Vyvolání porodu. Zkušenosti? Jak si ještě sama pomoci?

ni_kola
10. bře 2021

Ahoj, máte prosím některá zkušenost s vyvoláním porodu?
Dnes jsem 41+1 a zítra ráno mě chtějí přijmout na vyvolání. Já se toho hrozně bojím a nejraději bych ještě počkala. Ozvy na monitoru byly ok, průtoky ok.
Ale malej se prý vůbec nechystá. Je prý hodně vysoko, že ani Hamilton nejde udělat.
Mám umytá okna, piju maliník, skořicový čaj, každý den procházka, sex byl,....
Co ještě víc udělat? Nebo není to vyvolání tak hrozný?

martulka88
10. bře 2021

@ni_kola Pokud jsou vyvolané porody všechny stejné (ať už je živé nebo mrtvé miminko), tak já měla vyvolaný porod - v den přijmu mi dali balonek (neměla jsem vůbec připravené porodní cesty), to bolelo, ale jak jsem si lehla, už jsem ho necítila. A pokud pominu konec porodu a kontrakce, tak bolestivé bylo zavedení tablet. Ale po pár minutách to přešlo. Vyvolání se neboj, budeš to mít za sebou a budeš držet uzlíček štěstí v náručí <3. A na bolest zapomeneš.

hanih
10. bře 2021

Zeptala bych se, jestli je pro vyvolani vazny duvod a pak se podle situace zkusila domluvit, jestli by slo jeste pockat. Me vyvolavali porod jedenact dni po terminu. Predtim jsem tam ale nekolik dni jezdila denne na kontrolu se sbalenou taskou, pokazde mi rekli, ze zitra teda uz vyvolame, a pokazde me poslali domu, ze dneska teda jeste ne 🙂 Ale teda me rikali uz vic jak mesic pred terminem, ze muzu zacit kdykoliv rodit, ze to mam na spadnuti. A pak se dcera drzela zuby nehty a nechtelo se ji. K vyvolani se nakonec slo, protoze dle dr. byla uz spatna placenta. Vyvolani samo o sobe bylo celkem v poho. Dostala jsem ctvrt tablety, behem chvilky jsem mela kontrakce a hned pravidelne, do hodiny jsem byla na porodnim boxu a za dalsich par hodin se narodila dcera. Pokud muzu porovnavat (druhy porod byl bez vyvolani), prislo mi, ze to bylo srovnatelne, co se bolesti tyka. Manzel mi ovsem tvrdi, ze pri tom vyvolavanem porodu jsem vypadala hur a vic se o me bal...

barunkiss
10. bře 2021

Ahoj,
Já jsem rodila vyvolávaně v prosinci kvůli preeklampsie. Jelikož jsem byla 38+2 tak malá nebyla vůbec sestouplá a já jsem nebyla vůbec otevřená. Porod mi začali vyvolávat 30.12. Večer napichnutim děložního čípku, aby se “rozpustil” nebo jak to nazvat😄. To mě akorát začalo bolet břicho jako při ms, nic hrozného. Tak to bylo celou noc, jinak nic. Ráno mi zavedli tabletku, bylo to trochu bolestivé, ale nic, co by se nedalo zvládnout levou zadní 🙂. Bylo to možná jen u mé osoby, ale po asi půl hodině se mi rozjely docela silné kontrakce, plus do toho mi kapal oxytocin na zrychlení, protože jsem se stále neotvirala a tlak mi lital do enormnich hodnot...nechala jsem si píchnout epidural, zlatá věc, opravdu v kombinaci s horkou sprchou to bylo paradni a ja jsem si mohla na chvíli od kontrakci odpocinout. Tak to bylo porad dokola až do 1 h odpoledne, kdy jsem se stále neotevrela více než na dva prsty, takže jsem nakonec musela jít na CS.
Teď zpětně mi to nepřijde, jako něco, co bych znovu nemohla zvládnout 🙂. Ta bolest je ve vlnách a mezitím, co ty kontrakce přejdou, si člověk muže alespoň na chvíli odpočinout. Z vlastní zkušenosti neznám ten pocit, před samotným tlacenim, ale musíš se soustředit jen na to, ze čím větší je bolest, tím blíže jsi tomu, aby si konečně držela svoje miminko v náruči ♥️. Vůbec se toho neboj, ja jsem největší citlivka na světě a rodila bych znovu. Kontrakce bolí, ale jak jsem říkala, nahřívat ve sprše hodně pomáhá, nebo také skákat na balonu a když bude nejhůře, epidural je skvělá úleva 🙂. Není to nic co by síla ženy nemohla zvládnout. Budu ti držet palečky, ať je prcek rychle venku!

ni_kola
autor
10. bře 2021

Já právě nemám žádné problémy, kromě toho že jsem po termínu.
Bude to můj druhý porod. První jsem byla týden po termínu. Porod byl úplně v pohodě. Dítě velké, já bez poranění.
Proto se bojím, že když to dole není připraveno, že skončím sekci a to prostě nechci.

syrinxka
10. bře 2021

Vyvolávání bych se tolik nebála, mám za sebou 2porody a oba vyvolávané. Ráno jsem nastoupila do porodnice, zavedli tabletu a čekalo se, u první se začal pomalu rozbíhat porod po obědě a byla ten den venku. A u syna se po první tabletě nic nedělo, tak odpoledne zavedli druhou, večer jsem už cítila že se něco chystá ale doktoři pořád tvrdili že se rodit nebude, no a nakonec to byla taková rychlovka těsně před půlnoci, že nestihl dojed k porodu ani tatínek. Když si člověk čte o těch vyvolávanych porodech většinou to jsou samé hrůzy a nepekne věci, ale není to pravidlo. Já z toho byla taky vystresovana a chtěla jsem alespoň jednou rodit úplně normálně, ve výsledku ty stresy byly vždycky horší než ten porod samotný.

syrinxka
10. bře 2021

@ni_kola jo a jeste dodám, že poprvé mi udělali mini nastrih jen pro jistotu a podruhé nebyl potřeba a byla jsem bez poranění. Pokaždé mi hodně pomáhala při bolestech sprcha.

ni_kola
autor
10. bře 2021

@syrinxka děkuji za uklidnění. Já kolem sebe pořád slyším o vyvolání samé strašáky.

ni_kola
autor
10. bře 2021

Jsem zvědavá, jak to bude zítra vypadat. Snad bude trochu víc připraven

syrinxka
10. bře 2021

@ni_kola no právě ty strašáky člověka hrozbě rozhodí. Ja taky neměla cesty vůbec připravené, rodila týden po termínu, žádné jiné problémy. Zkoušela jsem všechno možné aby se mi porod rozběhl přirozeně, nabrecela se a stejně to nebylo platné. Někdo to tak prý má, vsadím se, že kdybych rodila potřetí že to bude taky vyvolávane, to už bych asi s ničím jiným ani nepočítala 🙂 Ničeho se nebojte a těšte se na miminko, doktoři určitě ví co dělají.

barunkiss
10. bře 2021

Nic nemusí skončit sekcí, pokud nemáte žádné problémy 🙂. Kamaradka v létě rodila vyvolávaně týden po termínu, nebyla vůbec otevřená nic nebylo připraveno a nakonec po cca 12ti hodinách od zavedení první tabletky, porodila krásného chlapečka 🙂. Sekci by dělali v případě, kdyby bylo něco špatně, což u vás žádné příznaky napr preeklampsie či špatných ozev zřejmě nejsou, jinak by vás nenechali přenášet, takže budu držet palečky, ať prcek vyleze hezky prirozene, jak má 🙂.

bambulka247
10. bře 2021

@ni_kola Ahoj, tiez mam zajtra rano nastup na vyvolanie. U mna teda cipek volne pre prst a hlavicka nalieha, ale stejne mam podobne obavy ako ty. Prvy syn siel spontanne tak neviem co cakat. Budem drzat palce 🙂

cilkat
10. bře 2021

U mě vyvolávali prvního syna na termín kvůli cukrovce že zcela nepřipravených cest (čs 2, čípek zcela uzavřený, dítě nebylo ani sestouple do pánve).
První den zaváděli jen tablety k čípku a vůbec nic (až na neustále kontroly) se nedělo. Druhý den zaváděli skrz čípek (pootevřel se na prst), tam bylo dost nepříjemné to zavádění, protože prostě potřebují dosáhnout, tak cpou ruku kam až musej, no... Ale ve tři mi praskla voda a v šest byl malej na světě. Porod byl fakt intenzivní (silný, častý kontrakce), ale rychlý.
Co bylo fakt nepříjemné bylo, že mi zůstal dost velký otok dole a ještě tři týdny se vzpamatoval . Ale mohlo to být klidně i tím, že to byl první porod.
Druhý byl taky vyvolávaný, ale z pootevreneho hrdla a otok se nekonal.

surikata131
10. bře 2021

Nechci strašit, ale můj vyvolávaný porod byl hrůza, tabletky vůbec nepomohly, tak jsem souhlasila s dirupcí vaku blan (“puštění vody”), z ničeho se mi rozjely Kontrakce po 1,5 minutě, bolest mě úplně paralyzovala. Příště bych s tou dirupcí určitě nesouhlasila. Pokud nejsou porodní cesty nachystané, tak je prý dobrá možnost dilatace katetrem. Mě šel udělat Hamilton, ale nepomohl. Zkusila jsem toho hodně, maliník, pohyb, sex, horká vana...existuje takový nápoj, ricinový, ale to už na mě bylo moc hardcore, tak jsem nezkoušela, příště kdyby hrozilo vyvolávání, tak to asi radši zkusím

journals
10. bře 2021

@syrinxka Nejde než závidět krásný průběh. Rozhodně to ale není pravidlem ☹ zažila jsem a podruhé už rozhodně zažít nechci, to raději rovnou hned sekci.

ni_kola
autor
10. bře 2021

@bambulka247 Budu ti taky držet palce, ať je vše v pohodě! To zvládneme!

surikata131
10. bře 2021

@journals souhlasím, mě nepomáhala ani sprcha ani epidural, prostě nic, když jsou Kontrakce 1,5min po sobě, tak si člověk ani neodpočine a už jde další,
za mě už nikdy nechat si prasknout vodu, to už radši cs, kdyby tabletky nezabraly...a to nechci strašit, ale spíš pro info ostatním, nikomu bych to nepřála

ni_kola
autor
10. bře 2021

Moc děkuji, uklidnily jste mě, snad vše proběhne bez komplikací 🙏
Teď jdu na procházku, pak chci ještě vytřít schody, třeba se to pohne😂😂😂

journals
10. bře 2021

@surikata131 tři dny... asi tak. Samozřejmě to nemohlo skončit jinak než akutní sekcí za 5 min 12. Už nikdy víc.

alilali
10. bře 2021

@ni_kola byla jsem 41 týden, prý zítra přijdte, vyvoláme porod, říkám si ok, přijdu domů a říkám chlapovi, tak si dáme ještě sex, ne? No a začala jsem rodit v 5 ráno, nevím jestli to bylo tím, ale mám podezření, že ano, protože do té doby žádný náznak že by se něco chystalo. 😀 Taková menší rada.

ni_kola
autor
10. bře 2021

@alilali to je super, že vám to vyšlo. U nás zatím bez výsledku

jjasmina
10. bře 2021

@martulka88 tak mě třeba zavedení tablety nebolelo, jsem to skoro necítila

darinka84
10. bře 2021

@ni_kola ja porodila 41+6 taky na mě zkoušeli hamiltnuv hmat, že udělají a vyvolávat jsem odmítala snad poslední týden možná víc... Vse bylo v pořádku, takže nebyl důvod.. A nějak nechápu proč by se porod měl vyvolávat, když nejsou komplikace. Toto je pro mě jak červený hadr na býka... Naštěstí jsem měla převážně na kontrolách svého doktora a taky svou porodní asistentku.. A díky jejich podpoře jsem zažila nádherný a přirozený porod, který bych si klidně zopakovala.

paja26
10. bře 2021

Zkus si tady na MK projít odpovědi na otázky v odborné poradně porodní asistentky, tam bys mohla najít odpověď na svou otázku. A když ne, tak přímo do poradny polož svůj dotaz. Viz. https://www.modrykonik.cz/ask-an-expert/poradna...

martulka88
11. bře 2021

@jjasmina U mě to mohlo být i tím, že jsem šla rodit mrtvé miminko ve 38tt a porodní cesty nebyly vůbec připravené 😉

jjasmina
11. bře 2021

@martulka88 aha, tak to je možné, me praskla voda, tak mi dali vyvolávací tabletu , bolesti jsem neměla právě

martulka88
11. bře 2021

@jjasmina Já to měla tak, že v den příjmu balonek - to teda fakt bolelo. Sedět a chodit jsem nemohla, jak to bolelo a to mám vyšší práh citlivosti. Ale v leže to nebylo cítit. Ráno v 8 dvě tabletky, za další 4hodiny další 2 a pak už oxytocin. Vodu mi píchli ručně, epidural se snažila anestezioložka napíchnout 20minut a nešlo to. Porodila jsem až ve 22.05, kdy musel dojít další lékař a sestřička, jelikož malý nešel ven. Nakonec jsem ve 23.05 šla pod narkozu, jelikož byla přirostlá placenta a velká ztráta krve. Bylo to mé první těhotenství, první porod a nejhorší zkušenosti. Jenže ty všechny bolesti mohly být i proto, že nic nebylo připraveno a k tomu mrtvé miminko, kdy ti nijak nepomáhá. Naštěstí byl super personál a nakonec jsme to zvládli.

aniea
11. bře 2021

Já jsem měla vyvolavany první porod, doktor mi zavedl tabletu a do 8hod jsem porodila. Bez problémů.

agneska7
12. bře 2021

@ni_kola tak co už to máš za sebou ?

uzivatelkapetra
12. bře 2021

Mě nepomohlo nic a porod byl (myslím) stejný jako přirozený, spíše rychlejší (cca 12 hodin od tablety). Jediné co bylo asi jinak, že jsem po podání tablety několikrát zvracela a prý je to normální.

ni_kola
autor
12. bře 2021

@agneska7 ahoj, ano, dnes v půl jedné jsem porodila. Včera odpoledne balónek, dnes před devátou tableta a pak to byl fofr. Za 3,5 hodiny od první kontrakce byl malý venku.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru