icon

Jak je to se záchrankou? Můžu si vybrat porodnici?

market9391
26. říj 2016

Ahoj, mám takovou možná pro někoho divnou otázku. ale zajímá mě to. Jsem z okresu Šumperk a zajímá mě když začnu rodit a nikdo by nebyl doma a budu si volat záchranku jestli si můžu vybrat kam pojedu, protože spadám pod Šumperk, tak zřejmě do šumperské nemocnice, ale tam opravdu nechci. Chtěla bych jet do Svitav, Svitavy jsou od nás 30 km a Šumperk 33 km, ale když spadám pod Šumperk tak asi nemám na výběr že?

Strana
z5
lajla
27. říj 2016

@racerunner ano byl skvělý... protože jsem se mu ještě v sanitce omlouvala že ho volám, ale dcerka je nemocná...sousedi na prd, nové bydlení...že když nebudu rodit tak jsem je volala zbytečně, a místo mě mohli vézt někoho jiného...ano.byl skvělý borec, zachoval se super
Tak jsem si to aspoň vynulovala😂😉 dusici dítě vs porod a jsme si kvit😉

lajla
27. říj 2016

A ano...měla jsem obrovský strach že se něco poděla...protože dr mi říkal že to bude hodně hodně rychlé...a z blízka jsem měla jednu velmi špatnou zk, zabte mě všechny za tu drzost ale je mi.to sumak
Mějte se krásně a diskuzím zdar

racerunner
27. říj 2016

@lajla buď už v poho, důvody jsou nyní všem jasné a nevynulovala jsi to dusícím se dítkem ve voze, ale jasným vysvětlením, proč jsi doopravdy tu rychlou volala, ne?

tahejhula
27. říj 2016

Tak zachranku volam v pripade skutecne nouze a pak je mi jedno, kam me vezou. V pripade porodu bych ji volala, kdyby mi odtekla voda, protoze to u me znamena, ze dite bude behem deseti minut venku.

japona
27. říj 2016

@lajla Jasne, to je extrém - prekotny porod. Ale to je ta situace, kdy je třeba lekarska pece a ne jen odvoz (a ještě si diktovat kam). Btw. zazila jsem něco podobného: do třiceti minut komplet od první kontrakce do "dítě v postylce".. Zaclo to ve 4ráno... Pochopitelne jsem netušila, že to bude tak rychle, sanitka me vůbec nenapadla. Zavolala jsem si taxíka, abych nemusela nikoho budit, a jen oznámila polospicimu manželovi, ze jedu na kontrolu. Ten řekl, že to je nesmysl, že me raději odveze - taxikář byl prý viditelne potesen, ze se zakázka zrušila🙂. Takže obléknout a naložit spící dítě, přejet cele město, "pár minut" venku v aute počkat, co mi řeknou a podle toho odvézt dítě k příbuzným a příjit za mnou .. po pár minutach jim volám, že už je nas víc🙂
Takže nakonec štěstí, že to vsechno proběhlo v noci, přes den bych, vzhledem k pravidelným zácpam po cestě, sanitku potřebovala, jinak bych rodila někde na benzince..

tahejhula
27. říj 2016

Co me stve, ze uz nejak nefunguji obycejne prevozovky.

vanilkacka
27. říj 2016

@lajla nediv se,když napíšeš půlku informací,ze můžeš být kritizovana. Možná bys na někoho jinýho se stejným odůvodněním,proč volat sanitku reagovala úplně stejně. A klidně sis mohla odpustit popisovat,jak vezes dusici dítě atd.to je přece úplně mimo diskuzi. Já mám spíš u tebe i z více diskuzi pocit,ze jak někdo nemá stejný názor jako ty,tak hned kolem sebe kopes. užívej si těhotenství a jestli budeš fakt potrebovat sanitku,tak snad nebudou všechny obsazeny jinými rodicimi,který veze do vzdáleny porodnice.

lajla
27. říj 2016

@vanilkacka to je opravdu jen pocit, a psané slovo je jiné než mluvené

aajda
27. říj 2016

Holky a můžu dotaz trochu mimo, ale zajímalo by mě. Hypoteticky. Kdyby se stalo něco mně, ať už teď těhotné nebo ne, ale akutního. A byl by pracovní den, tedy manžel v práci 100km pryč, rodiče taky, nejdřív by asi dojela mamka, za 35 minut, kdyby na to šlápla. Sousedi pracující, navíc je moc neznáme, kamarádky v praze... kdybych si tedy pro sebe volala rychlou, co děti? Do sanitky by je počítám nevzali, to bych je tu musela zamknout a nechat čekat na mamku?

japona
27. říj 2016

@aajda Podle me by se umístily do nějakého zařízení typu klokanek, než si je někdo převezme.

racerunner
27. říj 2016

@aajda vezmou je, ale pak je hrozně težké, co s nima - většinou sedí někde se setřičkama v příjmové ambulanci, než dorazí příbuzný - moje zkušenost 🙂

lajla
27. říj 2016

@vanilkacka rozdíl je ten...že bych si nikdy po zk nedovolila říct že je zbytečné zavolat sanitku k rodici ženě...
Segra to neudelala...rodila doma
Známá taky ne...a skončily ji akorát oči pro pláč
Takze jakákoliv špatná pro Vás jsem, priorita číslo jedna jsou pro mě mé děti... každopádně bydlíme na vesnici a první taxík je dál než nemocnice...budu doufat že dojedu sama, nebo si postavím u nemocnice stan

racerunner
27. říj 2016

@japona a tohle je oficiální řešení, které než se ale v praxi rozjede, většinou ten příbuzný dorazí, naštěstí 🙂

aiva01
27. říj 2016

Jako tema zacalo zajimave a skoncilo zase na prd. Myslim ze kazda maminka ci dospely zna dobre svoji situaci a podle toho se spravne rozhodne. Jak pise lajla- nemuze a nebude se mi nekdo stale prizpusobovat a kdyz to vim tak se prizpusobim ja. A kdyz me dovezou do porodnice kam nechci( pritom jsou tu zalozeny diskuze o zkusenostech z porodnic, proc asi?) holt to nejak dopadne...

tahejhula
27. říj 2016

@aajda Mne syna normalne vzali a po prijmu byl se mnou na pokoji, nez dorazil manzel.

vanilkacka
27. říj 2016

@lajla Ale já jsem ani jednou neřekla,ze je zbytečně si volat sanitku,když rodim. Mne se nelíbí,když někdo už dopředu počítá se sanitkou jako s první moznosti,aniž by si pokusil zajistit jiný odvoz a ještě pak řešit,ať mě dovezou do porodnice,kterou jsem si vybrala a ne do spadove.když chci něco nestandardniho,tak nemůžu přece počítat,ze mě tam sanitka doveze třeba na úkor toho,ze nebude k dispozici pro někoho dejme tomu s infarktem. Ale taky jsem psala,ze je něco jinýho,když není nikdo z blízkých k dispozici,porod přijde mimo termín a taxiky daleko.Sama pocházím z malé vesnice, taxiky k nám fakt nejezdí,ale nikdy jsem nezažila,ze by některou rodici ženu odvazela sanitka.

market9391
autor
27. říj 2016

No některý příspěvky fakt super, jako nezlobte se na mě myslete si co chcete, ale já to myslela tak, když bude opravdu nouze a nebudu mít nikoho kdo by mě odvezl, tak si tu záchranku prostě zavolám, protože jak někdo píše že nejde o život, tak jde a to o život miminka a může stát cokoliv a abych jela sama a způsobila nehodu jenom protože jsem nechtěla obtěžovat záchranku to mi příjde jako kravina, protože nikdy nevíte co se může stát a když je ten porod rychlý tak jste rády, že máte doma aspoň záchranáře. A ve finále je mi celkem jedna ta nemocnice, hlavně aby bylo vše ok. Jen jsem prostě chtěla vědět jak to je se záchrankou, když jsem tuhle diskuzi založila 🙂 🙂 🙂 No ale ve finále sto lidí sto názorů 🙂

lajla
27. říj 2016

@vanilkacka ale s tím já Souhlasím..nebo se Vám zdá že i po.tom všem co jsem napsala tak to bylo zbytečné si ji zavolat? Po vyhodnocení své vl situace jsem došla k závěru že ne...tak jako jsem došla k závěru že dusici dítě si odvezu sama, protože to šlo...
Takže tak, nejsem žádný zneuzivac systémů...k dr moc nechodime vse si skoro platíme sami, ale i teď bych se zachovala stejně
Věřím že 99% zde má jen plané řeči, několikrát se mi.stalo že taxík nebyl volný...když jsem někam potřebovala, hodně lidí tady řeší finance a volat si taxík ...taky není zadarmo když má rodina hluboko do kapsy... samozřejmě ze se do mě zase obujete, že mluvím za jiné...ale je mi to fuk
Každopádně jste skvělá že máte takový přehled o všech rodicich ženách u Vás na vesnici, to já opravdu nemám😉

lajla
27. říj 2016

@market9391 to je tak vždycky...nevinný dotaz a skončíte jak ten největší.... hlavně ať je vše ok

market9391
autor
27. říj 2016

@lajla taky si myslím, moc Vám děkuji za vaše názory mě teda přišli normální 🙂 🙂 🙂 na rozdíl od některých jiných co tu píší 😀

tomato543
27. říj 2016

taky to mám podobně..spadám pod Štěrnerk.. ale chtěla jsem 1.rodit v OL. Pokud bych si k porodu volala záchranku, odvezou mě do Štbka. vybrat si nemůžeš..:(

patrusa
27. říj 2016

@market9391 budte v klidu, najdete si kontakt na soukromou sanitu a ta vas doveze, kam budete chtit. Rychla vas doveze tam, kam ma narizeni vozit. Tecb prispevku proti si nevsimejte

market9391
autor
27. říj 2016

@patrusa já už se některým příspěvkům už jen směju mám pocit, jak kdybych jsem na stránky hodila atomovku, jsem nevěděla, že v případě nouze je lepší umřít než si zavolat záchranku. 🙂 🙂 🙂 🙂

gepe
27. říj 2016

No tak super. Konecne zjevne, ze vlastne zakladatelce je jedno kam ji zachranka preveze, kdyz ji bude rodici potrebovat. Tudiz v podstate zbytecna otazka 🙂
@lajla Ty si to beres az moc osobne, vztahovacne a nektere Tve reakce mi prisly neadekvatni tomu co bylo psano. Zbytecne, ja napriklad pochopila co tim holky myslely. Muj subjektivni pohled na diskusi 😉

tahejhula
27. říj 2016

Jako mne fakt chybi obycejne prevozovky. Staci stara sanita a ridic. Takrka nemozne ji ziskat.

vanilkacka
27. říj 2016

@lajla Já už teď nechapu,co pořád resis? Já přece celou dobu nepisu nic o tom,co je oprávněný výjezd záchranky a co ne.Znovu se zopakuji,ze pouze nesouhlasim s tim,ze někdo rodí za x měsíců a už teď ví,že bude potřebovat záchranku jako první možnost. Taky jsem psala,ze to chápu v případech,kdy to přijde znenadání,jsou komplikace a nablízku nikdo známý,kdo by mě odvez. Takže do toho neplet laskavě to,jestli jsi měla nebo neměla zrovna ty zavolat záchranku.Ani tady nemusíš popisovat,jak si vše platíte sami.Mne je to fakt jedno.

market9391
autor
27. říj 2016

@gepe zbytečná otázka asi není žadná, je dobrý vědět co vás čeká už jen proto, že obě nemocnice jsou odlišné a víte tak zhruba co si vzít sebou a co ne a co naopak ta druhá nemá, co nachystat manželovi a tak. Přeci jenom je lepší když znáte obě varianty a víte co od toho očekávat z toho pline víc věcí, že když si vyplním papíry v jedné, že v druhé je mít nebudou. Ale jak říkám na prvním místě je miminko, takže když půjde do krize volám rychlou a nemocnice je mi jedno, akorát mě prostě zaráží jak jedna otázka může některý lidi rozhodit natolik, že se naváží do ostatních.

tahejhula
27. říj 2016

@market9391 Vis, ono to trosku vyznelo tak, ze predem planujes volat zachranku po dvou kontrakcich, asi proto nektere reakce. 😉 Podle me nikdo nema nic proti zavolani v pripade, kdy se dite hrne ven rychle, porod se rozebehne deset tydnu pred terminem, rodicka silne krvaci, atd...
Proste uskali psane formy konverzace, nic jineho.

gepe
27. říj 2016

@market9391 Nejsem prvorodicka, natoz prvotehotna. Nemusis mi vysvetlovat co obnasi starosti aj. kolem porodu 😉 pouze jsem shrnula, to jak nakonec Ti je tedy jedno - pises to, kam Te odvezou, pokud to bude urgentni. Btw: kdyz to urgentni nebude, budes stale trvat na tom, nechat se odvezt rychlou dle prani? O registracni papiry aj., to neni podstatne, dulezite je ve vysledku zdrave dite a matka 😉

market9391
autor
27. říj 2016

@tahejhula to je asi taky pravda, že to divně vyznělo, ale mohli se mě klidně zeptat jak to přesně myslím, já bych odpověděla než dělat nějaký závěry předem. 😉

Strana
z5