Vzaly byste si k prvnímu porodu Dulu, kdybyste mohly?

berenikova
20. črc 2016

Hezky den holky, cekam sve prvni ditko a porad premyslim zda si nevzit dulu k porodu. Mely ste nektera u porodu? Dekuji Diana 😉

martiniquest
20. črc 2016

@berenikova Mám termín za dva týdny, první porod, a dulu rozhodně beru 😉 Jak pro variantu přirozeného porodu, tak i pro plánovanou sekci.

betelgeuzz
20. črc 2016

Měla jsem u druhého porodu svoji PA a nemůžu si to vynachválit. Za ty peníze to stálo a škoda, že jsem ji neměla už u prvního. Takže já určitě doporučuji.

suzanna123
20. črc 2016

Neměla jsem, a vzala bych ji (nebo ještě lépe porodní asistentku). Zejména pokud máš nějaké představy o tom, jak by porod měl vypadat a nechceš to nechat jen na lékařích (což byl můj případ a nakonec to dopadlo tak, že se mě nikdo na nic neptal a já nebyla ve stavu, kdy bych s někým chtěla diskutovat, co chci nebo nechci). Ale asi i to, že je tam někdo, kdo se nepřetržitě stará, je plus.

berenikova
autor
20. črc 2016

@suzanna123 ja sice zadne moc velke pozadvakx na porod nemam, ale predstava, ze se mi na nic nezaptaji a budou konat me desi..

zmrz_lina
20. črc 2016

Jednoznačně ano, i když jsem nakonec musela na akutní sekci, ochránila mě 4 hodiny předtím před sekcí (protože mi sjížděly z břicha sondy a nesnímaly malého) a když byla sekce, zařídila manželovi úžasný bonding. Nic z toho bychom neměli, kdybychom byli "normální" pacienti. Viz můj porodní příběh.

suzanna123
20. črc 2016

@berenikova já taky neměla extra požadavky - teda dle mého názoru 😅 Chtěla jsem, aby se do průběhu porodu nezasahovalo, pokud to nebude potřeba, nechtěla jsem nic na urychlení ani znecitlivění, nástřih jen v případě potřeby a dítě hned ke mně - říkala jsem si, že si to prostě domluvím na místě, ale jednak mi to v tu chvíli bylo dost jedno, jednak se mě nikdo neptal a prostě si to dělali, jak byli zvyklí... ☹

katyxq
20. črc 2016

U druhého porodu jsem měla svoji PA a hodně lituju, že jsem se poprvé rozhodla ji tam nemít.
Tady můj 2. porod http://www.pribehyproivanu.eu/novepribehy/2016/... a 1. porod http://www.pribehyproivanu.eu/pribehy/2015/01/0...

cabalkova
20. črc 2016

@berenikova Za me take rozhodne ano, u prvniho porodu jsem ji nemela, u druheho jsem mela soukromou PA a bylo to naprosto nesrovnatelne, jak z hlediska prubehu porodu, tak nasledneho bondingu. Asistentka mi pomahala zladat kontrakce v ulevove poloze, byla neustale u me, takze cokoli jsem potrebovala, stacilo rict, komunikovala za mě s mistnim personalem a navic jako tresinku na dortu nam udelala fotky prvnich minut nasi cerstve holcicky. Ale hlavne... ta pomoc v kontrakcich byla fakt super, moc rada na druhy porod vzpominam prave i diky tomu, ze jsem se citila klidna, protoze jsem vedela, ze tam mam "sveho" cloveka, ktery nema na starosti nic jineho nez jen a jen me a moje miminko. Takze urcite doporucuje. Sice to stoji penize, ale jsou to nejlip investovane penize, co znam.

andelka
20. črc 2016

Hodně lituji toho že jsem ji neměla u prvního porodu. U druhého už bylo jasno,ale nakonec jsem to zvládla sama,porod byl rychlý,vecer jsem s ní konzultovala jak mi je,zda máme jet,v 23:15 jsme vyjeli a v 0:14 bylo hotovo. Naštěstí jsem měla i štěstí na personál porodnice. Fakt škoda že mě to nenapadlo už u prvního.

urtica
20. črc 2016

Ahoj. Já dulu u porodu měla a věřím tomu, že mi její přítomnost v mnoha směrech pomohla...na druhou stranu mě ale i v mnoha směrech zklamala - doteď mám z její přítomnosti u porodu velmi rozpruplné pocity.
Podle mě je důležité dobře si vybrat, vědět, co přesně o d ní čekáš a dopředu se s ní na tom domluvit.

dudysek
20. črc 2016

Já teď lituju, že jsem u prvního neměla, u druhého (prosinec) si ji rozhodně beru.

akankeo
20. črc 2016

@berenikova u me to sice nedopadlo, sice mam 3 deti, ale porod sem nezazila, ale na prvni porod jsem dulu nasmlouvanou mela a uz jen pro ten klid a zvyseni vlastniho sebevedomi pro porod si myslim, ze je to dobra volba

thebe
20. črc 2016

Ja zatim nejsem pevne rozhodnuta, prvni schuzka s PA me teprve ceka, nicmene myslim, ze hodne vypovida to, ze kdokoliv PA / dulu mel, tak nelitoval a nemenil by. Jasne, zvladne se to i bez ni, otazka je jak a s jakymi pocity.

konekokira
20. črc 2016

Vzala, okamžitě! Bohužel nemám na to finance, ačkoliv některé duly nebo pa si nechají platit až po porodu. Chodím teď na předporodní kurz od unipa a hořce lituji, že jsem si nenašetřila

zmrz_lina
20. črc 2016

@konekokira tak zkus dulu "ve výcviku", ty obvykle doprovází zdarma nebo za symbolický poplatek 😉

lenka.han82
20. črc 2016

Bude to muj prvni porod a pote, co jsem cetla, jak to v nasich porodnicich chodi, jsem jako prvni vec kontaktovala soukromou porodni asistentku 🙂 Za me 100% ano.

lamberta
20. črc 2016

Já bych jí vzala. Měla jsem tam manžela, sice se snažil být velkou podporou a pomocí, ale i když se snažil, abych to nepoznala - byl vystresovaný a tak nějak nevěděl "co se mnou". Ke konci už mě jeho přítomnost spíš rozptylovala. V únoru mě čeká druhý porod a nejspíše bude s dulou nebo PA.

verusky
20. črc 2016

take bych ji vzala, ja mela u tretiho porodu sikovnou porodni asistentku, porod moc pekny a ta sama porodni byla i u ctvrteho (to jsem trochu zazmatkovala...). dula Ti doda jistotu (ja studovala, cetla), jak je prirozene pro zenu porodit 🙂

konekokira
20. črc 2016

@zmrz_lina aha! A nevíš, jak ji najdu?

olga_
20. črc 2016

Kopíruju svůj sáhodlouhý příspěvek z jiné diskuze. Ve stručnosti, pokud o tom přemýšlíš, dulu minimálně kontaktuj a jdi do toho.

Zde:
Ahoj, rodila jsem loni v říjnu a u porodu jsem měla dulu i manžela. Muž k porodu chtěl (jeho názor postupujícím těhotenstvím dozrával) a šel tam, přestože se bojí krve (jak jsme ale zjistili, jen pokud se jedná o ztrátu jeho vlastní). Byl i na prohlídce porodnice.

Dulu jsme oslovili asi čtyři týdny před porodem a dobře jsme udělali. Můžu to jedině doporučit. V ceně "porodního balíčku" jsme měli i tzv. pohotovst, kterou dula držela 14 dní od termínu porodu až do porodu skutečného. To znamená, že garantovala, že se bude pohybovat jen a pouze v dojezdové vzdálenosti k porodnici 1 hodina, že bude mít zajištěno ve dne v noci hlídání pro své děti apod. Prostě, že na 100 % dorazí a že se bude moci zdržet tak dlouho, jak bude potřeba. V ceně byl také 1 planý poplach (dojezd do porodnice, kdy vás vrátí zpět domů). Zároveň jsme se viděly už dvakrát před porodem a jednou po porodu.
Byl čas probrat strategii, doladit porodní přání, ujasnit si představy o porodu, vyzkoušely jsme dopředu různé polohy porodní i úlevové a dohodly se na té nejpravděpodobněji nejlepší (rodila jsem nakonec na boku a dula mně držela nohu). A jedině díky dule jsem v této pro mě velmi příjemné poloze i rodila, protože v porodnici se mě PA i doktoři snažili dostat klasicky na záda, s tím že mně takto nemůžou chránit hráz. Díky tomu, že jsem cítila v dule oporu, našla jsem v sobě sílu na to prostě nijak nereagovat a zůstat tak, jak to pro mě i miminko bylo nejlepší. A bylo to bez nástřihu s minimálním poraněním, takže se na mě na vizitách od druhého dne dívali jen ode dveří emoticon). Dula zná velice dobře prostředí té které porodnice (většinou jezdí spádově do vybraných porodnic ze svého okolí), takže nám předala spoustu užitečných informací ze strany nám bližší. Já se např. hodně bála případného naléhání a naskakování na břicho (napsala jsem do porodního přání, že si to nepřeji a i ta poloha na boku to vlastně znemožnila).

Obecně byla dula člověk, který mně byl u porodu nejblíž hned po muži. Přeci jen se s ní člověk může právě o této intimní záležitosti pobavit zcela otevřeně a bez zábran, a to tak jako s žádným doktorem v poradně, kde na skutečné obavy, strachy a nejistoty jednoduše není čas a ty doktory to vlastně ani moc nezajímá.

Potom, co mně praskla voda, jsem volala nejdříve právě dule, díky které jsme nestrávili zbytečně nekonečné hodiny navíc v porodnici. U samotného porodu jsem se mohla pohroužit do sebe a myslet jen na mě a miminko. Manžel zajišťoval občerstvení (kousek čokolády, pití atd.). Věděla jsem, že když je v klidu dula, že je v klidu i manžel, protože se může spolehnout na to, že je vše v pořádku. I pro mě jako prvorodičku by to jinak byl stres, protože PA chodí tak každou půl hodinu a já bych asi byla mnohem nejistější.

Za mě byl porod s dulou nejlepší životní investice, která přináší své plody stále. K porodu se vracím moc ráda.
Manžel to shrnul tak, že mu přítomnost duly usnadnila jeho pozici u porodu tak o 70 %.

andelka
20. črc 2016

@konekokira ještě je jeden odkaz,jina asociace, www.mojedula.cz Tam je taky seznam podle krajů,plus i info o akreditaci či zda je to Dula ve výcviku.

myjusiatko
20. črc 2016

Rodim poprve a dulu mit budu. Doporucuji precist knihu porod s dulou.

myjusiatko
20. črc 2016

@konekokira treba moje dula kklidne pocka na platbu pak, pokud mas treba narok na porodne.

hildegarda_terez
20. črc 2016

Ano! U prvního byl muž a kamarádka (lekarka, ne porodnik) a u druhyho muž a dula. Nedá se to srovnat. U druhy ho byl chlap v podstatě zbytečně 🙂 u druhyho jsem si mnohem vic verila a dula mi v tom hodne pomohla. Cely to melo dost velkej vlv na prubeh porodu. takže priste opet dulu nebo vlastní PA.

kacikaci
20. črc 2016

Po zkušenostech, které mám, si stále nadávám, že jsem si ji nevzala k prvnímu porodu.
Jinak jsem momentálně Dula ve výcviku, pokud se chceš na něco zeptat ohledně Dul, klidně napiš IP 😉

jerry009
20. črc 2016

Holky, dost jste mě nahlodaly. Začínám o dule uvažovat. Můžu se vás zeptat, kolik jste která dule zaplatily za přítomnost u porodu?

cosimamvybrat
20. črc 2016

Ne

eficenka
20. črc 2016

@berenikova
určitě, dodnes si to vyčítám...
až druhý porod byl nádherný a s nádhernými vzpomínkami...
první porod radši jakžtakž vymazávám - díky lékaři i PA hrůza :( a porodní plán se někam ztratil

dudysek
20. črc 2016

Moje si bere 3500 kc za porod a 1500kc za to,ze ji od 37.tydne muzes kdykoli zavolat

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru