icon

Nechci nástřih!! Obilní trh a Nové Město na Moravě

lenka253
22. črc 2018

Zdravím,
chtěla bych úplně přirozený porod, pokud to půjde - nechci oxytoxin, epidural a už vůbec ne nástřih. Vnímám to jako velký zásah do těla, který nechci při porodu absolvovat. Na výběr mám z Nového Města a Obilňáku - zajímalo by mě, jak k vám personál přistupoval, jak byl ochotný a jestli je možné se těmto věcem vyhnout, aniž by bylo nahlíženo na rodičku skrz prsty, že si zbytečně vymýšlí. Také by mě zajímalo info ohledně nadstandartu, jestli na vás vyšel, popřípadě kolik jich mají atp. 🙂

Strana
z4
janylu
23. črc 2018

@leilinka1234 změnit názor pokud se situace nevyvíjí tak, jak jsem si představovala (přála) je úplně normální. Já naopak nemůžu pochopit to, že si o porodu maminka nic nezjistí a nechá vše na doktorech. Ne, že by to neuměli, ale pro ně je hodně důležitá rychlost porodu a pro maminku by měla být kvalita.

martiniquest
23. črc 2018

@jipe Masaz hraze je vazne strasne dulezita, protoze hraz je prirozene hodne pevna a tedy nachysla k poraneni. Masazemi se zvysi jeji elasticita. Ja pri prvnich masazich brecela bolesti, fakt je to neprijemne, ale za par dni se to zlepsilo a i manzel hlasil, ze se hraz uplne zmenila.

rybamrazena
23. črc 2018

@lenka253 Pozor na některé komentáře. Není pravda, že natrhnutí je horší než nástřih - ba právě naopak - tělo ví, jak se natrhnout. Nástřih může mít docela nepříjemné trvalé následky...
Neobhajujte tu nástřihy jen proto, že vám je udělaly bez souhlasu, nebo jste je zbytečně odkývaly!!!
http://www.dulaeliska.cz/clanky/clanky-tematick...

martiniquest
23. črc 2018

@rybamrazena Bezva clanek! Sice tato fakta uz davno znam z vlastniho "vyzkumu teto problematiky", ale tady je to moc pekne shrnuto 🙂 diky

peacev
23. črc 2018

@baraskaska @martiniquest díky holky, jen jsem chtěla vědět zač vlastně podání oxytocinu vděčím a co by se dalo případně příště udělat líp..

rebe
23. črc 2018

@leilinka1234 Já budu rodit potřetí a nástřih nechci za žádnou cenu, tak ti mohu klidně vysvětlit 🙂 Nástřih se podle vyjádření porodníků používá k prevenci natržení 3. až 4. stupně, přičemž způsobuje zranění 2. stupně. Neexistuje žádná statistika, která by potvrdila, že jako taková prevence funguje, ba právě naopak. Ukazuje se, že i nastřižená žena se může dále natrhnout a být, jak píšeš, roztržená až na klitorisu. Porodník má šanci poznat, že hrozí natržení, ale nedokáže odhadnout, jak moc velké. Tudíž velmi často dojde k tomu, že nástřihem způsobí poškození 2. stupně i ženě, která by se natrhla jen zcela nepatrně. Z těchto důvodů jsem nástřih odmítla a věděla jsem, že názor změním pouze v případě ohrožení dítěte, nikoli kvůli riziku natržení. Protože mám velmi úzkou vaginu, k natržení přes všechna opatření ochrany hráze došlo. Protože se ale tkáň natrhla v nejslabším místě, bez násilného rozstřižení, zahojení proběhlo rychle a bez následků. Druhý porod proběhl navzdory očekávání bez jakéhokoli zranění a bezprostředně po něm jsem byla 100% fit, jako bych ani nerodila.

rebe
23. črc 2018

@peacev Kromě toho, co bylo výše uvedeno. Umělý oxytocin tedy pitocin vyvolává velmi silné a bolestivé kontrakce, takže je téměř vždy zároveň doporučeno podání epidurálu. Ten má bohužel také nežádoucí účinky, zejména pak v zeslabování až zastavování kontrakcí. Často tedy vede k potřebě zesílení dávky pitocinu, který ale vyvolá další obrovské bolesti. Takto vedený porod může skončit akutním císařským řezem kvůli vyčerpání rodičky. Obecně platí, že jakýkoli zásah do přirozeného průběhu porodu může (nemusí, ale může) vyvolat potřebu dalších zásahů a tento řetězec může vést až k velkým komplikacím.

peacev
23. črc 2018

@rebe jj jenže mě ho podali až někdy ke konci porodu, protože už trval téměř 20 hodin, bolesti jsem měla už i tak hrozný a epidurál jsem neměla, nechtěla a stejně by už bylo pozdě. Spíš mě zajímal vliv třeba na psychiku a na to co přijde po porodu...

alicie_k
23. črc 2018

Jsem PA momentálně na mateřské s 13 měsíčním synem, rodila jsem na Obilním trhu. Předtím jsem pracovala nějaký ten rok i v IVF.
Za mě je dobré zjistit si jak porod probíhá, jeho mechanismus, proč je potřeba aby byly (více či méně bolestivé) kontrakce. Jako prvorodička jsem šla k porodu úplně v klidu a hlavně s tím, že absolutně nemůžu vědět jak bude porod rychlý, jak bude bolestivý, co bude a nebude třeba. To je myslím asi základ. Dopředu se ohánět že to a to nechci v žádném případě je podle mě tak trochu nesmysl. A hlavně na základě stránek nějakých pochybných dul nebo podle komentářů anonymních maminek se rozhodnutí moc nedá udělat. Ano, je dobré napsat porodní přání a vyjádřit tam svoji představu o porodu, to už dnes není nic neobvyklého a personál to už bere určitě jinak než před pár lety. A na závěr z pohledu zdravotníka - žádný lékař ani PA moc rádi nestříhají, je to pro ně další práce navíc to šití 🙂 já osobně jsem měla epidurál, oxytocin i nástřih a porod byl nádherný, troufnu si říct že na prvorodičku i celkem rychlý a nástřih se zhojil tak asi do týdne 🙂
Hodně štěstí!

rebe
23. črc 2018

@peacev Pitocin samozřejmě má svůj smysl, proto je v porodnictví používán, není to jen strašák, který pouze škodí. Problém není ani tak v něm samotném, jako spíše v tom, že je používán i tam, kde jsou rizika větší než přínosy. A zejména v tom, že rodička před jeho použitím není informována o všech rizicích, aby se mohla skutečně svobodně a informovaně rozhodnout. snad teď už máš dost informací, aby sis mohla zvážit mínusy i plusy jeho použití. Jistěže člověk nikdy přesně neví, co ho čeká, ale v bolestivých kontrakcích bez poučení o rizicích se rozhodnutí udělat nedá, pokud člověk nemá informace předem.

martiniquest
23. črc 2018

@alicie_k Ajajaj, byla bych dost opatrna pri pouziti terminu "pochybne duly" a "anonymni maminky", anonymni porodni asistentko 🙂

hankaros
23. črc 2018

Rodila jsem na obilnaku dvakrát, podruhe pred 3 tydny. Prvni porod nastrih, zeptali se a ja po 13 hodinach porodu a 40 minutach tlaceni souhlasila. Citila jsem a bolelo to, ale miminu klesaly ozvy a musela ven. Castecne to byla i moje chyba, spatne jsem tlacila. U druheho jsem se natrhla v miste jizvy po nastrihu. PA mi hraz masirovala, presto natrzeni nezabranila, bylo to na 4 stehy. Hojeni stejne dlouhe, jen u vnitrniho siti jsem si nemohla tyden poradne sednout. Ja byla na obilnaku spokojena, sla bych tam znova.

rybamrazena
23. črc 2018

@alicie_k 😲😲😲

jesterkax
23. črc 2018

@alicie_k moc pěkně napsané, naprosto souhlasím. 🙂

alicie_k
23. črc 2018

@martiniquest Ano, jsem tu anonymně stejně jako většina, ale taky tu anonymně nikomu nic nenutím, jen jsem napsala svůj pohled na věc jako PA a jako maminky která už prožila porod jak v teorii tak v praxi a navíc na místě na které se autorka ptala 🙂

leilinka1234
23. črc 2018

@alicie_k přesně tohle mám na mysli. Asi jste to řekla taktněji. Jste prostě odborník 🙂 souhlasím s vámi. Porod jsem měla podobný, jen bez epidurálu, ale díky zdravotním komplikacím s oxytocinem i nástřihem. A všechno naprosto bez problémů a na porod vzpomínám ráda a na druhý se těším, ale nehodlám jít k porodu s nějakým plánem... Co si řeknu, to si řeknu, bude to tak, jak já a manžel budeme chtít a uvidí se podle toho, jak to buď probíhat. Přeji všem takový porod, jaký si ho vysnili. Hlavně bez větších komplikací ;) mějte se hezky.

lajochova84
23. črc 2018

Nečtu příspěvky, doporučuji aniball. Informovala jsem personál před porodem, že bych se ráda vyhla nástrihu a že jsem ho používala a oni mi to odkyvali. Myslím, že automaticky se už nedělá nikde. Měla jsem jeden malinký steh a 2 hodiny po porodu seděla normálně na posteli. Ale slyšela jsem, že když to nejde, tak je nástroj vysvobození. U kamarádky nepomohla ani masáž hráze.

urtica
23. črc 2018

Souhlasím s @alicie_k Myslím, že porodní přání má smysl, ale je potřeba být otevřen tomu, že všechno může být úplně jinak. Upnout se na přirozený porod může být nakonec kontraproduktivní jako se to stalo mě - tak dlouho jsem čekala (cca 30 hodin), abych tomu nechala přirozený průběh, až jsem se naprosto vyčerpala a zadělala si tak na poporodní trauma. Nakonec jsem se oxytocinu ani nástřihu stejně nevyhnula - přestože mi personál nic nenutil - o "urychlení" jsem si řekla sama... Jen kdybych to bývala udělala o pár hodin dřív a netrvala na tom, že to chci bez veškeré medikace, možná by ten zážitek nebyl tak příšerný jak byl...

urtica
23. črc 2018

@janylu Tak svolit k nástřihu...Nástřih se obvykle dělá na vrcholu vypuzovací kontrakce, takže v té době není moc prostor a čas (a už vůbec ne energie) na diskuzi. Mně třeba nastřihli v momentě, kdy jsem se začala trhat (dcera šla s rukou u hlavy) - o nástřihu jsem se dozvěděla až po porodu. Zda by bylo lepší roztržení nejsem schopná posoudit, ale prostor k diskuzi o nástřihu si myslím, že nebývá.

jipe
23. črc 2018

@urtica tak mně třeba PA po několika marných vypuzovacích kontrakcích řekla, že střihne, že je ta hráz hodně tuhá (nemasírovala jsem) a já to odkývala, takže další kontrakci pak byl proveden nástřih. Podruhé byla venku půlka hlavičky na první zatlačení, takže tam se nástřih vůbec neřešil, ale byla jsem potrhaná

urtica
23. črc 2018

@jipe Aha...ok. U mě byla druhá doba porodní právě velmi rychlá, takže si vůbec neumím představit, že to tam řešíme.

janylu
23. črc 2018

@urtica odkývat jestli ano nebo ne bych byla schopná u všech tří svých porodů. Pokud PA dává průběžně informace o tom, jak to jde, tak není těžké se okamžitě rozhodnout.

urtica
23. črc 2018

@janylu No, jak říkám, u mě to nešlo...

cherris
23. črc 2018

já jsem taky masírovala, cvičila s aniballem, pila maliník, jedla lněné semínko a homeopatika z nástřihu jsem měla fakt panickou hrůzu. Nevím co pomohlo, ale něco určitě, protože porod jsem měla naprosto bez zranění, doktor na vizitě mi jenom pogratuloval 🙂
samozřejmě, že při komplikacích nic jiného mnohdy nezbývá...

kristyn.g
23. črc 2018

@rebe zajímavé, někdo tu píše že díky epiduralu se začal mnohem rychleji otevírat, o dva příspěvky čtu že naopak to pak jde do kopru, kamarádka se rozrodila díky oxytocinu, tady čtu že je to špatně, hruza zlá věc vymyšlená jen na trápení rodiček (k čemu to vlastně je v té porodnici?). Už nevím z čeho si vybrat, jednou strašeji šílenýma komplikacema při jakémkoliv zásahu do porodu, a pak čtu článek o tom jak ve středověku zemřelo každé třetí dítě nebo rodička při porodu (a tam se zaručeně rodilo přirozeně na dnešní měřítka) ... čemu věřit, dneska se na internetu vyčte i o tom jak bazenova desinfekce léčí rakovinu 😒

rebe
23. črc 2018

@kristyn.g Myslím, že stačí zachovat zdravý rozum a logicky se nad tím zamyslet. Každý zdravotnický zákrok má svou indikaci, tedy podmínky, za nichž má opodstatnění a pomáhá, a pak také nežádoucí účinky, tedy rizika, která může vyvolat. V každé situaci je pak potřeba individuálně posoudit, zda převažují přínosy, nebo rizika, a podle toho zasáhnout, nebo nechat přirozeně plynout. Já třeba tady nikde nečtu, že pitocin je hrůza zlá věc (pitocin, ano, oxytocin je geniální hormon, který to samé, co pitocin, zvládne taky, a navíc bez nežádoucích účinků, jen jeho vyplavování běžná rutina v porodnicích může zablokovat), ale pouze to, že má nežádoucí účinky. Nežádoucí účinky má i paralen nebo ibuprofen, proto není moc dobré cpát ho do sebe jako lentilky, ale pouze tehdy, když jeho přínosy převáží rizika. Se zásahy do porodu je to podobné.

kristyn.g
23. črc 2018

@rebe no právě, ale přeci nemůžu dopředu vědět, jaká indikace bude zrovna u mě potřeba, jak si tedy můžu sepsat porodní přání když nevím co bude. Mě z toho vychází akorát že budu muset důvěřovat odborníkům, protože i když se mě zeptá někdo jestli to chci nebo ne, tak já to prostě nepoznám... Dneska se proti zdravotníkům hrozně brojí, a z druhé strany to taky může být pohodlnost někdy... a napsat do porodího plánu že chci aby dělali to nejlepší pro mě a dítě to se snad ani nedá, to je snad samozřejmost ☹ do porodu mam ještě pár měsíců čás, původně jsem myslela jak jsem byla vyděšená že hrozně všechno nechci, teď nějak už spíš chci být v dobrých rukou, to je vše a mám strach na koho tam narazím no...

biedronka10
24. črc 2018

Teda. Obdivuji kazdou ktera zvladne porod bez pomoci modernich vymozenosti. Ja pridam svuj postreh. Ja nejsem vtom zbehla, ani jsem si nenacitala zadne prirucky pred tim nez jsem sla rodit. Ale jedno jsem mela spolecne, mela jsem take prani a predstavu jak bude porod probihat. Sepsany porodni plan jsem mela taky a nakonec na nej vubec nedoslo, protoze jsem se jeste sama rada na nej vyprdla a radsi poslouchala rady lekaru. Je ale pravda, ze jsem nemela to stesti na normalni porod, respetive samovolne spusteni. V 41+4 jsem mela indukovany, protoze zkratka se nic nechystalo a extremne dlouhy a hroooozne bolestivy. Takze jsem nakonec byla za epidural atd nesmirne rada. A protoze byly komplikace, kdy jsem pri tlaceni omdlela a neslo to, tak byl i nastrih. Ale musim rict ze to bylo uplne v pohode. Na to jak jsem na malou delohu a velke dite ztratila prilis krve, jsem nepocitila zadne trapeni ani bolesti v tomto a dokazal jsem den po porodu ihned sedet. Zkratka bylo to vsechno uplne jinak nez jsem si malovala. Po tom vsem uz vim, ze priste resit porodni plan nebudu.Ten je dobry pro bezproblemove porody, jenze to nikdo nikdy nevi. A sklanim se pred kazdou co to da bez mrknuti oka na cisto napriklad bez epiduralu. Ja uz se zamerim na to, aby me hlavne minul indukovany porod, neb to byl krest ohnem ty strasne kontrakce.

biedronka10
24. črc 2018

Jo a jeste jeden postreh mam. Jak jsem se neotvirala 6 hodin, tak po prvni davce epidiralu najednou behem 2 klidovych hodin z 1cm na 5cm, takze jsem byla rada.

betelgeuzz
24. črc 2018

@kristyn.g dopředu samozřejmě nemůžu vědět, jestli se něco nestane, ale vím, že pokud porod postupuje, není důvod do něj zasahovat. Bohužel v českých porodnicích je stále zvykem hned po příchodu píchnout vodu, nabídnout epidural, dát rodičku na záda a jedna tahle věc už porod ovlivňuje a vyžaduje si druhou.
@biedronka10 tak indukovaný porod už prostě není porod přirozený a je zde velké riziko, že nějaké zásahy budou potřeba.
Já taky nechtěla epidural a porodila jsem 2x bez něj. Ale byly chvíle, kdy kdyby za mnou přišli a tvrdili mi, že epidural je super, jak se mi uleví, asi bych kývla. Naštěstí v porodnici, kde jsem rodila, epidural nenabízí jen tak a jsem ráda, že jsem porodila bez něj.

Strana
z4