Vyvolání porodu nebo si trvat na císaři?

marcela2222
24. led 2017

Ahoj holky, chtěla bych se optat, co byste dělaly v mojí situaci.

Jsem prvorodička, jsem 40+4 a podle vyšetření se vůbec nic nechystá, jsem naprosto uzavřená, ani hamiltona mi nemohou udělat, protože jsem prostě zavřená na tisíc západů. Vzhledem k tomu, že máme méně plodové vody, tak mě chtějí nechat přenášet maximálně do 41+0 a pak porod vyvolat.

Já jsem si o tom ale hodně četla a je tam hoodně rizik + když nejsem přeci ani trošku otevřená, tak by to asi ani nemělo cenu ne? Stresovat tělo tabletami, které stejně z 90% nezaberou. Myslíte, že bych si měla trvat třeba raději na císaři? Co jsem četla, tak případy, jako je ten můj, stejně většinou skočí akutním císařem. Já ale nechci ohrozit ani miminko a ani sebe. Zítra jdu na kontrolu, tak se tam chci informovat. Co myslíte vy?
Děkuji za odpovědi.

tyf
24. led 2017

Myslím, že je to hloupost. Jednak tvoje "trvat na císaři", nikdo ti neudělá císaře pokud k tomu není důvod, což přenášení rozhodně není. A určitě není indukce takový zásah do těla jako je plánovaný císař, to je pro mě naprosto nepřirozený způsob porodu. Rodila jsem jednou přes tabletu a jednou normálně a nebyl v tom žádný rozdíl.

marcela2222
autor
24. led 2017

@tyf trvat na císaři, je napsáno blbě, ale nevěděla jsem, jak jinak to podat. Ano je pravda, že mi ho nikdo neudělá, pokud k tomu není důvod, ale chci se o tom před doktorem aspoň zmínit, jelikož co jsem prostě četla a slyšela, tak můj případ většinou končí akutním císařem, ale samozřejmě nemusí, může to být v pořádku. Jen se tu ptám, co by dělali jiní, v mém případě.

marcela2222
autor
24. led 2017

třeba ještě dneska nakonec porodím přirozeně, to nikdo neví, já jen zjišťuji co a jak...

mercedesse
24. led 2017

@marcela2222 mě tvrdili, že rodit nebudu, ještě když jsem jela s kontrakcema do porodnice a do rána se malej narodil. Neznamená to, že se najednou nerozrodíš. Druhý dítě mi vyvolávaly a žádnej problém nebyl. Byla venku za hodinu a to měla 4200g. Takže bych určitě nepožadovala císaře, který může mít spoustu komplikací.

hz
24. led 2017

@marcela2222 mas zcela pravdu. cetla jsem odbornejsi literaturu(Odent), kde je uvedeno, ze pokud telo neni pripraveno a poda se tableta, casto konci tato akce sekci.
byla jsem na pokoji s dvema slecnami, ktere byly ten samy pripad-neotevrene, ale s odtecenou plodovkou. obe dostaly tablety, obe skoncily na akutnim cisari..
jinak Te zvu do zdejsi skupiny Prirozeny porod, tam najdes nejen pochopeni👍

tyf
24. led 2017

Tak trošku specifikuj co je tvůj případ 🙂

zarecna
24. led 2017

Ako prvorodicka som bola v totoznej situacii, porod vyvolavali v 41tyzdni. Normalne vecer o 10tej mi dali tabletku na dozretie ciest, rano o 7.30 druhu o 8.28 som dostala prve kontrakcie a o 12:40 sa maly narodil. Kontrakcie sa dali krasne predychat, sprcha, fitlopta...porodila som dokonca bze nastrihu, bez poraneni...ako vyvolavaneho porodu sa vobec neboj, je to normalny porod, nemusi skncit vobec akutnym cisarom, plati tiez, ze ejdine, co je v nom neprijemne, ze hned mas kontrakcie kazde tri minuty a plnej sile...ale zas nerodis 12-16 hodin. Fakt sa neboj. Ja som sa po konci porodu smiala a pytala sestriciek, ci to je vsetko. 🙂

pekluska88
24. led 2017

"Stresovat tělo tabletami,které stejně nezaberou",nevim,jak jsi na to přišla...nekomu se po nich porod rozjede ihned. Navíc to,že se teď nic nechystá neznamená,ze to za za pár hodin nebude úplně jinak... Navíc,nezlob se,ale nedivila bych se,kdyby sis porod psychicky neblokovala... Možná se mýlím,ale případně mne,ze císař je pro tebe určitá jistota,něco u čeho nejsou komlikace... Na to zapomeň,určitě přirozený porod je pro tebe i miminko lepší varianta,já bych za ni bojovala.

hz
24. led 2017

@tyf to bylo asi na mne, ze?
specifikuji:neotevrene, ani na pul prstu. proste zcela uzavrene.

odula
24. led 2017

@marcela2222 hele, nevím jaký máš nález, ale je tý vody opravdu tak málo, že není možný čekat o pár dní dýl? Jinak - císař je opravdu velká břišní operace, velkej zásah do těla. Spoustu žen mělo vyvolávanej porod a císařem neskončily. Za mě je určitě lepší porodit vyvolávaně, než jít rovnou do císaře. A ještě jedna věc - nevyžádaná rada :D jestli je to debilní kec, tak mě virtuálně klidně plácni po papule. :D Já jsem rodila teď naše třetí děcko docela dlouho. 72 hodin kontrakcí... Jako byl to fakt mazec. Byly bolestivý, ale nedělo se vůbec, ale vůbec nic, nebyly efektivní. Už jsem se taky viděla s kudlou v břiše (jako císař). pak jsem si vydupala hospitalizaci, a porod se rozběhl úplně nádherně, během pár hodin malá na světě. Nevím, jestli to bylo tím, ale já si myslím, že to byla moje hlava - hrozně jsem se bála, že mě děti uvidí v těch největších bolestech, byla tu moje máti a před ní jsem se taky nechtěla projevovat... no prostě. Jakmile jsem skončila v nemocnici, najednou jsem si uvědomila, že jsem sama, mám klid a soukromí a nemusím se vůbec o nic starat. Byly to podle mě moje obavy a strach. neříkám, že to je tvůj případ, jen říkám, že NĚKDY můžou tyhle věci taky ovlivnit jak se porod (ne) rozbíhá. Ja vim, že se to strašně dobře řekne a je to vlastně na pěst - ale zkus se na to těšit. Zkus se dát do pohody. Určitě to bude dobrý, ať vyvolávaný nebo ne. a s miminkem to bude ještě lepší ;)

zarecna
24. led 2017

@hz ja som bola v 41tyzdnoí s nalezom na krkcu, ako v 7 mesiaci, nic, ani spicka prstu 0000000. Hovorim, vecer tabletka na dozretie ciest, rano druha a o 4 hodiny bol syn v mojom naruci. Zakladatelka zbytocne stresuje a okolo vyvolavaneho porodu sa zbytocne robi strasiak.

odula
24. led 2017

@hz což nemuselo bejt vůbec vyvoláváním samotným, ale strachem a křečí, ve který ty ženy třeba byly, víš. Tyhle věci jsou hrozně složitý a hrozně citlivý, a nevidim důvod proč malovat čerta na ze´d v podobě akutní sekce, když to tak vůbec dopadnou nemusí. Viz další příspěvky tady.

hz
24. led 2017

@marcela2222 jinak je porod hodne o hlave. a to, ze mas malo plodovky, u me se domnivali, ze mi unika, odteka. Az najednou sama praskla a pri samotnem porodu ji tam bylo jeste hodne.. a vse se da samozrejme odmitnout. telo evidentne jeste neni pripravene na porod, mimi potrebuje cas-mozna i termin byl spatne vypocitan... mnoho faktoru.. preji hodne stesti 👍

odula
24. led 2017

@zarecna zakladatelka nestresuje, zakladatelka byla vystresována. Trochu se obávám, že podobným přístupem jaký má
@hz . sorry - ale každý porod je jiný a ztěžovat situaci podobnými historkami mi přijde dost nezodpovědné.

annasmyckova
24. led 2017

je to všechno o hlavě, ale vyvolávání bych se nebála, taky jsem byla a tělo tak dobře zareagovalo, že se i porodní asistentka divila, jak je to rychlé, i když to předtím nevypadalo. U posledního syna jsem na doporučení jedné starší PA zkusila ricínový koktejl (den před plánovaným vyvoláním) a za 3hodiny byl malý na světě.

leki
24. led 2017

Neboj, me rano doktorka tvrdila, ze dneska jeste dost tezko, ze se neoteviram a mimino je hafo vysoko, to jsem prenasela 3 dny, ve 3 odpo mi zacly kontrakce a rano se malej narodil.

zarecna
24. led 2017

@odula kazdopadne ma stres a ten je pri porode zbytocny a castosa zena nastavi,ze nepojde to, neotvorim sa, budem trpiet hodiny, potom si nacita hrooooooozne horory o vyvolavanom porode a to je uplne super psychicke rozpolozenie, aby sa to cele pototo.

marcela2222
autor
24. led 2017

@pekluska88 nenapsala jsem stejně nezaberou, napsala jsem z 90% stejně nezaberou, což znamená, že tam pár procent je ;) To, že to může být za pár hodin jinak, jsem taky výše psala. Jinak jsem si naprosto vědoma, že ani normální porod a ani císař nejsou bez rizik, ale porod vyvolaný již pro mě, není porodem přirozeným. To se na mě nezlobte

@odula Já se právě vůbec nebojím porodu, žádný strach z nějakých bolestí nic, už od začátku jsem smířená se vším, prostě to mimčo ven nějak musí 🙂 Těšíme se na ní strašně moc a všichni. Jediné z čeho mám strach je, aby se to vyvolávání nezkomplikovalo a něco se jí nestalo. Mě vůbec nejde o mě, ale o to miminko. A ohledně té vody, mi prostě řekli, že mě nechají jen do 41+0.

@zarecna To že zrovna u vás, to dopadlo dobře, neznamená, že to tak bude všude. A zas na druhou stranu samozřejmě neznamená, že když to někde dopadlo blbě, že u mě to tak bude taky. Jen nemám ráda, když mi někdo vnucuje, že to určitě bude ok.

@hz No s tou plodovkou, mě neuniká, já jí mám málo už asi od 36 tt. Kdyby jí tam bylo kriticky málo, tak už by to určitě nějak řešili, takže tak. Ano určitě není tělo připravené, ale zas nechci riskovat, tím že oni mi řeknou 41+0 to vyvoláme a já to odmítnu s rizikem toho, že ta voda bude špatná a placenta třeba taky.

ilonne
24. led 2017

@marcela2222 Ja byla na vyvolání před koncem 39 tz (GDM na inzulinu ) - zavřená na 100 západu, hlavička vysoko. Porodila jsem po 1 tablete a v pohode.

g_m
24. led 2017

@marcela2222 Vydrž, já byla ve čtvrtek na kontrole zavřená, čípek 3cm a rozhodně se žádný porod nechystal a v neděli dopoledne se mi narodila holčička 🙂 Ono může být za dva dny všechno jinak. Segře vyvolávali dva porody a rozhodně žádný císařem neskončil. A osobně bych to raději zkusila první přirozeně a císař si nechala až pokud by nebylo jiné východisko...

ilonne
24. led 2017

@marcela2222 Jinak Tvé obavy chápu, ale zkus to vyvolání na CS je vždycky cas. Přece jen - je to velk břišní operace 🙂

marcela2222
autor
24. led 2017

@g_m Já mám asi přehnaný strach o toho malýho broučka no. Jako je pravda, že i zcela přirozený porod může skončit akutním CS. Já se strašně bojím, aby se jí něco nestalo.

odula
24. led 2017

@marcela2222 každopádně ani toho vyvolávání se neboj. 🙂 bude to určitě ok. Hodně štěstí přeju a dej pak vědět, jestli se ti bude chtít, samozřejmě 😘

zarecna
24. led 2017

@marcela2222 no 90% nezaberu????????????????????? To mas odkial z akej studie. Nemozes sa v hlave nastavit, tak ako si.
Poznam kamosky, co porod zacal rpirodzene a nakoniec aj tak sekcia. Proste tam nie je rovna sa. Ak chces silou mocou rodit prirodzene este cakaj, ziadnu tabletku proti tvojej voli do teba nikto pchat nebude. Plus rpe deita je vzdy lepsie, ak prejde porodnymi cestami, nachyta matkine bakterie a podobne, ako cisarak. To, ze ja som mala krasny porod, neznamena, ze aj tvoj nemoze byt podoby, velmi by som ti to priala. Navyse mna upokojovalo pri vyvolavanom, ze som od zaciatku v nemocnici a pod dohladom...ale tak ja som typ, ze mna nemocnicne prostredie upokoji, take to vedomie, ze tu si uz poradia.

odula
24. led 2017

@marcela2222 podívej se, budeš rodit v nemocnici, ne? budou tě sledovat, budou sledovat maličkou (maličkýho) a určitě udělaj všichni všechno proto, abyste byli v pořádku. Jak píše
@zarecna nemůžeš nikdy vědět, co se při porodu stane , a to ani při tom, co se rozběhne přirozeně. Prostě - budeš v dobrých rukou a všichni okolo tebe jsou tam proto, aby všechno proběhlo co nejlíp a obě (oba?) jste byli v pořádku. 🙂

marcela2222
autor
24. led 2017

@odula moc děkuji a určitě dám vědět 🙂 Samozřejmě vím, že můj stav se může změnit z hodiny na hodinu a věřte mi, že v to doufám 🙂 že se lekne a vyleze sama 🙂

@zarecna bohužel znám hooodně lidí, který to měli jako já a dopadlo to akutním CS, kdy mimčo bylo ve velkém ohrožení. Proto jsem psala sem, a tady se dočetla, že hooodně lidem, to tak nedopadlo. A to i přirozený porod může skončit císařem, jsem taky výše psala.

anetka1701
24. led 2017

Pokud budeš v porodnici a budou vyvolávat porod, tak si tě sakra ohlídají... Já měla vyvolávaný porod zakončený akutním císařem, bylo to kvůli tomu, že malé padaly ozvy... Přišlo se na to hned, během 10ti minut byla na světě, všechno v pořádku 🙂

Určitě se toho vyvolávání neboj, bude to v pohodě a ohlídají si tě. Císař sám o sobě je prostě blbej, já sama bych dala cokoliv abych se mu vyhla :(

msimankova
24. led 2017

@marcela2222 neboj se, já tedy po neúspěšném vyvolávání rodila 41+5 naprosto klidným císařem, ale také se mnou dostaly tabletu maminky, které pak porodily do 3 hodin normálně 🙂

jollyn25
24. led 2017

Ja myslim,ze je lepsi nic necist..jako stresovat telo tabletami a pak prirozene porodit je tisickrat lepsi nez se stresovat po cisari,kdyz ma clovek omezene fungovani jizvou a ma se starat o miminko.Prirozeny porod je nejvic-cisar je humus/mam zkusenost s obojim/...nejdulezitejsi je pozitivne myslet a porod si neblokovat a tesit se na neho🙂

marcela2222
autor
24. led 2017

@anetka1701 jooo, tak já nejsem ten typ člověka, že chci za každou cenu císaře, to vůbec ne. Jen jsem myslela, jestli by to v mém případě nebylo lepší, ale jak tak koukám, tak prostě rozhodne lékař, ten přeci jen ví nejlíp co a jak. Jak tu hodně lidí píše 🙂 Já se právě bojím toho, že jí budou padat ozvy a nedopadne to dobře :( To je ten nejhorší strašák, který je, ale zas věřím, že to bude, jak píšete, že si to doktoři ohlídají a vše dopadne dobře

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru