icon

Vyvolávaný porod, máte zkušenost?

meda12234
21. kvě 2016

Krásný slunečný den všem těhulkám. Chtěla jsem se zeptat na Vaše názory nebo na osobní zkušenost s vyvolávaným porodem. Dnes jsem 40+6tt,v pondělí jdeme znovu na poradnu a pak ve středu. Při poslední kontrole mi paní doktorka řekla,že jsem krásně nachystaná na porod,ale malý se pořád ne a ne hlásit,že by chtěl na svět. Už 2krát mi dělala Hemiltonův hmat,ale ničemu nepomohl. Pokud v to pondělí dojdu ještě "celá" na poradnu,tak se budeme domlouvat na středu ohledně nástupu do nemocnice a následného vyvolávání porodu. Malý je v bříšku celkem čilý,v podbřišku mě pobolívá jako při MS celkem často, ale je to vždy nepravidelné a nebo to přejde. Co tedy myslíte?

Strana
z3
solinka1974
22. kvě 2016

@meda12234 Mam to jako ty. Dvakrat jsem rodila spontanne. Poprve v 39+2, podruhe 37+4. Ted jsem uz dokonce 41+4, malej hlavickou stale vysoko, nenaleha, jsem otevrena na 2 prsty. Hamiltona mi delali 2x a stejne nic. Zitra nastupuju do porodnice na vyvolani a bojim se toho teda fest... 😢

peetulkka
22. kvě 2016

@meda12234 Ahoj,me vyvolavali porod ve 32tt protoze mi odtekla plodova voda ale byla jsem jen na dva prsty.Bylo to opravdu neprijemne.Lezela jsem tam 3dny nez jsem porodila a nakonec to bylo stejne cisarem.Malej proste nechtel ven,ale ta voda jak odtekla tak nebylo cesty zpet.cpali do me oxytocin atd co se dava na vyvolavacku a byla jsem uplne ko.Doufam ze ted to pujde prirozene a samo od sebe.A pokud mozno alespon ve 36-7.tt

martinka_33
22. kvě 2016

@mialagia
@mercedesse císařský řez, nástřih hráze a nekojení jsou pro mě největší porodní strašáky, paradoxně strach o miminko je až za nimi (sama nechápu proč..), to mi rozhodování zda porod nechat nebo nenechat vyvolat docela ulehčilo.. tuhle hranici má asi každý fakt jinde, ale ono je to tak že porody vyvolávání po deseti dnech pouze preventivně bez ohledu na zdravotní stav a další okolnosti, takže pro mě bylo důležité že mi na kontrole řekli, že je vše v pořádku, jen jsem měla málo pohodový vody, to se potvrdilo i po porodu když jsem samotným porodem zhubla jen pět kilo, přičemž 3,3 kila mělo miminko a něco vážila i placenta, voda mi praskla až v závěru porodu a já jsem si toho ani nevšimla, jak jí bylo málo

mialagia
22. kvě 2016

@martinka_33 jasně každý to má jinak..já jsem se bála teda daleko víc o dítě než císaře a taky dneska se vyvolává šetrnější metodou než dřív - prostaglandin a už ne oxytocin..i když ten dost často cpou potom na urychlení porodu a toho jsem se zase já bála(zbytečně páč k tomu vůbec nedošlo).. A jen tedy btw já kojim i po císaři už skoro 7 měsíců😊

liko77
22. kvě 2016

Rodila jsem 40+5, zkoušeli na mě vše možné, Hamiltona a nic, oxitocinový test za 2 dny na to a nic, za další dva dny nástup na vyvolání. Dostala jsme tabletu, u toho praskla voda a čekala jsem co bude. Bolesti přišly, ale daly se jakž takž vydržet, trvalo to od 10 dopoledne do 18 hodiny, bolesti pomalu ustaly a opět nic, a tak jsme dostala přislíbenou další tabletu na ráno. Nebyla potřeba, okolo půlnoci se kontrakce rozjely bez pomoci a musím říct, že bolesti mnohem horší než po vyvolání tabletou☹. Následovalo x hodin trápení a nakonec stejně porod akutní sekcí. Kojení nám trošku trvalo, ze začátku jsme musela syna dokrmovat, ale do 3 týdnů úplně v pohodě a kojíme do teď, 30.5. bude mít náš lumpík už rok🙂)

meda12234
autor
23. kvě 2016

@majkoz - Bouřka být má, to je fakt 😀 . S malým ji možná nakonec i stihneme, protože se stále nic neděje 😀 . Moc děkujeme 🙂

meda12234
autor
23. kvě 2016

@lenkalenulka - Jsem ráda, že čtu, že vyvolávaný porod nakonec není tak strašný a že to je spíš více méně o tom, že je to akorát rychlejší a se silnějšími kontrakcemi hned na začátku 🙂 . Já doufám, že vše proběhne v pořádku a malý se hlavně narodí zdravoučký a spokojený 🙂

meda12234
autor
23. kvě 2016

@mialagia - Tak já bych chci dělat vše proto, aby malý mohl jít na svět přirozenou cestou, žádnou sekcí. Je jasné, že někdy to prostě jinak nejde, ale nechtěla bych přijít o ty první hodiny po porodu, kdy se utužuje ten vztah - matka a dítě 🙂 . Na tento okamžik se hrozně moc těším. Plodová voda se může píchnout i při nevyvolávaném porodu. Mojí mamce třeba u mě praskla plodová voda normálně a pak se trápila dalších 12 hodin, ale u sestry měla jen bolesti, které ji začaly kolem 10 dopoledne a v 6 večer odjížděla do porodnice s kontrakcemi po 5 minutách a plodovou vodu ji praskli až na sále a ségra byla v 8 večer na světě 🙂 . Takže se mnou se více méně trápila a se ségrou to brala jako brnkačku. Přirozeně mám strach, aby vše proběhlo v pořádku, ale věřím, že to oba dva zvládneme a děkujeme 🙂

meda12234
autor
23. kvě 2016

@mialagia - Já si taky myslím, že když doktor začne mluvit o vyvolávání porodu, nějaký důvod to určitě má. Ale co doktor, to jiný člověk. U své doktorky vím, že by tohle nenavrhovala a nerozhodla se pro tuto variantu, kdyby to nebylo k něčemu dobré. Takže upřímně, co se týče tohoto, tak se tomu nijak nechci bránit a dělat zbytečné ofuky, že jsem si někde něco přečetla atp.

meda12234
autor
23. kvě 2016

@mercedesse - Souhlasím. Doktoři ví, co dělají a proč to dělají.

meda12234
autor
23. kvě 2016

@solinka1974 - Tak hlavně, ať to všechno dobře dopadne a malý i ty jste v pořádku 🙂 . Držím palečky!

meda12234
autor
23. kvě 2016

@peetulkka - Tak to držím palce, aby to šlo samo a oba dva jste byli v pořádku 🙂 .

martinka_33
23. kvě 2016

@mialagia mám tři kamarádky, které po sekci v pohodě kojí, toho jsem se bála nezávisle na porodu, že mě třeba budou bolet prsa nebo budu mít málo mlíka a malá nebude přibírat atd.
@meda12234 držim palce, ať se mimiňouš rozhodně do středy sám, mě nakonec pomohl Hamiltonův hmat, ten mi udělala dr. ráno (byla jsem už na prst volně, tak třeba u tebe by v úterý mohl taky pomoct?), večer jsem si dala ještě ricinový koktejl a další den ráno byla malá na světě, jinak do té doby ať jsem zkoušela, co jsem zkoušela tak prostě nic, ani tvrdnutí břicha, natož poslíčky.. ty důvody, který k vyvolávání porodu deset dnů po termínu plošně všem doktoři mají jsem psala výše, je to jen preventivně, protože na konci těhotenství placenta stárne a její funkčnost se zhoršuje

elekthra
23. kvě 2016

@meda12234 já jsem ofiko rodila 42+1 (pokud si to dobře pamatuju) 🙂 uvidíš, ty víš nejlíp.. ale proč malýho vyhánět, když má ještě čas? 🙂

bonulinka
23. kvě 2016

@meda12234 Druhý porod - parádní bouřka a už jsem jela. Dnes má být také bouřka, třeba Ti to vyjde 😉 .
U třetího porodu mi k nástupu kontrakcí po odtoku vody pomohl klystýr. Do té doby jsem se neotvírala.

natylai
23. kvě 2016

První porod vyvolán ve 41+4 tt a už nikdy více, epidural, nástřih, separace a trauma jako blázen. Druhý porod spontánně ve 42+0 tt, sice měl 4.130 kg, ale i tak to byl porod za odměnu. Chce to trpělivost a velkou důvěru, že mimi ví, co dělá.

pavlina212
23. kvě 2016

41+3 jsem nastoupila na vyvolání porodu. Nejdřív mi daly tabletu na přípravu porodních cest, že někdy vyvolá porod. Nic. Druhý den daly první tabletu na vyvolaní ráno, druhou v poledne. Nic. Doktorka řekla, že dáme den pauzu a pak zkusíme znovu a už musím porodit, nebo císař. Mimčo ale mělo druhý den večer špatný monitor, takže jsme šli na sál. Dostala jsem dvě kapačky oxytocinu, po domluvě s přednostou oddělení i třetí. Malý se narodil za 6,5 hodiny od začátku první kapačky, celkově to bylo 41+5. Byl ale celý dehydratovaný, vysušená kůže, placenta prostě už nefungovala, jak měla. Výsledkem byla dvoudenní separace a problémy se začátkem kojení. Příště opravdu nechci, aby čekali. Sice to byl vyvolávaný a řízený porod, ale mám na něj hezké vzpomínky.

meda12234
autor
23. kvě 2016

@martinka_33 - Já jsem byla dnes na poradně a jsem otevřená pořád stejně (na prst volně). Je to prý krásně rovné a opravdu nachystané, že stačí jen to, aby se malý konečně rozhodl přijít mezi nás 🙂. Ale už jsem domluvená za 2 dny na hospitalizaci a následné vyvolání porodu. Jdu už rovnou na porodní sál, což je dobré znamení, že by to fakt mohlo být v ten den a snad nebudou žádné komplikace. Upřímně si myslím a mám nějaký vnitřní pocit, že na tu středu dojde a že malému se samotnému ještě ven chtít nebude. Sice mě mrzí, že půjde tak na sílu na svět, ale ono je opravdu lepší teď, než pak pozdě a něco se mezitím může stát..

meda12234
autor
23. kvě 2016

@elekthra - Na jednu stranu je pravda, že ho vyhánět nechci, ale na stranu druhou co se týče té placenty atp., mám strach, aby se tím, že se bude čekat něco nepokazilo. Malý má krásnou váhu, daří se mu dobře, ale může se cokoli stát a nechci to podcenit. Radši už ho uvidím vedle sebe a v pořádku, než ho nechávat v bříšku a třeba by nakonec k vyvolávání došlo a to už radši podstoupím teď, než potom. 🙂

meda12234
autor
23. kvě 2016

@bonulinka - Tak stát se může ještě cokoli, do středu času dost 🙂. Třeba si nakonec opravdu dá říct a rozhodne se přijít na ten svět sám. Měla bych z toho i lepší pocit, že jsem ho "nevyhnala" 🙂 . Ale tak či onak to dělám hlavně pro něj a pro jeho zdraví.

solinka1974
23. kvě 2016

Tak nakonec misto dnesniho vyvolavani spontanni porod. Ve 3 prvni bolesti, ve 4.20 v porodnici a ve 4.58 byl cvrcek na svete. Asi kdyz citil tu moji hruzu z vyvolavani, narodil se radsi sam 😆 Drzim vsem palce at jde vsechno hladce.

meda12234
autor
23. kvě 2016

@pavlina212 - Ty bláho, tak to smekám, chtělo to určitě pevné nervy. Já doufám, že to půjde hladce a vše bude v pořádku. Snad nás císařský řez obejde obloukem.
Ale nakonec to dopadlo dobře a i když byl porod řízený, tak je super, že máš hezké vzpomínky 😉 .

meda12234
autor
23. kvě 2016

@solinka1974 - Tak to moc gratuluji, ať jste hlavně zdraví a malý ať ti dělá jen samou radost! 😉

bajunka
23. kvě 2016

@lucka662006 mně nepomohl ani klystýr, ani žádná jiná babská rada, tak už jsem to zabalila a jen čekám 🙂

elekthra
23. kvě 2016

@meda12234 jasný, chápu 🙂 a zkoušela jsi nějaké ty "babské" vyvolávací metody? nápoj, procházky, sex apod? 🙂

lenkalenulka
23. kvě 2016

@meda12234 presne tak .. Ja bych chtela zazit takovy ten zacatek porodu doma vklidu.. Ale bohuzel holky byly porad vysoko u druheho tehu mala byla dole ale byla sem otevrena jen na prst proste se jim u me libilo.. Jsem rada ze se narodily zdrave kontrakce u druheho porodu jsem mela teda silnejsi ale pa me nevysetrovala vevnitr a kdyby mi praskla vodu slo by to rychleji .. Pac mi ta voda praskla asi tri minuty pred narozenim male a to mi ona rekla ze jsem jen na pet cm.. Ale bylo to i tak rychle.. U toho prvniho jsem si dala epidural i kdyz mi dala jen zkusebni davku a nezabralo mi to.. Ale aspon jsem byla schopna si mezi kontrakcemi odpocinout .. Ono kdyz uz vite ze uz budete mit miminko u sebe tak uz vydrzite kdeco 🙂

meda12234
autor
23. kvě 2016

@elekthra - Co se babských rad týče, tak jsem vyzkoušela ty delší procházky, myslela jsem si, že i tím úklidem bytu se třeba něco změní, ale mohla jsem vytírat a vysávat každý den, ale malý je proti tomu stejně imunní a je mu to naprosto šumafuk 😀. Pití nějakých čajů, běhání do schodů a ze schodů atp. - tak tohle jsem nepodstupovala, protože z toho nemám úplně dobrý pocit a přijde mi to až hodně násilné a celkem bych měla i strach, abych tím malému ještě neuškodila 😒. Jako možná to zní divně, že se bojím pít nějaký čaj, ale nějaké to podvědomí mi říká, že to není ta správná cesta.

meda12234
autor
23. kvě 2016

@lenkalenulka - Taky bych chtěla zažít ten začátek doma, ve svém prostředí, v klidu - s tím naprosto souhlasím. Hodně žen právě říká, že u toho vyvolávaného porodu je nejhorší to, že kontrakce přijdou opravdu nečekaně a jsou většinou dost silné - je to sice rychlejší, ale naopak bolestivější hned od samého začátku. Kdežto porod spontánní je lepší už jen z jednoho prostého důvodu - kontrakce jdou od "píchnutí" do silných kontrakcí a žena si na to stihne nějak "zvyknout".
Tak to je to nejdůležitější, že byly zdravé a spokojené 🙂 . Ona ta voda když se nepraskne, tak to zase o něco zdrží.
Já bych to právě chtěla vydržet bez jakékoli analgezie. Ale samozřejmě, že nevím, jakou bolest jsem schopna zvládnout, tak je to zatím jen mé "zbožné přání" 😀 🙂

lenkalenulka
23. kvě 2016

@meda12234 jj ja si dala epidural u prvni druhy porod sem si rekla ze ho zvladnu kdyz mi epi stejne nepomohl.. A pak sem si o nej uz chtela rict 😀 ry silne kontrakce me zaskocily.. Ale horsi bylo ze mezi nema jsem zvracela a do toho klistyr a ty silne kontrakce byl to mazec ani priteli jsem nemela cas zavolat takze prisel az kdyz byla mala na svete a to mame porodnici 5 minut pesky od baraku 😀 kazdy porod je necim krasny i pres vsechny bolesti

bajunka
24. kvě 2016

Tak mě nechají v klidu do příští středy nebo čtvrtka,pak by to začali řešit, nad epidurálem neuvažují,ale Entonox ten jo, to už jsem se domlouvala, že budu chtít, pokud to nebude fakt super fičák 🙂

Strana
z3