icon

Ambulantní porod - Chrudim, Pardubice

krdla
8. srp 2016

Ahoj holky,

porod se mi blíží a tak začínám shánět pro mě nejvhodnější porodnici v okolí. Nejblíže to mám do Chrudimi. Ale... už od začátku jsem věděla, že pokud budeme obě v pořádku, nechci aby prťous zažil první týden někde v nemocničním prostředí, ale pěkně doma, s mámou a tátou. Tudíž jsem se rozhodla, že chci rodit ambulantně a nebo být v porodnici den, max. 2.
Mým přáním je také spíše pasivnější porod ze strany porodní asistentky a taky bych chtěla rodit v poloze, která mi bude pohodlná, ne nutně na zádech.
Tak jsem kontaktovala porodnici Chrudim, s tím, že bych u nich ráda rodila a to ambulantně a bylo mi řečeno, že do 24 hodin mi mimčo v žádném případě domů nepustí, standart doby ležení na odd šestinedělí je 4 dny, v Pardubicích to mají podobně.
Máte někdo zkušenosti v tomto ohledu s porodnicemi v Pardubickém kraji nebo se striktním odmítnutím propuštění domů? 🙂 😕

sisstin
18. srp 2016

Pce se pry dost zlepsily, ale musite vedet, co chcete, jinak jedou klasiku. To same Nachod - ja si nestezuju, ale opet, pokud nemate svou predstavu, jedou rutinni postupy.

sisstin
18. srp 2016

@anelamates vsak maji, ale my, co to chcem jinak ne ;) a jeste nam je nadavano do ekobio matek, prdlych lesan a nevim ceho. Ono vse hodit na pana doktora, nasledne na "slabe" mleko atd. je jednodussi.

tahejhula
18. srp 2016

@sisstin Ale jen v pripade, ze tam mas jednu konkretni dulu, ze nenarazis na dva konkretni lekare a dve konkretni porodni asistentky.
Takze furt bida.

alisek
18. srp 2016

@tahejhula né v Chrudimi, já znám pardubickou porodnici jen z poslouhání mých kamarádek, které tam rodily, já tam znám jen JIRP a tam bych už taky svje dítě nerada viděla..zlatá FNHK, tam jsem byla spokojená, jen pár sester na dětským by potřebovalo dovolenou 😉 ..ale je to už 6let

sisstin
18. srp 2016

Ja muzu posoudit medicinsky vedeny porod plus rady zdravotniku a nerizeny porod plus vlastni hlava, a je to rozdil jak prase. A dneska si strasne vycitam, jak jsem byla hloupa a jak moc to syna poskodilo :/

tahejhula
18. srp 2016

@alisek Ja myslela krajskou. 😉 😁

ivatko0406
18. srp 2016

Ahoj holky, ctu vasi diskuzi a chtela bych pridat jednu pozitivni zkusenost s oddelenim sestinedeli. Musim rict, ze jsem nezazila asi jedineho mracku. Sestricky bajecne, jidla dost a chutne a vhodne pro kojici, pristup personalu velmi dobry, empaticky a nic nenakazovali. S kojenim me nikdo nebuzeroval, naopak sestra ochotne poradila, kdyz me to bolelo a nebyla jsem si jista, zda to delam dobre. Do sprchy se na me nikdo nedival, kdyz bylo koupani a ja jsem mela navstevu, tak jsme proste vykoupaly pozdeji. Je pravda, ze mi jednou odvezla sestra syna na vysetreni sluchu, kdyz jsem byla ve sprse, ale jakmile jsem vylezla, tak mi to moje spolubydlici vyridila a ja jsem si na synka pockala. Navzajem jsme si na deti davaly pozor, kdyz jedna odesla. Jelikoz jsem tedy vedela kde je, nepovazovala jsem za dramo, ze si ho na chvilenku vzaly. Sestra na me pry cekala, ale ja jsem se cachtala dlouho, tak mi vzkazala po te druhe mamince. Zkratka zpusob, ktery mi nevadil. Sestricky tam opravdu kmitaly a nezazila jsem jedinou zamracenou nebo nevrlou. Naopak vsechny byly mile, ochotne a s miminkama zachazely s velkou neznosti a jemne. Gynekologove totez - ochota a vstricnost. Jedine, co mi vadilo, byla nuda 🙂. Ale to byl muj problem. Miminko spinkalo a tak jsem ho mazlila anebo na nej hledela, ale bylo to dlouhe. Nicmene me nenapadlo odchazet driv. Mela jsem bolesti a velmi silne krvacela (ano, to vsechny, ale nekdo proste abnormalne) a byla jsem rada, ze jsme pod neustalym dohledem. Pak se maminky u me v pokoji vymenily a ta nova odchazela druhy den domu na vlastni zadost. Nikdo se na ni proto krive nepodival. Rodila jsem v Jilemnici a uz se tam tesim podruhe. Pokud nekdo chce komentovat stylem, at drzim klapacku, kdyz mi to takto vyhovuje, tak nemusi. Ano, ja jsem nenasla a ani nehledala zadny problem. Vsichni skveli od primare po pani na uklid. Nikdo me nestresoval. Na zadost poradili, nebo se zeptaly, jestli s necim poradit potrebujeme a jinak nas nechali v klidu. Preju vam vsem, aby vase porody a pobyty at uz na sestinedeli nebo rovnou doma, byly bezproblemove a pohodove. Jo a rodila jsem v Jilemnici.

sisstin
18. srp 2016

@tahejhula :/ ach jo... No ja rodit asi jeste jednou planuji a na sestinedeli me uz nikdo neuvidi a v porodnici nevim, to budu resit, az to bude aktualni. Pripravuju se uz nekolik let, ted jsem se na to jeste necitila, po tomhle porodu uz jo 🙂

ivatko0406
18. srp 2016

Aha, ja jsem tu Jilemku zminila jeste na konci, pardon 🙂

alisek
18. srp 2016

@tahejhula chrudimská spadá pod krajskou nem.

tahejhula
18. srp 2016

@ivatko0406 O tom tu piseme. Je v poradku, ze jsi byla spokojena. Na tom neni nic zleho. Zaroven je ale mozne, ze nekomu jinemu by totez nevyhovovalo a ten ma pak pravo chtit ty veci jinak a pripadne si stezovat. Stejne jako ty mas pravo chvalit.

tahejhula
18. srp 2016

@alisek Chrudimskou neznam. Rodila tam pred lety kamaradka a to jeste byla docela alternativni.

somalicats
18. srp 2016

@anelamates Každý ať si rodí dle svého a pečuje o novoše dle svého. Ale ať má tuhle volbu každá z nás bez keců. Když si novopečená matka chce svoje dítě vážit před a po každým kojení, ať si to dělá, proč ne. Když chce některá nechávat své dítě ve vozíčku a nebrat si ho do postele - je to její svaté právo. Když některé nevadí, že jí dítě odvezou na vyšetření bez jejího vědomí, zatímco ona je ve sprše - její věc. Ale stejně tak mám já právo na to spát s dítětem v jedné posteli, pokud mi to její konstrukce dovolí, nepřevažovat své dítě po každém kojení, být u vyšetření svého dítěte a nedovolit, aby mi ho někdo odvážel kamsi bez mého vědomí. A není nic složitého na tom tohle zorganizovat - stačí, když se sestra zeptá nebo matka ideálně už před porodem nahlásí, co by ráda a co by nerada. Koneckonců tam, kde jsem rodila já, nebyl problém dojít si sepsat porodopis ještě před vlastním porodem, sami to i doporučovali, aby se pak rodičky v kontrakcích nemuseli vyptávat na bydliště a adresu zaměstnavatele. A když jsem tam já přišla, rovnou se ptali i na porodní plán a věci okolo dítěte (koupání, aplikace vitamínu K apod.). Takže já pak rodila v klídku, a na sále nebyl problém, nemusela jsem si hlídat odnášení dcery, protože mi ji rovnou lupli na břicho, nemusela jsem řešit to či ono, protože už to měli předem v papírech. A nezlob se na mě, ale tohle není vůbec nic náročného.

alisek
18. srp 2016

@tahejhula tak to už teda není, rodila jsem tam před třemi lety...

tahejhula
18. srp 2016

@alisek Ono to je tak osm zpet. 😉

terry1512
18. srp 2016

@ivatko0406 Tak to je super. 🙂 Byla jsi spokojená a to je dobře.Měla jsi to jak jsi chtěla a o tom to celé je. 😉 Individuální přístup k rodičce a dítěti.Ne rutina která nemusí každému vyhovovat. A pozitivní ohlas určitě pomůže v rozhodování jestli tam rodit nebo ne.

ivatko0406
18. srp 2016

@terry1512 ano ja jsem spokojena byla. Mam pochopeni pro ostatni, co nejsou. Kdyby me nekdo buzeroval nebo na me byl hnusnej, kdyz hormony po porodu uz tak delaji sve, jiste bych taky byla nespokojena. V tom pripade bych si ale stezovala uz na miste - pripadne pak na vedeni. Je potreba to resit tam, kde je problem, aby si to uvedomili.
At je co nejvic spokojenym a klidnych maminek.

anelamates
18. srp 2016

@somalicats Bohužel právě to změnit myšlení je velmi těžké, je to snad nejtěžší věc. Jenom se podívěj, kolik lidí má skutečně zafixováno to, že co si myslí oni, je správné, a kdo si to nemyslí, je špatný. Přitom správně má být - pro mne je to správné, ale pro něj to být správné nemusí. At si myslí co chce, je to jeho právo.

mrs_v
18. srp 2016

@alisek no Chrudim je podle mě jedna z těch porodnic co jsou zralý na žalobu.Paní co 2.dítě rodila doma tak ji nasilim dovlekli a připoutali ke křeslu a to prosím ve 30 vteřinách kdy si její manžel došel na toaletu.Tohle už není nerespektování práv tohle už je omezování osobní svobody,nq jakékoliv kurty potřebuješ přivolení soudu a pokud někde dělají tohle standardně tak to je na kompletní vyhazov všech co o tom ví a tolerují to.

mrs_v
18. srp 2016

@anelamates promiň ale oni mají povinnost daniu zákonem jak se chovat a že se musí dále vzdělávat.Je to asi jako když soudce soudí podle momentální nálady a ne podle zákona.

karlajasmine
18. srp 2016

Jinak - duvodu, proc si zeny po porodu nestezuji nikam pisemne, je nekolik -

1) Po prvnim diteti clovek kolikrat planuje jeste dalsi, a boji se, ze pokud napise do porodnice stiznost a pak tam shodou nahod skonci u druheho porodu (clovek nikdy nevi), tak tam narazi zrovna na nekoho, na koho si predtim stezoval, a pak se k cloveku budou chovat jeste 100x hur jak predtim... (''to je ta, co si na nas stezovala...'')

2) Na spatne zkusenosti chce clovek co nejrychleji zapomenout, a ne je jeste znova prozivat

3) Kolikrat to clovek opravdu chape i z pohledu tech zdravotniku a nechce si stezovat na nekoho, kdo ocividne dela svoji praci podle predpisu a podle toho, jak mu rekl nadrizeny nebo podle sveho nejlepsiho svedomi.... Staci si precist zdejsi prispevky zdravotnich sester, ktere svoji praci miluji a maji pocit, ze ji delaji dobre a fakt se snazi, ale jedou podle systemu, ktery je z mnoha duvodu neprirozeny.... Je to tezke si v te situaci stezovat na konkretni nemocnici nebo konkretni osobu.

Chtelo by to spis hromadnou petici nekam vys (na ministerstvo zdravotnictvi?).

Ono jde totiz hlavne o to, ze se v ceskych nemocnicich pristupuje k rodickam jako k nesvepravnym ''nemocnym'' zenam, ktere potrebuji zdravotni peci a nejsou schopne se postarat o dite. A to je spatne. Kdyby se k rodickam pristupovalo jako k svepravnym rodicim zenam a zakonym zastupcum svych deti, vsechno by bylo uplne jine.

alisek
18. srp 2016

@mrs_v tak otom jsem neslyšela ale věřím že se to stát mohlo. Mě tahali z postele kde poslouchali ozvy a vnitřně vyšetřovali a když jsem se na ní přitom vyšetření rozrodila kdy se hlavička už dostála ven a dvě PA mě začali tahat z postele ven at si přejdu na porodní lehátko.Vyloženě jsem na ně řvala ať mě nechají být...jo jsou tam trochu zpátečnící...a jak to nejde podle jejich tak mají problém.

ulmanka0
18. srp 2016

@somalicats
Ad první odstavec: přesně takto byl můj příspěvek myšlen, nevím, kde vznikly pochyby, že je to jinak..

ulmanka0
18. srp 2016

@somalicats
Jinak tedy co se týká případného ohrožení života novorozence např. při srdeční vadě nebo artymii, pak tedy: monitoring v nemocnici se liší už jen tím, že na znění alarmu je schopen ošetřující personál být u dítěte ihned. Naprostá většina kardiologických problémů se demaskuje právě v prvních 3 dnech, kdy je dítě v porodnici (šelesty, poruchy rytmu, promodrávání). V domácích podmínkách máte pramalou šanci, že Vašemu dítěti bude poskytnuta odborná pomoc do 5 minut. Syndrom náhlého úmrtí se srdečními vadami nesouvisí a tak nechápu ten příměr.

somalicats
18. srp 2016

@ulmanka0 Nepsala jsem nic o SIDS. Můj příspěvek byl o tom, že pokud by dcera měla srdeční zástavu, tak doma nemá šanci a v porodnici na pokoji prakticky taky nemá šanci, protože pokud by k té zástavě došlo ve chvíli, kdy bych třeba spala, tak to jaksi nezjistím. Jako lékařka znám možnosti monitoringu ve špitále 😉

mrs_v
18. srp 2016

@ulmanka0 to je to co tu chybí,domácí péče v momentě kdy máš někde zavedené AP funguje tm i návštěvní služba PA a pediatra.

mrs_v
18. srp 2016

@alisek no a přijde ti tohle v roce 2016 v pořádku ?

alisek
18. srp 2016

@mrs_v tak mě to nepřišlo vpořádku ani v r. 2013....je to otřes, opět PA kdy se řídí svými pravidly a nenaslouchají rodičce..takže klasika co zažila moje máme...jen s tím rozdílem, že tam byl na pokoji můj muž

alisek
18. srp 2016

@sromulenka k těm vyšetřením asi to záleží vždy na pediatrovi, podle toho jak se jim chce nebo ne....protože já osobně zažila kdy můj předčasně narozený syn nebyl vyšetřen UTZ na mozku kvůli případnému krvácení do mozku (dělá se u spontáního porodu vždy, to mě řekli ve FN), tzn. že celých 9 dnů nebyl v krajské nem. vůbec vyšetřen a když byl akutně přijat ve FNHK tak mi sdělili že syn prodělal krvácení do mozku a byli dost zhrození z toho že to v pardubické nem. neuděli. Naštěstí to bylo jen 1. stupně..ale mohlo to být horší. A to bych mohla dávat další perly...9dní stále stejná informace..netoleruje MM, že jim dítě z 1600g, spadne na méně než 1300g, je na tom špatně a oni 9tý den zjistí že má neprůchodný dvanácterník, tzn. okamžitá operace, ještě v den převozu z Pce do HK, a to kvůli ohrožení života...
pamatuji si kdy jsem ho viděla poprvé, byl malinký růžový ale krásný a v den převozu šedivý, bez síly, rozpíchaný jak jehelníček..

Takže opět záleží čistě jen na lidském faktoru a je úplně jedno jestli je to porodnice z pardubcích nebo praze nebo někde na šumavě. nemocnici dělají lidi, personál a podle toho jak se tím prezentuje taková je...

mrs_v
18. srp 2016

@alisek a nic neudělal?Můj se mnou chodí na všechny vyšetření a když ho někde nechtějí tak se otočí na mě a "nevadí ti to zlato?" takže tak.A je ted i dost aktivní u dr. nb u PA.

Strana