikdy nevi co se muze po......

2hanah
autor
5. čer 2018

@evakaspar Ráda vyřídím, naše dcerky jsou stejně staré, hrávají si spolu. Je to pravda, já jen chtěla a potřebovala dořešit v sobě, že se té sekci nemůžu vyhnout, nechápu, že některé my ženské to cítíme jako že jsme něco nezvládly, když já bych si za péči o miminko a domácnost další dítě dala medaili, jak jsem to zvládla, protože někdy je ten císař mnohem horší než rodit normálně.

2hanah
autor
5. čer 2018

@anitttaa V šoku proč? Že se snažím mít aspoň trochu normální život přes tu pos.anou nemoc??!!! Prosila jsem žádné přednášky a soudy, že rizika i informace znám, není to první dítě!!!! A já jsem na svoje tělo pyšná, co jsem dokázala s touto diagnózou a nikdy bych dítě neohrozila, zjišťuji další subjektivní informace, abych se lépe vyrovnala se 3.císařem a dlouhou rekonvalescencí potom, ne proto, abych šla hlavou proti zdi a nakázala doktorům u mě vaginální porod, ne, nejsem úplně blbá!

2hanah
autor
5. čer 2018

@anitttaa A taky mi zatím řekli, že uvidí vývoj, že pokud bych byla zdravá, tak zatím nic neřeší a nikdo neplaší, že jen mají strach, ať něco nezanedbají a z dalšího vývoje, takhle nemoc je prostě zrádná a do toho bříška nikdo nevidí.

evakaspar
5. čer 2018

@2hanah treba se ani ja nakonec treti sekci nevyhnu, ale aspon bych chtela ten lidsky pristup, ze mi to nerozkazou a pod.... Sekce je velka brisni operace a rekonvalescence je horsi. Ani ta psychyka pak neni zrovna ve forme, protoze ten pocit, ze jako zena sem selhala a pod..... A nez se s tim nejak clovek srovna trva. 😕 Nekdy to ale bohuzel jinak nejde nez sekci a poravde diky za tu moznost zdruhe strany zase. Vsechny jizvy se nastesti casem zahoji 😉

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru