icon

Rodily byste koncem pánevním?

m_tina
5. kvě 2019

Sly byste znovu do prirozeneho porodu pri poloze KP?
Ns obrat jit spis nechci, verim, ze miminko ma k tehle poloze nejaky duvod. Zaroven vim, ze se muze jeste kdykoli otocit, ale uz o tom vsem dost premyslim.
S nejvetsi pravdepodobnosti nebudu mit velke miminko, prvni mel 3kg a tohle ma zatim presne podle tt.
Jenze je taky vic nez realne, ze mi budou opet porod vyvolavat (zdravotni problemy, nenechaji me prenaset) a tak me zajimaji zkusenosti.
moc vsem dekuji!

Strana
z4
apacheee
AMBASADORKA
5. kvě 2019

@madinina určitě, vsedě na porodnickém lůžku, ale neměli problém s jakoukoliv polohou🙂

m_tina
autor
5. kvě 2019

@apacheee jééé, super, moc děkuji!
@merope jej :( ale tohle poporodní vyčerpání znám taky důvěrně a není to nic moc, ale přejde to, chlap ted musí sklapnout paty a hlavně pusu a poslouchat na slovo a dělat, co ti na očích vidí a bude dobře!

merope
5. kvě 2019

@m_tina Když já už mám 2 měsíce po porodu, tak mu otrnulo. I když doma jsem kratší dobu - dost dlouho jsme lítali na neonatologii a ano, to byla pohoda 🙂

m_tina
autor
5. kvě 2019

@merope tak rychle srovnat do latě! :D ono právě možná ten "adrenalin" to držel a ted to opadá...ale ono to sedne, jen to někdy trvá, já byla nevyspaná a protivná snad rok a půl, pak už to mělo zlepšující se tendenci, tak se na to pomalu začínám znovu připravovat :D

jancabr
5. kvě 2019

@m_tina jo tak já se s tím naštěstí docela rychle v hlavě srovnala a i po zdravotní stránce jsem se po císaři zotavila poměrně rychle. Ještě co se týče KP - nemělo by se cvičit s anibalem a pozor na maliník. Nevím jak ostatní, ale mě naopak spíš ublížil (viz to překrvené hrdlo). Nikde se o tom moc oficiálně nepíše ...

apacheee
AMBASADORKA
5. kvě 2019

@jancabr s tím anibalem ti to někdo řekl? Mně to v porodnici jedině doporučili 😊

gruyerre
5. kvě 2019

@jancabr proč by se nemělo cvičit s aniballem???

m_tina
autor
5. kvě 2019

@jancabr aniball nemám v plánu ani tak 🙂 a maliník pořád váhám, spíš do něj nepůjdu, už tak se mi dost často spouští krev z nosu

kkk612
6. kvě 2019

@m_tina já se narodila KP. Máma sice byla s primářem domluvená na císaře, protože jsem měla dole nohy a ne zadek, ale tak nějak se mi na svět chtělo o 10 dnů dřív. Byl to první porod, já naštěstí byla malá (2.8 kg). Máma je sice drobnější, ale má větší boky. Mámě praskla voda okolo 2-3 v noci. Na příjmu to pak zdupala sloužící doktorka, která místo toho, aby se šlo hned na císaře, tak chtěla počkat do rána a já se před 7 ráno narodila. Takže porod šel hezky rychle. Teď když sama budu rodit a mluvila jsem o porodu s mamkou, tak si zpětně uvědomila, že sloužící doktorce asi pěkně lepilo, když celou dobu seděla za dveřmi na židli a klepala se. Rodila klasicky na koze, jak jinak taky v 91 a zvládla to. Jediný nedostatek tedy bylo to, že jak mě tahali za nohy, tak mi tu nohu v kotníku trochu pokřivili, ale to se masazema srovnalo a nemám žádný pozůstatek. Takže KP jde i nohama napřed i když to teda růžové není.

priefi
6. kvě 2019

@m_tina ahoj, ja se taky narodila koncem panevnim a taky to mel byt cisar. Jenze ja jsem se rozhodla skoro o mesic vykouknout driv. Mamka zacala mit stahy v noci, ale tsk nejak ji nedoslo, ze rodi, protoze bylo jeste dost brzy a mivala problemy s zaludecnimi vredy a tak si myslela, ze ji trapi prave ty vredy. Nad ranem se kontrakce zpravidelnily a ji doslo, ze rodi. V sanitce ji prosili, at jeste vydrzi, na prijem nestacil dobehnout ani lekar. Mamku jsem totalne potrhala, ale i tak vzdy rika, ze je hrozne rada, ze me porodila prirozene a ne cisarem, jak mela v prukazce cervene, potrzene a 3 vykricniky 😅
Ja osobne nevim, zda bych do toho sla, asi bych si o tom musela docela dost precist, volila bych urco mensi riziko pro mimi. Ale nemam nactene, nevim, co je riskatnejsi. Ale co se tyce vseobecne cisar vs vaginalni porod, jednoznacna vyhoda v.p. je, ze jsi hned s miminkem, muzes mit bonding, nejsi na jip, ale hned na pokoji s tim malym pokladem. Vaginalni je vzdy risk, ze muze byt nejake to poraneni ci nastrih, ale taky muzes mit stesti a porodit v podstate bez problemove, kdezto u cs ten rez je jistota ze a je to podle meho do Tveho tela vetsi zasah nez vag.poraneni ci nastrih. Ale je to hrozne individualni, nekomu se treba hned zahoji jizva po cs a vag.poraneni muze trapit dlouhe mesice a naopak. A nikdo do predu nevi, jak to bude.

pavca1982
6. kvě 2019

@m_tina Každopádně vol polohu na všech čtyřech. Jde to pak jak po másle

makronka222
6. kvě 2019

Ne

alcar
6. kvě 2019

Ja bych do toho nesla. Volila bych vzdy variantu, ktera je bezpecnejsi pro dite. Dite k poloze KP zadny duvod nema a s nicim to nesouvisi...proste je to jako s placentou...jednou vepredu, jednou vzadu a zadny duvod to nema.

m_tina
autor
6. kvě 2019

@makronka222
@alcar dekuji za nazory

m_tina
autor
6. kvě 2019

@kkk612
@priefi dekuji za nazory a zkusenosti 🙂

dydlisek
6. kvě 2019

Já jsem rodila syna KP.Je to sice už 9 let,ale nikdy jsem nepochybovala o tom,že to nezvládnu.Od první chvíle jsem věděla,že to spolu zvládneme a bylo to naše první společné vítězství.
CS není porod,ale operace a je to obrovský zásah do břišní dutiny.Nikdy bych dobrovolně a vědomě nešla rodit císařským řezem. Komplikace můžou nastat i při CS a nebo porodem záhlavím.
Je to jenom Tvoje rozhodnutí a když Tě porodník podpoří,ty to budeš mít v sobě srovnané,tak nevidím důvod nechat se natlačit do CS.
Druhá dcera byla taky celou dobu otočená koncem pánevním,ale pár dní před porodem se otočila,takže se narodila hlavičkou.Neposlouchej hrůzostrašné historky " jedná známá známé ".Ušetříš si zbytečné stresy.

pavca1982
6. kvě 2019

Doporučuji Rakovník

alcar
6. kvě 2019

@dydlisek jen poznamka...SC porod je - porod SC - operativni porod - porod cisarskym rezem, kdyz uz teda....porad je to porod. A zase tak obrovsky zasah do dutiny brisni to neni. Pracuje se se zdravym organem, reze se jen do delohy, ostatni organy, ktere plni funkci pro preziti (to deloha neni) jsou zcela nedotceny, operuje se zdrava a mlada zena (z 99%), riziko pro operaci je v kvalifikaci ASA l, coz je minimalni riziko. Rizko komlikaci po SC je srovnatelne s rizikoem komplikaci pri porodu KP. Rekonvalescence je zcela individualni. 😉

dofi86
6. kvě 2019

Ptala se me na to moje porodni asistentka....rikala, ze stoji za to to zkusit ;)

madinina
6. kvě 2019

Dnes jsem byla na kontrole v porodnici, opět mě ujistili, že dítě koncem pánevním zkusíme porodit, že minulý týden měli taky KP, bez nastrihu a v pohodě... Že lze přistoupit i během porodu k císaři, takže za mě necháme porod určitě rozběhnout a uvidíme, jak na tom s mimcem budeme 🙂 pak sem napíšu naší zkušenost.

katkaajirka
7. kvě 2019

Mimčo má určitě důvod být v poloze kp. Někdo má třeba srdcovitý tvar dělohy a mimčo se tam prostě sekne. Důvody jsou různé. Naštěstí mě osobně to nepotkalo, ale známé takto rodily. Důležité je rodit na čtyřech, aby došlo co k nejmenšímu poranění. Kamarádka takto krásně porodila bez zranění a nástřihu. Dělají to tak třeba ve Zlíně, kde jsou na kp nejlepší. A pro představu se můžete podívat na díl mého oblíbeného seriálu Cizinka (Outlander), kde v myslím 13 dílu první série rodí právě kp.

m_tina
autor
7. kvě 2019

@dydlisek děkuji ,mám na to stejný pohled 🙂
@pavca1982 ten mám hodně daleko, ale děkuji 🙂
@alcar pro mě je císař porod, ale taky operace, což je mimochodem u každého popisu císařského řezu uvedeno a obecně je tahle možnost porodu nadužíváná z důvodu "pohodlnosti" personálu porodnice a zrovna u KP ty důvody často nejsou...já neříkám, že když se u mě bude křižovat doktor, že vaginálně to faaaakt nejde a bude mít objektivní důvody, že budu riskovat zdraví miminka, nebo svůj, ale pořád si myslím, že to, že je miminko KP není hned uzavřít - vaginálně rodit nebudete, musíte na císaře...
@madinina tak nějak bych si to představovala 🙂 držím palce, at jde vše hladce a máte krásný porod 🙂
@katkaajirka děkuji, taky jsem zastánce názoru, že miminko ví, proč tak je 🙂 pokud bude v poloze, která se běžně vaginálně rodí a nebudou další zdravotní problémy, jsem rozhodnutá do toho jít 🙂

alcar
7. kvě 2019

@m_tina to ja ani netvrdim. Jen mi prijde porod SC co do rizika komplikaci srovnatelny s vaginalnim porodem KP. To, ze nekdo porodi dite KP vaginalne je urcite bezne, ale jde o to, kdo ma tu naturu to riziko podstoupit. Urcite bych nenechala vest vaginalni porod porodnikem, ktery ma sam pochybnosti. Jo a miminko fakt nevi, proc je v te a te poloze, o tom ono nerozhoduje. Rozhoduje to tve telo...tva deloha. 😉 Preji ti, at ti vyjde vse podle predstav a bez komplikaci. 😉

m_tina
autor
7. kvě 2019

@alcar v tom případě bylo ale každé dítě téže matky ve stejné poloze, ne? ostatně třeba když se kouknu na to, co je k tomu psáno tady na MK ve wiki, tak bych neřekla, že zatím je moje děloha 🙂 ale každý at to vnímá podle svého 🙂
a s tím, že je to srovnatelné teda rozhodně nesouhlasím, ale opět je to určitě o úhlu pohledu, vždyt ono se na tom vlastně neshodnou ani odborníci 🙂

pavca1982
7. kvě 2019

@m_tina Jestli Ti můžu doporučit...vyprdni se na čtení všemožných nesmyslů. Věř sobě a svému dítěti.
Vyber správnou porodnici kde tě podpoří a pokud tomu nebude nic bránit uvidíš, že to zvládneš dobře.U mě byl odhad 3500g nakonec měl syn 4040g a vylezl bez problémů . A jednu nožičku měl nahoru a druhou pod sebou. Celou dobu jsem byla k porodníkům otočená zadkem na čtyřech a celou tu dobu (necelé 2h.) byl malej ve vaku blan, takže ten na porodní cesty tlačil místo hlavičky. Když to prasklo šla jsem na tlačení. První jedna nožička, pak druhá a hned trup. Další kontrakce ramínka a třetí kontrakce hlavička. Úplně normální porod. Držím palce. Pokud bys cokoliv potřebovala vědět, tak napiš👍

m_tina
autor
7. kvě 2019

@pavca1982 děkuju! věřím hlavně mrněti, že ví, co je pro něj nejlepší a my to zvládneme 🙂 ono nám nic jinýho nezbyde :D

alcar
7. kvě 2019

@m_tina no podivej, rozhodne si dite v deloze nerekne nebo nepomysli...tak a proste budu sedet na zadku. To fakt ne. 😁 Takze vyrok “dite vi, proc je KP” je fakt naprosty nesmysl.

m_tina
autor
7. kvě 2019

@alcar tak pokud to tak bereš, ok...

apacheee
AMBASADORKA
7. kvě 2019

@m_tina prvorozeny se narodil KP. Bez jakékoliv objektivní příčiny. Prostě chtěl být hlavou nahoru. Některé knihy těmto dětem prisuzuji výjimečnou povahu, tvrdohlavost a svehlavost. Po skoro 5 letech to můžu potvrdit.

Druhé dítě se narodilo normálně v pph.

m_tina
autor
7. kvě 2019

@apacheee děkuju 🙂 já jedno tvrdohlavé a nerozhodné dítě už doma mám a taky už to projevoval v břiše, takže tomu prostě věřím 🙂

Strana
z4