Vzaly byste si k prvnímu porodu Dulu, kdybyste mohly?
Hezky den holky, cekam sve prvni ditko a porad premyslim zda si nevzit dulu k porodu. Mely ste nektera u porodu? Dekuji Diana 😉
Neměla jsem a pro případný další porod také mít nebudu. Měla jsem štěstí na porodnici, kde se o mě tamní PA staraly jako o vlastní. Šla jsem tam s tím, že porod není nic, co bych sama nezvládla. 🙂
@veraga Ano, je to o štěstí na personál a porodnici, ale bohužel každý takové štěstí nemá a raději se "pojistí" svou dulou nebo PA. I ve stejné porodnici se mění směny a personál a může to být pokaždé jiné...
@jerry009 Já budu platit asi 3500,- Je v tom přítomnost po celou dobu od pravidelných kontrakcí po příjezdu do nemocnice až po přeložení na šestinedělí, cestovné, pohotovost od 38. týdne, telefon a e-mail od prvního setkání až do porodu 24hodin denně, konzultace v šestinedělí. U stejné porodní asistentky budu absolvovat i porodní kurz, který stojí 1200,- a má 6 lekcí. Už se těším, začínáme 10. srpna 🙂
Super tema, diky za nej!
po prvnim porodu, kdy jsem naivne spolehala na doktory si druhy ohlidam a beru soukromou PA s sebou. oni ti lekari maji sve postupy, ktere delaji rutinne a zeny se na nic neptaji, navic zena v kontrakci ma zcela jine starosti a je ji to v te chvili fuk..za me urcite PA ci dula ano..
Nase porodnice patri k tem rozumnejsim, mela jsem s sebou manzela, ktery byl poucen, co ma chtit a co naopak urcite nedopustit, a je dostatecne asertivni, porod byl vcelku hladka a rychla zalezitost, takze pro me za techto okolnosti duly netreba. Jen doufam, te to takhle pohodovne sfouknem i priste a mozna i prespriste 😉.
@evoleta nechtěla, pro mne dalsi zásah do soukromí, i kdyz v největších bolestech je ti to jedno ale to je ti šumák i ta dula.. Porod je hlavne o Te, která rodí..
Porod je o té která rodí,a proto si ženy k porodu svou PA nebo dulu berou. Někoho komu věří,koho znají,o koho se můžou opřít,kdo zná jejich potřeby,temperament,povahu,je tam jen pro ně,celou dobu,pred porodem i po něm,kdo je oporou oběma rodičům. Ne vždy platí že tohle se ženám dostane v porodnici automaticky.
Já u prvního neměla a mrzí mě to, ale radši než dulu bych si vzala vlastní PA, která si představuje porod přesně jako já a u druhého porodu si ji vezmu 🙂
@andelka " Někoho komu věří,koho znají,o koho se můžou opřít atd"
a to vám splní cizí ženská?
@cosimamvybrat někomu ano,nekdy nezáleží na tom jak dlouho někoho znáte,ale jak věříte jeho schopnostem,jak si sedíte,i s dulou si musíte rozumět a sednout,aby spolupráce fungovala.
Mam hodně kamarádek které rodily s dulou,a mnohé ne jednou,takze na tom asi ( určite) něco bude. A komu to nesedí,tak mu to nikdo nenutí.
@cosimamvybrat proč cizí? Dulu/PA většinou kontaktuješ na základě něčího doporučení, takže už víš, co můžeš očekávat. sejdeš se s ní, vysvětlíte si představy spolupráce, co si u porodu přeješ, nepřeješ. u některých můžeš absolvovat předporodní kurz. Takže u porodu už to není cizí ženská, ale někdo, kdo ví, co chceš, narozdíl od personálu, který tě vidí poprvé v životě a řeší několik porodů současně.
Mela jsem vlastni PA a jsem jednoznacne pro! Sice nakonec byl cisar,ale jen diky ni jsme meli uzasny bonding,a to nejen manzel,ale i ja.
@betelgeuzz To pro mě ale stále je cizí člověk. I kdybych ji zkontaktovala hned po početí, tak si k někomu takovému nezískám důvěru na základě nějakých setkání či kurzů. Ani za 9 měsíců. A už vůbec nemůže tušit nic o mé povaze či temperamentu. To může leda můj manžel po x letech soužití. Ale očividně to spoustě ženským vyhovuje, proti gustu žádný dišputát. Mně vyhovuje právě ta anonymita zdravotníků, kteří nemají na starosti jenom mě a neotravují zbytečně dlouho. A to, že je vidím poprvé a naposled je jenom příjemný bonus.
@cosimamvybrat však manžela tam můžeš mít taky, to se přece nevylučuje. A rozhodně jsem měla k vlastní PA větší důvěru, než k anonymním zdravotníkům. Ale jak píšeš, proti gustu ... hlavní, že jsi byla spokojená ty 🙂
@cosimamvybrat a proto máme možnost volby. Je to podobné jako když někdo chce vsechna možná vyšetření a utz,a jiný nechce skoro nic,nebo někdo chce u porodu partnera a někdo ne. Kdo to vnímá takhle,tak tomu Dula nebo PA fakt je k ničemu . A je to jeho volba. Jiné ženy to vnímají jinak a tuto možnost vítají a ocení.
Já bych dulu nebo PA chtěla i kdybych rodila potřetí. I z toho důvodu že druhý porod byl rychlý,tak kdybychom se náhodou k těm nemocničním zdravotníkům ani nedostali.
@cosimamvybrat musim s tebou docela souhlasit, ze ta anonymita je taky dobra a vlastne si nic personal o dane rodicce nemusi myslet, bo je jedna z dalsi mnoha "kusu"...
myslim ze tu nejde ani tak o duveru rodicky k PA/dule, jako spise o to, ze soukroma osoba doprovazejici rodici zenu k porodu stoji za zenou a podporuje ji, pripadne komunikuje s personalem porodnice a hlavne je na strane zeny, haji jeji prava.
Mas pravdu v tom, ze si "koupim" sluzby one osoby, seznamim ji s mymi predstavami a ona je v dany okamzik bude hajit pred rutinou personalu..takto to vidim ja, ktera prave bude mit svou PA, ale nepocitam, ze budeme kamosky, pocitam, ze se me zastane a pomuze v situaci, kdy budu mit jine starosti...
Já kdybych mohla vrátit čas,tak bych zvlášť u prvního porodu dulu nebo svou PA chtěla. Hodně toho mohlo být jinak. Já jsem se nijak jistě necítila,otec byl rád že je rád,a s pa jsme si nějak nesedly. Mohla jsem na tom být psychicky úplně jinak. Proto i pak byla dula jasná volba a ani partner vubec neprotestoval.
@hz Ano, jako placená služba, kdy si najmu osobu, která bude jednat dle mých instrukcí, tak to beru. Mně neštimují ty řeči o znalosti povahy a tak, to prostě neberu.
@cosimamvybrat duly obvykle ví na co se zaměřit,co je pro ně o nastavení ,temperamentu,postojich ženy důležité vědět,aby mohly reagovat tak aby to pro ženu byla nejlepší podpora. Při těch hovorech se pozná jestli si ty dvě lidsky sedí,aby ta spolupráce fungovala.
Mně treba PA při druhém porodu sedla,i jsme se nasmaly,chovanim,pristupem mi sedla,kecaly jsme spolu i po porodu,kdezto první PA vůbec ,tam ta spolupráce,komunikace haprovala. Skončilo to přidržením břicha,nastrihem,minimalnim bondingem,dite mi dali na pokoj po nekonečných hodinách..
Určitě s dulou, díky tomu jsem měla oba porody ambulantně a jsou pro mě fakt dobrým zážitkem. http://www.mpduly.cz/

Mě čeká můj první porod v prosinci a 100%, klidně i víc, než manžela tak chci a potřebuji soukromou PA nebo dulu. Chci maximálně přirozený porod, prostě to tak cítím. Manžel mě nechápe a s PA nesouhlasí, protože je to podle něho zbytečné a když porodily ostatní, porodím taky a nemám to tak hrotit a furt si něco číst, nebo z toho zblbnu. Takže vím, že on pro mě nebude oporou a doktorům vše odkýve, protože ti přece ví nejlíp, co mají dělat atd. Já to ale cítím jinak, pro mě není nejdůležitější mít to co nejrychlejc za sebou a taky si chci tu krásnou událost nějak prožít a ne jen nějak přežít. Takže za mě dula, nebo soukromá PA jednoznačně ano!