Nechci nástřih!! Obilní trh a Nové Město na Moravě
Zdravím,
chtěla bych úplně přirozený porod, pokud to půjde - nechci oxytoxin, epidural a už vůbec ne nástřih. Vnímám to jako velký zásah do těla, který nechci při porodu absolvovat. Na výběr mám z Nového Města a Obilňáku - zajímalo by mě, jak k vám personál přistupoval, jak byl ochotný a jestli je možné se těmto věcem vyhnout, aniž by bylo nahlíženo na rodičku skrz prsty, že si zbytečně vymýšlí. Také by mě zajímalo info ohledně nadstandartu, jestli na vás vyšel, popřípadě kolik jich mají atp. 🙂
@kristyn.g Když jdeš do porodnice, podepisuješ informovaný souhlas. Většina porodnic ho má formulovaný tak, že v něm podepíšeš souhlas s veškerými zákroky medicínsky vedeného porodu včetně toho, že jsi byla informována o všech rizicích daných zákroků (což skoro nikdy není pravda, o rizicích většina porodníků před provedením zákroku neinformuje). Následně už nemáš možnost to změnit, protože slovní vyjádření vůle je dost nedokazatelné. Když pak u porodu řekneš, že nástřih nechceš, ale přesto je ti proveden (což se děje), nemáš ani zpětně možnost se bránit, protože jsi s provedením předem souhlasila.
Naopak když máš v dokumentaci písemně založeno, že nástřih nechceš, můžeš toto rozhodnutí v průběhu porodu kdykoli změnit a souhlas se zákrokem v kteroukoli fázi porodu dát.
To se týká nejen nástřihu, ale i dalších zákroků či podání farmaceutik.
Porodní přání neznamená, že si přesně nalajnuješ, co a jak chceš, a nemůžeš nic z toho změnit. Navíc porodní plán většinou obnáší několik variant pro několik případů vývoje. Nicméně cokoli z toho můžeš na místě kdykoli změnit. Ale jsi chráněna pro případ, že to změnit nechceš.
Je to hezké věřit, že porodníci například nástřih zbytečně neprovádějí, že je to pro ně práce navíc apod., jak tu padlo výše. Realita ale je, že mnohé porodnice provádějí nástřih u 80 % porodů a u prvorodiček rutinně a bez jakéhokoli ptaní nebo informování, prostě automaticky. (zdroj viz http://jaksekderodi.cz/nastrih-hraze/)
@biedronka10 Indukovaný porod nelze srovnávat s přirozeným. Tu chemii, která ti porod rozjela, nepřepereš, ani kdyby se tvoje hormony rozkrájely. Není potřeba mít pocit, že ženy, které přirozený porod zvládly bez výdobytků moderní medicíny, dokázaly něco víc než ty, protože prožily něco naprosto jiného. Já měla oba porody přirozené, tedy bez jakéhokoli zásahu, ten druhý navíc s využitím technik metody hypnoporodu. A ručím ti za to, že bys to s úsměvem na tváři bez epidurálu zvládla stejně jako já - teda jestli si pro epidurál nechodíš každý měsíc kvůli menstruačním bolestem 🙂
@betelgeuzz na Obilnáku mi po x hodinách velmi pomalu postupujícího porodu oxytocin doporučili, epidural nabídli. Jsem se nemohla rozhodnout, jestli jo nebo ne, se PA přišla zeptat snad 3x, jak jsem se rozhodla (když to bolelo, tak že jo, mezi kontrakcema, že ne :D) , ale vůbec nic nenutila, nedoporučovala, jen informovala. Nakonec jsem porodila bez epiduralu. Bez oxytocinu bych to nedala, zvracela jsem od bolesti, usínala mezi kontrakcema a byla jsem už dlouho bez plodové vody. Já se toho píchání do páteře bála a bála jsem se, že by to ten porod mohla naopak zastavit, další varianta už byla jen sekce, kdyby se to nehnulo
Čeká mě v září plastika vchodu... A to mám skoro dva roky po porodu... Přenášení, vyvolání, šílený bolesti a to nejsem fnukna žádná.. Pomohl epidural, kterej mě konečně začal otvírat jinak bych tam rodila od páteční rána do soboty dovecera... Uz nikdy víc, pokud se někdy odhodlam k druhymu decku, vyvolat nikdy, to radši půjdu na císaře dobrovolně. Mám po břišní operaci a vím co by me čekalo zhruba, ale tohle už ne... Rodil někdo vyvolavane a přirozeně? Může porovnat?
@rebe páni Tvůj příspěvek mi vznesl zase do mého příběhu nový pohled, děkuju... já "porodní plán" měla sepsaný, měla jsem za to, že to jsou zbytečně sepsané samozřejmé a klasické požadavky, včetně toho že si nepřeji nástřih pokud možno (i když já s ním stejně i přes veškerou přípravu hlavně díky strašení gynekoložky a zkušeností mamky počítala). No a nebyl ... za což jsem a budu neskutečně vděčná, přestože porod byl šíleně dlouhej a vše jsem si "vyžrala" do dna, za to, že jsem pak téhož večera byla vlastně už fyzicky jako rybka - myslela jsem si že hlavně díky lékaři, který měl se mnou trpělivost. Možná ale tedy i hrálo dost roli, že jsem ten "papír" s ostatníma dokumentama PA dala.....
@lucikdanik ja jsem.rodila tak I tak.klidne pisnete do ip co vas zajima at to tu nespamujem mimo tema 🙂
@betelgeuzz ja se prizna ze bych to bez nej nedala. 13 hodin jsem mela kontrakci po minute a ke konci uz jsem to nedavala.
@rebe ver ze nechodim 😀 vydrzim celkem hodne. A je fakt ze az takovy bolesti jsem necekala. Verim ze prirozeny porod je proste staveny na to, aby ho zena zvladla bez vetsi zasahu. Ja to stesti nemela. Snad jednou treba mit budu. Zase ale musim rict, ze ac jsem holku rodila s loktem pres celo, zvladla jsem to jen s malym nastrihem.
@lucikdanik Porovnávat nemohu. Ale v knížce o hypnoporodu se píše, že i ženy, které byly trénované v technikách hypnoporodu, ale nakonec měly porod indukovaný, velmi často porod bez dalších farmak nezvládly. Ty kontrakce jsou podle všeho brutálně jiné. A častý problém při indukci je právě v tom, že tabletka rozjede kontrakce, ale nepomůže otevírání. Takže pokud porodní cesty nejsou připravené, tabletka porod neuspíší, jen vyvolá kontrakce. Proto se uvádí, že při indukovaném porodu je vyšší riziko sekce. A logicky pak má smysl epidurál, proč se trápit kontrakcemi, když se stejně neotvíráš a ty kontrakce k ničemu nevedou. V tom je u přirozeného porodu obrovský rozdíl, i když porod trvá dlouho, vše má svůj vývoj a smysl, což jej pomáhá zvládnout.
@peacev Samozřejmě je možné i to, že lékař měl trpělivost a respektoval tvé tempo porodu a nástřih považoval za zbytečný. Ale je fajn, aby věděl, co si přeješ, a tys mohla pouze rodit, a ne s někým řešit, co chceš a co ne.
@biedronka10 Mě u prvního porodu překvapilo, jak moc to bolelo, a u hypnoporodu šokovalo, že to nebolelo. Já tomu totiž nevěřila, chtěla jsem to jen zkusit, jak to půjde. Pořád pohoda, pohoda, a najednou byl synek venku 😀
@rebe to ja prave u vyvolavaneho jsem se otevirala 6 hodin na 1 cm a jak mi dali epidural, prptpze uznali, ze to fakt nedam, tak najednou behem 2 hodin takovy skok. Ale ty kontrakce jako fakt strasny, sahla jsem si na sve absolute dno. Ono mi ani nepridalo to, ze jsem tam uz noc dopredu nespala, protoze mi hamilton vyvolal tezke migreny a zvraceni.
@lucikdanik já to mohu srovnat. První jsem 5 dní přenášela, porod vyvolávaný, epidurální, kontrakce šílené po píchnutí vody. Nakonec skončil CS. Druhý porod přirozený, kontrakce taky mazec, ale bez epi ( PA mi jej nechtěla dát, bo jsem byla již na 8 cm, že by to porod zastavilo). Nastrih jsem měla na doporučení pá, bála jsem se že to bude bolet ale nic jsem necitila.... Určitě je přirozený lepší.
První 11/2014 druhý 10/2017. Kdybych mela treti, volím opět Obilní trh. Pokoje zastaralé, ale personál super. Neonatologie na perfektní urovni
No já když čtu, jak plošně odmítáte nástřihy...ségra měla po druhém porodu rupturu úplně až k zadku, hemoroidy řeši i 15 let poté, to nemluvím o inkontinenci, kterou trpí od porodu ve 27 letech. to se pořád čekalo a čekalo, až ségra porodila ve sprše, dnes bychom řekli překotným porodem a bylo krve jak z vola. Když řvala, že to bolí hrozně, tak jen třásli hlavou, že to je normální. A jako třešnička na dortu bylo doporučení, že už třetí dítě nebude dobrá volba, protože ani po roce nebyla oblast dobře srostlá a tentokrát by to mohlo být už fatální.
Já jsem teda měla u prvního porodu nástřih, u druhého ne. A rozdíl jsem nepocítila - když se to hezky sešije, je to paráda 🙂 Než se narvat až k prdeli...
Kamarádka měla jeden přirozeně a jeden vyvolávaný, dítě, co šlo přirozeně, bylo větší. Jejími slovy: při vyvolávaným jsem při kontrakci vytrhla ze zdi madlo, při přirozeným jsem myslela, že nerodím. Já rodila jen vyvolávaně, takže srovnání nemám. Pravda ale je, že do vyvolávačky byly kontrakce úplně v pohodě, hned první po vyvolávačce se mnou málem sekla - na omdlení, na zvracení, průjem, studenej pot... Libovka 😁
@lucikdanik já můžu porovnat vyvolávaný a nevyvolávany porod. První dcera se narodila vyvolávaně v FN Olomouc, několik hodin se nic moc nedělo, pak mi píchli vodu a do 2 hodin byla dcera na světě. Bolesti byly intenzivní, ale dalo se to zvládnout, dostávala jsem směs rajského plynu, neměla jsem ani eoidurál (protože nebyl čas) ani nástřih (cvičila jsem s balonkem aniball).
Druhý porod nebyl vyvolávaný, bolel zhruba obdobně, zase jsem si vyžádala rajský plyn, věž epidurálu, bez nástřihu. Druhý porod trval celkem snad jen 3 hodiny. Na oba porody vzpomínám docela ráda. Druhý proběhl na Obilnaku v Brně.
@barumat ja jim v pokoji shodila stolek u postele a servala kabel. Ale nechtela jsem to tu priznavat. Nehlede na hidtericke machani se ve sprse 6 hodin a uplne mokra a zcela naha byla vystavena zastupum lekaru a mladych praktikantu studaku. Bylo mi to fuk 😀
@mamamtbo zajimave je, ze koukam na fb stranku 1 porodni asistentky kde teda nikde nastrih neni treba ... Takze pokud je vse jak ma byt zadny nastrih treba opravdu neni ....
Tim ze to doktori urychlují ruznyma pomuckama lekama hmatama atd ...neni nekdy telo uplne pripravene a pak taky je asi nutny i nastrih ale jen kvuli doktorum ...ne kvuli telu matky ani poloze ditete
Když to vezmu logicky - čím si to lékař urychlí, když pak musí cca čtvrt hodiny sešívat a bát se, jestli to má dobře? zvát k sobě ještě jednoho lékaře, aby se to kouknul taky. Kdybych byla ten lékař, tak naopak střihám co nejméně, abych nemusela složitě sešívat tak choulostivou oblast...
@veronicka89 Porodni asistenka neni lekar, ne?
@astyna bohuzel to logicky neni .... Nerikam ze strihaji kvuli urychleni ale ze tim ze se to urychluje ( lekama apod) je pak nutny nastrih ptzto dole neni k porodu pripraveno a hrozilo by vetsi poraneni nez nastrih
@mamamtbo jezis ...tak ta porodni asistentka doprovazi k porodu u ktereho je lekar . a prave pri tehto porodech ktere ona mela nastrih nedelali ptz neni potreba - uz dobry ?
@mamamtbo porodní asistentky mají vzdělání, aby samostatně vedly porod. Lékař má řešit pouze nestandartní situace u porodu. I ve spoustě porodnic vede bezproblémové porody pouze PA.
Pokud nechceš nástřih, cvič s balonkem. To je jediná věc, co můžeš ovlivnit, jinak se prostě uvidí v den D. Já rodila v Bohunicích - personál se střídá s Obilním a super a za mně super, ale mluvila jsem s jinou mamkou, co měla moji PA a ta nadávala, takže prostě záleží na tobě, jak si sednete. Měla jsem přirozený dvakrát, byla to rychlovka, vše šlo dobře, ale s tou bolestí taky záleží kdy odteče voda, jak jsi vyčerpaná, atd. Proto myslím, že je lepší být otevřená všem možnostem a epidural hned nezatracovat.
Vem si svoji porodni asistentku pokud mas moznost a sepis drive vyslovene prani. Ten papir zkonzultuj s personalem porodnice, kde chces rodit a klidne si vyber tri porodnice. Po porodu pak staci zavolat do tech zbylych, zes porodila jinde (aby Ti treba pak nevolali). Jinak v Brne je hodne holek, ktere studuji na porodni asistentku a v ramci ukonceni studia shaneji praxi. Velka cast jsou uz zeny, ktere maji sve porody za sebou a nejsou to zadne telatka. D
ost lesansky je Vyskov, ale samozrejme se svou PA nebo dulou.

@biedronka10 to je ten přínos epiduralu, že jsou situace, kdy může být prospěšný. Ale není důvod ho dávat rodičce, které porod postupuje a jen aby ji to nebolelo, což se často dělá. Vím, že na Slovensku si epi platily už rodičky dopředu, to mi příjde úplně zcestný.