Přirozený porod. Vaše zkušenosti a tipy?

terrestriss
10. zář 2008

Ráda bych znala Vaše zkušenosti a tipy na přirozené porody v porodnických zařízeních v ČR.

Já sama se chystám na porod prvního dítěte a porod vnímám jako zázrak zrození, přirozený akt, který zdravá žena ve většině případů je schopna zvládnout sama. Nicméně bych si první dítě zatím asi netroufla rodit doma a proto mi zatím vychází jako nejlepší metoda "přirozený porod v porodnici" předpokládající poučenou rodičku a porodní plán, případně dulu (já sama zatím s žádnou v kontaktu nejsem, mám nějak pocit, že to zvládnu sama 🙂

Za základy přirozeného porodu považuji:
- intimní prostředí
- neurychlování průběhu porodu, žádné invazivní zásahy lékařů
- volný pohyb matky
- jemné přivítání novorozence: přítmí, ticho, položení na břicho a ponechání alespoň 2 hodin v klidu s rodiči, dotepání pupečníku před přestřižením

Prosím tedy maminky, které již takový porod prožily nebo mají zajímavé tipy k tématu, aby se o ně se mnou podělili, případně svůj prožitek popsaly.

ria80
10. zář 2008

Já si myslím,že takový normální porod,který popisuješ,bývá ve většině nemocnic.Taky jsem si představovala to,co ty,ale pak jsem jsem byla ráda za všechno,co to jen trochu urychlilo,napomáhalo otevření,nebo bych rodila dva dny.To poznáš.Já jsem taky nechtěla léky,a už vůbec ne epidurál.Pak jsem prosila,at mi daají ještě NECO!!A epidurál taky,ale ten mi nedali 🙄 Oni ti ho nikde nutit nebudou,neboj.Holení ani klystýr mi ani nenabídli,i když bych přijala.
Jinak myslím porod proběhl přirozeně,celkem v klidu a dobré náladě.Dítě položili na břicho,klídek..
Jen jsem viděla v televizi,že někde dělají i porody,že hned dají dítě do vaničky s teplou vodou a ono přestane křičet a začne rozhlížet,je o krásný.Byl to ale starý dokument,nevím o žádné nemocnici,kde toto dělají,takhle bych si to představovala.Určitě bych někdy u dalšího dítěte toto chtěla,šero a vaničku s vodou,a ticho.
Kdyby se ti podařilo o tom najít nějaké informace a nemocniici,kd to dělají,dej vědět,určitě to tady spoustu maminek bude zajímat.

terrestriss
autor
10. zář 2008

rio: podle lidí, kteří popisují přirozený porod v nemocnici se rodiče často musí vehementně bránit např protrhování vaku blan, vpichování oxytocinu atd. také bývá zvykem dítě nejdřívě měřit a vžit, potom teprve přikládat k matce... z dítěte se smývá mázek, zabaluje se ihned do zavinovašky, kape se mu do očí a rutinně odsává plodová voda...

např to koupání v teplé lázni po porodu bych např ráda využila - chystám se na to v bohunicích zeptat. kde jsi ty rodila?

animatua
11. zář 2008

terrestriss: ja si prirozeny porod predstavuu tak nejak podobne jako ty, uz mam pripraveny porodni plan, ale je me jasny ze to nebude vsechno presne tak jak bych si to predstavovala.. rodit bych mela asi za 14 dni na obilnaku. treba to prokapavani oci se me taky nelibi, ale to se napriklad odmitnout neda, doktori to musi udelat ze zakona.. S tim koupanim je to ve vetsine porodnic, ze ti dite co nejdriv po porodu strci pod sprchu, me to prijde strasne brutalni, takze mam v porodnim planu ze si nepreji aby moje dite umyvali, udelame to az bude klid ja nebo manzel.. V brne je to s porodnicemi jeste celkem dobry, ale neni to taky idealni, uz ted co me muj dr. predal do pece porodnice jsem narazila na neprijemnosti a strasne zastaraly pristup a nazory, a to i od mladych doktoru.. 😒

terezkaq
11. zář 2008

terrestriss, já myslím, že na přirozené porody už jsou porodnice víceméně zvyklé, když to budeš mít sepsané a ještě to probereš s PA, tak ti asi vyjdou vstříc. neboj se toho. neříkám, že stopro ve všem, ale určitě se budou snažit. já jsem to bohužel podcenila, říkala jsem si, že sepisovat to je zbytečnost, že se nějak domluvíme. a ono když člověk nezdůrazní co chce nebo nechce, tak oni si potom jedou podle svých zažitých zvyklostí a to se od mých představ trochu lišilo. ale vcelku jsem byla spokojená a o co jsem poprosila, to bylo. rodila jsem v Praze v Podolí.
spíš je podle mě problém potom v péči na oddělení šestinedělí... tam si myslím, že dost jedou ve starých kolejích a nečekají, že by to člověk mohl chtít nějak jinak. když jsem měla malou u sebe v posteli, tak se mi dostalo sáhodlouhého poučování jak bych ji mohla udusit nebo by mi mohla spadnout... že ji doktorka naočkovala jsem zjistila, až když už bylo po všem... atd. prostě si myslím, že tam mají porodnice ještě dost co dohánět. zatím je důraz jen na ten přirozený porod, ten zbytek se zatím na veřejnosti moc neřeší, takže je asi nic netlačí k tomu to nějak zlepšovat. takže já - kdybych se nebála komplikací se žloutenkou - bych příště volila ambulantní porod.

animatua
11. zář 2008

terezkaq: ja si chci zvolit ambulantni porod, prave kvuli vecem o kterych pises (ockovani apod, na sestinedeli se k diteti chovaji jako k verejnemu majetku a k matce jako k nekomu kdo nevi co je spravne a nema tim padem pravo do cehokoliv kecat), ale to je jedna z veci na kterych jsem narazila v porodnici.. nejdriv mi tam rekli, ze mam amb. porod nahlasit co nejvic dopredu, tak jsem to udelala a ted na kazde kontrole musim poslouchat od mudr. jaka to je blbost a ze si to mam rozmyslet, minule se dostala uplne do samnasiraci spiraly, nahadala jsem ses ni (na co..), ale ona si asi dala za cil me presvedcit.. no uz me tam snad cekaji jenom dve navstevy pred porodem 😒

terrestriss
autor
11. zář 2008

právě o ambulantním porodu hodně přemýšlím... ale samozřejmě: všichni mně totálně zrazují
terezkaq: já bych taky chtěla mít malou hned u sebe v posteli 🙂 nechci příkrmy, očkování ještě nemám úplně prostudované... myslím, že jako člověk tvoří porodní plán, tak by měl být vytvořen i "plán péče o dítě" 🙂 ve kterém by maminka pro sestry na šestinedělí shrnula svůj postoj a zásady, pro které se rozhodla v péči o své dítě

xsipm04
11. zář 2008

Terresteis, podobně jako ty, jsem si také porod představovala. Dokonce jsem si na začátku těhu myslela, že je to automatická věc ve všech porodnicích a že zásahy se provádějí, jen když se něco děje. Když jsem zjistila, jaká je praxe, kolik rutinních zásahů se provádí plošně, byla jsem docela překvapená.

Hodně důležitý mi přijde sepsat ten porodní plán. Když jsem se po porodu bavila s PA v Podolí, tak mi říkala, že jsou rádi, když přijde někdo s porodním plánem, že vědí, co od nich očekává. Že je tam skupina porodních asistentek, které se o přirorozené porody snaží, ale pokud si o to rodička sama neřekne prostřednictvím porodního plánu, musejí dělat rutinní zásahy, aby je pak někdo nenařkl z nedostatku péče.

Já jsem to měla teda trochu jinak než Ria, sice ještě doma jsem skoro brečela, že do porodnice v žádném případě ještě nejedu, že bych je tam ještě určo prosila, ať mi ten epidural píchnou, ale když jsme tam dorazily, tak jsem najednou na všechno tohle zapomněla a přišlo mi zase jasný, že chci rodit, tak jak chci rodit a zatím jsem si stála. Nakonec jsem byla v porodnici mile překvapená, ale bylo to právě tou porodní asistentkou, byla přirozeným porodům nakloněná a říkala, že si nás vybrala, když viděla, že máme porodní plán (kupodivu tam v tu chvíli nebylo moc našlapáno). Vlastně ve všem mi vyšla vstříc, snažila se se mnou porodní plán diskutovat (ale já už jsem diskuze moc schopná nebyla 😀 ), všechno proběhlo asi tak hladce i proto, že tam na poslední fázi porodu nepřivolala ani doktora, takže vlastně celou dobu porodu jsem tam byla jen já a manžel, ona mě občas přišla zkouknout a na posledních pár minut tam přivolala ještě jednu porodní asistentku, aby jí pomáhala monitorovat ozvy, když ona chytala dítě.

Jinak jsem rodila ambulantně, takže 3 hodiny po porodu jsme šli domů. Podle mě, se ještě leckde ten přirozený porod dá uhájit, ale musí mít člověk buď štěstí na lidi, nebo silnou podporu manžela, který bude jeho jednání pomáhat obhajovat (při samotném porodu si ho fakt žena obhajuje těžko - mezery mezi kontrakcema fakt nestačí na to, aby sis tam stihla vyjádřit svůj názor a při kotrakci toho člověk moc nenakecá 😀 ), hodně dobrý mi přijde mít ještě aspoň na telefonu podporu nějaké soukromé porodní asistentky. Nejhorší v porodkách mi připadá to šestinedělí, protože pokud se člověk nedostane k nadstandartu, je to asi dost krušný a i na tom nadstandartu mi přijde, že si maminy odnášej z porodky dost často takový špatný návyky a stresy, kterých už se pak těžko zbavuje (co jsem třeba viděla u holek kolem, tak je tam děsně nahlodávaly s tím přibíráním a pořád převažováním a když nepřibralo dost, tak mají málo mlíka a to už v člověku pak hlodá pořád, i když se uklidňuje a je to začátek narušení kojení). Nejhorší mi to připadá s tím přibíráním, když mi kamarádky vyprávěly, jak na ně v porodnici vyloženě křičely, že jim dítě nepřibralo 3 den. Já můžu říct, že nám mimi poprvé začlo přibírat na váze až 10 den po porodu. Do té doby jsme byly od porodu u doktorky 2x a na váze byl stále úbytek. I přesto mě nijak nestresovala, pořád ona i PA říkaly, že je to zatím v poho, že úbytek je normální, sice když jsme šli na to třetí převážení, tak už jsem se trošku bála, protože při tom předchozím mi mudr říkala, že už by fakt na dalším malá přibírat začít měla, ale tam už začla nabírat a pak byla ještě mimčo s váhovým pomalu nadprůměrem. Kvůli tomuhle mi právě přijde zůstávat v porodnici se zdravým miminkem až skoro nebezpečný, protože jak tam jednou mamču dostanou do stresu, tak už se z toho těžce hrabe celý šestinedělí 😒

josefa
11. zář 2008

terrestriss, taky si takhle nejak dalsi porod predstavuju a doufam, ze se nam to podari, na porod doma si porad netroufam (prvni porod jsem mela rizikovy - spatny ctg, takze urychlovac oxytocin, ukecali me na epi, po celou dobu hrozil cisar, a me uz bylo vsechno jedno jen aby se mimi narodilo zive a zdrave)
Na sestinedeli se uz priste nenecham stresovat neustalym prevazovanim miminka, tbc naockovat necham az ke konci sestinedeli, a nebudu se bat odmitnout prikrm, od sestry, ktera si rozhodla za mne.
Mimochodem, mate vybrano hezky jmeno pro holcicku🙂

terrestriss
autor
11. zář 2008

xipm: děkuju za zkušenost, dost by mě zajímal ten ambulantní porod:
co jste pro něj museli mít nachystáno? byli jste domluveni s porodnicí předem? jaká vyšetření jste "museli" v nemocnici absolvovat než Vás pustili? druhý den přišel tvůj dětský doktor k tobě domů? byla jsi i s ním domluvená na ambulantním porodu? a můžu se zeptat - jaká poloha při porodu pro tebe nakonec byla nejpříjemnější 🙂 ?

josefo: 🙂 vidím že josefínka není opravdu jediná v čr 😀 dá se vůbec to převažování a další "vměšování" sestřiček do péči maminky o zdravé miminko nějak normáůně odmítnout? - nejsem tip vystrašené prvorodičky, co si nebude s ničím vědět rady... chci čekat na své instinkty v péči o mimi, a né si nechat vtisknout jejich rutinní postupy

animatua
11. zář 2008

terrestriss: ja mam na ambulanti porod nachystany ten porodni plan, kde mam hned v prvni vete ze chci amb. porod. Potom mam dohodnutyho pediatra, ktery mi dal pisemne ze prevezme dite do pece po amb. porodu a ze se zavazuje provest vsechna screeningova vysetreni, dal mi na sebe cislo na mobil, ze az pojedu rodit tak mu mam zavolat, aby treba nekam neodjel na vikend, a ze az prijedu domu tam mu mam znovu zavolat a on co nejdriv prijde, a potom prijde jeste 4x. mam dohodnutou taky PA, ktera bude po porodu chodit kontrolovat me, jestli se spravne zavinuje deloha a pripadne jestli se dobre hoji siti.. Jinak ke svymu gynekologovi mam prijit az po sestinedeli aby me mohl vysetrit..

josefa
11. zář 2008

prevazovani nevim zda odmitnout jde, sestricky kontrolovaly pravidelne (ke konci jsem uz to tak "nezrala" a semtam si cislo vymyslela, totez u teploty). Prikrm odmitnout sel podle toho, na kterou sestricku jsem zrovna trefila, vetsinou byly mile, az na dve vyjimky...

lenkabu
11. zář 2008

animatua:to už se snad skoro nedělá že dítě po porodu strčí pod sprchu ne?

terrestriss:chtěla jsem ti poradit zeptat se ve Vrchlabí,ale to je na tebe asi daleko...

animatua
11. zář 2008

lenkabu: no pokud vim tak se to dela, ze se dite po porodu vezme a umyje se pod tekouci vodou - sprchou, teda ja jsem jeste nerodila, takze mam jen zprostredkovane info

gedren
Autor odpověď smazal
Zobraz
animatua
11. zář 2008

gedren: ty odbery by ti mel zaridit pediatr, kterej bude chodit k tobe domu po porodu..

jinak co se tyce toho kdy sdelit, ze chcete amb. porod, tak me rekli v porodnici at se tam s nima prijdu domluvit dopredu, ze to je tak lepsi, ale ted toho celkem lituju, protoze jsem to fakt pekne dopredu nahlasila aby me to dali do karty, a ted tam pri kazde predporodni navsteve musim poslouchat jaka je amb. porod blbost, jak je to nebezpecny a pod.. takze priste nic dopredu nereknu... sice az po porodu me to prijde zase pozde, aby s tim nedelali problemy ze s tim nepocitali apod, takze priste to reknu az kdyz zacnu rodit a prijdu do porodky

jinak ted trochu off topic, ale jake vlastne muze mit novorozenecka zloutenka dusledky? ja jsem myslela ze to ma skoro kazdy dite, moc bilirubinu, kterej se musi odbourat, ale vlastne nevim jaky by to mohlo mit dusledky pokud by se neodboural...

terezkaq
11. zář 2008

animatua: http://www.porodnice.cz/node/3805

ono asi ve vetsine pripadu opravdu o nic nejde a dite to zvladne odbourat, ale u nas to byla trochu jina situace - dcera mela hodne vysokou hladinu, sviceni zacly na 363 (coz teda podle me trochu zanedbali...) a dlouho se nemohlo prijit na to proc to mela tak vysoke. ja jsem sice Rh-, ale ona take, krevni skupiny se take netlucou. na sviceni byla asi 4 dny, propousteli nas s tim, ze je vse vc. jaternich testu ok. nasi pediatricce se ale hodnoty jaternich testu zdaly vysoke, tak jeste delala nejake testy a nakonec se zjistilo, ze dcera mela CMV (cytomegalovirus). takze my jsme meli proste smulu, rozhodne tohle neni bezne. ale ja jsem o ni mela opravdu velky strach a i kdyz vim, ze by to byla hodne velka nahoda, kdyby se to opakovalo, tak to uplne hodit za hlavu neumim.

gedren
Autor odpověď smazal
Zobraz
bebe001
11. zář 2008

gedren: Jen malá rada ohledně toho ambulantního porodu. Právě že je naopak dobré jim to nahlásit hned, jak dorazíš do nemocnice, protože pak s Tebou vůbec nedělají žádný příjem. Nemusíš vypisovat stohy papírů a prostě spoustu věcí neřešíš. Ani podepisování reverzu při odchodu. Jdeš tam jen porodit. Pokud si to po porodu rozmyslíš, tak ten příjem uděláte v klidu potom, to není problém. Naopak, když to nahlásíš až po porodu, že teda jdeš domů, tak vzhledem k tomu, že Tě přijali do nemocnice, musíš podepsat reverz, že odcházíš na vlastní nebezpečí. A už budou mít hromadu řečí, jaký je to rizk.

xsipm04
11. zář 2008

Terrestriss: O tom ambuporodu jsem tady kdysi zakládala diskuzi a jednu novou tu založila Animatua, jsou fakt krátký, tak na ně můžeš mrknout, je tam už posbíráno pár zkušeností:

https://www.modrykonik.cz/forum/show.php?vThrea...
https://www.modrykonik.cz/forum/show.php?vThrea...

Já jsem to u porodu teda cítila jinak než Gedren, takže asi každý to má jinak 😀 Sice jsem si do pordního plánu napsala, že bych si ráda zvolila polohu sama, ale do závorky jsem si napsala, že bych pravděpodobně ráda rodila na porodní stoličce, což už mi bylo doma jasný, že ani omylem, nejhorší mi při porodu přišlo hned po lehu sedět (i cestou do porodky jsem klečela před zadním sedadlem), takže když mi v porodce PA začla nabízet výběr ze dvou druhů porodních stoliček, tak už jsem jí hlasila, že nechci, že bych radši rodila v kleče. Tak mi šla sehnat nějakou žíněnku, tu dala před porodní křeslo, což bylo docela dobrý, protože jsem se rukama mohla opírat buď o zem, nebo o to křešlo, plus si v závěru na nánožník toho křesla sednul manžel a opírala jsem se o něj, protože PA mi radila, abych se trošku přizvedávala, aby se mimi líp protáčelo, takže on mi v tom musel pomoct.

Dětské doktorce jsem řekla, že uvažujeme o ambuporodu nebo o domporodu a jestli by byla v obou případech ochotná přijít a jestli by mi pro případ ambuporodu napsala papírek, že přebírá dítě ihned do péče. Evidentně už s něčím takovým byla v kontaktu dříve, takže sama text naformulovala.

S tím hlášením porodnici dopředu souhlasím s tím, co psala Animatua. Prostě bych to dopředu nikam nepsala, ani neříkala. Tak nám to radily i PA na předporodních kurzech - počkat si na Apgara a až potom odchod nahlásit. Přijde mi, že nejmíň v okamžiku, kdy člověk rodí, potřebuje někomu obhajovat a vysvětlovat svoje rozhodnutí a poslouchat o své nezodpovědnosti. To, že některé porodnice chtějí ambuporod hlásit dopředu jsem slyšela, ale i když nenahlásiš, máš právo odejít, tak mi přijde zbytečný vysloužit si hned nálepku té chytré, nehledě na to, že Apgar je fakt subjektivní hodnocení, který si myslím může být hodně ovlivněný tím, že vědí, že chceš odejít domů.

V porodnici mimi vlastně prohlídli jen po porodu a pak mi ještě dětská volala (oni jí volali a ověřovali si u ní, že mi fakt ten papírek napsala - to mě docela dostalo), že jí ještě říkaly, že nechci ty vitamíny na lžičce, tak ať aspoň to si nechám dát, tak to už mi bylo fakt jedno, byla jsem ráda, že nikdo nedělá problémy, tak jsem jim řekla, ať to malý daj, když je to tak důležitý. Jinak dětská už věděla, co dělat dál, jak udělat screaning z patičky a kam ho poslat na vyhodnocení. Ale pokud dětská neví co s tím, tak myslím, že si to můžeš zařídit pak sama v porodce, odmítnout tě snad nemůžou 😕

Terezkaq: Ty jo, tak tys to měla na začátku docela hustý, tak doufám, že teď už je vše v pořádku a že se z toho malá dostala 😝

Já jinak nevím k tý žloutence, třeba já osobně se toho nebojím, protože mi fakt připadá malá pravděpodobnost, že by dítě mělo tu hraniční hodnotu (někde jsem četla, že jí má asi jen 15% dětí, které mají žloutenku) a když by se to stalo, tak si říkám, že prostě vím, že mám právo být v nemocnici s dítětem, tak když by na to došlo, tak bych se asi za to byla. Tohle je fakt blbý, že se tady s ambuporodem běžně nepočítá, a že když by se někdo po ambuporodu kvůli něčemu takovýmu vrátil, tak místo aby ho podpořily a vyšli mu vstříc, tak mu budou ještě celou dobu předhazovat, že nejdřív odešel a teď chce zpátky, že se na něj taky můžou vykašlat (viz argumentace u domporodů přesouvajících se do porodky 😝 )

xsipm04
11. zář 2008

bebe: Já nevím, ale přijde mi divný, to cos napsala, tak to fakt někde funguje, nebo to tak někdo zažil???? (to neber jako nějakou narážku, spíš by mě to fakt zajímalo). Vždyť přece ten příjem dělaj proto, aby věděli, kdo jim přijel rodit, jaký je jeho zdravotní stav, jaký byl průběh těhotenství atd. to je přeci musí zajímat kvůli porodu a ne kvůli tomu, co je pak na šestinedělí. Jinak ten reverz si myslím, že budou taky chtít vždycky, to je vlastně jejich jediná pojistka, že mají černé na bílém, že jsi odejít chtěla sama a že tě informovali o rizicích. Nemyslím, že by nějaká porodnice putila domů někoho jen tak bez reverzu, jen proto, že jim nahlásil na začátku, že půjde domů dřív, ale to si samozřejmně jen myslím, možná že to skutečně někde funguje, jak jsi napsala, ale já teda nevím, kde 😝

lenkabu
11. zář 2008

animatua:já jsem si během těhu zjišťovala nějaké info o porodnicích tady a fakt se to nikde nedělá 😅 Rodila jsem ve fakultní nemocnici,což opravdu nebývá prostředí nakloněné alternativním porodům apod.ale ani tam se to nedělá...malou myli poprvé než mi ji dovezli na šestinedělí a to bylo 4 hodiny po porodu...a nesprchovali ji pod vodou,ale myli ve vaničce.

gedren
Autor odpověď smazal
Zobraz
gedren
Autor odpověď smazal
Zobraz
lenkabu
11. zář 2008

gedren:nezapomeň na vzdělání tvoje a TM...tenhle dotaz mně fakt dostal 😀 😀 😀

animatua
11. zář 2008

tak jestli mam mylny info o tom koupani tak super, aspon o jednu vec min o kterou se budu muset hadat 😀

gedren
Autor odpověď smazal
Zobraz
lenkabu
11. zář 2008

Uznávám že někdo na MK má v albu dítě kt. koupou po porodu někde pod vodovodem bo co,ale to mi přijde jak totální úlet kt. už fakt neni normální stejně jako otáčení halvou dolů a plácání po zadečku.

gedren:já mám jen za jménem...DiS 😀 😀 😀 😀 Z toho si tam teda nikdo na prdel nesedl 😀 😀 😀

gedren
Autor odpověď smazal
Zobraz
lenkabu
11. zář 2008

Já přijela a řekla Dobrý den(půl jedný ráno),jdu na příjem...a pak nahoře s úsměvem..praskla mi voda..a sestra jeslti mi teče a já že už ne..koukala na mně jak na simulanta tak jsem hned práskla že jsem taky sestra a už byli všichni hodný 😀 😀 😀

marci
12. zář 2008

Souhlasím s gedren v tom, že cavyky kolem propuštění se dělají kvůli dítěti, ne kvůli rodičce. Při prohlídce porodnice v Brně nám PA na dotaz jedné z maminek kolik tam rodí žen romského původu říkala, že téměř žádná - prý dítě porodí a jdou domů - pak se prý pro něj po 3 dnech vrátí 😀 😀 😀

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru