Úplně přirozený porod. Kde doporučíte?
Ahojte, som sice slovenka ale nakolko nechcem ist rodit do mäsiarne tu na sk rozhodla som sa pre porod v cesku.
Citala som plno recenzii a prezrela fakt vela stranok, no ale aj tak si myslim zeby bolo najlepsie nechat sj poradit od vas.
Moje podmienky su:
- Ziadna kanyla
- ziaden nastrih hradze, holenie, klystir,
- prakticky ziadne tie rutinne zasahy (jedine v ohrozeni zdravia ok nastrih prezijem)
Hladam porodnicu kde by som si mohla sama urcit polohu v 1 aj 2 porodnej faze, mat bonding, dotepanie pupocnika, sukromie a muza cely cas pri sebe. Idealne ak by bola moznost rodit nejak v utulne vybavenej miestnosti.
Stretli ste sa aj s takou moznostou u vas? Alebo existuje nieco take?
@barchen proc bych mela hradit neco, na co si platim pojisteni.anebo jo, ale at mi odectou zme ceny cenu bezneho porodu. Pak ok. Zaplatim si ten nadstandard. Klidne.
Ono, cely system placeni je u nas na hlavu. Lidi kaslou na sve zdraví a vse je jim hrazeno. Za mne, at plati vice kuraci, obezni ( vyjma nemocných), lide kteri piji, nechodí na prevencky....
@texetka přesně, ale toho se u nás nedočkáme, populismus Českem vládne§
@texetka Největším problémem je to, že i ty píšeš, cituji, "Tedy at si kazda rodi dle sebe." A současně, cituji, "Ze lidi uz nejsou jen ovce co si jechaji vse libit." Většina ze zdejších diskutujících tvrdí, že jim je jedno, jak si rodí ostatní ale pak označují ty ostatní za ovce, pakáž nebo mainstream. Já jsem se tady ještě nesetkala s názorem který se pasuje do určité role ale současně nehaní a neponižuje ostatní, tu druhou, třetí nebo x-tou skupinu. Prostě militantní přístup a běda tomu, kdo má jinou představu. A k tomu placení pojištění. Ono v konečném důsledku si to pojištění platí jenom malá část ekonomicky aktivních pojištěnců. Si matka na rodičovské? Platí stát. Jsi studentka, nezaměstnaná, žena v domácnosti nebo pečuješ o jedno nebo více dětí? Platí to stát. Pracuješ v státní sféře? Platí stát. Máš nízké příjmy? Platí stát. A takhle se dá pokračovat. Tohle ve většině vyspělých zemí není. U nás není povědomí o tom, kolik peněz jednotlivé úkony stojí. Obyčejný spontánní porod stojí cca 10.000 Kč včetně ubytování s vlastní koupelnou, čistého prostěradla a stravování. Za tohle si ve většině té civilizované Evropě neodrodíš. Můžeme pokračovat. Kolik stojí sekce a případné rekonvalescence? Kolik stojí péče o předčasně narozené dítě? Prostě solidární systém. Platíš všem, čerpáš na všechno. Ale nemůžeš čekat, že někdo bude platit to, abys mohla rodit sama v prostředí, které je atypické ale v případě problémů přiběhne lékař, komplet personál, odvezou tě do vybaveného operačného sálu a ještě případně někdo uhradí péči o přidušené novorozeně nebo krvácející matku.
@barchen Proboha, nech si tu "mainstreamovou pakaz" od cesty. Uz je to trapne. Jestli jsi to nepochopila, psala jsem to v ironii jako reakci na to, ze si mam jit rodit nekam mimo verejne hrazene zdravotnictvi 😩
@martiniquest Přede mnou se obhajovat nemusíš ale ironie vypadá jinak, tohle ještě nebylo dostatečně absurdní ani na ironii. Trapné na celé této věci jsou pouze ty ukřičené a bezohledné matky, co netuší, jak tento systém funguje ale staví se role spasitele společnosti. Já vím, že dnes je moderní křičet, poukazovat na neschopnost jiných, nebo posílat premiérovi pokaděné pleny kvůli 80.000 Kč ale tohle fakt není ta správná cesta. Ale tato diskuze o tom není. A pro autorku @amelia000 ať jí tady neplevelím příspěvek, doporučuji si na MK najít skupiny jednotlivých porodnic a tam pročítat, jak to v těch vybraných porodnicích funguje. Sama mám za sebou spontánní porody v pražské masové porodnici která se nehonosí zrovna přívlastkem "mother friendly maternity care" a jediným zásahem byla kanyla kvůli podání atb. Žádný klystýr, žádný epidural, rajský plyn, žádné vyvolání porodu ani po 7 dnech přenášení a dokonce ani sprcha před porodem. Jedinou výtku u prvního porodu mám vůči personálu, resp. dvom sestrám z novorozeneckého. Prostě spousta věcí je jinak než popisují hrůzostrašné diskuze na internetu, kamarádky kamarádek, vzdálené příbuzné nebo sousedky se syndromem barona Prášila. Hodně štěstí při výběru.
@amelia000 já rodila před 9 dny v Havlíčkově Brodě. Nemit krizove bolesti tak bych si ho užila. Klistyr jsem chtěla. Potřebovala jsem prohřát kříž. Nic na bolest jsem nedostala. I když jsem brečela bolesti. Vodu mě museli nakonec píchnout. Kanilu jsem dostala poslední 2 hodiny protože se to malé nelíbilo a muselo se jednat. Nakonec jsem rodila na boku a když malá dororovala tak na křesle a bohužel s na střihem i přes to mě celou potrhala
Ženy... Nac se hádat, at si to každá dělá jak chce... Ja jsem strašně ráda ze ziju v tomhle století neboť muj dlooohej a vyvolavanej porod bych bez pomoci doktorů zřejmě nepřežila a ani možná muj syn... Takže za me do porodnice jdu proto, ze chci dostat ven toho malyho prcka... Nedokážu si představit v mým stavu, ze tam někomu fusuju do remesla a mávám pred čumákem nějakým porodním plánem. me to bylo opravdu u za. dku... Za me porod nepříjemná nutnost a jsem ráda, ze me pomohli... Jinak vstřícný v tomhle jsou u Milosrdnych v Brně...
@barchen jinak nase rodina si platí i solo připojištění, hradi nam nadstandardní pokoje, nektere leky, cesry atd... Uz jsme z nej cerpali.
Klidne bych si i platila i slozku k beznemu pojištění abych mela ja a ma rodina hrazene nadstandardní sluzby. Jenze to nas socialni stát neumoznuje.
Nejsem naivni a vim kolik vo stoji. Staci si nechat poslat vypis z pojistovny.
Proste system je blbe nastaveny a mel by se zmenit. Od zakladu. Od placeni, od chapani pacientu jako podřízených, od platu lékařů a sester atd atd..
@alcar bohužel je to jen dojem, ze je spousta informací. Mnohi zen se kterymi mluvim vubec netusi treba mozne nu u podani oxytocinu, o tom ze pri cs by se melo dite potrit vyterem z zeniny pochvy, jak vypadá kontakt kuze na kuzi, ze to neni dite v zavinovacce na tele zeny, atd atd.
Je to smutné. Ale je to tak a ty zeny sami sebe hodnoti jako informovane....
@texetka ja osobne nemam v okoli zadnou kamaradku, ktera by si na svuj porod sepisovala porodni plan a urputne lpela na vsem, co by se “melo” pri/po porodu delat. A to nejsou opravdu zadne blbky, ktere by nic nevedely nebo mely malo informaci! Kazda si porodem prosla uplne normalne v porodnici a na porod maji hezke vzpominky.
@texetka To, že některé ženy neřeší, jestli dostanou dítě na prso nahatý, nebo v zavinovačce nutně nemusí znamenat, že jsou neinformované. Třeba prostě jen neřeší pindoviny 🙂
Ja rodila v Uherskem Hradisti a zkusenosti jsou jen dobre. Zamestnanci porodnice se dokonce nedavno skolili v hypnoporodu 😉 kanylu jsem nemela, ani nastrih (pozadala jsem o neprovedeni, cvicila jsem s aniballem, ale myslim ze rutinne ho nedelaji), klystyr dali ale nebyl by problem odmitnout. Po porodu (po dohode a miminko bylo ok) jsem mela 2 hodiny miminko nahate na brise, nasledne prikladani dle potreb miminka, zadne "po 3 hodinach". Za me top porodnice 🙂
@pink_unicorn pindoviny? Ja nepsala, ze to neresi. Ja psala, ze nevi ze to neni kontakt kuze na kuzi. To je rozdil. Chapat psany text je nekdy náročné, chapu..
@alcar v poradku. Ja mam kolem sebe oba typy zen. Mnohe az zpetne resi co jim na porodu udelali zleho.
A u dalsiho porodu chteji neco jineho, lespiho. A mnoji z nich pak ma nadherny prirozeny porod. A mnohe nechteji nic menit a jsou spokojene. Je to jejich volba a je to v poradku pokud mají informace a rozhodly se vědomě.
@texetka To máš pravdu, ale mnohem náročnější je pro mě chápat hloupé husy.
@pink_unicorn kdyz dojdou argumenty, nastupuji vulgarismy a urazky. Tva vizitka, ne moje
@texetka Přesně a právě v tuhle chvíli víš, že jsi vyhrála, užij si to 🙂 Já nebudu dál diskutovat o tom, že neinformovaná žena nechápe význám "kůže na kůži". Pokud se cítíš být lepší matkou, když trváš na tom, aby ti dítě potřeli vaginálním sekretem, tak proč ne. Každá máme své priority. Děkuju za zajímavé obohacení a za sebe už končím 🙂
Rodila jsem ve FN Plzeň Lochotín. Měla jsem štěstí, přijeli jsme v noci a nikdo tam zrovna nebyl. Porod postupoval rychle, byla jsem bez nástřihu a jiných urychlujících prostředků. Jediné, co jsem si ráda nechala udělat byl klystýr, protože jsem měla šílené tlaky na konečník a měla jsem dojem, že se mi chce strašně na velkou, jen to prostě nejde. No, stejnak to nepomohlo..
Pokoj je tam příjemný, za celou první dobu porodní tam dvakrát přišla PA a hned na začátku doktor, aby zkontroloval stav. Potom se tam objevil až v úplném závěru spolu s dětskou lékařkou a sestrou. Byli tam chvilku a nakonec nás tam s dcerou nechali samotné. Na porod vzpomínám ráda, jen teď zpětně hodnotím druhou dobu porodní za zbytečně dlouhou a psychicky trochu nepříjemnou. Musela jsem tlačit na lehátku a prostě mi to nešlo. Měla jsem pocit, že mě přešly kontrakce. PA sama říkala, že když to nepůjde, můžeme zkusit jinou polohu, ale nakonec jsem to zvládla. U druhého porodu bych si přála rodit v jiné poloze.
Mám pocit, že to ani tak není o porodnici samotné, jako o lidech, kteří v ní pracují. Je to jako ve společnosti. Někdo je tolerantní a dokáže uznat také svoje nedokonalosti. A jiný si zase zarputile bude stát za svým tvrzením, ač nemusí být vždy ta nejlepší.
Osobně jedu do porodnice proto, abych byla pod kontrolou a měla jsem jistotu, že udělám maximum pro svoje zdraví a pro zdraví svého dítěte. Na druhou stranu, nevidím nic špatného na tom, když tam nejedu pouze jako tělo, které se bezmyšlenkovitě svěří do rukou druhých. O sobě rozhoduji především já a proč já bych měla se sebou nechat dělat to, co je mi nepříjemné, jen kvůli tomu, aby druhému to bylo příjemné?
K financování lékařských zákroků řeknu asi toto. Pokud bych si měla připlatit za nadstandardní péči, ano, klidně a ráda to zaplatím. Ale tento systém tady nefunguje. Platím si zdravotní pojištění už mnoho let a dokonce ho odvádím ze dvou zaměstnání. Preventivně chodím dvakrát ročně k zubaři a jednou za rok na gyndu. To nejsou sumy, které už jsem si předplatila. O své zdraví se starám a ač nejsem zdravotník, ráda se vzdělávám alespoň v základních věcech (jaký vliv má strava, spánek, pohyb, psychická pohoda). Prostě běžně k lékaři nechodím. Tak proboha, mohu snad po celém systému (včetně lékařů) chtít, aby se ke mně chovali s respektem a slušností. Obzvlášť u porodu, který je tak intimní záležitostí. Nevím jak vy, ale jen tak před někým bežně nohy neroztahuju 😉
@pink_unicorn ty opravdu nechapes psany text. Tp je pak hodne spatne a zbytecna debata.
@texetka tak pokud mas kolem sebe oba typy zen, tak musis vedet, ze ty zeny, ktere opravdu nektere veci neresi a nestavi na nich porodni zazitek urcite nejsou neinformovane. Jsem rada, ze to uznavas. 😉 Protoze by bylo zvlastni, ze by si v dnesni dobe nejaka tehotna nedokazala zjistit, jak ma probehnout prvni kontakt s vlastnim ditetem (dobre, pokud budeme slovickarit a rypat se v tom, tak nejaka by se nasla). A to nemusi nutne znat slovo bonding. Nicmene treba bonding je uz dnes snad vsude rutinou.
No nic, myslim, ze uz jsme si k tomu vse rekly a ze uz ani ty k tomu nemas dalsi poznatek (i kdyz dohadovat bychom se tu mohly jeste zitra 😁). Tak ti preji hezky den.
@alcar praveze jsou neinformovane. Netusi, ze to co se nazyva bonding vlastne neni bonding. Ze oxytocin ma docela vedlejsi ucinky, stejne jako epidural atd atd.. Ze porod ovlivňuje kojeni...
Kolikrat jaem slyšela : To jsem nevěděla, kdyby jo, tak to nechci.. Nebo chtela bych to jinak.
Jen male % zen opravdu se rozhodne pro zasahy informovane. Ze vi.
S tim opravdu nemam problem. Je to jejich vule, chteji to tak. Vi proc to chtějí.
Dalsi poznatek nemam a nedohaduji se. Diskutuji. To je rozdil.
@texetka aha, no psala jsi, ze mas kolem sebe oba typy zen. Informovane typy, s tim, ze jedny typy na tom nelpi a druhe ano. Pochopila jsem to takto. A ty to nasledne v dalsi odpovedi opet pretacis na to, ze informovane nejsou. Ono je rozdil si myslet, ze jsou neinformovane, protoze to tak chces videt. Ale pokud nejsou uplne blbky, tak se rozhodly svobodne. Nekdo nema potrebu vyhledavat kdejakou informaci. A vis proc? Protoze to pro ne neni zivotne dulezite. A to jedinci, jako ty, nejsou schopni furt pochopit a porad z tech lidi delaji uplne tupouny. Uz tomu rozumis nebo to mam opakovat i v dalsim prispevku? 😁 Nepotreba lpet na blbostech se automaticky nerovna neinformovanosti. Uz nevim, jak ti to mam jinak vysvetlit. 🙈
@alcar psala jsem, ze mam oba dva typy zen a mnohe az zpetne pochopily co ye delo spatne. Pokud jsem to blbe napsala, tak se omlouvam.
Jinak, opravdu informovanou zenu, ktera se rozhodla vedomne pro medicisky porod, znam jednu. Je naprosto spokojena a na porod vzpomina rada.
Vyuzila epi, oxytocin, nastrih a kdyby to bylo u nas mozne, tak chtela idealne cs na přání, ale to ji neumoznili, coz povazuji za špatné. Zena se ma právo rozhodnout pro styl porodu.
A to, ze nazyvas chteni přirozený porod lpenim na blbostech značí, ze moc infa o plusech a minusech
vsech zasahu a postupů asi nemas.
Ono treba osidleni ditete po cs je velmi dulezite a i u nas se uz zavina delat. Ale musi si to matka vetsinou prosadit.
A nerikam, ze ty nepoucene zeny jsou tupe. Nejsou, jen bohuzel nedostaly spravne informace, nebo o ne nemaji zajem. A správnými informacemi myslim vsechny a podane bez emoci. Ne, ze jsou spravne jen jedny. Aby to nebylo chybne pochopeno.
No nic. Bylo mi jasne, ze na mk moz zen, ktere chteji anebo zazily prirozeny porod nebude. Nebo nebudou mit pro to pochopeni.
@texetka “to, ze nazyvas chteni přirozený porod lpenim na blbostech značí, ze moc infa o plusech a minusech” prvni chyba! Soudis a delas zaver z neceho, co sis vycucala z prstu. Varis z vody. Ja jsem informovana dost, ale ne vsechno je pro me dulezite a opravdu neco povazuji za neskutecne blbosti.
“nerikam, ze ty nepoucene zeny jsou tupe. Nejsou, jen bohuzel nedostaly spravne informace, nebo o ne nemaji zajem” druha chyba! Pro tebe je zena, ktera nema o ty informace zajem zcela nepochopitelne individuum...dle toho, co tady prezentujes. Spravne informace jsou vsude, nekdo je chce hledat, nekdo nechce. Ten kdo chce, ten si je najde a ten kdo nechce, ne ze je nedostane, ale nema potrebu je hledat (coz se muze v prubehu zivota samozrejme zmenit). A znovu opakuji - nepotreba hledat informace nerovna se “nedostala spravne informace” a nedela z zeny neco mene. Mas v tom ponekud zmatek nebo si to nechces priznat. Ujasni si ty pojmy.
@puhelin to nema primou souvislost s debatou. Blbostma jsem myslela veci kolem porodu. Zajiste by te zajimalo jake, ale uz se mi do toho nechce zabredavat, protoze by to bylo na dalsi dlouhosahlou diskuzi, kdy by ses mi zajiste snazila dokazat, ze to, co ja povazuji za blbost je pro tebe veledulezita vec. Kazdy povazuje za blbost neco jineho. 😉

@texetka Kazdy zasah vydela porodnici dalsi penize navic. Proto se porodnice, ktere se snazi "rodit" co nejprirozeneji, maji problem uzivit. Narozdil od porodnich fabrik, kde se schvalne dela co nejvic zbytecnych zasahu, aby pojistovna sypala.