Nekojení v Motole. Jaký k tomu tam mají přístup?
Ahoj maminky, mám dotaz ohledně přístupu v Motole k maminkám, které se rozhodly nekojit (ne ze zdravotních důvodů). Vím, že mě nutit nemůžou, ale jde mi o nátlak z jejich strany, případně "žalování" tatínkovi dítěte. Bohužel manžel chce abych kojila, takže mám v plánu mu po návratu z porodnice říct, že se mi laktace nespustila nebo mám jiné problémy, proč kojit nemůžu. Když v porodnici řeknu, ať dítěti ihned dávají UM a "pokusy" o kojení budu provádět výhradně bez jejich přítomnosti, nebudou mít problém dát malému UM? Léky na zastavení laktace mi předepíše už gynekolog (o lécích jim v porodnici neřeknu). Děkuji za pomoc
@levandule_k njn mam par tyzdnov este.. myslin ze do Motola som sa musela hlasit uz v 14tt
@biciklissie asi tak. Naštěstí jsem měla podporu od partnera,matky a tchýně. Ségra třeba druhé dítě měla domluveným císařem a rovnou na UM a vynadala sestram, že mu cpou Hipp,s kterým má špatné zkušenosti (první bylo taky na UM a navíc porodnice má smlouvu s Hipp)a měla sebou už přibalenou Bebu
@kevi1 Tak gratuluji a držím palce 🙂
Není podstatný proč nechceš kojit, ale když ten důvod nechceš říct, tak buď si za tím úplně nestojíš, a nebo víš, že bys za to dostala kartáč, takže důvod bude čistě sobecký. Nicméně abych i odpověděla, nutit kojit tě nemůžou nikde, takže když to nahlásíš hned při příjmu, že kojit nehodláš, měli by se podle toho zařídit. A když už jsi se rozhodla, jak jsi se rozhodla, tak buď alespoň taková hrdinka, a řekni chlapovi pravdu.
@barmo Mně zas nepřijde normální aby do toho partner žvanil.
@klokanka31 tak žvanit si může ale je trochu rozdíl žvanění a lhaní. Narovinu bych mu řekla, že rozhodnutí je na mě, že není ženská a neví co to obnáší. Ale nelhala bych.
@sloniiik01 no, v Motole jsem rodila 2018 a taky cumim, asi jsem byla na jinem sestinedeli. Sestricky byly ochotne a s rozkojenim hodne pomahaly. Mely sice hodne prace, ale ptaly se s cim mohou pomoci. Jen jedna starsi byla docela od rany, ale jinak nemuzu proti nim rict jedine slovo. Kazdopadne pokud jsi rozhodnuta, ze kojit nechces, tak to v nemocnici na ferovku rekni. Proste je to moje rozhodnuti a svoje dite kojit nebudu. Tecka. Rozhodne bych nezatajovala prasky na zastaveni laktace a netvarila se jako, ze se snazim kojit a ono to nejde. Protoze za prve se ti budou snazit pomoci rozkojit se a budou s tebou ztracet cas a za druhe dite proste bude dva dny o hladu nez ti potvrdi, ze opravdu nekojis dostatecne a mas zacit prikrmovat. Jestli si myslis, ze reknes prvni den, ze to nejde at daji UM, ale pritom se fakt desne snazis kojit, tak to tak nefunguje. Takze jim to proste rekni. Ostatne kdyz ti pomahaji rozkojit, tak kojis proste pred sestrou, ktera se diva, zda se dite spravne prisava, takze si fakt nedovedu predstavit, jak bys na ne hrala divadlo.
@barmo tak nekterym maminkam to muze byt neprijemny proste. Je spousta odlisnych lidi. Navic nekdo hold nechce podstupovat to utrpeni ze zacatku. A ze neni snad mamina z okoli ktera by mi rekla ze to ze zacatku bylo prijemne. Ja u prvmi treba trpela jak pes.
Tak hlavne nezapomen zatlouct ty leky, kdyby byly treba komplikace a bylo potreba medikace, tak at nevedi, co beres. Bude to napinavejsi. Kam na ty napady chodite 🤔
Nekoj, když nechceš, ale proč chceš ochcavat doktory a manzela...tak si za svým rozhodnutím aspoň stůj a nelži jak malý dítě...
Nikdo nemuze prece matku nutit do neceho co delat nechce. Ale aby mi do kojeni kecal chlap no to bych ho asi pretahla kostetem, narovinu to na neho vybalit nechci kojit hotovo tecka akorat se do tech lzi zamotas.
@cikitkapb nebo je ten důvod osobní a nema potřebu ho šířit do éteru
@baraskaska jasně. Bolí to jak čert. Porod bolí mnohem víc neznamená to, že neřeknu, že nechci rodit ne? Holt si udělám dítě, tak se s tim nese i spoustu nepříjemností. Ale děláme to pro to malý a ne pro sebe. Její věc je mi to fuk ale když mám s někým dítě tak mu nebudu lhát!
@barmo to ano ale mnohem podstatnejsi je aby byli spokojeny oba. Jak matka tak dite. At uz je duvod sobecky nebo ne. Ale s tim lhanim souhlasim. Takovydle obchazeni je o nicem a zbabele.
@klokanka31 mě to taky bylo nepříjemné. Fyzicky. Tak jsem 3 mesice odsavala a poctivě😊
@sloniiik01 já bych jim to v porodnici normálně oznámila, že si neprejes kojit. Potom tě nikdo nutit nebude (maximálně někdo bude mít nějakou poznámku, budou si třeba myslet, ale upřímně ti to může být jedno, vždyť za dva tři dny budeš pryč 🙂). Úplně si neumím představit, že bys jim řekla, že se budeš "pokoušet" výhradně bez jejich přítomnosti, to podle mě spíš neprojde. Zapisuješ tam váhu před a po kojení, když nebude přibírat, tak se asi budou zajímat jak kojis, jestli správně prikladas... Nehledě na to, že tě může naprášit spolubydlící (třeba i nechtíc) a pak to bude vůbec divné. Také se tam nedává UM hned, pokud matka tvrdí, že se snaží kojit, ale až třeba za dva dny..( já se nemohla dlouho rozkojit a právě snad až třetí den dali příkrm). Takže spíš jim to rovnou řekni a budeš mít klid. Akorát to pak možná bude v propouštěcí zprávě, tak je otázka, jestli si ji manžel bude chtít prohlédnout (třeba mého by to ani nenapadlo, pochybuju že vůbec zaznamenal, že nějakou mám). Samozřejmě nejjednodušší by bylo mu jasně vysvětlit a vyargumentovat, proč kojit nechceš, než lhát, ale to je tvá věc.
@baraskaska souhlasím
@kevi1 já bych tedy do Hořovic nešla ani za zlaté prase a to to mám poměrně blízko. Jinak vzdálenosti se neboj, já jela do porodnice cca 1,25 hodiny a v pohodě se to dalo. Kvůli vzdálenosti bych se porodnice nezříkala.
@felixfelicis Tak v rámci Prahy bych asi do Vinohradský nešla ani omylem. Ta nemá dobrou pověst a v době mého porodu 2011 se tam tuším ani nemuselo registrovat.
@letalnica No ale to bylo pred 10 lety 🙂 Zrovna Vinohrady se hodně změnily, je tam nový tým, mají to tam zrekonstruovane, doporučovaly mi to kamarádky, které tam rodily, i kamarádka pediatricka.
Rodila jsem mimo Prahu, ale v Praze bych šla na Bulovku.
Nikdo vás nemůže nutit. Existuji i ruzné pilulky na zastavení laktace, nechala bych si je rovnou předepsat od Dr.
Kojeni proste neni pro kazdeho, ja se snazila, ale odsávaní a neustalý boj s kolikami a bojkoty kojení jsem prostě nezvládla. 🙂 Vzdycky bych alespon vydezela 6ti nedělí třeba 😉
Jsi dospělá ženská, máš právo se svobodně rozhodnout. Prostě to v nemocnici ohlásiš, že nechceš kojit, vezmeš si předepsané léky, a budeš děcku dávat oficiálně um. Žádné pokoutnosti. Nebuď srab!
byla jsem na pokoji s maminkou co kojit nechtěla. Normálně u porodu nahlásila že nebude kojit, dali jí prášky, dítěti UM, nikdo nic neřešil. Rozhodně bych nelhala manželovi, to bych se s tebou hned rozešla toto zjistit a rozhodně ne v nemocnici, to se mi zdá uplně na hlavu co píšeš. A jinak bych si to pořádně rozmyslela. Kojim 3 letého syna a za těch x prokojených let jsem si ani jednou neřekla, že bych kojit nechtěla. Je to tvoje věc, ale je nevratná, tak ji důkladně zvaž.
Nebuduti do toho mluvit, je to tvoje rozhodnutí. Nikdo tě do toho nemůže nutit. Ani manžel. Měla bys to s ní m na rovinu probrat. Lhát mu není fér. A chtít po personálu nemocnice, aby mu lhal taky už je fakt moc 🤦
Do porodnice si rovnou vezmi vlastní um. Hlavně kup v lékárně to novorozenecké 😉
@del53 Ano, pokud to není ze zdravotních důvodů, tak je to důvod sobecký. I kdyby měla jakoukoliv zkušenost z těch, které píšeš, tak je to problém její, který měla řešit před pořízením dítěte, ne toho právě narozeného miminka. Neřeším důvod, jako takový, mě nezajímá proč se tak rozhodla. Moje dítě to není. Ale čím víc kravin tady vymýšlí (lhát i personálu v nemocnici), tím víc mě pisatelka přesvědčuje o tom, že ten důvod bude nějaká ptákovina, jako třeba, že nechce kupovat kojicí oblečení, bojí se, že bude mít vytahaný prsa, apod. 🙈

@kevi1 Až to bude aktuální, tak si to zjistíš, ono se to té doby může změnit všude :D