Brňačky - rodily jste ve Vyškově?

miccap
18. pro 2015

Zdravím všechny maminky z Brna!
Je tady některá z vás, která je z Brna a rozhodla se pro porod ve Vyškově? Rozhodly byste se teď zpětně jinak? Vážně o Vyškově uvažuji (kdo tam rodil asi ví proč), ale mám strach, že třeba porod bude tak rychlý že tam nestihneme dojet.. Nebo bude zácpa na dálnici a podobné katastrofy. Tak prosím jeslti máte někdo zkušenost s přejezdem do Vyškova (i když je to kousek) zda mě můžete svou zkušeností uklidnit nebo odradit.
Taky by mě zajímalo na jaké úrovni tam je péče o miminko když se něco vážného stane. Jestli jsou časté převozy do Brna nebo ne..a převáží se při komplikacích i v rámci Brna nebo jsou všechny brněnské porodnice dobře vybavené?
Děkuji všem, kdo si udělají čas na odpověď. 🙂))

bajana
18. pro 2015

@miccap pozri do profilu katyxq, má pôrod podrobne opísaný, je Brnacka, rodila vo Vyskove.
Ja som počula o jednom prípade, kedy sa príliš prirodzený postup vo Vyskove nevyplatil a mimco skončilo v Detskej nemocnici
V Brne je na tom najlepšie Obilnak, v prípade akýchkoľvek problémov do 32tt treba ist tam. Dobré sú aj Bohunice, tie si už od 32tt poradia. Milousi až od 36tt ale novorodeneckú JIPku asi nemajú, takže pri problemoch sa preváža do Detskej nemocnice.
Sama som mimo Brno, do Vyskova to mám o trochu ďalej ako do Brna ale neváhala som - prvé dieťa v 41tt v Bohunicich, druhé bohužiaľ už v 32tt na Obilnaku. Ani na jednu pôrodnicu sa nemôžem sťažovať, ale pre mňa bola špičková lekárska starostlivosť prvoradá a nadradená prirodzenému pôrodu.

blahova_andrea
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
kamiska
18. pro 2015

Nejsem sice z Brna, ale vyskov mam tez 45min cesty. Je pravda, ze sme pry jeli tak 100km/h, bylo 6 rano. Dojeli sme a za 20min se malej narodil. Brno mam kousek bliz, vybnrala sem Vyskov a udelala bych to znova. Ale treba kamaradka byla spokojena i na obilnaku - bonding apod. Jen otravovali s kojenim. Ve vyskove nikdo nic nerek, mimino na posteli, apod. Druhatko bych jednou rada do Vyskova a ambulatne.

nov777
18. pro 2015

Ja jsem z okna bytu koukala na porodnici ve Vyskove a jela jsem rodit do Brna, dvakrat. Z te vzdalenosti bych nemela obavy. Taky bych ale zohlednila dobu porodu. V zime bych se toho urcite bala vic, muze nasnezit, namrznout a muze to trvat dyl.

honeyi
18. pro 2015

Svagrova se rozhodla rodit ve Vyskove (i kdyz Brno ma 10minut autem) proto, ze pry maji vic lidsky pristup, ze jsou vice nakolneni pro alternativni porod, ze respektuji porodni plan atd. Finale bylo: porodni plan vubec nerespektovali, dostala jak klystyr tak oxytocin, vodu ji pichli spatne, rodila temer 2 a pul dne a ve finale ji museli udelat cisar protoze uz byla natolik slaba ze by maleho nevytlacila.... a je to 7 mesicu co rodila. Ale co se tyka sester tak rikala ze o ni se starali velmi hezky ale sestry od maleho byly dost neprijemne. Vtipne taky bylo ze si donesli do porodnice svuj balik plynek, ktery pry museli odevzdaz a cca 5den od porodu ji rekli ze pry uz plynky dosly (cely balik) a ze bud at manzel doveze dalsi nebo si muze koupit od sester. Kazdopadne rikala ze po teto zkusenosti uz vickrat NE.
Je me jasny ze je to vzdycky o pristupu jak te strany personalu v nemocnici tak ze strany rodicky a ze clovek nikdy nevi kdo bude aktualne na smene.
Taky jsem nekde cetla ze Bohunice jsou pry ve vybavenosti co se tyka rizikovych porodu a predcasnych lepe nez Obilnak. Vzhledem k tomu ze se ma Obilnak slucovat v 2017 nebo 2018 s Bohunicema tak Obilnak uz spoustu veci neresi a rovnou to posila do Bohunic. Samozrejme nevim jaka je praxe a jestli je to v praxi pravda.
Je tohle budu resit nekdy na konci ledna, kdy si chci obejit vsechny 3 porodnice a podivat se. Je me jasny ze kdyz tam clovek prijede tqk samozrejme mu reknou ze zrovna tahle porodnice je ta nejlepsi pro porod. A proto sbiram nazory maminek co rodily ted nebo budou rodit do te doby nez ja 🙂)))

katyxq
18. pro 2015

Rodila jsem ve Vyškově 2x (o obou porodech mám článek v blogu) ... podruhé ALE se svou PA (Laďku Ryšavou) a šli jsem brzo domů, takhle to můžu jen a jen doporučit ... podobně rodily @latkovkybrno a @lauramyn

bajana
18. pro 2015

@honeyi nie je pravda, Bohunice a Obilnak sú de facto jedna pôrodnica na dvoch miestach, ale Obilnak je omnoho lepšie pripravený na predčasné pôrody a opak je pravdou - Bohunice posielajú na Obilnak

bajana
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
lauramyn
18. pro 2015

přečti si můj článek v blogu. v Brně bych už nerodila. Stačilo mi 4x. Nebyli ochotni se domluvit. Vyškov je sice z ruky, ale před tím jsem komunikovala s PA, takže jsem vyrazila až na závěr.

latkovkybrno
18. pro 2015

Rodila jsem v Brně dvakrát - poprvé Bohunice, podruhé Milosrdní, podruhé jsem s sebou měla svou porodní asisentku Laďku Ryšavou. Bohunice i Milosrdní jsou zcela jiní. Nedá se to srovnat. To, co je v jedné ok, je v druhé špatné a naopak. Potřetí, pokud nějaké bude, budu rodit opět se svou PA, u Milosrdných a poté ambulantně domů.

zitova
18. pro 2015

Ahoj. My mame Milosrdnych tak 10 min autom, boli sme tam aj na dni otvorenych dveri, ale nakoniec som sa rozhodla pre porod vo Vyskove so svojou PA (taktiez Ladka Rysava). Za mna uplna spokojnost. Syn sa narodil az 14 den po termine a do 13 dna som bola doma. Potom by ma tiez nechali doma aj dalej, ale syn bol 100% prenasany aspon 9 dni (viem kedy sme ho vyrobili 🙂 ), tak som tam uz radsej ostala ten den pred porodom. Ponukli mi Hamiltna, Prostin, ale stacilo povedat nie, a ziadne reci okolo neboli. Zazila som tam pocas 32 hodin a predtym na monitoroch rozne sluzby a vsetci boli mili, aj ked na niekoho by som natrafila radsej ako na niekoho ineho, proste je to o sympatiach. Samotny porod zacal o 1 rano a syn sa narodil po 21.00 a nikto to nijako neurychloval. Od 16tej som bola na boxe s vanou, dlho vo vode, potom som bola na zinienke a pri tlaceni som klacala. Bola som cely cas obskakovana. Proste parada. Syna nam nikto nebral, bonding ako ma byt 🙂 Novorodenecke je uz trochu horsie. To sa mi nechce rozpisovat, prezit sa to da, ale nabuduce urcite budem rodit ambulantne, ak to bude mozne.

vbrnejezdisaliny
18. pro 2015

My jsme vyjeli z Židenic chvilku po čtvrté ráno, jeli jsme klidným tempem po staré, dálnici v tu dobu myslím i opravovali, takže té jsme se radši vyhli - kdyby náhodou něco.. Kolem páté jsme dorazili bez problémů do Vyškova. Ale v tu dobu nebyl žádný provoz. Že asi rodím jsem vytušila o půlnoci 🙂 .. Chtěla jsem být doma v klidu co nejdýl, tak jsem dala na svůj pocit a nejeli jsme hned. Dcera se narodila o půl osmé ráno. Pro Vyškov bych se rozhodla znova, jen to novorozenecké a většina sester tam je (podle mě) dost retro, takže podruhé bych pobyt v porodnici ráda zkrátila na nezbytné minimum, moc "bejbyfrendly" to tam občas nebylo.

martaveg
18. pro 2015

Rodila jsem ve Vyskove letos v lete (cervenec 2015) a naprosta spokojenost, dojizdela jsem tam posledni mesic i na monitory a cestovani naprosto v pohode, zalezi odkud z brna clovek jezdi, nam to treba delalo oproti bohunicim navic jen asi 5 minut.. rozhodovala jsem se mezi bohunicemi a vyskovem (predevsim kvuli nadstadardum na sestinedeli, obilnak je v tomhle na hrozne urovni a u milosrdnych akorat probihala tou dobou rekonstrukce), bohunice se mi sice vic libili na pohled, ale naprost mne odradil personal (PA pri prohlidce narovinu rekla, ze porodu maji moc a proste nemuzou u kazde rodicky cekat az to probehne prirozene.. a sestinedeli je prakticky porad precpane a sestry byly hodne neprijemne..)
s personalem ve vyskove jsem byla spokojena, od PA a sester na porodnich salech, pres gynekology (hlavne lekarky byly moc mile, chlapi spis tak neutral), sestry na sestinedeli ochotne a obzvlaste mladoucke sestricky na novorozenecem mi prisly hodne mile (akorat ohledne kojeni si jejich rady obcas protirecily..), slabinou jsou pediatri (co se chladneho pristupu tyka, odbornost jsem nemela moc sanci posoudit)
pokud se behem par let, nez prijde druhe ditko, neco hodne nezmeni po vybudovani noveho pavilonu v bohunicich, tak pojedu do vyskova asi znovu

miccap
autor
19. pro 2015

@bajana diky za reakci 🙂 to sem prave slysela taky o tom Vyskove, ale kdyz srovnam jeden mozna vic pripadu nedobre a pocet pripadu ktere konci nedobre v tech velkovyrobnach tak je to jasny. Chci mit svou PA s dvacetiletou zkusenosti, tak doufam ze by tomuhle mela predejit. Nepujdu s prirozenym porodem pres mrtvoly delam to pro miminko ne pro sebe prece takze to nejlepsi v dane chvili muze byt i neprirozene. Jen se bojim te cesty. To jaka komplikace bude nebo nebude tak o tom zel nevime nikdo takze podle toho vybirat nemuzu... Je zvlastni jak jsou zkusenosti z porodnic uplne protikladne a to se tyka vsech. Nerozumim tomu, ze nekomu ve Vyskove plan respektujou a druhymu ne a je to tak vsude. No od toho doufam, ze mam zaplacenou asistenku aby to proste pohlidala a rekla mi kdy uz je fakt potreba ustoupit a kdy je to zbytecne..

lauramyn
19. pro 2015

@miccap PA by mela vedet co a jak a presne jak pises by te mela chranit. Pokud ji veris, tak ti to moc pomuze.

kessa
19. pro 2015

Ja nakonwc zvolila Obilnak a teda nemuzu si na porod stezovat, bonding vse co jsme chteli bylo podle nas. Jen priste ambulantni porod a vlastni PA, abych mela jeste lepsi pohodu. Vsude muzete narazit na smenu blbcu, smenu se spatnou naladou atd. Kamaradka chtela rodit ve Vyskove a byli na ni pri kontrole tak "mili", ze nakonec rodila jinde. Vyhralo u me i vybaveni Obilnaku pro novorozence, kdyby se nedejboze s miminkem neco stalo nechtela jsem, aby mi ho odvezli jinam.

queequegg
20. pro 2015

Jsem z brna a rodila jsem ve vyskove, porod byl vyvolavany ale vse v poradku. Mela jsem nadstandard a nemenila bych. Ve vyskove jsem rodila protože tam muz pracuje a mohl tak byt vic s nami nez v brne a taky abych mela v porodnici klid 😉

annaluciapetrzel
20. pro 2015

@miccap ahoj. dovolim si mit nazor z opacne strany. jako clovek, kt pracoval v mistech, kde deti i matky umiraji (a byl toho svedkem) si vazim nasi lekarske pece. takze u me blbinky typu pojedu do Vyskova abych naaahodou nezpusobila trauma, ze se na me nekdo spatne podiva (pro biomatky - pozor to je VTIP) nepadaly v uvahu. Jasne u me zvitezil Obilnak a jako duvod - nejlepsi mozna pece o novorozence v pripade problemu. NICMENE, myslim, ze zalezi na tom, co je pro tebe priorita, ja osobne si myslim, ze vsechny brnenske porodnice jsou OK, mam kamaradky co rodily i v Bohunicich a u Milousu (rozumej milosrdnych) a vse OK (ale zase ja se pohybuji v prostredi zen kt z porodu nedelaji halo 🙂), ale na druhou stranu, nekt z nas mely problemy a vse dopadlo dobre. Ja jsem na Obilnaku byla spokojena se vsim, vcetne jednani personalu, etc. Ono totiz ja byt PA tak tech matek kt vse vi nejlepe....mam tez obcas plne zuby 🙂. Takze v klidu, at budes rodit v Brne kdekoliv, pkd mas s sebou vlastni PA a budes dobre a pozitvne naladena (ne, ze a priori v porodnici chtej udelat max by ti to 'zkazili'...coz je dle meho nazoru blbina), tak to bude oukej. mej se fajne!

mariti
20. pro 2015

Ahoj. já též rodila ve Vyškově dvakrát a neměnila bych. Ale měla jsem sebou PA - taky Laďku Ryšavou a to dělá hodně. Každopádně nám se tento způsob osvědčil. Podotýkám, že nejsme z Brna, ale k prvnímu porodu jsme jeli z Rosic, k druhému ze Střelic, takže ještě přes celé Brno. Poprvé jsme nespěchalil, chtěla jsem být co nejdéle doma (s manželem a PA), podruhé jsme jeli docela brzo a bylo to tak akorát. Stihli jsme to v klidu. Stát se může cokoli, ale asi bych to riskla. Vždycky záleží na koho konkrétně natrefíš, jedna doktorka taky byla trochu nepříjemná, ale nic co by se nedalo přežít. Novorozenecké v pohodě, poprvé nadstandard (lepší vybavení než u nás doma 🙂, podruhé normální pokoj, ale měla jsem ho celý pro sebe. Za mě doporučuji! Tak hodně štěstí a ať nelituješ svého rozhodnutí.

miccap
autor
21. pro 2015

@annaluciapetrzel Ahoj 🙂 já si taky vážím naší lékařské péče a proto chci jet do porodnice a ne rodit doma. Nevím kde bych psala, že mi jde o trauma.... Mně jde v prvé řadě o miminko, ale i ke spokojenému maminku patří spokojená maminka. Nelze to oddělit. Spousta vedených porodů končí komplikacemi právě kvůli tomu, že není umožněn přirozený průběh. Jak psala i @martaveg tak sami sestry přiznávají, že prostě nemají čas, aby u nich každý rodil přirozeně. A já teda fakt nevím proč rodit nepřirozeně když k tomu není důvod. Nechci zbytečně zatěžovat mimčo medikamentama apod. běžnýma věcma, který se v nejen v brněnských porodnicích běžně užívají, pokud k tomu nebude jiný důvod než to, že na mě (nás) nemají čas. Na tom prostě nic nezodpovědného nevidím..Pokud by porod postupoval rychle což se snad pozná už doma..., tak bych jela s Laďkou asi k Milosrdným. Zkrátka nedělám haló z porodu, ale ze zdraví mého dítěte tedy rozhodně ano. Každopádně díky za pohled. Hezké svátky!

miccap
autor
21. pro 2015

@mariti Děkuji za zkušenost! 🙂

miccap
autor
21. pro 2015

@zitova Díky za odpověď! Mohla bys mi prosím třeba i do zpráv (až budeš mít chvillinku) napsat v čem je to novorozenecké horší? Píše se to u Vyškova často, ale ne moc důvody. Na ambulantní porod si moc netroufám, ale uvidím no.

veruska007
21. pro 2015

@miccap Jsem z Brna. Napřed jsem rodila v Bohunicích, potom další dvě děti ve Vyškově. K oběma porodnicím mám své výhrady, ale porod ve Vyškově byl v mnoha ohledech lepší. Já vždycky rodila dva dny, takže jsem si to fakt "užila" 🙄 . Každopádně v Brně třeba mohl za mnou manžel na 5 minut na chodbu, jinak jsem byla na "JIP" - což je čekací pokoj snad s 8 postelemi. Rozdýchávat tam kontrakce mezi ostatníma rizikovýma maminkama, co tam ležely třeba několik dní, mi vůbec nebylo příjemné, na sál jsem šla až na poslední 3h, manžela mi k porodu pořád nechtěli dovolit, že až po klystýru - ten mi ovšem nemohli dát, neboť malý měl špatné ozvy, sondu na hlavičce, nesměla jsem se hnout... nakonec manžel přiletěl na konec, i když PA byla trochu proti, tak tak to stihl. A okamžitě po porodu (žádné 2h na sále) mě hnali na pokoj (kam už manžel nesměl), protože na chodbě čeká další rodička.

Ve Vyškově jsme měli soukromí, svůj pokoj, manžel tam se mnou byl skoro celou dobu, personál klepal, každý se představil... Je pravda, že jeden doktor tam byl dost špatný (šil mi obrovskou rupturu zaživa, později jsem tam měla absces a dostala otravu krve), ale toho už propustili. Na poslední porod si tam nemohu stěžovat.

S manželem jsme se shodli, že Vyškov byl obecně lepší. Akorát ubytování mimo nadstandard je bída.
Dojezd: mimo špičku cesta do Brna plus 10 - 15 min. po dálnici.

veruska007
21. pro 2015

@miccap Do ambulantního porodu bych nešla - o nejmladší bych přišla ☹. Nalokala se plodovky, což nebylo poznat, až druhý den odpoledne začala zvracet krev a dusit se. Běžela jsem s ní v náručí na sesternu, kde okamžitě volali vrchní sestru, odsávali ji a sestra říkala, že kdybych hned nepřiběhla, mohla se mi během chvilky udusit.

miccap
autor
21. pro 2015

@veruska007 Právě kvůli takovým věcem do toho taky nechci jít. Prostě já bych se bezpečněji cítila v nemocnici.. Takže to špatný na Vyškově je úroveň ubytování mimo nadstandart? To se dá ještě přežít... Hlavně jestli doktoři a sestry nedělají nějaký problémy. Já teda doufám, že bude volný, ale kdyby ne...no každopádně jedu se tam podívat tak uvidím.

veruska007
21. pro 2015

Co se týče poporodní péče, kdysi na svých stránkách psali, že na nadstandardu se chovají nadstandardně, na klasickém pokoji klasicky... A mohu to potvrdit. I když jsem si říkala, že se klidně uskromním a finančně si zrovna nevýskáme, pokaždé jsem po jedné noci na klasickém pokoji přešla na nadstandard. A tam už to bylo super. Včetně chování personálu.

veruska007
21. pro 2015

@miccap Na běžném pokoji jsem neměla ani židli na kojení, na posteli mi to nešlo (byla vysoká, já jsem prcek). Po škemrání mi donesli běžnou tvrdou židli, na které jsem fakt dvě hodiny po porodu nebyla schopná sedět, když jsem si dala polštář pod zadek, jela jsem dolů... děs. A taky tam nebyl monitor dechu pro mimčo - to je jen na nadstandardu. Na běžném pokoji také musíš chodit na jídlo do jídelny, ale mimčo Ti nikdo nepohlídá. Na nadstandardu Ti jídlo donesou na pokoj, na pokoji jsem měla i lednici a mikrovlnku, takže když jsem kojila třeba hodinu, mohla jsem si pak jídlo ohřát. A společné sprchy a wc mě taky dost odradily (a to nejsem žádná fiflenka) - špinavé, ve sprše bylo vybité okno, takže tam byla šílená zima... a i to chování se hodně na nadstandardu změnilo. Všichni klepali, představovali se. Postele tam mají bočnice a klidně mi řekli, ať si vezmu mimčo do postýlky (v Brně za to na mě ječeli, jestli jsem normální). Ne se vším, co mi radili, jsem souhlasila, ale když jsem nesouhlasila, tak to v pohodě vzali.

zitova
21. pro 2015

@miccap tak ak cakas prve, tak na ambulantny som sa ani ja necitila pred prvym. Prvu noc po porode som bola na klasickom pokoji a az na obed dalsi den som sa stahovala na nadstandard. Rozhodne na te nadstandard chod, je to pohodlnejsie ako pisala @veruska007. Novorodenecke sa mi nepacilo kvoli pristupu sestier a aj samotnych lekarov. Predovsetkym ide o kojenie. Dobre sa na to priprav sama, pripadne si niekoho zabezpec kto ti pomoze, lebo nam sa stalo, ze drobec mal malicku teplotu 37.2 rano ked sa zobudil. A mal ju preto, lebo mi tvrdili, ze musi byt v zavinovacke aj ked tam bolo velmi teplo. Tak nam dali cez hadicku pre neho glukozu a pritom som od porodu kojila a on sa pekne prisaval a aj pil (ale to viem az teraz, ze pil a neplakal od hladu, lebo mam skusenosti, ale tam sa na nas nikto nebol pozriet ako to ide a ci vobec). Ked som chcela glukozu o par hodin, tak ma nutili do prikrmu hlaskami, ze oni keby mali hladne dieta a plakalo by od hladu, dali by mu najest, a ked mi bude kolabovat a bude musiet byt prevezeny do Brna, tak nebudem moct byt s nim... bla bla.. Samozrejme som mu ten prikrm dala a boli aj rady ako vazenie pred kojenim a po kojeni, 1,5 hodinove intervaly atd. Ale doma sme uz iba kojili. Tam som bola mimo z hormonov a neskusena, tak ma to dost ovplyvnilo. A odstranili mu pupocny pahyl bez mojho vedomia. Den pred odchodom prisiel iny lekar ako ta lekarka, ktora ma donutila do prikrmu a videl, ze malemu davam UM a pyta sa ma, ze preco ho akoze nechcem kojit?!?!?! Viem, ze su to veci, co sa daju prezit a teraz mi to nepride take strasne, ale kombinacia prvorodicka+hormony+blby pristup a nemat za sebou kvalitny predporodny kurz a pomoc PA, tak mozno nekojim.

smallinka
21. pro 2015

Je to asi o vkusu a názoru ale já bych ve Vyškově nerodila......stačila mi návštěva tam.

miccap
autor
21. pro 2015

@smallinka to určitě ano. Všechno je o vkusu a názoru. Ale to není tak úplně předmětem dotazu.. 🙂)

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru