Porodnice u Apolináře, máte zkušenost?

veverkazrzava
8. čer 2012

Stále jsem na vážkách. jsem objednaná na porod k Apolináři, ale po recenzích se mi tam vůbec nechce (v záloze mám Neratovice). Jestli můžete, holky, co jste tam v nedávné době rodily, mám několik dotazů:

1. Jak velké jsou hekárny, čekatelské boxy, opravdu jsou ty oddělené plentou, hromadné?
2. Může s Vámi být manžel právě na tomto pokoji? (upřímně, mám dojem, že u 20 minutového porodu ho budu potřebovat daleko méně než například 20 hodin na hekárně).
3. Jak se k Vám choval personál? Slyšela jsem, že pokud jste bez obtíží, mají to vcelku na praku, a já bych se ráda sobecky cítila, že to někoho zajímá 🙂
4. Mají nadstandard a kolik za něj chtějí?
5. Jaké jsou návštěvní hodiny pro rodinu?
6. Pokud neuspěju při nadstandardu, s kolika maminkami jsem na pokoji?
7. Je na pokoji sociální zařízení?
8. Mají problém s notebooky?

A samozřejmě jakýkoli další postřeh uvítám. Děkuju moc.

zdenkazdenula
8. čer 2012

1. Hekárna je malý pokojík, kde jsi sama a někdo bohužel i několik hodin. Boxy oddělené plentou. My rodily asi 3 a slyšíš všechno.
2. Na pokoji manžel není, je na chodbě.
3. Docela dobrý, ale byla jsem tam pořád sama. Až ke konci ne.
7. Byla tam sprcha pro 6 lidí na pokoji a na chodbě záchod.
Zbytek nevím, přesně si nevybavuji. Já bych tam už nešla, byla jsem tam sama celou dobu (hekárna) a nezvládala jsem to. Před porodem jsem si myslela, že budu rodit rychle a půjdu s přitelem na box, ale to se nekonalo. Záchody na chodbě mi taky vadily.

zdenkazdenula
8. čer 2012

1. Na hekárně nejsi sama, ale bez manžela🙂 -pro upřesnění.

laloona
8. čer 2012

Na pokoji jsem byla s jednou maminkou. Na porodním sále jsem tedy neslyšela jedinou zakřičet, a to spolu se mnou rodilo pět maminek. Dokonce na přípravě jsem byla sama a chodila za mnou pravidelně sestra. Mohu srovnat se třemi porodnicemi a až půjdu počtvrté,tak rozhodně k Apolináři.
Sociální zařízení bylo na pokoji a bylo i pro vedlejší pokoj,ale za celé tři dny jsem se tam s nikým nepotkala. Na wc po porodu a i další dny budeš chodit po doporučení lékaře stejně asi do sprchy.to je na každém, mě nevadilo jít na chodbu, bylo to hned naproti pokoji.
S notebooky problém nemají,ale věř mi,že nebudeš mít stejně čas 🙂)
Rodila mohla chodit každý den a i když manžel přišel kvůli prái třeba až v osm večer, nikdo mi nenadával,protože se z oddělení jde na chodbu a tam můžete být spolu. 🙂
Jinak na sále (jsou tam dva) nejsou rodičky oddělené plentou,ale zdí a ne v nemocničních barvách,ale poměrně hezky vymalovaných, tam s tebou může bát manžel celolu dobu. Tedy krom zavedení epidurálu,to ho pošlou pryč.

ilonne
8. čer 2012

@laloona A kdy jsi tam rodila? Já v říjnu a u Apolináře jsou porodní boxy, manžel tam se mnou sice byl, ale až v době, kdy se šlo rodit. Byla jsem tam celkem 30 hodin a z toho byl na boxu se mnou nějakých 6 hodin. Jinak jsme mohli být spolu, ale na chodbě a já jsem se dovnitř vracela každou hodinu na monitor. V noci jsem byla na čekatelské pokoji. A ani tam manžel se mnou být nemohl. A rodit ostatní maminky jsem slyšela 😉 . Není to sice plenta, ale ani zeď 😉 . Nicméně mi to vůbec nevadilo, protože jsem se stejně soustředila sama na sebe. Personál byl super. Za mě bych Apolináře doporučila, ale jen na porod, s porodem jsem byla naprosto spokojená, na šestinedělí už vůbec ne. Byla jsem na 4lůžkové pokoji, na chodbě 3 záchody a 3 sprchy pro celé oddělení, ale to by mi ani tak nevadilo. Mě prostě nevyhovoval přístup dětského personálu. Odcházela jsem, nekojila jsem a ve zprávě napsáno kojí, kojení nám nešlo, tak ji hned začali dokrmovat Nutrilonem. Prostě já bych tam už nešla, ale jen kvůli oddělení šestinedělí.

laloona
8. čer 2012

byla jsem tam v prosinci, ležela jsem i na rizikovém týden a taky super. Na porodním boxu se mnou manžel byl celou dobu,protože kontrakce po 3 min mi neumožnily nikam se vzdálit,takže tam byl po celou dobu stejně jako já, dokonce pak i při ští a po porodu ty dvě hodiny. Možná ne zeď,ale sádrokarton, ale i tak mi to bylo jedno, nejdu do divadla,aby mi vadilo něco zaslechnout 😀 já jsem stejně nic neslyšela.

laloona
8. čer 2012

@ilonne Co se týče šestinedělí,tak u mě žádný problém, to jsi ještě nerodila v Motole a Krči 🙂 😒 tam je to žážitek ☹

ilonne
8. čer 2012

@veverkazrzava
1. Mají jeden čekatelský pokoj se třemi lůžky na porodním sále č. 1, na dvojce to bude hádám stejné. Porodní sál je rozdělen na boxy, nejsou oddělení zdí, ale ani plentou, je jakýsi kompromis mezi zdí a plentou, ale co se děje okolo slyšíš.
2. Na hekárně s Tebou manžel být nemůže, ale můžeš s ním být na chodbě. Bohužel pokud to bude vypadat na dýl, jako já tam byla 30 hodin, tak v noci ho nejspíš pošleš domů.
3. Personál byl super, zajímali se pořád a každou hodinu ti dělají monitor.
4. Nadstandart mají - viz apolinář. cz - máš tam i ceny, ale je tam hodně plno. Za mě nebyl volný.
5. Návštěvní hodiny už si nepamatuji, ale návštěvy stejně probíhají na chodbě, takže když tam je s Tebou někdo déle, tak to vůbec nevadí.
6. 2-4 lůžkové pokoje, já chytla 4lůžák - už nikdy více.
7. Na P3 mají dva pokoje společné WC a sprchu, na P15 jsou 3 sprchy a 3 záchody na chodbě pro celé oddělení.
8. Nemají.

Jestli Ti můžu poradit, tak pokud jsi bez problémů, jdi rodit do Neratovic. Jak jsem psala výše, sice bych tam klidně rodila znovu, ale na šestinedělí už bych tam ležet nechtěla. Měla jsem cukrovku, vysoký tlak a problémy v prvním trimestru, proto jsem zvolila Apolináře. Příště se chystám jinam - Příbram nebo Hořovice, samozřejmě pokud budu bez problémů. Nicméně personál na porodním sále je naprosto profesionální, chovají se mile, zažila jsem celkem 3 PA, jak si střídali směny, tak se o mě pokaždé starala jiná a všechny byly skvělé. Porod jsem měla dlouhý, ale díky personálu na něj vzpomínám ráda. On ten personál na šestinedělí taky není špatný, ale prostě toho mají hrozně moc a já jsem spokojená nebyla, snad s jen jednou dětskou sestřičkou. Jo a jídlo je naprosto otřesný.

ilonne
8. čer 2012

@laloona A kamarádky si zase Krč a Motol nemohou vynachválit. Příště volím Hořovice nebo Příbram. Ale u mě to bude hodně ovlivněné problémy při kojení. Anežka skončila na UM.

ilonne
8. čer 2012

@laloona Jak jsem psala, s porodem jsem byla spokojená. Já měla nějakých 30 hodin kontrakce po 5 minutách, ale do zad a nebyla jsem otevřená. A po porodu tam se mnou manžel byl taky. Ale na hekárně s tebou být nemůže.

laloona
8. čer 2012

@ilonne já jsem hekárnu nezažila díky bohu, bylo to třetí dítko,takže nástup hned. Je fakt, že Hořovice hodně maminek volí,já bych tam už ale asi nestihla dojet 😀

ilonne
8. čer 2012

@laloona A díky, sádrokarton je to slovo, které jsem hledala a nenašla 😉 😉 😉 . Já mám Hořovice 20 minut 😉

veverkazrzava
autor
8. čer 2012

@ilonne
@laloona
@zdenkazdenula Holky diky. Jsem bez komlipkaci, takze ty Neratovice zvazuju daleko vice. Je pro me neprijatelne, ze se nedostanu na nadstandard, pac maji nedostatek (budou zrejme protekcni, co? 🙂 ) a kvuli tomu pak obyvat sprchu se seti maminkami. Nejsem zadna puritanka, ale nevim, jak bude muj porod vypadat, jak mi bude, a nemivam naladu ve spatnych chvilich delit se s nekym ani o zachod, natoz pak o prostor 🙂 A kdyz muzete byt na chodbe, to prepokladam plati bez miminka, ne? V podoli si je na chodbu brat nesmite. Navic, ja byl av Motole pred rokem na mensim zakroku, byly jsme na pokoji tri, a bylo pro me neprijatelne, ze ony tam mely navstevu porad dokolecka a neby tam vubec klid (a to to nebyla porodnice)....Navic jsem prave slysela, ze to poporodni jim nijak zvlast nefunguje, pac tam maji maminky s problemy samozrejme prednost (to nikomu nevycitam 🙂 )...

laloona
8. čer 2012

@veverkazrzava nene, na chodbu i s miminkem muzes 🙂

ilonne
8. čer 2012

@veverkazrzava Na chodbu můžeš samozřejmě i s miminkem 😉 . Věř mi, že to sdílení záchodů a sprchy byl pro mě nakonec nejmenší problém a to jsem na to docela cíťa 😉 . A sdílela jsem ji s daleko více než šesti maminkami. Já totiž byla na P15 a to jsem ti psala. Jak jsem psala, být tebou, volím Neratovice.

zuzanka26
9. čer 2012

ahoj, taky jdu v sprnu k Apolináři a mám z toho strach. Protože jsem předtím rodila v Krči císařem, byla jsem celou dobu na nadstandardu a paráda. Vím, že teď nemám šanci. Krč v té době bohužel malujou. 😔

jennyska
12. čer 2012

@veverkazrzava Ahoj, téma tady již je: https://www.modrykonik.cz/diskuse/tema/porodnic... Zapoj se prosím tam 🙂 Měj se fajn, J*

veverkazrzava
autor
12. čer 2012

@jennyska Ahoj, ja vim, ze tady je, ale bohuzel se mi nelibi, ze je tam milion prispevku, polovina z nich neni ani k tematu a clovek tam odpoved musi hledat dlouhe hodiny. Tohle nepovazuji za uplne stastne. Ja jsem chtela odpoved na konkretni otazky a to co nejdrive, ne hledat a doufat, ze se odpovedi dockam mezi soukromou korespondenci maminek, ktere tam tema zalozily. Vlakna jsou totiz tak dlouha, ze ne vzdy si nekdo vsimne dotazu, a navic, ke konci tech vlaken uz ani neni tema aktualne probirano. V neposledni rade, tema z roku 2008, jak to vypadalo v te a v te porodnici, neni uplne relevantni, kdyz ja potrebuji znat nazor maminek, ktere tam rodily nedavno.

prinzesz
4. črc 2012

@veverkazrzava rodila som cisarskym pred 6 tyzdnami..
porod som nemala zaplateny ale citila som sa ako VIP pacient, vsetci tam okolo mna behali.. nebol to akutny cisarsky rez len planovany, mne sa starostlivost o mna ako o osobu nesmierne pacila! kazdy lekar alebo sestra ktora mi nieco robila sa mi najskor predstavila a povedala mi /alebo lekar, co mi bude robit, bola som nadsena a citila som sa velmi dobre, anesteziolog boli dvaja, jeden mi robil epidural a druhy mi neskor asi nieco dal ked ma "cistili' uz po narodeni maleho, ten druhy so mnou kecal a ON mi doniesol maleho a dal mi ho na rameno aby som ho mohla vidiet samozrejme, maly uz bol poumyvany a zabaleny..
JIP bola tiez nesmierne super, sestricky mile ochotne.. velmi dobre spomienky!
oddelenie sestinedeli, bola som na P3, izba klasika boli sme tam 3, sprchy sme mali 2 izby spolu ale dalo sa.. asi len raz som sa tam s niekym stretla inac v pohode! sestricky mile, ochotne.. avsak v buducnosti by som chcela nadstandard a to z dovodu ze ked v noci tvoje dieta spinka a inej maminy babo sa zobudi zobudi celu izbu a ked je ta mamina bezohladna /co u nas bolo/ tak rozsvietila svetlo a zobudila nas vsetkych.. pre mna neskutocne stresujuce a vadilo mi to! cize next time nadstandard!
navstevy za mnou mohli chodit kedykolvek, chodi sa na chodbu cize pohoda..
je tam free internet len si musis vypytat heslo, notas nebudes mat cas..
nadstandard stoji 1500 za samostatnu izbu, tz. si tam sama, alebo 1000 ked ste na izbe dve.. tam za tebou chodia navstevy na izbu.. nam to ponukali ale nechcela som, teraz banujem! no ale prezila som no na toto nemam dobre spomienky, strasne mi isli na nervy tie ostatne maminy.. inac jedlo mi v porodke velmi chutilo, nevyzeralo dobre ale chutilo, ranajky tiez fajne, k dispozicii bol vzdy caj sladky alebo nesladky, cokolvek som potrebovala mohla som ist na sesternu a oni vzdy poradili, pomohli.. starostlivost bola vazne vyborna!
co mne nikto nepovedal a mne to ako prvorodicke nenapadlo je ze:
zober si neparfemovane mydlo resp. intimne mydlo, to budes hodne potrebovat, zober si male zrkadielko na oddeleni P3 nebolo ziadne zrkadlo, hovorila som to lekarovi ked nas prepustali domov a vraj to zariadi hehe, zober si 2 nocne kosele svoje, ale nos ich erarne to len ked ti pride navsteva sa prezlecies..
deo si zober bud tuhe alebo gulicku, spray tam pouzivat nebudes moct.., maj odlakovane nechty! poporodne vlozky si tam neber dostanes! podlozky pod seba tiez davaju oni takze nepotrebujes
drzim palce!

ladanka
31. srp 2015

Nedávno tam rodila přítelkyně mého syna. Nejdřív tam jela večer sanitkou, protože měla kontrakce. Pan dr.Neumann ji vynadal, že si zavolala sanitku, že cís.řez ( který byl doporučen vzhledem k předchozím vyšetřením) v noci dělat nebude a ani ji tam nenechá, protože prý nemá volnou postel. Nechal si zaplatit 90,- za pohotovost a řekl jí ať přijede metrem až bude mít kontrakce po 5-ti minutách, protože jako prvorodička má času dost. Dítě se nakonec narodilo druný den odpoledne cís.řezem za přítomnosti otce. Ovšem omotané pupeční šňurou a jak sami podotkli na poslední chvíli. Taky jsem jí druhý den vezla plemy, teploměr, dezinfekci na ruce ( protože tam je jen u vch.dveří na oddělení) a další věci, protože to po ní vyžadovali co nejdřív. Já bych tam rodit nešla, i když jsem si myslela, že je to porodnice s dobrou péčí. Lada

jamia
31. srp 2015

1. + 2. Hekárnu jsem vůbec nenavštívila, dovolili mi být na chodbě s manželem
3. Nemohu si vůbec stěžovat, cítila jsem se dobře, a když se pak věci zkomplikovaly, vždycky se našla nějaká porodní asistentka, která mě držela za ruku nebo mi řekla, že je všechno ok.
4. Platila jsem myslím 1500 za noc. Výhodou je polohovací postel, po císaři k nezaplacení.
5. 13-17 myslím
6. I na nadstandardu budeš ve dvou, jednolůžkový pokoj mají jen jeden.
7. Na nadstandardu ano.
8. Nemají, ale za odložené věci samozřejmě neručí.

martin_x
27. bře 2017

Na tomto místě si dovolím nejdříve zhodnotit přístup pana Dr. Neumanna.
Během preventivní prohlídky bez jakéhokoliv upozornění či souhlasu provedl manželce tzv. Hamiltonův hmat. Tímto zákrokem jí způsobil značné bolesti a i následné psychické trauma. K vyvolání porodu nedošlo.

Pan Neumanna by měl nejlépe vrátit lékařský diplom. Jeho jednání svědčí o naprosté aroganci a totální neúctě k pacientovi. Bez předchozího svolení provede lékařský zákrok. Jakým právem si pan Neumann dovoluje rozhodovat o tom, že již vyvolá porod, nadto když o tom nastávající maminka ani neví. Poté jen se samolibým úsměvem po zákroku dodal, že teď už určitě porod přijde brzy. Jenže nepřišel. Jediné co způsobil, byla bolest a psychická újma. Jakožto otec jsem byl přítomen prohlídce, ale vše se seběhlo tak rychle, že jsem ani nestihnul zakročit. Následně jsem řešil pouze to, zda si to „vyříkat“ s panem doktorem nebo se raději postarat o ženu v bolestech. Samozřejmě jsem zvolil ženu a následně se celý den o ni staral. Manželka si poté připadala téměř jak zneužitá. Bohužel z internetových diskusí jsem vyčetl, že lékaři jako Neumann, kteří provádějí Hamiltovnů hmat bez souhlasu pacientky, jsou stále mezi námi a dělají špatný obraz českému zdravotnictví.

Pochopím, že né každý doktor dokáže provést lékařský zákrok perfektně, ale to co je na této situaci nevíce děsivé je to, že lékaři jako pan Neumann jsou bohužel lidé, kteří vůbec nehledí na zájmy pacienta a provádí si zákroky, jak uznají za vhodné. Jaká to arogance, kdy doktor sám bez konzultace s nastávající maminkou usoudí, kdy už je vhodný čas na porod.

Další skvělé zážitky přímo souvisící s porodem v Apolináři již asi shrnu jen velmi stručně. Manželka musela doslova prosit o vodu, kdy jí bylo sděleno, že automat na nápoje je na chodbě. Za tohle si platíme zdravotní pojištění? Personál dále usoudil, že na samotný porod je ještě času dost, takže manželku nechali celou hodinu čekat před ordinací na chodbě, resp. na lavičkách pro pacienty. Jako vrchol všeho jako první jídlo po porodu dostala smažené rybí prsty. Ano, je to tak. Opravdu má žena jako první jídlo po náročném porodu dostat jako první jídlo smažený rybí prsty? Vodu samozřejmě opět nedostala. Připadal jsem si jak nějaký vekslák, kdy jsem společně s ostatními tatíky tajně pašoval na oddělení láhve s vodou.

Chápu, že Apolinář je dobrý na komplikované a nestandardní porody, ale po shora uvedených zkušenostech nikdy více. Apolinář je děs a hrůza.

Rozhodl jsem se toto hodnocení napsat zejména jako varování pro nastávající maminky, které uvažují o Apolináři či by mohly přijít do kontaktu s doktorem Neumannem.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru