icon

Ambulantní porod - Chrudim, Pardubice

krdla
8. srp 2016

Ahoj holky,

porod se mi blíží a tak začínám shánět pro mě nejvhodnější porodnici v okolí. Nejblíže to mám do Chrudimi. Ale... už od začátku jsem věděla, že pokud budeme obě v pořádku, nechci aby prťous zažil první týden někde v nemocničním prostředí, ale pěkně doma, s mámou a tátou. Tudíž jsem se rozhodla, že chci rodit ambulantně a nebo být v porodnici den, max. 2.
Mým přáním je také spíše pasivnější porod ze strany porodní asistentky a taky bych chtěla rodit v poloze, která mi bude pohodlná, ne nutně na zádech.
Tak jsem kontaktovala porodnici Chrudim, s tím, že bych u nich ráda rodila a to ambulantně a bylo mi řečeno, že do 24 hodin mi mimčo v žádném případě domů nepustí, standart doby ležení na odd šestinedělí je 4 dny, v Pardubicích to mají podobně.
Máte někdo zkušenosti v tomto ohledu s porodnicemi v Pardubickém kraji nebo se striktním odmítnutím propuštění domů? 🙂 😕

tahejhula
18. srp 2016

@komive Mam dojem, ze se ty stiznosti hrnuly leta, nez doslo ke zmene (udajne). I ja jim napsala sve ...

mrs_v
18. srp 2016

A fakt pište zpětné vazby porodnicím.Nyní i na MZ rozjeli kampaň že se zabývají konkrétními stížnostmi a jsou např stanoviska ohledně nerespektování porodního plánu či neochotě vydat placentu.Tohle tomu systému pomůže nejvíc.

hankar20
18. srp 2016

Ja treba mam rada doma svůj cistounky zachod s toaletním papírem který ma sve místo a nemusi se mi nikde valet, sprchu opět čistounkou s hackem na rucnik a ten komfort ze na tyto dve věci (wc a sprcha) nebudu muset čekat x jakou dobu a mit strach co se děje s mim ditetem během me nepritomnosti je k nezaplaceni - ono totiž ty porodnice neoplyvaji zrovna v těchto místech dostatečnou kapacitou a cistotou... Doma mam k dispozici potraviny vhodne pro kojici matku (však květák v porodnici a brokolice ideal ke kojení ze) a dokonce to budu moci jist v době kdy se mi to hodí a bude to teple! Doma mi nikdo nebude krom miminka ohmatavat prsa, nařizovat jak na vojně nástup a konec kojení, dokonce mi dite bude moci spat i u me na posteli a neuslysim jekot nějaké urvane sestry posilajic na me div ne socialku ze dite je mimo svou železnou klec... Můj byt ma hoodne oken a vzduchu a 80m ctverecnich - nema velikost jen na dve postele... Když vedle me bude chrapat manzel tak ho proste vzbudim at se otočí a tim prestane což u spolubydlici nejde na pokoji ze... Ideal když spolubydlící nerespektuje hygienu a slusne chovani... Taky mi doma necumi nikdo mezi nohy - chápu ze doktor musi vysetrit, ale ty dva co stojí za nim + ta osoba co ted vesla do dveří mi tam cumet musi taky? To ze personal je hruby, neochotny i pres to ze sním jednate slušně je katastrofa... Az lidsky faktor a prostor alespoň v te porodnici bude prijatelny, tak pak si nikdo stěžovat nebude... Porodnice neni ARO kde pacient je těžce závislý na personalu (ano jsou vyjjimky ale ty maminky a deti jsou na jipech a ne klasika 6ti nedeli)... Je velice bežně v západních zemích porodit a pokud vse ok tak si sbal po 2-6hodinach saky paky i dite a jdi domu, kde kdyby cokoliv maji PA, Pediatra ci sanitku na zavolani - on existuje telefon 😂 A když se chce de to i u nas jen ta máma je za div ne divozenku z pralesa, co už zabijí sve dite - co kdyby tohle a tamto... A co když ted spadne meteorit, bo přijde magor s bombou a udělá bum! Tam kde je problem at je mama a miminko v porodnici, kde neni sup domu bez nějaké nutné obhajoby matek, jak u soudního slyseni... A to jsou jen části z toho proč treba ja chci po porodu domu... Upozorňuji ze u dcery sem byla v porodnici 14dni - prošla si Jipkou jak svou tak dcery, Resem u dcery, 6ti nedelim, ubytovnou a roomingem... Jediné kde to fungovalo jak mělo byl JiP u dcery a tam nad sestrama smekám pac tam opravdu maji praci obrovskou a ty deti stráži a delaji pro ne maximum, ale to ostatní? K pláči a predporodni příprava na žalobu... Ted me ceka druhy porod v jiném městě a ač je ta porodnice stejne obri jako ta prvni, tak světe div se on tu ambulantní porod jde a dokonce o tom nemocniční personal chce komunikovat a nebere to vůbec jako tragédii ba naopak... Škoda, ze to tak nejde vsude a ze pediatrove nejsou maminkam oporou na kterou se mohou spolehnout když je eror bo je potřeba nějaké vysetreni, ale kdo hledá najde 😉

anelamates
18. srp 2016

Ale to se pak nemůže nic změnit, pokud se lidé neozývají přímo. Protože zde se pak vede jen planá debata o hrůzách porodnic. A jak mají vědět, kde se co lidem nezdá? Ano, ve školách je to možná budou učit, ale ty stávající nikdo už do školy nedostane. mají je vyházet? Víte, jaký je nedostatek sester? A víte, jak umí pacienti buzerovat? A být protivní a nerudní? Nevím, v jakých oborech kdo pracuje, ale jestli se potkáváte pouze s milými a chápavými nekonfliktními tvory, pak máte neskutečné štěstí. Ty sestry mají také své životy, svá trápení, mohou být po službě odvařené, prostě spousta věcí, které pacient vůbec nezná a neví, a vy se pak naštvete proto, že nemají čas? Až bude dost peněz a vysokoškolsky vzdělané sestry nebudou muset umývat kupř. mísy a převlíkat postele a dezinfikovat matrace, tak budou mít možná taky víc času na pacienty.
A ano, myslím si, že by netrvalo tak dlouho těm ženám na pokoji říci - ale holky, nenechte si od té setry do toho kojení tolik mluvit, to zvládnete. Jak dlouho to trvá?
Neříkám že zrovna ty, ale uvědom si, kolik je lidí, kteří drží s prominutím kdekoliv hubu a krok, a následně kydají špínu, aniž by se sami cokoliv snažili změnit.

komive
18. srp 2016

@tahejhula Tak pak je to v pořádku. Pokud je těch stížností víc a konkrétní, je jasné, že se dá něco změnit.

tahejhula
18. srp 2016

@hankar20 Hele, i treba na tech intermediarech maji casto zazite postupy, ktere proste skodi a jen prodluzuji dobu hospitalizace, znesnadnuji kojeni, adaptaci ditete, atd. Fakt je hrozny, kdyz je clovek ve stresu z predcasneho porodu a jeste aby hlidal potomka pred nevhodnymi zasahy.

tahejhula
18. srp 2016

@anelamates Ale jen proto, ze nekdo neni dost "huba" aby se ozval, nema nikdo pravo s nim zachazet jako s pitomcem. Co se tyce pokoju, to bych jich musela obejit tak sedm a jeste nekolikrat denne.

komive
18. srp 2016

@anelamates Co nebudou muset mýt matrace, ale až nebudou muset všechno zapsat do počítače, každou maličkost mít zdokumentovanou, to bere v dnešní době nejvíc času..

anelamates
18. srp 2016

@tahejhula Ovšem jinak se to nedá změnit, bud se bran anebo zkrátka se s tím smiř, tak to prostě je. Však proč třeba ta dotyčná to neřekne při vizitě, ne? Já nevím, ale nemůžete chtít, aby se něčeho dosáhlo, když mlčíte - a vím, že ty ses ozvala.

@komive Ano, ovšem nemyslím si, že mytí matrací, utírání například vody, kterou rozlije pacient mimo úklidovou dobu a podobné věci, by měly tyto sestry dělat. To zvládne pomocný personál, stlaní, převlékání, roznášení jídla a podobné potřebné věci.
O papírování v tomhle státě si myslím své, a nesmím o tom mluvit, hned mi letí tlak jak jojo.

mrs_v
18. srp 2016

@komive ale za tuhle pitomou byrokracii pacienti nemohou a to si mají oni vyřešit s tím kdo jim to nakazal.Tohle není problém jen zdravotnictví,ve školství mají učitele v kabinetu plnou hubu keců a pak na poradě neřeknou ani ň.V ČR lidi totálně neumí táhnout za jeden provaz.

tahejhula
18. srp 2016

Je fakt uzasne, kdyz musite primari vysvetlovat, ze sestra lhala do karty ditete. By jednoho jeblo. 😬

anelamates
18. srp 2016

@mrs_v A jaký je v tom rozdíl, jestliže tady matky mají s prominutím plnou hubu hrůz v porodnicích a tam nic? Musí se o tom mluvit tam, ne tady strašit. Protože jak říkám, ty současné porodnice ( Kladno a Hořovice upřesním,) to je přímo sen. Do jedné jsem jela skoro 300 km na návštěvu a malý byl pod lampou. Ale na žádost maminky mi ho přinesli pochovat a poradovat se.

anelamates
18. srp 2016

@tahejhula Ale jinak se to nezmění!

komive
18. srp 2016

@mrs_v Ani zdravotníci za tu pitomou byrokracii nemohou 😉 Myslíš, že to na poradě v kabinetu někdo vyřeší? To je už na vyšší instance. Mimochodem, zrovna teď se to v odborech řeší, ale obávám se, že to zase někde zapluje..

komive
18. srp 2016

@anelamates No, jenže kdo by za ty peníze ten pomocný personál dělal..

tahejhula
18. srp 2016

@anelamates Ale jak treba obycejna mama pozna, ze ta sestra lhala? 😉 O to jde.
Jak treba bezna mama pozna, ze fakt pindaj a jejich postupy nefunguji? Ona jim veri.

anelamates
18. srp 2016

@tahejhula
Pak je to problém té mámy, a jestliže jim věří, pak asi bude spokojená, ne? To že ty si ověřuješ a proto tě jejich postupy štvou, je jiná věc. Ony jim věří, čili bych je nechala.

@komive A jsme opět u toho, co si myslím, že nakonec stejně u nás ty ambulantní porody budou, páč nebudou peníze.

hankar20
18. srp 2016

@tahejhula však ju... Vis jak dlouho sem musela čekat az mi sestra milostivá ohrala pro dceru mliko a ja ji mohla nakrmit? 3 hodiny a to sem už rvala pac bych ji to v te mikrovlnce ohrala taky ale tam se nesmělo jen sestry a to bylo na intermedialu kde byl i rooming... Všechno tam padlé na hlavu... Fakt jen ta Jipka kde ty deti mely kolem nas 400g a sestra mela na starost 2-3 deti a litala jak fretka stalo za to - rodila sem v Podoli 2012

mrs_v
18. srp 2016

@komive vím že nemohou proto nepisu stížnost když mi sestra řekne "ale ja vám nemůžu dát nový obvazy." protože vím,že za to může blbá šetřící politika toho zařízení,tak raději pošlu stížnost na ředitelství že se mi nelíbí jak to vedou (tohle třeba je specifický případ,vedení tu i vyhrožuje doktorům když chtějí odejít atd atd :/ )

tahejhula
18. srp 2016

@anelamates Ona takova mama spokojena neni, ale proste se jich hrozne boji. Vcetne strachu typu: Oni si to pak vyliji na miminku...
Za vsim je strach.

mrs_v
18. srp 2016

@hankar20 přeju vám oběma, aby tentokrát bylo vše v pořádku ☺

sromulenka
18. srp 2016

@terry1512 odůvodnění Vámi zmiňovaného podle Vás, vyhrožování:
1. Pokud miminko nepřibírá na váze, neprospívá - tudíž je riziko Vás pustit s miminkem domů.
2. Nesmíte dávat miminko na postel, Ano, neboť je riziko, že jej v noci zalehnete, předcházení syndromu náhlého úmrtí kojence, a pak infekční očistky. Na pojízdné postýlce je monitor dechu, který Vám miminko hlídá. V posteli ne.
3.Pokud miminko neprospívá a Vy odmítáte častěji kojit, tudíž se nedivte, že by dostal dokrm.
4. V případě špatného přisávání miminka, a nedokonalosti v technice kojení, se dudlík opravdu nedoporučuje. Jinak můžou problémy s kojením přetrvávat.
5.Když je maminka ve sprše a miminko má jít zrovinka na kontrolu kyčlí, no tak si miminko vezmeme a vyšetříme bez maminky. Ortoped má totiž pak další práci a nemůže čekat na rodičku, až se osprchuje. Proto se různá vyšetření maminkám říkají dopředu kdy a v kolik h. bude probíhat, aby s tím tak nějak počítaly! Jste v nemocnici, kde je denní harmonogram, který se musí plnit, aby byli všichni spokojeni a běžel chod tak jak má.
Není to vyhrožování, jen upozornění a předcházení zbytečným problémům.
Jak to tak čtu, tak se tu ale, stejně řeší furt dokola ta samá věc, Nic jiného (mi přijde že ) NEHCHETE slyšet, a když něco, hned se spustí lavina, kritika zkrátka s prominutím slepičárna. Klidně si roďte doma, ale Ti z vás, kteří nebudou mít štěstí u porodu, dávejte vinu jen sami sobě, neházejte to na zdravotníky. Poněvadž ano, vy jste zodpovědné za sebe, ale v tomto případě i za případné komplikace. Třetí dítko budu rodit opět v porodnici a klidně tam budu i týden. Když budu chtít, zaplatím si nadstandart, abych měla klid. Miminko budu mít celý den u sebe, protože budeme krásně prospívat. Vařit za mne bude jídelna a oběd mi donesou až pod nos, a že toho je někdy málo? Aspoň zhubnu ne ,to po porodu chceme všichni 🙂 . A nebo si zajdeme do kantýny, kde si koupíme na co máme chuť. Určitě nestrádáme co se týče jídla, jak tu kdosi psal. A tak nějak pěkně v klidu si budu užívat miminka a ono mne. Doma, pak už bude větší hukot...
Takže domácím a ambulantním porodům zdar 😀

tahejhula
18. srp 2016

@sromulenka Nikdo mi nema co odvazet dite, aniz by mi to v dany moment oznamil. Navic ma matka pravo jit na vysetreni s ditetem.
Laktace se bezne spousti treti den po porodu, do te doby dite logicky hubne a neni to stav patologicky. Dokrm v teto dobe narusuje nastup laktace a narusuje kojeni v samem pocatku.
Dite neni v kontaktu s ocistky, nekdo si snad strka novorozence do kalhotek? Ocisty navic samy o sobe infekcni nejsou, nekdo si je tam nechava hodiny zahnivat?

tahejhula
18. srp 2016

Uplne to vidim, jak ten nebohy ortoped nemuze pockat tu minutu a pul, nez matka vyleze ze sprchy. Cely den v cudu, chudak...

hankar20
18. srp 2016

@mrs_v dekuju 😊

tahejhula
18. srp 2016

To mi pripomnelo, jak pacientka sedela na wc a prisla vizita. Sestra na ni nekolikrat tukala. Pani odpovidala, ze ted vazne nemuze vylezt, ze se omlouva, ale nemuze. Sestra otravovala furt, pani doktori cekaji a tohleto.
Az se zenska naprdla a z toho hajzlu na ne zarvala: Nemuzu, seru!!
Pak teprve pochopili. 😁😁

sisstin
18. srp 2016

@sromulenka cely pobyt jsem mela mimino v posteli, stejne tak jako doma. Matka sve dite NIKDY nezalehne, pokud neni pod vlivem drog a alkoholu, stejne tak se probudi pri dechove apnoe ditete. Spala jsem a spim s obema detmi, obe zijou, u obou jsem se budila pri jakekoliv apnoe, tak to totiz priroda zaridila 🙂

sisstin
18. srp 2016

@tahejhula stejne tak jsem nonstop kojila, nevazila, necarkovala kakani a curani, mimino nekoupala atd. Ja jsem matka, ja rozhoduji, personalu jsem slusne rekla, co chci a konec.

myjusiatko
18. srp 2016

@anelamates a tady na tom, co pise @sromulenka je krasne videt, jak to tam proste chodi... Vic nemam co dodat.

tahejhula
18. srp 2016

@sisstin Ja jim tam pak psala, co chteli cist a byl klid. 😁

Strana