Vychytávky do porodnice 🙂
Dobry den, mile maminky, rada bych Vas poprosila o cenne rady. V dubnu nejspíš strávím par dni v porodnici 🙂 A potřebovala bych poradit, co si s sebou /kromě běžného seznamu věci do porodnice/ přibalit, co jste ocenily, že máte, nebo jste si říkaly, že nemáte, ale ocenily byste 🙂 Napr. osetrujici kosmetika, specialni pradlo, vlastni kosile, jednorazove prádlo, jakou značku vložek doporučujete :D...Nemusí to byt jen rada na materialni veci, ale klidne i zkusenost. Co je dobre si napr. zářídit a pod./nadstandardní pokoj zbytečnost? nebo výhoda?/ Jsem budoucí matka amatér 🙂 Za každou radu budu ráda. Pište, cokoliv Vás napadne. A mám ještě jeden dotaz-kde koupit a kolik kusů kojících podprsenek :D Podotýkám, že na velká prsa😇
Mockrát děkuji za Vaše zkusenosti 🙂
@johnirvingfan za mě doporučuji místo županu (který zabere půlku kufru) jen nějaký lehčí dlouhý svetr. V porodnicích stejně bývá přetopeno a v županu (měla jsem u prvního dítěte) jsem se pekla.
Jo a určitě si vem žabky do sprchy. Zase u prvního to byly jediné boty, které jsem obula, protože mi naprosto neskutečným způsobem otekly nohy. Dokonce jsem v nich jela i domů (říjen 🙂 ).
@johnirvingfan Nemáš vůbec zač 😉. No právě, můj Ondrášek trpí na prdíky i když se maximálně hlídám, po nadýmavém jídle jsme nespali klidně celou noc 😢. Ráno po fazolkách jsem vyfasovala čerstvý rohlíky, k obědu květáková polévka 😠. Ke každému jídlu pomeranč 😒. No nemohla jsem se dočkat první návštěvy která mi přinesla konečně něco k jídlu... jinak nápad s kuchyňskými ubrousky je určitě super! Já teda plc porodnici moc nekrvácela, ani poranění jsem neměla ( zázračný Aniball, Onďa měl 35 cm hlavičku a 4 kilča 😀 ), ale pro další porod rozhodně přibalim taky 🙂
Necetla jsem prispevky, tak se omlouvam pokud to tu jiz je, ale za me teda pullitrova petka na vodu a tea tree olejicek a levadulovy...par kapek do vody a polivat se i pri curani...a teda hoodne vlozek tech nejvetsich...
@marketa2016 Děkuji za vyčerpávající odpověď. S tim pohlídáním miminek me to nenapadlo. To je výhoda!! Když člověk chodi do sprchy co chvilka.
@verunka_korunka No tak ty špunty pribalim 😀 Akorát dou fám, že to nebudu ja, kdo bude třeba chrápat nebo mluvit ze spani 🙏
@trolik Tak, nechci kecat, ale šestinedělí začíná hned po porodu. Proste 6 týdnů od porodu.
@bluekobylka Děkuji🌳
@aviv Taky si rikam, aby me ještě neposlali domu si vybalit a pak az mé přijmou k porodu😀 No taky by me nenapadlo vzít si papír na sal. Zvlášť, když nektere rodičky jdou na sal "rovnou z ulice".
@barumat Do porodnice se urcite zajdu podivat. Ruzne rady a názory jsou vítány. Každý mi dá něco. Režim v porodnici je prý někdy frkot. A o přiborech jsem už taky slysela.
Já doporučuji vypracovat si a vzít s sebou porodní plán a důsledně si na něm trvat! 😀
@ladie Otekly az po porodu? Jsem si myslela, že porodem je s otoky jednou pro vzdy konec😅
@luciehutt To zni vylozene jako strava pro kojící sestinedelky👍 No o Aniball jsem už taky slysela a víceméně pozitivní věci.
@chatgris A mužu se zeptat - to staci proste, např. na počítači, sepsat požadavky nebo to má nejaka pravidla?
Já jsem měla sepsano na počítači v bodech, aby to bylo přehledné 🙂
V některých porodnicich dávají i takový formulář, který stačí vyplnit, ale mně to připadalo lepší takhle, protože v tom formuláři nebylo všechno a naopak spousta pro mě zbytečností 🙂
A asistentka s tím takhle byla spokojená 🙂
@chatgris Děkuji 🙂
@johnirvingfan A aniball taky vřele doporučuji, nejlepší investice v těhotenství 🙂 i když to není vychytávka do porodnice.
Maličký měl hlavičku 37cm a jsem bez poranění. Ale radši jsem asistentce i doktorce několikrát připomněla, že nastrih ne-e, i když jsem.to měla v porodním plánu 😀
@johnirvingfan Abys mě špatně nepochopila, já tím nemyslela, že se tu ptát nemáš, to ne. Já tím myslela, abys určitě do té porodnice zašla a ty rady tady posoudila podle té návštěvy. Třeba tady radí vlastní kosmetiku pro miminko - u nás byla k dispozici a od Hipp, takže paráda. Nebo že župan ne, že je v porodnici přetopeno. A u nás se jedlo na chodbě, kde byly furt otevřené balkonky a asi patnáct stupňů 😁 Tak ať se zbytečně s něčím netaháš 😉 Každopádně se tam chystáš, tak super.
@johnirvingfan jojo, druhý den po porodu šup a nohy jsem měla jako konve. Ono je to způsobené ztrátou bílkovin nebo tak něco. Za pár dní to bylo pryč.
@ladie @johnirvingfan Potvrzuju, taky jsem se skoro nevešla do pantoflí.
@chatgris Taky mužu zkusit. To ted jsem bývala od rána do večera v práci. A ted nově s PN si az začínám uvědomovat, že jsem tehotna a co vse se dá 😀
@barumat Neee, já to vůbec nepochopila spatne 🙂 Já jsem fakt ráda za vse!! A ty rady jsou fakt uzasny. Já jsem mela spis strach s těchto věcí, že k porodu dorazim s ručníkem a pyžamem a pak budu cucet jak sova u nudlí 🙂
@johnirvingfan Měla, ale v normálních mezích, nic neobvyklého. Tj. žádný bambule, jen byly znát otisky rantlu ponožek.
Já byla hodně ráda za kojící čaj a na sále za hroznovej cukr. 😉 nebo třeba taková maličkost jako gumička do vlasů se hodí taky, tu jsem sháněla ještě na sále u sester. Ručníky jsem měla dva a pak jsem si ještě nechala jeden přivízt.
Ještě pro pobavení s tím jídlem... V porodnici jak byla od noci, začala odtékat plodovka, ale kontrakce nic moc, a jelikož jsem měla pozitivní stěr na streptokoka, tak mi v deset dopo dali vyvolávačku. Ráno mi normálka dali snídani, to mi ještě nic nebylo, tak jsem se nadlábla, abych měla sílu. Ve dvanáct byly kontrakce v plným proudu po minutě - dvou, chtělo se mi zvracet, omdlít, na záchod, poléval mě ledový pot, ale moc jsem se neotevírala a začínala jsem se děsit, jak dlouho to jako bude takhle trvat. No a sestra na mě "To asi ještě nějakou dobu bude trvat... Nechcete oběd?" Zavrčela jsem na ní, že rozhodně nechci, ostatně v tu dobu jsi už nebyla schopná ani minutu v kuse sedět, a ona tak smutně "A nedáte si ani polívku?" 😂 A musím říct, že za dvě hodiny byla dcera venku a za další dvě (takže ve čtyři odpo), když už jsem byla po odpočinku a sprše a šla na pokoj, tam na mě čekal podnos s čerstvě ohřátým obědem ❤ Musím říct, že to mi tedy přišlo fakt hezké a pozorné, že mě nenechaly čekat na večeři, i když jsem ani hlad neměla. Už jen z vděčnosti jsem to celé snědla 😀
@johnirvingfan
- Jidlo na prvni noc, clovek moc nespi a muze se stat, ze porodis tak, ze te mine vecere nebo to neni k jidlu a az do rana jsi o hladu.
- Dostatek malych rucniku za par korun z ikea /at je muzes casto stridat a zvlast na horejsek a na spodek/
- nebat se rict si prvni den vecer o neco na bolest. Nevedela jsem, ze se to tam rozdava kazdymu navecer, prisla jsem na pokoj az pote a bylo mi blby si o neco rict, kdyz jsem preci jenom porodila, nic vic a do rana jsem skoro nespala. Kdyz jsem to videla druhy den, jak to samozrejme nabizeji kazde, tak jsem si rvala vlasy. /Podruhy jsem s sebou mela v tasce pro jistotu paralen 🙂 /
- Pokud chces davat dudlik, vem si ho s sebou, starsi mi naucili na kulatej a doma jsme tejden preucovali na anatomickej.
Ja bych rekla na sal: teply ponozky, jelenni luj a lahev na vodu s pitkem (napr. Rajec), ze ktery se da pit vleze
Na sestinedeli: boty do sprchy, vlozky Batist Flower a kalhotky s nohavickou Tena. Navstevy mi nosily balenou vodu a ovoce (slupek atd bych se nebala, to by clovek nemohl jist nic). Chce to zkusit, co clovek muze a nemuze. Memu prvnimu vadilo vsechno a druhorozene nic😀
Pak zalezi, co dostanes na mimi, to je podle porodnice.
Hlavně si nezapomeň nabíječku na telefon a na foťák, oboje bude v permanenci 😀
já využila určitě neperlivou vodu, hroznový cukr, toaleták, jednorázové přebalovací podložky a příště beru oblečení pro prtě, (nafasovala jsem bílou plátěnou košilku a obří body (2.9 kg a 48 cm). Do sprchy jsem chodila taky 1x za den, v Brně měli na záchodě malou spršku, tak jsem spodek vždycky opláchla hned na wc. Kosmetiku jsem měla neparfemovanou z DM, pro malého plíny a vlhčené ubrousky.

Já bych poradila, jít se do porodnice podívat a poptat se. To vám dá mnohem víc, než tady rady, protože každá porodnice poskytuje jiný komfort. Třeba u nás bylo oblečení a látkových plen hafo, kosmetiky taky, ale plenky a ubrousky jsme měli mít vlastní. Jídla bylo tolik, že jsem neustále něco posílala domů nebo vyhazovala. Pila jsem vodu z kohoutku. Musely jsme si vzít vlastní příbor. Určitě mají holky pravdu s kuchyňskýma utěrkama, s tím, že já je tedy po utření splachovala normálně do záchoda. Nadstandard jsem neměla, byla jsem ráda, že si při odskočení můžeme navzájem na dítě juknout. Kdybych byla na pokoji sama, měla bych nervy a pořád napínala uši. Asi bych se spíš rozhodla podle toho, jak vypadá koupelna a pokoje. My byly na pokoji ve dvou a měly vlastní na pokoji, což je něco jiného, než být na pokoji v pěti a koupelnu mít na chodbě pro všechny společnou...
Nevím, jestli jsem extrémní špindíra, ale já se teda pořád sprchovala jen jednou denně, víckrát ne, a ani nebylo kdy. Pořád frčely nějaký vyšetření, vizity, kontroly, jídlo, nebo se kojilo, přebalovalo, nebo byla návštěva... Mně osobně přišlo, že v porodnici není minutka klidu a neměla jsem vlastně ani kdy se dojít vy... Což mi připomíná, doporučuju glycerínový čípky. Zezačátku budete mít strach na záchodě zatlačit, tohle pomůže. Antiperspirant jsem normálně měla, jen jsem brala nějaký senzitive neparfémovaný, ale mýdlo jsem měla úplně obyčejné, přijde mi, že se to teď trošku přehání. Číst nebo poslouchat muziku jsem vůbec neměla kdy a ani na to nebyly myšlenky, byla jsem roztěkaná nedokázala bych se na čtení soustředit. Vložky doporučuji batist flower, dva balíky. Kalhotky inkontinenční tena, v lékárně poradí. A třeba my neměly toaleťák, ale stejně bych se bála, že to bude nějaká rašple, tak bych určitě vzala dvě role nějakého měkkého. Jestli si ještě na něco vzpomenu, dám vědět. Asi radím zase úplně něco jiného než ostatní, ale takový je život, dejte spíš na svůj pocit, zvyky a povahu 😉