Nechci nástřih!! Obilní trh a Nové Město na Moravě

lenka253
22. črc 2018

Zdravím,
chtěla bych úplně přirozený porod, pokud to půjde - nechci oxytoxin, epidural a už vůbec ne nástřih. Vnímám to jako velký zásah do těla, který nechci při porodu absolvovat. Na výběr mám z Nového Města a Obilňáku - zajímalo by mě, jak k vám personál přistupoval, jak byl ochotný a jestli je možné se těmto věcem vyhnout, aniž by bylo nahlíženo na rodičku skrz prsty, že si zbytečně vymýšlí. Také by mě zajímalo info ohledně nadstandartu, jestli na vás vyšel, popřípadě kolik jich mají atp. 🙂

mamamtbo
22. črc 2018

@lenka253 Ahoj! Nechci Ti kazit iluze o porodu..ale nektery veci u porodu neovlivnis..Oxytocin jo, epidural taky, ale nastrih..kdyz bude potreba, tak Ti ho proste udelaj a reknou Ti to treba az bude dite na svete..Lekar se rozhoduje aktualne dle situace - aby se neohrozilo mimi i Tvoje zdravi.

mamamtbo
22. črc 2018

@lenja253 Jo a mam dve deti - jedno s nastrihem a druhy s "natrhem" (nevim jak to lepe napsat) a popravde poporodnu hojeni bylo lepsi u nastrihu..

rebe
22. črc 2018

Najdi si něco o Dříve vysloveném přání. Je to právně závazný dokument, v případě jeho porušení můžeš požadovat náhradu škody, takže už ho většina porodnic respektuje. Nástřih samozřejmě odmítnout můžeš, stejně jako jakýkoli jiný zásah, který není nezbytně nutný k odvrácení akutně hrozícího ohrožení života. Jde to pomalu, ale i v českých porodnicích si začínají uvědomovat, že i rodící žena má právo rozhodovat o svém těle sama, neboj se toho 🙂

betelgeuzz
22. črc 2018

@mamamtbo tak já mám úplně opačnou zkušenost, natržení bylo daleko lepší, ani jsem o něm nevěděla, zato s nástřihem jsem měla problém sedět. A nevím, proč by to neovlivnila, právě výběrem porodnice to ovlivní hodně, někde stříhají automaticky a někde vedou porod tak, aby se nástřihu a i natržení zabránilo.
@lenka253 s porodnicí neporadím, ale je dobře, že se zajímáš a držím palce, aby ti porod vyšel co nejlíp. čím víc bude takových rodiček, co se ptají a zajímají, tím dříve se naše porodnictví změní 🙂

blahova_andrea
22. črc 2018

mě tedy o nástřihu předem informovali a já souhlasila. v tom stavu mi to tak nějak bylo jedno. hlavně první dítě lezlo rukou napřed, děsně mě trhalo a druhé bylo obří a nešlo ven, raději dobře provedený nástřih a šití a relativně dobré hojení než se roztrhnout třeba až ke konečníku a pak trpět jako pes a skončit na reoperaci, plastice apod. jinak teda klystýr jsem taky neměla. oxytocin jsem nesledovala. je fajn mít porod co nejvíc pohodový, ale stejně si některé věci nelze naplánovat.
@rebe a když je to závazné a lékař musí poslechnout a pak si bude rodička stěžovat, že je celá potrhaná a nehojí se apod. tak to slouží i jako jeho ochrana, že si za to může sama?

rebe
22. črc 2018

@blahova_andrea Ano, samozřejmě. Je dobré vědět, že lékař nenese žádnou právní zodpovědnost za výsledek jakékoli operace, natož porodu, byť často tvrdí opak. Nese zodpovědnost za to, že zákrok provede v souladu s aktuálním stupněm poznání a že pacienta/rodící ženu informuje o všech možných rizicích. Ale právo rozhodovat o jakémkoli zákroku má vždy výhradně pacient, s výjimkou záchrany života a situací, kdy svůj souhlas nemůže vyslovit.

alicie_k
22. črc 2018

Jsi prvorodička?

smikri
22. črc 2018

2x jsem rodila na Obilňáku a 2x se mě během porodu zeptali,jestli mohou v případě potřeby udělat nástřih...takže za mě spokojenost a fajn přístup 😉

jipe
22. črc 2018

2x jsem rodila na Obilnáku, poprvé nástřih - byla jsem informovaná a neodporovala jsem, podruhé "jen" potrhaná a to narozdíl od prvního zranění bolelo jak prase ještě týden. Každopádně se tam dá domluvit, oxytocin a epidural ti nutit rozhodně nebudou, nástřih teda asi doporučí, pokud to bude situace vyžadovat, ale nedělají ho automaticky (i u prvního porodu jsem se nejdřív snažila vytlačit dítě bez nástřihu, le nešlo to a docházely síly)

peacev
22. črc 2018

můžu se zeptat proč ne oxytocin, co je na tom špatně? a proč vlastně jedině Obilňák? doporučuju Bohunice ...

barulina
22. črc 2018

Kdyby slo vse tak lehce. Taky jsem.nechtela a nakonec mela.snad vse a dobre ze to existuje. Ale verim,ze ne kazdy porod je jak.muj..tak.snad budes.mit stesti

ckei
22. črc 2018

Rodila jsem v NMNM a maximální spokojenost.

baraskaska
22. črc 2018

Je dobry se informovat. Ja chtela porod hlavne bez epiduralu a oxytocinu a jinejch umelejch hormonu. A stejne mi prdli injekci, nerekli co to je a ja az z papiru zjistila ze oxytocin. Ne teda v ty porodnici co tu pises ale chci tim dat najevo ze ne vzdy jednaji na rovinu a vse ti reknou. A jinak jsem mela jak nastrih tak natrzeni a natrzeni bylo stokrat lepsi. Ale to podle me neni tim ze by byl natrh lepsi ale vlivem okolnosti.

vengie
22. črc 2018

Ahoj. Rodila jsem v nmnm v roce 2016. Nejdřív k nadstandartu - mají tři a jsou téměř pořád obsazený. Já jsem měla štěstí, že se ten den všechny uvolňovaly a hned po porodu jsem to s PA řešila (jak se něco uvolní přesouvají se tam i maminy z normálních pokojů, co na ně předtím nevyšel nadstandardní).
Jinak nástřih jsem měla, nikdo se mě neptal, uvědomila jsem si to až mě šili a potvrdila jsem si to z porodopisu...vyloženě jsem se nevyjádřila, že ho nechci, ale říct mi to mohli (než to dr. udělala, zas tak mimo jsem nebyla)
A co se týče lidí, je to jako všude - moc moc záleží na tom, na koho netrefíš. U mého porodu Pa i dr. celkem v pohodě, ale třeba když jsem tam jela den předtím, tak tam byla taková protivná babizna...s tou bych se myslím těžko domlouvala :-/

baraskaska
22. črc 2018

@peacev je to sice hormon ale umely a nekde pisou spojitost s horsim kojenim a dokonce i s adhd. Ikdyz to bych ja musela mit tezkou formu adhd.

dokument
22. črc 2018

@lenka253 2013 Obilnak ano, ve vsem ti vyjdou vstric. Na prijmu se me ptali, jestli mam porodni plan (nemela jsem), pak jak si teda predstavuji porod (kdyz nebyl plan). Na vse se zeptaji nez svolis. Nastrih mi nedelali a to ani kdyz dite lezlo krome hlavy i rukou napred. Mela jsem pak jeden steh na boku... Ale to vubec neni citit, takze nastrih je zbytecny strasak. Je to lepsi nez pak potize s panevnim dnem, gynekolog mi rekl posleze, ze to je tim, ze nebyl nastrih. Nadstandard tam byl jeden pokoj na sestinedeli a musi se cekat az se uvolni. Mela jsem ho zamluveny, ale jeden den jsem cekala na dvouluzkovem pokoji, nez se nadstandard uvolnil. Zase lepsi nez ctyrluzkovy i petiluzkovy pokoj tam myslim maji. Tam je nonstop krik miminek, ale na dvouluzkovem ok. Po mne tam musela na nadstandard taky cekat.

janka2468
22. črc 2018

@lenka253 Ahoj, rodila jsem nedávno na Obilnaku. PA se mě na začátku ptala, jak chci porod vést, zda úplně bez medikaci a zásahů nebo podle situace. Takže se ptají. Nástřih mi provedli, ale řekli mi to dopředu. Po porodu mi PA vysvětlila, že malému rychle klesaly ozvy a bylo třeba ho hned dostat ven, takže proto ten nástřih, jinak by mě nechala zkusit to bez něj. No každopádně si nemůžu stěžovat, zašité jsem to měla na jedničku, vůbec to nebolelo a za týden jsem o tom nevěděla.
Na nadstandard je klasicky nával, já ho dostala druhý den- polonadstandard za 1000,- na noc. Plus myslím 200,- kdyby tam přespal manžel ( to jsme ale nevyužili). Kolik takových pokoju mají opravdu nevím.

janylu
23. črc 2018

Rodila jsem na Obilňáku, bez veškeré chemie, bez nástřihu, mohla jsem si zvolit polohu při porodu, proběhl bonding. Na všem se s nimi dalo dohodnout. Pokud chtěli udělat nějaký zásah, nejdříve se zeptali. Když porod probíhá bez problémů, nemají problém s tím, mamince vyhovět. A to měl syn 4100 g. Já bych pro příště chtěla změnit pouze to, že bych nechala dotepat pupečník.

leilinka1234
23. črc 2018

Jak tohle může někdo vůbec říct a požadovat? Nevím teda, zda už děti máte nebo ne, kolikátý to bude porod... Ale vždyť člověk nikdy neví, co se stane. Známá byla stejného názoru, nechtěla za žádnou cenu nástřih... Po hodině tlačení ven, naprostého vyčerpání jí pak šili půlku noci a to včetně klitorisu...

martiniquest
23. črc 2018

@mamamtbo to je blbost, nezlob se. Tva telo = tve rozhodnuti. K nastrihu neni zadny duvod. Pokud se nerodi v klasicke poloze v pololeze, neni k nastrihu duvod. Tato poloha o 30 % zuzuje porodni cesty.

martiniquest
23. črc 2018

@lenka253 Drzim ti pesti! Ja mela stejne prani, bohuzel jsem skoncila indukci, ale pak uz to bylo prirozene - vyjma epiduralu, o ktery jsem si nakonec sama rekla, protoze porod byl po indukci velice dlouhy a bolestivy. Nakonec mi epidural krasne sedl, otkamzite jsem se otevrela, coz slo predtim neskutecne pomalu a maly byl za par minut venku.
Celou dobu jsem vsem rikala, ze at se me neopovazi nastrihnout. Moje soukroma PA sedela pode mnou (rodila jsem na porodni stolicce) a nahrivala mi hraz. Mela jsem male zraneni na pysku - pry na jeden steh. Moje PA mi tam nasapala tzv.sici bylinky a za 10 min nebylo co zasivat 🙂
Jak to chodi ve tve porodnici, netusim. Ja rodila v Krnove.
Jinak jeste k nastrihu - resp.prevenci. Velice doporucuji od 30tt denne masirovat hraz!! Opravdu to obrovsky pomuze. Je to mnohem lepsi (mene nasilne) a ucinnejsi nez Aniball - ten jsem zkusla parkrat, ale nesedl min hraz jsme masirovali denne a dodneska jsem za to moc rada.

janylu
23. črc 2018

@leilinka1234 nevím proč by to někdo nemohl požadovat? Je to každého věc. A pokud by opravdu byl u porodu problém, tak žena nakonec může k nástřihu svolit, nebo ne?

martiniquest
23. črc 2018

@leilinka1234 A v jake poloze rodila? To je neskutecne dulezite!! A rodila na povel nebo pri kontrakcich, kdy to sama citila. Vis, cetla jsem statistiku o porodnich zranenich a nastrih bych si fakt nenechala udelat. Pouze male procento zen ma tak velke zraneni, ktere svym rozsahem odpovida zraneni zpusobenemu nastrihem. Doktoi strihaji radi. Lip se jim to sije.

martiniquest
23. črc 2018

Jeste si dovolim sdilet clane o nastrihu ocima soukrome PA
http://www.strom-zivota.net/rozhovor-o-nastrihu...

barafajn
Autor odpověď smazal
Zobraz
leilinka1234
23. črc 2018

@janylu ano, to je pravda. Je to každého věc... Ale nedokážu to pochopit. Když teda nástřih vyloženě nechci a jdu s tím do porodnice, tak proč mám pak měnit názor? Není teda jednodušší to neřešit a nechat to na situaci, která nastane?

leilinka1234
23. črc 2018

@martiniquest tak to opravdu nevím. Vím jen, že já rodila v leže a bylo mi to nejpohodlnější. Zkoušela jsem dřep, stoj, stoličku... Nic... Děs a hrůza. Zlatá madla na porodním křesle. A právě proto si myslím, že každý porod je individuální a mít takové požadavky, jako má zakladatelka, je naprosto zbytečné. Pak přijde něco, co všechno zkomplikuje a nějaký napsaný papír bude k ničemu.

martiniquest
23. črc 2018

@leilinka1234 Naopak, je skvele, ze se zakladatelka diskuze zajima predem. Jen diky tomu, se ceske pordnictvi muze pohnout kupredu. Kazdy je jiny, kazdy porod je jiny a kazdy ma samozrejme sva prani, tak to, prosim, respektujme. A pokud by mela prani, aby byl pokoj vymalovan na ruzovo a bylo by to splnitelne a pomohlo by ji to psychicky, pak prosim, at ma treba ruzovy pokoj, protoze pri porodu je nejdulezitejsi psychicka pohoda rodicky. A to by si lekari meli uvedomit predevsim. Takze chapu, ze nekomu je sumak, co do nej pichaji, kde ho strihaji a je s tim v pohode. Ale nekdo taky prijal sve telo, miluje ho a chce pro nej to nejlepsi. Respekt.

jipe
23. črc 2018

@martiniquest já třeba první porod rodila na stoličce a nástřih pak proběhl po nějaké době tlačení. Ale je fakt, že jsem hráz nemasíroval ani s balonkem necvičila

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru