Ambulantní porod - Chrudim, Pardubice
Ahoj holky,
porod se mi blíží a tak začínám shánět pro mě nejvhodnější porodnici v okolí. Nejblíže to mám do Chrudimi. Ale... už od začátku jsem věděla, že pokud budeme obě v pořádku, nechci aby prťous zažil první týden někde v nemocničním prostředí, ale pěkně doma, s mámou a tátou. Tudíž jsem se rozhodla, že chci rodit ambulantně a nebo být v porodnici den, max. 2.
Mým přáním je také spíše pasivnější porod ze strany porodní asistentky a taky bych chtěla rodit v poloze, která mi bude pohodlná, ne nutně na zádech.
Tak jsem kontaktovala porodnici Chrudim, s tím, že bych u nich ráda rodila a to ambulantně a bylo mi řečeno, že do 24 hodin mi mimčo v žádném případě domů nepustí, standart doby ležení na odd šestinedělí je 4 dny, v Pardubicích to mají podobně.
Máte někdo zkušenosti v tomto ohledu s porodnicemi v Pardubickém kraji nebo se striktním odmítnutím propuštění domů? 🙂 😕
@shine2015 Ono spíš jde v těch debatách o to, že v řadě porodnic ještě pořád nerespektují práva matky (nechci psát pacienta, zdravá matka a zdravý novoš po fyziologickém porodu pro mě nejsou pacienti), a já taky kolikrát koukám, když slyším, s čím přišla ta či jiná kamarádka z porodnice. A upřímně - když jde v jedné porodnici respektovat přání ženy, jak chce rodit, když není problém pro sestry z dětského zeptat se matky po porodu, zda mohou dítě teď vyšetřit, zda mohou to či ono, zda chce matka dítě koupat či nechce - tak není zas takový problém, aby tohle fungovalo všude - tohle totiž nic nestojí, jen rozbít ty "zažrané" způsoby z let minulých. Já si na svoje porody stěžovat nemůžu, i když šla prostřední dcera akutní sekcí - nebylo holt zbytí. Ale zbylé dva porody proběhly normálně, a dokonce ani před těmi 13 lety mi dceru ze sálu nikdo neodnášel k vyšetření, to počkalo, až jsme se s mým tehdejším mužem s dcerou přivítali sami dle svého bez toho, aby za námi pořád někdo běhal - stačilo jim dát mi k ruce tlačítko na přivolání sestry. A asi tyhle způsoby ženy rodící v této porodnici chtějí, protože jinak už by to tam dávno fungovalo jinak.
@eficenka Tak to neví, mě to ze židle nezvedá, v praxi řeší jiné věci. Kdyby to byla pediatrička/gyndařka, tak je to jiné. Ano, stěžovala by sis na konkrétní přístup, to mi přijde v pořádku.
Já nejsem proti přirozeným porodům, ani ambulantním, sama ho plánuju, pokud mi to bude umožněno, a hledala bych takovou porodnici. Vím, kde bych třeba nerodila, protože to tam nefunguje. Ale prostě nemám černobílé vidění, že v nemocnici ti porod akorát zprasí a většina doktorů jsou pablbové, co mají za cíl ženě jen uškodit. Prostě to tak nemám, a vadí mi to, protože z rodiny moc dobře vím, jak nevděčná a náročná je to práce.
@komive
sama jsem zdravotník, moje máma, sestra, babička, strýc, nej,kamarádka..
a snažím se vždy ke klientům přistupovat s respektem, i kdyžsi někdy myslím, že můj postup bybyl lepší - vysvětlím, ale nenutím a hlavně nevyhrožuji 🙂
blbé je, když nakloněná porodnice je třeba hodinu od Tvého bydliště atd...
ale já pevně věřím, že časem se vše obrátí a lékaři budou více naslouchat a vuidí, že žena zvládá rodit krásně přirozeně i bez jeho zásahu a strašení..
@somalicats chteji, spousta zen chce deti neustale vazit, chce je mit pod monitorem a chuvickama, chce kojit dle casovyho rozvrhu, to je proste stredni proud a valna vetsina nad tim vubec neuvazuje, proste to tak je. My, co jsme se poucily ze svych chyb, verime svym instinktum, nemame potrebu dite monitorovat, odkladat, vazit a cpat do nich presne mnozstvi jidla, jsme porad v mensine. Ja osobne myslim, ze ani generace nasich dcer jeste nebude mit vyhrano :/
@mrs_v Nezdá se mi to v pořádku a řekla bych, že se řídí zaběhlým řádem oddělení. A stěžovat si na konkrétní pochybění mi přijde naopak užitečné, s tím, že naprosto souhlasím a podporuju vznik např. porodních domů, legalizaci porodu doma. Takže ano, stěžovala bych si, kdyby mi někdo odnesl dítě bez mého vědomí. Ale ne na všechny zdravotníky světa.
@sisstin Já psala o porodnici, kde se ptají na svolení s vyšetřením, nic nenutí, o vážení miminek před a po kojení tam za celou tu dobu nepadlo ani slovo, ani mi nikdo nenadával za to, že jsem měla děti v posteli 😀. A že tohle asi ženy, co tam rodí, chtějí, když to tam tak funguje už dlouho 😀
@lucykal tak zrovna já zažila obojí, první porod předčasně nejnen že jsem syna viděla poprvé po více jak 24h. o dalším kontaktu jsem si mohla nechat zdát do jeho 5-6týdnů, krom pár okamžiků kdy jsem si ho mohla skrz inkb. pohladit...přesto jsem u druhého porodu kdy se syn také narodil dříve 37tt nemohla dočkat konce, v nem. jsme byli 8dní a když primář stále trval aspon na dalších dnech tak jsem se z toho pomalu zhroutila, že bych tam měla být déle...přístup lékařů vpořádku až na extrémně opatrného primáře, nebo spíš ideál značka pro pojišťovny ale sestry ny 6tinedělí hrůza, žádný klid, pořád se někdo od někud coural..byl to příšerný pobyt.
ad porod v Chrudimi, šla bych tam znovu ale jedině už s dulou..jinak tam vedou klasiku moc si vybírat nemůžeš a když budeš tak lékařský přístup bude asi podle toho..negativistický, 6ti nedělí nic moc ale pořád lepší než v pardubicích....
Me treba zpetne strasne mrzi, ze jsem si u prvniho porodu a ditete nechala do vseho kecat a byla to fakt katastrofa. Ted s dcerou jsem vedela presne, co a jak chci a materstvi je sto a jedna. On se tu nikdo nechce hadat, chceme zlepseni dosavadni situace, ktera je proste desna. Nabizi moznost jen tem, ktere chteji nechat zodpovednost pouze na zdravotnicich a nechat se jimi ridit. Kdyz to chce nekdo jinak, je zesmesnovan, urazen, zastrasovan atd.
@somalicats Ale to co ty píšeš, je právě to nejtěžší, rozbít stereotypy, změnit myšlení, myslíš si, že je to jednoduché? To je fakt strašný problém. Sama píšeš zažrané způsoby. A jistě musíš vědět, že co máme zažrané pod kůží se těžko mění. To není jen tak jednoduché. A jak bys to pak chtěla dělat u personálu? Dáš jim to rozkazem, dobře. A jak? Sestrám usmívejte se a respektujte matky. Fajn, A co když matka bude chtít skutečnou hloupost stylu já si nepřeji dát krev dítěti. Sestra ji bude respektovat, jenom proto, aby se pomstila vedení za něco, co se jí nelíbí. Jo je to extrém, co píšu, to vím, ale tak to je. První musí vždy být impuls klientky - matky - rodičky - která řekne to a to si nepřeji a to a to se mi nelíbí.
@krdla pokud půjdete do Chrudimi a máte doma koupený monitor dechu, tak si ho vezměte sebou, oni je v postýlce nemají, jen u sebe na lékařáku a nepůjčují je!!!
nevím odkud jste ale podívejte se taky na uzavírky silnic ted je na chrudimsku máme víc než dost tak aby jste s tím počítali
@somalicats aha :D no mne prijde, ze vetsina proste chce tu zajetou klasiku, hlavne nemuset o nicem premyslet, vzit zodpovednost na sebe atd. Staci si tu cist diskuze.
@eficenka Ty píšeš nenutím, vysvětluji. Jenže ony to tak třeba dělají i jiné, jenže ta matka , co s ní cvičí zrovna porod, stres, to občas taky může chápat jakože neposloucháš její přání a pořád jí nutíš to svouje a ještě ji strašíš. To je strašně subjektivní, každý jsme citlivý na jinou věc, nekoho rozčilí úsměv ( blbě se uculuje), někoho ton řeči ) řekla to arogantně), někoho gesta. Tak to je.
@anelamates Přímé ohrožení života je jiná situace a o tom jsem tu už psala. V takovém případě lékaři jednají i přes nesouhlas zákonných zástupců dítěte. Takže zrovna tenhle extrém je lehce mimo mísu.
Je to o politice cele nemocnice. Zda bude pristup proklientsky, to je na vedeni. Personal to potom nuti se chovat jinak.
@tahejhula to si už nepamatuji ale pidimidi pokoj kde jsme se sotva vlezi dvě s dětma, dril sester, které tě nenechají ani trošku si odpočinout po porodu, který trval celou noc až do rána do 10h. a jak mě přivezli na pokoj tak do mě valila co kde je a co mám a nemám dlěat a já u toho usínala a mlela dál...jsou tam fajn mladé lékařky..díky jedné z nich jsme šli domů v neděli a né až ve středu jak chtěl primář, kterej mě děsně vytáčel....
@sisstin to máš pravdu
@sisstin Pokud to chtějí, je jim přáno, ne? každý má svou volbu. To že to nechceš ty a nebudeš to tak mít, je tvé právo. Ony to chtějí a budou to tak mít, je to jejich právo.
@anelamates
tak já nevím, když jednou u porodu řeknu, že nechci do ýíly oxytocin a píchnou vodu a přijde PA a začne mi vyhrožovat, že mi praskne placenta?
nebo nechci tlačit v leže na zádech, bolí mě křížové kontrakcde a PA - ale to musíte, pan doktor by tam neviděl, přece se k vám nebude shýbat a byl by pak mokrý atd...
tohle je běžná praxe.
nebo kamarádky syn - pareza brachiálního plexu - u porodu chtěla tlačit jinak, ne to nejde.- musíte na zádech - vy neumíte tlačit, tak ho zatáhneme, vyrveme mu nervy, ale špatně jste tlačila - to je kvůli vám to poškození
mluvím o takovýhle případech a ty jsou na denním pořádku..
@anelamates jenze moje pravo je silne omezovano, viz PA pri domacim porodu atd.

@anelamates Samozrejme mi muze kdokoli neco takoveho napsat a ja se z toho fakt nebudu hroutit.
A ja nikoho nenabadam k odchodu.
Jen rikam, ze neexistuje objektivni argument pro to, ze neco v jedne porodnici nejde, kdyz to o 40km vedle delaji bezne.