Vychytávky do porodnice 🙂
Dobry den, mile maminky, rada bych Vas poprosila o cenne rady. V dubnu nejspíš strávím par dni v porodnici 🙂 A potřebovala bych poradit, co si s sebou /kromě běžného seznamu věci do porodnice/ přibalit, co jste ocenily, že máte, nebo jste si říkaly, že nemáte, ale ocenily byste 🙂 Napr. osetrujici kosmetika, specialni pradlo, vlastni kosile, jednorazove prádlo, jakou značku vložek doporučujete :D...Nemusí to byt jen rada na materialni veci, ale klidne i zkusenost. Co je dobre si napr. zářídit a pod./nadstandardní pokoj zbytečnost? nebo výhoda?/ Jsem budoucí matka amatér 🙂 Za každou radu budu ráda. Pište, cokoliv Vás napadne. A mám ještě jeden dotaz-kde koupit a kolik kusů kojících podprsenek :D Podotýkám, že na velká prsa😇
Mockrát děkuji za Vaše zkusenosti 🙂
Zdravím. Já syna rodila ve Šternberku a strašně mi pomohl rodící box s vanou, jenom pro mě. Kdyby bylo na mě, tak jsem tak byla celou dobu (rodila jsem 26hodin a vše mi šlo do zad). Přítel byl celou dobu se mnou.
Byla jsem na dvoulůžáku a vedle nás byl nadstandard, ale měli jsme společnou sprchu a záchod. Největší vychytávka byla na záchodě, k baterii u umyvadla byla přidělaná malá sprcha, takže pokaždé jsem se opláchla a do sprchy chodila 2x denně.
Když nás dovezli na pokoj, byla jsem ráda, že si malého vzali na kontroly atd a přítel mi vybalil věci, já jsem nebyla schopná vstát z postele.
Určitě si ven dostatek vody, já snad za 4 dny vypila tak 20l a svůj čaj, ten jejich byl věčně vypitý. S jídlem, jak kdy, moc jsem nejedla, takže to nemůžu říct.
Největší problém bylo u mě kojení, mám ploché bradavky a syn se nemohl přisát (když nedostal hned, tak už se stejně nepřisál a řval a řval...) takže za mě, si příště vezmu kloboučky a budu doufat, že nebudu mít dalšího vzteklouna. A zkusila bych se zeptat, jak to mají s odsávačkama (kdyžtak vlastní).
Syn měl 4kg a 52cm (plus hemeroidy), takže za polštářek na hemeroidy jsem byla vděčná.
Kamarádka mi dala jednorázové kalhotky s nohavičkou, vložka seděla a málokdy mi protekla. Pod sebou jsem měla jednorázové podložky na přebalení, ono je nejlepší si sundat kalhotky, zakrýt se peřinou a větrat. A hlavně se nestydět si říct o čistou košili nebo o převlečení postele.
Návštěvy jsou super, ale já za 5dní v porodnici naspala tak 10hod (návštěvy, vizity, jídlo a jeden malej nespavec) domů jsem se těšila jak nikdy.
Teď se snažíme o druhé a do Šternberka určitě půjdu znovu.
Držím palce a ať jste hlavně zdraví
@bluekobylka No právě, já si myslím, že se nemůžu brát, že co je ted, bude stejne i po porodu.
@lucinkaxxx Dekuju Ti za radu i Tvůj příběh. Tu 4 denní nudu a odpočinek sis zasloužila 🙂 A taky doufám, že nadstandard bude volny 🙂
@kika_21 A za jak dlouho Ti dají miminko po SC? Nemyslím ted "na porad😀", ale privinout ;) Vím, že je to taky indivindi, ale jestli je reálný šance, že hned na sále 🙂
@miacek_pnovice Moc děkuji za rady 🙂 Taky přeji zdraví cele rodině 🙂
@johnirvingfan Na velká prsa rozhodně nedoporučuju cokoliv od firmy Naturana - praskla mi, když se mi nalily prsa. Na případné šití (i vnitřní) šípkový olej od Nobilis Tilia a kruh na sezení. Nadstandard ano, pokud na normální pokoj nesmí návštěvy a není tam linetka. Rozhodně víc plenek a oblečení pro Garpa, než udávají seznamy. Ať žije Jenny Fieldsová!
@rybamrazena
Děkuji za super prispevek😉
Hlavně za tu podprsenku. Divala jsem se na Bon Prix. Tak uvidim. To je tolik věcí 🙂 Od podprdy po kočár👍😀
@johnirvingfan Plenky jsem myslela ty látkové... Podprdy mám z Astratexu, jsou ok. Na spaní se mi nejvíc osvědčila tato http://www.astratex.cz/kojici-podprsenka-black-...
Jo a samozřejmě vložky do podprsenky - aspoň 3ks/den. Nejlepší jsou od Aventu. Hodně štěstí!
@johnirvingfan ještě mě napadá jedna věc a to sáček na špinavé oblečení 😀
Divím se, že někdo má čas na to, hodnotit tady něčí hygienu...😀
Jinak vložky do podprsenky jsem koupila dvoje balení z DM a jedno dostala a nepoužila ani jednou... mlíka mám hodně, ale nikdy mi nic samo neteklo, tak bych možná koupila jen jedno balení a podle potřeby pak dokoupila..
ja to zas s vlozkama do podprdy mela uplne naopak, koupila jsem jeden balik johnsons a do porodnice vzala jen par kousku, ze co kdyby byly potreba - od druhyho dne, kdy to vypadalo ze mi prsa regulerne vybouchnou (!), ze me teklo mliko furt.
Pak se to mezi kojenima uklidnilo, ale treba i rok po porodu se mi spoustelo na obou prsech zaroven, takze kojit a nemit na druhym vlozku byla jistota mokrych fleku az na mikine.
Na druhou stranu - tyhle hygienicky veci - vlozky, vlozky do podprdy, odsavacky, plinky atd atd - to vsechno se da koupit prakticky okamzite kdyz to je potreba. Hodne porodnic ma v arealu lekarnu, zbytek muze dovalit tatinek druhy den. Takze bych rekla ze je zbytecne se stresovat jeste pred porodem jestli koupit tri baliky vlozek nebo osm - proste jak bude potreba, tak se da vzdycky dokoupit.
Kometare o hygiene s propocitavanim vlozek na den mi celkem pobavily, takova vecerni matematika 😀
uz si nepamatuju kolik tydnu po porodu jsem krvacela, ale baliku Batist Flower jsem mela myslim 3 nebo 4. Po dvou tydnech uz to ale urcite nebylo tak silene abych mela potrebu nonstop pochodovat s necim velikosti slozenyho rucniku mezi nohama, na ven jsem je nikdy nenosila, mela jsem naky velky obycejny placaty vlozky s kridelkama a casto menila. Se fakt neda, je to obrovsky.
Jeleni luj (na suche rty), vincentku nebo morskou vodu ve spreji do nosu - me v porodnici i pak na pokoji hrozne vadil suchy vzduch...tohle pomohlo k zvlhcovani 🙂
A pak jeste porodni asistentka z kurzu doporucovala pripadne zvlhcovat rty a usta pomoci vlhcenych tamponu na spejli napustenych roztokem s prichuti (tusim citron). Mela jsem to koupene z kurzu a vyuzila ale meli by to mit i v lekarne. Jen nevim jak se to jmenuje ☹.
@horymili Ahoj. Ty vlhcene "spejle" znám. Taky nevim, jak se jmenuji, ale vim o cem mluvis. A nebyly hnusne? Jako prichut??😀 Děkuji za tip 🙂
@jitavrtule No jestli tady nefunguje zákon schválnosti aneb když něco máš, tak to nepotřebuješ, ale jakmile si myslíš, že je to zbytečný, tak na just toho potřebuješ nejvíc😀
@johnirvingfan
@johnirvingfan Já myslím že to mělo nějakou citrusovou příchuť, dalo se to 🙂. Já jsem to využila,ke konci kdy sem nechtela už nic 😀. Zvlhcilo to sucho v puse, ono se to dá chvilku jako vycucavat.
U obou porodů jsem měla nadstandard a neměnila bych, u prvního syna tam s námi manžel zůstal i přes noc a pak ještě celý den, měli jsme klid, čas a soukromí na seznamování. Pro miminko se mi s sebou osvědčily ponožečky nebo bačkůrky a taky bavlněná čepička, u nás v porodnici dávali jen body, dupačky a zavinovačku. Oba kluci měli pořád studené nožičky a když jsem je vezla do jídelny přes chodbu, tak tam zase protahovalo a dávala jsem čepičku.
Ahoj,
já měla s sebou svůj vlastní župan (košile jsem nosila erár), 3x síťové kalhotky z lékárny, 2 balíky vložek batist flower, bepanthen, teplé ponožky, kojící čaj, hromady sušenek a hroznového cukru, papuče a gumové pantofle do sprchy, Pampersky pro mimi 🙂
Ahoj,
za mě určitě:
- kojící čaj
- plavací kruh na sezení
- gel na hojení hráze (Mithra od Nobilis)
- na porodní sál masážní olej, hroznový cukr, maliníkový čaj, balzám na rty.
Jinak myslím, že záleží na konkrétní porodnici.
@lenny.cz
Ahoj, děkuji za příspěvek a radu 🙂 Ten nadstandard bych chtěla, pokud možnost i porodní box /kvůli toaletě, jinak jsou 2 společné záchody na chodbě/, ale ten pokoj je u nás prý velke štěstí, když je zrovna prázdný.
@verousg
Ahoj a Děkuji za radu. Kalhotky a vložky už mám taky a díky teto diskuzi taky Batist 🙂 V on line lékárně jsem si kupovala Bepanthen a ten má expiraci jen do kvetna🤐 A rodit bych mela v pulce dubna. Snad to nebude vadit, když to trochu presvihneme.
@caarodejkaa
No na tu hraz ještě nic nemam. Mrknu na to ;) Dekuji
jukala jsem, co už psaly holky a k tomu za mě jen něco navíc:
pohodlné domácí oblečení (až se budeš cítit dobře a budeš mít plné zuby toho být furt ve spacím úboru, za mě ideální tříčtvrťáky s volnou gumou v pase a volnější tričko),
přezuvky + několikery ponožky, které snesou oteklé nohy (za mě ideál pantofle a teplé vlněné ponožky, je to sice hrůza na koukání, ale po porodu nožky otečou, tak lepší s tím počítat - mimochodem to platí i pro boty, ve kterých budeš z porodnice odcházet),
mycí potřeby pro tebe ideální bez vůně, nějaká nivea nebo tak, protože mimčo tě bude poznávat první dny čichem)
čokoláda, neperlivá voda, nějaké sůšy a dobíječe energie (hlavně v noci při vstávání na kojení se hodí, nemocniční strava je jen 3x denně a to je bohužel dost málo, když začneš laktovat a musíš každé 2-3 hodinky kojit)
+já si vzala MP3 a byla jsem za něj neuvěřitelně vděčná 🙂
Tak hodně štěstí a ať je prcek zdravej jako řípa :D
@frycovamichaela
Ahoj moc Ti děkuji za příspěvek. No Ja si taky velice představovala dvoudilne domaci oblečení, ale snad Kazda známa me odrazovala, že...no...proste jim ty kalhoty nevydržely čistý ani půl dne. Takže to jde?? Super. Pribalim a uvidím 🙂
@johnirvingfan Ja mela volne kalhoty na navstevy /odmitala jsem chodit "s holym zadkem" po chodbe mezi navstevama jako ostatni/ a hned jsem dostala od sestry sodu, ze musim "vetrat" a ze zadny kalhoty. Samozrejme jsem si je na ty navstevy nechala 🙂 , ale jinak jsem mela kosili, stejne tam topili tak ze by jeden padnul vedrem.
@johnirvingfan jasne, ze jde
Nejpitomější kus obleceni je noční kosile. Člověk aby spal snožmo bez hnuti, jinak se mu to vyhrne.... Nosím jedine pyzamy, pokud je teplo, kalhotky a delší triko nebo je dobra jakože rozepínací noční košile, třeba s kr.rukavem, v delce toho tirika, když to na dobrej vzor, da se to na doma nosit jako domácí oblečeni, takový dlouhý triko. Ale me nebaví furt rozepínat zapínat knfliky, radši si vyhrnuji triko, je to rychlejší. Nebo pres to nebo samotný lyzamovej vrsek nebo flsnelovou nebo jinou kosili, neni pak v noci chladno ci pres den mnoho videti. 😉
Co Je Tobě pohodlné a v čem Ti je dobre, to ber.

Taky jsem ani jednom porodu zadne zavazi nemela. Vim, ze nekde davaji na bricho pytel s piskem