icon

Nechci nástřih!! Obilní trh a Nové Město na Moravě

lenka253
22. črc 2018

Zdravím,
chtěla bych úplně přirozený porod, pokud to půjde - nechci oxytoxin, epidural a už vůbec ne nástřih. Vnímám to jako velký zásah do těla, který nechci při porodu absolvovat. Na výběr mám z Nového Města a Obilňáku - zajímalo by mě, jak k vám personál přistupoval, jak byl ochotný a jestli je možné se těmto věcem vyhnout, aniž by bylo nahlíženo na rodičku skrz prsty, že si zbytečně vymýšlí. Také by mě zajímalo info ohledně nadstandartu, jestli na vás vyšel, popřípadě kolik jich mají atp. 🙂

Strana
z4
mrs_v
9. zář 2018

@alicie_k na Obilnaku možná rutině nestrihaji ale pořád je velké množství porodnic co má nad 50% epizotomií což ukazuje preventivní nastrihy u prvorodiček. Pražské porodnice by mohly vyprávět.

mrs_v
9. zář 2018

@astyna a co bys má milá poradila těm co se natrhly po nástřihu?
Proč tady tvrdíte takový bludy jak nástřih hráze někoho chrání před rupturou. Když to je lež, lež lež! 30 let vyvrácená lež.
http://www.prirozeny-porod.eu/vse-co-jste-necht...
Kdybste někdo chtěl brblat, o anonymní stránce pochybných dul, tak ta stránka je komplet ozdrojovaná. A kdyžtak doporučuji nastudovat výsledky rakovnické porodnice co tam dával primář srovnání když dělali nastrihy preventivně a rok co je dělat přestali. Ty rozdíly jsou enormní a přiznává tam, že 50% žen v podstatě mrzačili bezdůvodně. Protože teď mají celkově daleko menší pocty poranění.

mrs_v
9. zář 2018

Chápat porodní přání/plán, jako návod, je dost mimo, je to způsob jak vyjádřit svoje představy, neznamená to, že se nemohou v průběhu změnit. Já jsem hodně proti nástřihu hráze, moje máma se mnou měla rupturu 3.stupně (do konečníku) i přes mega nástřih (nebo spíše kvůli němu).
Bohužel situace v ČR je tristní když se ženy více zajimaji o barvu dětského pokoje nebo kočárku, než o porod. Podle mě to dělá naprostá nelogičnost péče o těhotnou kdy ta spočívá primárně na lékaři, kdežto pak fyzio porody vedou PA a většinu času jsou to ony co se o ženy starají. Kamarádka rodila v Norsku a PA ji vysvětlila co jak probíhá a proč, doporučila kde případně hledat odpovědi na otázky.
Český porodnictví z větší části stojí na PA, který provádí většinu práce ale “vavříny” pak sbírají lékaři. A znám to i z pohledu PA, mám mezi nimi kamarádky a známé a jsou frustrovány z toho, že nemohou poskytovat péči v plném rozsahu. Navíc způsob jakým je vyučována další generace poskytovatelů péče, je rovněž mimo. Taková Zlínska škola stojí na PA, brněnská relativně taky, ale ta pražská je prostě primárně lékařská a odráží se to pak i na podmínkách v zaměstnání kdy PA která je po škole a má za sebou asistenci u několika desítek porodů, musí “salutovat” i mladému lékaři co sotva přišel ze školy a třeba v životě porod bez zásahu neviděl. Mám třeba kamarádku co dělá PA v Čechách a když se žena natrhne pokud ona neudělá nastrih a je jedno, že ten nastrih by znamenal větší poranění, tak jim vedení sebere peníze a taková forma šikany, tam probíhá na více frontách.

mrs_v
9. zář 2018

@astyna ještě mě napadá nevím jestli to tvoji sestře někdo doporučil, ale na poranění perinea a plastiku se specializuje MUDr. Tomášek v Podolí. Samozřejmě to nevyřeší problémy s pánevním dnem ale aspoň by ji to mohlo pomoci psychicky i několik let po porodu.

maximaty
9. zář 2018

Strihli mě preventivně, roztrhla jsem se až k ritnimu otvoru a dopředu kolem močové trubice... siti bylo bolestivější než porod... kvůli šití jsem dostala malého až po skoro hodině po porodu! Rodila jsem v jiném městě než zde tazano... Teď jsem ve 23tt, budu rodit po 12ti letech, v jiném městě, v jiném státě... trauma z porodu mám do teď a doufám, že teď bude víc bran ohled na mě. Podotýkám ze můj první porod byl rychlý, fyziologický a zásahy jako oxytocin a nastrih a trhání plodovych obalů proběhly bez mého souhlasu a zbytečně.

mrs_v
9. zář 2018

@maximaty moc mě mrzí tvoje zkušenost a přeji ti krásný druhý léčivý porod. ❤️

dasa143
9. zář 2018

Rodila som na obilnaku na konci unora. Nikdy viac. Podotykam ze som nebola hystericka, nekricala som od bolesti, spolupracovala som uplne naplno. Ale aj tak sa chovali jak hovada. Nemala som porodni plan a bola som prvorodicka, takze si asi mysleli ze vobec neviem ako porod prebieha. Bez opytania mi PA spravila hemiltona, povedala ze "ma len vysetri". Bez opytania mi napichli oxytocin. Porod nepostupoval a uz bolo zle, nechali ma 26 hodin, zvazovali akutny cisar... ale aj to bolo neskoro, takze museli malu tahat klestemi, kde sa ma tiez nepytali (ale chapem ze to bolo akutne, no mohli aspon oznamit) a spravili obrovsky nastrih. Siti tri vrstvy, desiatky stehov, nemohla som potom niekolko tyzdnov sediet. Mame z toho obe nasledky. Obilnak absolutne nedoporucujem. Alebo teda aapon ten personal, s ktorym som sa stretla.

maximaty
9. zář 2018

@mrs_v děkuji... snažím se se připravit alespoň psychicky

rajani
9. zář 2018

Jistota je, pokud máte domluvené zdravotníky a předem daně podmínky, vyskrtany informovaný souhlas (kde mnohdy můžete bianco souhlasit se vsim). Na souhlas se můžou ptát těsně před. A pokud dojde na průšvih, nepotřebuji informovaný souhlas, pokud je ohrožení života, není IS potřeba. Někde se doporučuje předem vyslovene přání (je to právní pojem).

mamamtbo
11. zář 2018

@mrs_v Me udivuje, jak tu nektere resite co dr. smi/nesmi jako nejvetsi odbornici jak v oboru prava/tak lekarstvi..Jsou to sice pekny teorie, ale jde tady hlavne o to, aby se dite narodilo zdrave a vse probehlo v poradku, takze myslim, ze je srdecne jedno, jestli se nekdo nekoho na sale zeptal, jestli muze/nemuze. Vzdyt vsichni maji stejny cil, aby to vsehno dopadlo dobre. A od toho tu mame lekare. Matky pod hormony maji super rozhodovaci schopnosti. To si myslim ja. A davat na nekoho zalobu..? To uz je trochu mimo, ne?

marcicek84
11. zář 2018

@lucikdanik - já rodila pouze vyvolálavaně a nikdy víc, nástup šílených kontrakcí po 5 min., po 2 h mi praskla voda, pak byly kontrakce po 1 min. a trvaly tak 40 sekund, těch 20 sekund na prodýchaní to se nedalo....skončila jsem s epiduralem, ale nakonec pro nepostupující porod (otevření je na 6 cm) stejně císař, další porod chci rovnou císařem, než tohle, hojení po císaři bylo fajn, 9. den normálně jsem chodila s kočárkem po procházkách...

maqggienka
11. zář 2018

Já neporadím s výběrem porodnice. Mám za sebou 2 porody, oba bez nástřihu. Na druhý jsem cvičila s aniballem a narazila jsem na dobrou PA u porodu, která mi vyhověla s polohou na bobku, tudíž mi ani hráz, hlídat nemohla, takže bez nástřihu a dokonce i bez poranění. Také jsem pro přirozený. První byl vaginální a druhý přirozený. Příště snad taky přirozený. Snad nebude císař.

rajani
11. zář 2018

@mamamtbo někdo má osobní zkušenost, že ne všem jde o zdravé dítě (občas dohromady i o zdraví matky). Ale hlavně svůj doktorský zadek v suchu 🙂... Jsou lékaři kteří strihaji a strihaji brzo do živého, protože to jenom jinak neumí. Tahají za hlavičky a riskují parezu brachialni plexu, protože to jinak neumí. Píchání vodu u všech žen, protože to jinak neumí.
Fyziologický porod nepotřebuje nic jiného než poslech miminka. Ale že se tak narodí jen děti matek, které ví nebo tak rychle, že nikdo nestihne zasahovat, je na pováženou. Že všechny porody jsou patologické? Jak jsme doteď mohli vůbec přežít... Jo, porodu jsem viděla min 200, nemám to z dojmu, hledám informace a hledám je i v jiném jazyce než českém.

mrs_v
11. zář 2018

@mamamtbo A kdo podle tebe by měl rozhodovat jestli do něho někdo strihne? Nevykladej jak dělají jen zákroky který jsou nutný. Nalejme si čistého vína, statistiky hovoří jasně, v ČR se v mnohých porodnicích zasahuje do porodu rutině a už jen to, že považován porod bez zásahu za alternativu ukazuje nastavení systému.
I matka pod vlivem hormonu je pořád lidská bytost která má právo na respekt tělesné a duševní integrity. A promiň do práva s dovolením kecat budu, když to je můj obor.

mrs_v
11. zář 2018

@mamamtbo a promiň ale přesně tvůj rezignovaný přístup “dělejte si se mnou co se vám zlíbí, vy jste tady odbornici” tohle legitimizuje. Ženský proti kterým se tady tak ohrazujete že kecají lékařům do práce, svými požadavky prošlapávají cestu změnám systému. Kdyby to bylo na ženách jako jsi ty, tak by ani nebyla možnost vzít si do porodnice doprovod. To si uvědom. Nebo si jako myslíš, že se ten systém jako mění sám od sebe?
A nic z toho co píšu nejsou teorie, jsou to vědecky prokázaná FAKTA a na čem jiném by měla stát medicína v roce 2018 než na ověřených postupech a ne na dojmologii “my to tak děláme 30 let a nehodlame to měnit.”

rajani
11. zář 2018

@mrs_v asi tak. ze shora ta změna nepůjde. musíme začít my, ženy nejen pro naše dcery. Ale když někomu příjde v pohodě bez optání se šťourat ve vagíně, či bez souhlasu stříhat hráz...je to jak legitimizovat chlapa co znasilnit ženu.

mrs_v
11. zář 2018

@rajani ideální je ještě vinu hodit na oběť, typickým příkladem je “diagnóza” nespolupracujici rodička. Můj doktor mi řekl, že to použil v životě 2x, že šlo o případ kdy žena byla pod vlivem drog a napadala je. Jinak spíše razí heslo, že jde o nespolupracující personál neschopný komunikovat na nějaké normální úrovni 🤷🏻‍♂️

rajani
11. zář 2018

a nejde jen o ženy, tyto akce (nástřih, aplikace oxytocinu, různé manévry, kroucení "pomáhání" hlavičce a ramínkům) mají rovněž negativní vliv na zdravotní stav miminka. či separace pro pohodlí sester. A pokud chcete vedět jak - stačí nahlédnout jen do anatomie a fyziologie.

rajani
11. zář 2018

@mrs_v u mého porodu se prala moje PA (a kamarádka) s doktorkou o nůžky. Tlačila jsem na ně moc dlouho (ozvy špičkové), asi měli chuť na kafe ...výsledek, po ztrátě kontrakcí při této přestřelce jsem porodila 4,1kg holčičku bez poranení. A ještě nasrala pediatry, že jim nechci vydat zdravé dítě na ošetření. Jojo, aspoň mi to napsali do zprávy, to jejicj poranení ega :D ...ale na 48h porod, dobrý vykon ne? :D příště pro klid rodím doma i neasistovaně, aspoň mi zůstnou kontrakce na finále.

mrs_v
12. zář 2018

@rajani u mýho porodu vůbec nůžky nebyly vidět, řekla jsem dopředu ať si to někde schovají jinak že neporodim protože se mi z představy nástřihu dělá špatně :D

rajani
12. zář 2018

@mrs_v já toho řekla a napsala (na odd mě znali, z praxi). Kamarádka je PA,.. Ale když se najde doktorka kráva, nezmuzes nic. Ale chlap asi v tento okamžik pochopil zranitelnost ženy a že tady musí zabrat hlavně on, při "debilech lidech".

hanka_12345
12. zář 2018

ja jsem rodila v bohunicich a byla jsem naprosto spokojena, nastrih jsem take nechtela a PA se semnou domluvila ze to zkusime jak chci ja ale kdyby to neslo, nastrih mi udela-souhlasila jsem a ani jsem o nem nevedela a to doslova-po porode jsem byla rada ze jsem bez a na to mi oznamili ze me prijdou sesit..par stehu a bylo hotovo, skoro jsem to siti necitila a za tyden jsem o nicem nevedela

hanka_12345
12. zář 2018

vim ze znamou snad ani neumrtvili a sili, pry to bylo hrozny coz verim-byla na obilnim trhu

alicie_k
12. zář 2018

@mrs_v Já bych jen chtěla odpovědět na otázku kdo by měl rozhodovat jestli do něho někdo střihne. Já jsem vložila důvěru ve svou PA a věděla jsem, že by nestříhala kdyby to nebylo nutné (sama si to potom musela šít). Takže když mi řekla že bude nutný nástřih asi 0.5cm až 1cm, souhlasila jsem, protože jsem jí věřila, že to tak opravdu je. U mého porodu byla velmi mladá lékařka, která se do ničeho nepletla, poslouchala jen ozvy mezi kontrakcemi.

tsasenka
12. zář 2018

Mám zkušenosti s Obilňákem, při prvním porodu stříhali, ale já jsem dala souhlas, u druhého nebylo potřeba. Na všechno, od Tebe chtějí souhlas, dost spolupracují a komunikují. V lednu se tam chystám potřetí.

mrs_v
13. zář 2018

@alicie_k měla jsem to s PA stejně 🙂

mrs_v
13. zář 2018

@rajani no “nezmůžeš nic” furt si myslím že těch porodnic kde by tě nutili násilím je miminum a snad jich bude nadále ubývat :/ ale jsou to je pravda.

Strana
z4