Soukromí při porodu i po něm - vyhoví mi personál?

dante_alighieri
12. únor 2019

Ahoj všem, projížděla jsem si staré diskuze na tohle téma, ale připadá mi, že nikdo neřeší téma soukromí v porodnici až tak moc jako já 🙂 Proto si dovoluju založit další téma.

Znepokojuje mě, že spousta z vás, ačkoli jste podepsaly nesouhlas se studenty u porodu, i tak tam přišli a někdy i ve větší skupině. To se děje běžně? Ohradily jste se?

Je možné si říct, že studentky-holky v nejhorším můžou u porodu být, ale nějaké kluky tam nechci v žádným případě?

Opravdu tu není nikdo, komu by vadilo, že při vizitě na vás kouká celý personál a vy musíte přede všemi ukázat, jak se hojíte? Prý se to tak dělá... Budu jediná, kdo si požádá, aby všichni kromě doktora z pokoje odešli? Nebo že jednoduše odmítnu roztáhnout nohy před tolika lidmi?

Nejsem žádná fiflena, jenom se opravdu stydím, mám obecně problém se u doktorů svlíkat, nechodím vůbec k doktorům-mužům... Bojím se, že jednou budu v porodnici těm zdravotníkům úplně napospas a kdokoli se mi bude moct přijít podívat mezi nohy bez toho, že bych se mohla jakkoli bránit (i když já bych asi byla schopná seskočit z lehátka a šmátnout po prvním ručníku v okolí, abych se zakryla).

Prosím, nepište mi, že u porodu mi to v těch bolestech bude jedno 🙂 Myslím, že nebude... A díky za pochopení, píšu sem opravdu z čistých obav, nejde o manýry.. :(

Případně bych uvítala zkušenosti v českobudějovický porodnice.

madamas
12. únor 2019

@dante_alighieri Ahoj, taky jsem toto před pěti lety řešila.Holky co rodily u nás v porodnici vyprávěli jak si ,,máknul" každý kdo šel kolem porodního sálu,pomalu i uklizečka a jak na pondělní vizitě ukazovali šití praktikantům.Byla jsem připravená se vyjádřit..Nakonec došlo k CS kdy jsem pak byla na jip odkázána na přebalování a mití intimních partií od sestřiček, napoprvé jsem se cítila divně, pak už to šlo.Asi ti to tedy nepomůže, jen jsem ti chtěla říct, že nejsi sama kdo z toho má předem špatný pocit.

merope
12. únor 2019

K tomu jenom klíčová věc - vezmi si k porodu s sebou někoho, kohokoli - případně si zaplať dulu. Jak to popisuješ, tak by to u tebe nemusela být špatná investice. V bolestech a kontrakcích ti to možná bude jedno a možná taky ne, ale ta osoba ti tam určitě pomůže všechno tohle zařídit. Často chlapy nepouští "na hekárnu" - tzn. místnost pro 1. dobu porodní, informuj se, jak to je u vás (záleží na uspořádání prostor - pokud tam může být více maminek, tak je asi pochopitelné, že tam partneři nesmí a asi bys to ani ty nechtěla, aby tam byl někdo cizí 🙂 )

A ležela jsem teď v nemocnici hned vedle řádu nemocnice a dokonce vyplňovala i nějaké papíry - bylo tam vyloženě právo na soukromí. Jediný problém může být, pokud zrovna bude mít službu na oddělení doktor. Ale to bych zkusila řešit v poradně ještě před příjmem, zda to je možné nějak udělat. Mě osobně to nevadí, na mě spíše velmi špatně působí střídání doktorů na směnách - ale s tím nic nenadělám, taky chtějí jít domů.

Já byla na gynekologii, tam byly holky "před hekárnou" = vyvolávané porody + samozřejmě obtíže. Holky, co jim porody vyvolávaly, tak vždycky na vyšetření odcházely pryč jen výjimečně něco se dělo na pokoji a kdyby nechtěly, tak ani to ne (injekce "do pozadí" atp.).

Jen pokud jsi takto stydlivá tak doporučuji mít nachystanou tašku k případné hospitalizaci a vzít si tam i legíny - dost času se stráví na monitoru a tam musíš mít odhalené břicho, takže tam jsi jenom v kalhotkách a vyhrnuté košili a chodí tam kolem dost lidí (jenom sestřičky a doktorky/ři, jenom z dané směny, ale lepší to mít s sebou než pak být překvapená).

Jinak u nás při vizitě doktoři prostě obcházeli oddělení vždy 1 doktor/ka, 1 sestra, občas 2 sestry a odhalovaly jsme jenom břicho sestřičce, tuším ani ne při té vizitě, aby mohla poslouchat ozvy - všechny holky nosily kalhotky, mě jsou nepříjemné na spaní, tak jsem je v noci neměla, takže ráno to bylo bez nich a jen jsem se přikryla peřinou (určitě "něco" viděly 🙂 ).

A ještě jedno doporučení - existují noční košile, které vypadají jako domácí oděv, určitě si vezmi něco podobného. Při návštěvách tam brouzdá docela dost lidí kolem (i cizích - návštěvy) a jak většinu času ležíš, tak v podstatě všichni jsou v noční košili. Teď si vybavuji, že holka na sousedním pokoji se na večeři převlíkala do jakýchsi úpletových šatů - možná přesně z tohoto důvodu, že jí bylo nepříjemné, když tam brouzdaly návštěvy a ona v klasické noční košili.

gruyerre
12. únor 2019

@dante_alighieri když řekneš, že nechceš studenty, tak prostě nemůžou přijít, když i přes to přijdou, slušně je požádáš, aby odešli.
Nevim, jak vypadají vizitky jinde, ale u nás (FN Plzeň), chodí jen 1 doktor se sestrou a kontrolujou jen ty, u kterých je to potřeba - ty, co mají poranění. To já jsem neměla, takže mi jen prohmatával každý den břicho a zeptal se, jestli vše ok. Jinak samozřejmě každé vyšetření můžeš odmítnout, oni tě nevyšetří násilím. Taky bych se nevystavovala před houfem lidí. Když jsem byla na kontrole v porodnici před porodem, ptali se mi, jestli mohou být přítomni studenti. Nedovolila jsem to a nebyl žádný problém. Nestresuj se tím, opravdu dnes už to není jako za totáče a nemusíš si nechat líbit, co ti je proto mysli.

pavca1982
12. únor 2019

Ano mě to vadí a soukromí v porodnici respektovali.Musela jsem je na to ale upozornit.

eldrag
12. únor 2019

podepisujes zda souhlasis aby byly u zakroků nebo kontrol studenti, nebo zda mohou jen nahlizet do dokumnetace, jinak to chce opravdu s sebou nekkoho kdo bude hajit tve pozadavky. :D me by to taky vadilo. ale u porodu byla PA, doktorka, pediatr dve dalsi sestry a uklizecky, tyhle vsechny lidi si moc dobre pamatuju ... :( nejhorsi byl snad ten pediatr co porad koukal na hodinky a pak na me nekolikrat houknul at pritlacim poradne. (praha podoli)

cinam
12. únor 2019

Taky si myslím, že studenty můžeš odmítnout. K těm kontrolam po porodu - já byla šitá a nikdo mi to nikdy nekontrtoloval. Chodil sám doktor a jen prohmatl břicho a čau (Plzeň).

valeri10
12. únor 2019

@dante_alighieri já jsem dala souhlas s medikama a měla jsem jen jednoho v ordinaci ještě před porodem a to jen koukal. A po porodu mi prohmataval lékař jen břicho. Mezi nohy mi pak už nikdo nekoukal. A to jsem byla šita hodně.

lobella
12. únor 2019

@dante_alighieri ja podepsala, ze u porodu studenty nechci, celou 1.dobu porodni jsem mela soukromi, jen ja a manzel, obcas prisla PA na kontrolu, ve chvili kdy jsem uz tlacila, tak krom asistentky prisel doktor, ze porod je rizikovy, mela jsem 2 dny vyvolavani a pak rodila na sale dalsich 10 hodin, po doktorovu prisla dalsi doktorka a nejaka studentka se podivat na zkuseneho doktora, co me rodil, pak dosla doktorka a sestra z detskeho, takze ve finale jsem tam mela asi 7 lidi, vadilo mi to, ale dosli ve chvili, kdy jsem tlacila, mala mela hlavicku uz venku a PA mi skakala po brise, absolutne jsem se nezmohla rict ani ň a byla rada, ze jsem malou vytlacila....na sestinedeli mi spodek nikdo nekontroloval, ale byla jsem bez poraneni a spolubydla mela cisare, tak nevimzda se nekontroluje nebo to bylo jen u nas...rodila jsem pred 3 mesici v Mlade Boleslavi

jannym
12. únor 2019

Tak u mě i když jsem předem dala souhlas, tak se vždy ještě jednou zeptali jestli tedy fakt jo...jestli mi může praktikantka změřit tlak, jestli mi může vzít krev, píchnout tohle a tamto...asi záleží porodnice od porodnice, ale mě loňský porod i přístup personálu mile překvapil, oproti době před 4 lety ve stejné porodnici to byl opravdu velký posun ku předu co se ohledů k právům rodiček/pacientek týče

raschwa
12. únor 2019

Ahoj, rodila jsem 3x v českobudějovické nemocnici. Studentky a doktory-chlapy jsem měla jen u prvního porodu před 7 lety, studentky jsem schvalovala. Poranění mi kontrolovali na pokoji, byly jsme tam 3 (ještě ve staré porodnici). Poslední porod před 2, 5 roky v nové porodnici, větší soukromí na sále i na pokoji, poranění nikdo nekontroloval, druhý i třetí porod mě rodila studentka za dozoru asistentky, pokaždé jsem dávala schválení. Nikdo další tam nebyl. 🙂 Řekla bych, že tam byl velký pokrok v chování personálu i v dodržování soukromí. Ale vždy záleží na koho narazíš. Jo a zažádej si o privátní pokoj, pak nebudeš muset řešit, kolik lidí tě uvidí a budeš mít větší soukromí.

jenny91
12. únor 2019

@dante_alighieri Ahoj, dávám ti plně za pravdu - nebude ti to v těch bolestech jedno 🙂 A kdyby jo, zpětně si to pak člověk může dost uvědomit. Je určitě super, že se tím tématem zabýváš. Já třeba nejsem tak stydlivá, skoro celý porod jsem strávila úplně nahá, jak jsem v jednom kuse běhala do sprchy a neměla jsem sílu se furt sušit a oblékat. Nicméně soukromí jsem taky chtěla, studenty bych nesnesla (ani holky) a pevně jsem doufala (což se mi splnilo), že zdravotníci budou jenom ženského pohlaví. Na jedné straně je důležitý výběr porodnice, ale o českobudějovické bohužel nic nevím. Na straně druhé souhlasím s výše uvedenými radami, ať si vezmeš někoho s sebou. Já měla manžela a dulu.

urtica
12. únor 2019

Ahoj, souhlasím - ani mně to jedno nebylo, naopak jsem hodně citlivá na každé vyrušení a myslím, že u prvního porodu mi to i celkem brzdilo průběh porodu. U druhého jsem měla naprosté soukromí, ale stálo mě to dost peněz a úsilí, rozhodně to není standard. Pro mě to znamenalo výběr vhodné porodnice, zaplacení vlastní PA, nadstandardní péče a nadstandardního pokoje. Celý porod mě tak vyšel na cca 20000, ale nelituji. Po celou dobu porodu i po jsem měla naprosté soukromí.

lajla
12. únor 2019

Ne.nemela jsem.zadny problem.nikdo tam nechodil..a uz vubec ne studenti. Pred nikym jsem nic ani po porodu neukazovala..kdo.chtel ukazal..ale mezi postelemi.byla plenta..a nejsem cumil..tak.i tak jsem.se vzdy otocila.kdyz se mi neco nelibi nebo nechci..tak.si reknu..nebo?😏

normalnimatka
12. únor 2019

u porodu je to bohužel fakt výstava. já tam měla teda samý ženský, al ebylo jich tam na můj vkus fakt hodně. mně to v tu chvíli přišlo hlavně komický:D že ty tam vlastně zažíváš něco tak intenzivního a jsi úplně rozsekaná a okolo tebe stojí x lidí jak sudičky a čekaj, co teda jako bude:D a to musim podotknout, že sestry stály co nejvíc z povzdálí, ale byl to malej pokoj, takže jsem o nich stejně věděla.
zjistila bych si, jak přesně to probíhá v tý porodnici, kterou sis vybrala. tohle je prostě vušde jinak. al ekdyž v papírech nebudeš souhlasit se studentama, tak ti nemůžou nic dělat, asi ani přihlížet.
jen chci ještě napsat, že mě docela překvapuje, jak tu holky píšou, že to bylo na oddělení šestinedělí. já totiž zažila přesně to, z čeho ty máš hrůzu. přišla vizita a ty ses přede všema "musela" dopředu slíknout, vyndat vložku a jakoby ji položit na ehm..partie:DDD a přikrejt se smaozhřejmě. když jsi byla na řadě, tak přišla sestra, vzala to do takový dlouhý špachtle, všichni zdravotníci si prohlídli míru krvácení a usoudili, že je to ok, a pak ti to položili zpátky a ty ses oblíkla...:D neříkám, že tam na to blbě čuměli minutu, byla to fakt rychlovka, ale nic příjemnýho to teda nebylo. tam i nějaký medici přihlíželi, co si tak pamatuju a rozhodně nechodil jen jeden doktor a jedna sestra. bylo to určitě víc. + další dvě mámy na pokoji. ale co naděláš, no. já teda v papírech měla, že mi medici nevaděj, nebo se rozhodnu před každým konkrétním zákrokem. tady mi to bylo jedno. u dalšího porodu budou mít zátrh a kdyby mi tohle vadilo, tak bych prostě požádala, jestli tam může bejt jen doktor a teda asi sestra. páč sestra tam je jen od zapisování toho, co dr. usoudí.
i na šití koukali, myslim si. i když jen zběžně a bleskově.
čímž tě nechci strašit. jen jsem ti to chtěla napsat, že i takhle to může vypadat. záleží prostě na konkrétní porodnici. a to jsem jako nebyla v žádný extra vývařovně s dvaceti porodama denně, ale spíš v menší porodnici, kde se třeba u porodu celkem respektoval klid a soukromí. takže pozjisti dopředu a klidně to tam běž zkonzultovat předem anapsala bych si to do por. přání. že potřebuješ soukromí a klid a že chceš vždycky vědět, kdo bude kontrolovat atd. a jak.
a třeba ti to opravdu bude jedno. ono i to, že se furt snažíš kojit a před uklizečkama, sestrama, spolumatkama máš furt vytasený prso..:D je to tam prostě trochu jinej svět. ale nadstandard by ti měl zajistit větší soukromí, pokud budeš mít k němu možnost. tak hodně štěstí! ale štěstí přeje připraveným🙂

normalnimatka
12. únor 2019

jo a tak nějak bych neřešila, jak to maj jiný..víš jako ten tvůj dotaz, opravdu tu není někdo, komu vadí, že...? mně to vlastně příjemný nebylo, ale do velký míry mi to jedno bylo. prostě s tím porodem a vším...nevim, neběhalo mi hlavou, ježišmarjáá teď všichni koukaj, jak... vykašlala jsem se na to, abych to řešila. ale kdyby se mnou byla nějaká mamka na pokoji, který by to vadilo a řekla, že chce vyšetřit někde v soukromí sama, úúplně jí rozumim a neřekla bych si vůbec nic blbýho. a i kdyby řekla, byl by to jen můj problém, že řešim ostatní. prostě, když ti to vadí, musíš se ozvat. tak se toho neboj.

normalnimatka
12. únor 2019

jinak, jen taková praktická poznámka..😃 asi bych spíš žádala, že chci vyšetřit v soukromí, než abych řekla větu, aby šli všichni z pokoje pryč..😃 chápej, dvě další mámy, byly třeba i po císaři, každej minimální pohyb je hrozně bolel, to bych po nich fakt nechtěla🙂 nebo má někdo dítě na prsu.... a celkově je trochu divný ty lidi jakoby vyhazovat, když už tam nakráčej. trochu bych čekala na tohle jako reakci oči vloup sester a tak.

valeri10
12. únor 2019

@dante_alighieri rodila jsem u apolináře kde jsou jen porodní boxy a chodila za mnou jen porodní asistentka a pak při finále doktorka a v povzdali jsem viděla sestřičku s pojízdným lůžkem pro mimčo. Jinak nikdo. Mě to Teda tak bolelo, že bych klidně porodila i na chodbě. Hlavně aby to bylo už za mnou a malá byla v pořádku.

petula720
12. únor 2019

@dante_alighieri zažívám naprosto stejné pocity. Jsem ve 4. měsíci a už teď mě děsí, jak to bude probíhat. Ani ne tak porod samotný (na to si věřím, nejsem bebíčko), ale spíš na jaký personál zrovna natrefím, kolik jich tam bude a jak se ke mě budou chovat. Mám obecně hrůzu z toho, že se mi někdy něco stane a zůstanu napospas zdravotníkům bez možnosti rozhodování o tom, co se mnou budou dělat. Doufám, že mi v tomhle směru u porodu pomůže manžel, a když budu v agónii, bude hájit moje zájmy. ☺️ Snad se na mě dostane nadstandard a budu mít klid.

makronka222
12. únor 2019

Kazda druha nadava na to, jak doktori a sestry nic neumej a jak se k lidem chovaj, ze ale pacos je háklivka a neumi pustit mediky k sobe bliz, aby se neco naucili, to ne.... na gumovy panne toho asi moc nevymyslej. Jestli si myslis, ze tvuj spodek po porodou je jedinej co kdy videli, tak fakt ne.

vendes
12. únor 2019

V ČB bych doporučila nadstandardní pokoj. Po porodu tam máte klid, soukromí a návštěvy mohou na pokoj kdykoliv. Vizita se k vám dostane až naposled, vozí vám tam jídlo. Jak je to s kontrolou poporodních poranění nevím, mně se jen primář koukl na jizvu po CS (měla jsem kalhotky), zbytek lidí z vizitky stál opodál. U porodu byla jen PA, dokud nebyly komplikace, pak přišel lékař. V ČB je potíž, že mají málo atestovaných lékařů, je tam hodně mladých, takže když se rozhodovalo o akutní sekci, přišel ještě "starší lékař". Řekla bych, že spíš než na muže-mediky narazíte na studentky oboru PA.

merope
12. únor 2019

K tomu nadstandardu a maminám na stejném pokoji - byla jsem teď pár dní v nemocnici na třílůžáku a nevím, zda jsem měla takovou kliku nebo co, ale prostě všechny holky, co se tam prostřídaly, byly úplně super a vůbec by mi nevadilo se před kteroukoli podobně "odkrývat". Stejně si každá hleděla toho svého (co se týče intimity) a spíše jsme se bavily o životě. Co se týče uklízečky, tak ta na pokoje chodila v poměrně pravidelnou dobu (ale pravda, že mě jednou "chytla" nahou při výlezu ze sprchy - na druhou stranu jsem měla tušit, že je tak její čas a kdyby mi to vadilo, jdu jindy). Sanitářka chodila převlíkat postele vždy když někdo odešel z pokoje (jenom přes den - což na šestinedělí jsou asi všichni). On ten režim je tam opravdu velmi pravidelný, takže když se zeptáš ostatních, přečteš si ho na nástěnce (některé věci) a počítáš s tím, tak to je v pohodě. Jak už jsem tuším psala dřív - víc mi vadilo to "postupné procesí" jako že směny jsou 12 hodinové - opravdu jsem viděla obrovskou změnu, že celý víkend sloužila jedna doktorka = co jsme se bavily, to bylo, jak jsme se bavily. Ale já měla spíše blbou reakci na jeden z léků, došlo mi to pořádně až po druhé noci a dostávala jsem se tam do šílených depresí a tomu přecejenom nepomůže, když mluvíš každou chvíli s někým jiným.

jenny91
12. únor 2019

@makronka222 Já úplně chápu, že už viděly tisíce nahých ženských, a pokud mi to nevadí, ochotně jim pomůžu se učit. (Můj případ - neměla bych s tím problém.) Na druhou stranu respektuji, že některé ženě to dělá problémy, není jí to příjemné, a to potom může dost zpomalovat porodní proces. (Což není samozřejmě pro nikoho žádoucí.) Takže nevím, proč by se to ti studenti měli za každou cenu učit zrovna u ženy, která je velice stydlivá a touží po absolutním soukromí. Přece jenom porod není divadlo, to vyrušování a příliš osob na sále ho může sakra protahovat, pokud je na to rodička háklivá.

hankaviki
12. únor 2019

Taky jsem podepisovala, aby u porodu nebyli studenti. Oni stejně v malé porodnici žádní na praxi nebyli tou dobou. Já neměla úplně důvod stydlivost, ale spíš aby neublížili mně nebo dítěti svou nezkušeností.

normalnimatka
12. únor 2019

@makronka222 no tak beztak..co se asi tak naučej?:D rutinu, která se v porodnicích jede - zásahy, urychlování, arogance, nerespektování přání a vlastně ne dost vědění...:D to, že toho PA a doktoři o porodu nevěděj moc, fakt nesouvisí s tím, že jim některý ženy nechtěj ukazovat frndu:D

leymea
12. únor 2019

Vubec se Ti nedivim. Studenty bych u porodu tez nechtela (i kdyz vim, ze nekde se to naucit musi). Ja celou dobu mela u porodu soukromi, kdyz uz jsem citila tlak na konecnik tak jsem poslala manzela pro PA. Ta prisla a at si klidne zatlacim (ani nebyla u me). Tak ja zatlacila a uz byly videt vlasky 😀 hele to najednou byly takovy fofry, ze se u me objevilo tolik lidi (vubec nevzpominam kolik jich bylo 😀) a bylo mi to jedno 😀 chtela jsem nadstandard, ale bohuzel nebyl volny. Nastesti jsem na pokoji mela druhorodicku a byla jsem nakonec rada. No a kontrola spodku? No fakt uzasny. Prisel doktor a sestra, odkryla jsem perinu, sestra velkou pinzetou odkryla vlozku, koukli se a odesli 😀 nic prijemnyho.

1772
12. únor 2019

@hankaviki ale za pár let bude z těchto nezkušených mediků několik nezkušených doktorů, ale už bez dohledu. Je to samozřejmě každého věc, ale říct si, ať se to naučí na někom jiném, není ideální. I vy se můžete ocitnout v rukách takového lékaře

lachtanice86
12. únor 2019

Já měla při porodu 3mediky. Kluky. Fakt mi to bylo jedno. Chvíli jsem s nima pokecala než jsem omdlela kvůli ztrátě krve. Vlastně díky nim jsem si ten průšvih tolik neuvedomila to až zpětně. Ale než přišli, všichni se mně ptali minimálně 2x jestli můžou. A co se týče kontrol na pokoji, tak chodil jen dr a sestra. A mezi nohy se mi koukali, měla jsem velký hematom, tak to museli kontrolovat.

katushenka
12. únor 2019

@dente_alighieri Mně teda až tolik navadila ztráta soukromí při samotném porodu nebo při vyšetření jako spíš na oddělení šestinedělí. A ne tolik ze strany lékařů jako ze strany pomocných ošetřovatelů, uklízeček atd. Prakticky se tam střídali s vytíráním (uklízečka podlahářka), utíráním parapetů (jiná uklízečka), desinfikováním (uklízečka dezinfekční) , přinášením jídla a pak několikrát jestli "už se papalo", (ne nepapalo, odstříkávala jsem neustále mlíko) pak dětská lékařka, pak gyndařka pak, pak návštěva vedleležící a pak sestřička z laktačního, sestra s teploměrem, jiná sestra s dotazníčkem......a už se zase vytíralo..... pak jsme vážili a už zase někdo....Fakt jsem neměla chvíli klidu na kojení, na klidné najezení, na nic. Vecpat tam 8 x kojení v klidu je nadlidský úkol, tím spíš, že jsem po císaři chodila jak naprcanej kačer a furt na mě číhala ta morká a pečlivě vydezinfikovaná podlaha!

pajax6
12. únor 2019

já taky odmítla studenty ale když mě převezli na sál tak přišla jedna sympatická slečna a právě se ptala že ví že nikoho nechci ale jestli by mi nevadila ..:D. Té jsem kývla, občas přišla nakonec jsme se sázeli v kolik se malej narodí ...sekla jsem se o pul hodky ..Jinak poporodní prohlídky nic moc ale v porodnici jsem si přišla celkově jak na výstavě ..:D.. Nejhorší byla prohlídka dvě hodky po porodu (vnitřní) nejdřív doktorka pak i primář to jsem sebou malém sekla.. bohužel byly komplikace musela jsem ještě na sál..:(

leymea
12. únor 2019

to mas pravdu. A nejlepsi bylo kdyz treba sestra prisla v pet rano.
@katushenka

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru