icon

Zemřela na porodním sále - jedná se o omyl, přečtěte si vyjádření nemocnice v úvodu

bilateniska
17. dub 2016

Modrý koník: Po dohodě s nemocnicí zveřejňujeme její vyjádření k této diskuzi.

"Vážená společnosti „Modrý koník“,
Vaší činnosti včetně diskusního portálu si určitě vážíme a přispívá k výměně informací budoucích rodiček. To je určitě dobrá věc, ale nesmí dojít ke zmatení informací. Takové zmatení jsme však jako Fakultní nemocnice Brno zjistili v příspěvku (viz níže) a celé diskusi pod ním. Příspěvek se týkal „nějakého“ odvezení prý snad mrtvé osoby.

V této souvislosti Vám musím sdělit, že šlo o převoz jednoho přístroje mezi našimi porodnicemi Bohunice a Obilní trh, který se mohl dotyčné diskutující zdát jako mrtvá osoba. Jde o zkreslení informace, protože šlo, jak výše uvádím, o převoz jednoho přístroje. Nikdo nezemřel.

S pozdravem
Mgr. Pavel Žára M.A.
Centrum komunikace, tiskový mluvčí
Fakultní nemocnice Brno"

Původní příspěvek uživatelky bilateniska:

Ahoj,
jsem tu nová, ačkoliv už delší dobu pročítám zdejší názory a rady. Včera jsem zažila něco, s čím se ale nějak nemůžu srovnat a rozhodla jsem se registrovat a sdílet svůj zážitek s ostatními, abych si třeba přečetla nějaké pohledy, které mi pomohou si to v hlavě urovnat. Byla jsem včera v porodnici, probíhaly tu předporodní kurzy. Bylo nás tu hodně, aspoň 10 těhulek určitě. K sálům šla nějaké volaná lékařka z chirurgie, nějaký čas nikdo nevycházel, ani nešly další pacientky. Pak, zrovna když jsme stály před porodními sály, najednou odtud odvážely zakryté tělo :/ Přeběhl mi mráz po zádech, bylo to fakt hrozné setkání s realitou, aspoň pro mě v tomto rozpoložení děsný zážitek, to samozřejmě nemluvím o hrůze, kterou musela prožít ona a kterou prožívá její rodina. Všichni mlčeli, lékaři se chovali jako by nic. Nikdo to nekomentoval. Neznám pochopitelně žádné podrobnosti, ale myslela jsem si, že dneska se u běžných porodů neumírá, nebo aspoň ne takto. Že se to výjimečně stává na operačních sálech při císařském řezu, kde jsou komplikace, že takové ženy končí na JIP a nemusí to zvládnout (krvácení apod.) to jsem vše nějak v hlouby duše tušila, ale jak to, že na běžném porodním boxu, tedy asi u porodu bez předpokládané komplikace, proč ji nenapojili na nějaké přístroje na ARU nebo na JIP, nějak se s tím neumím poprat, jak se může něco takového stát na místě, kde mají životy začínat, jiný skončil. Je to opravdu smutné a na běžném porodním boxu mě to prostě šokovalo víc, než na jiných odděleních, kde to člověk v nějakém podvědomí nosí, že tam někdo někdy umře. Popravdě se teď porodu najednou mnohem víc bojím a nevím co s tím dělat.

Strana
z7
bilateniska
autor
17. dub 2016

@loafeer Pomlouvat určitě nechci, já jsem naopak v Bohunicích 2x rodila a do teď žádnou zlou zkušenost nemám, ani tohle nehážu na chybu porodnice, jen píši, co jsme viděly a nemám žádný důvod si něco tak hrozného vymýšlet.

santron
17. dub 2016

Ze statistik,pokud si dobře pamatuju, zemřou při porodu dvě ženy za rok. Může se stát cokoliv -embolie plodovou vodou,nějaká skrytá vada, nezvádnutelné krvácení. Ale vezmi to z té druhé strany- kolik žen za rok porodí a nemají žádné nebo minimální komplikace. Určitě to dobře dopadne, i když věřím,že takový zážitek není rozhodně příjemný.

drakenn
17. dub 2016

Myslim si, ze je nam zamerne vtloukano do hlav, ze tohle se nedeje! Kdyz zemre matka ci dite v terenu, jsou toho plne noviny. Ale o smutnych udalostech v porodnicich se proste nehovori.
Chapu, ze to pro vas byl otresny zazitek. Zkuste se od toho oprostit a myslet pozitivne. Hodne stesti
P.S. jen mi jeste vrta hlavou, ze prevazeli telo pouze prikryte. Tohle je proti standartum nemocnice!

bilateniska
autor
17. dub 2016

Právě mě tíží spíš lítost nad tou maminkou, miminkem, rodinou, celkově strach z toho něco takového vidět (ono je to asi podobné, když je někdo u těžké autonehody, taky je to jiné, než o nich slyšet v televizi), prostě mě to zasáhlo. Nemířila jsem to vůbec na porodnici jako pomluvu, ale na druhou stranu mě udivuje, že to někdo vyvrací, bylo nás tam několik co jsme to viděly, tak opravdu nechápu. Ono o to ale nejde, hlavně je to smutné a vyděsilo mě to, proto jsem napsala, asi abych se nějak uklidnila, že to byla výjimka, ačkoliv v to sama doufám.

loafeer
17. dub 2016

Tak: záhada je vyřešena @bilateniska áraři tam měli seminář a na vozíku vezli figurínu- simulátor. něco jako Anču, ale rodící:o) takže tvoje dušíčka může mít klid, vidíte, že se v Bohunicích na případné průšvihy pravidelně školí:o)

loafeer
17. dub 2016

Jinak takové věci se čas od času bohužel stanou, proto je to porodnictví krásné, ale nevyzpytatelné. V Bohunicích konkrétně se něco takového stalo asi 2x za tři roky. Jednou to byla tuším embolie plodovou vodou nebo masivní krvácení a podruhé to bylo u multinemocné paní, došlu k ruptuře aorty a nedalo se nic dělat.....ale když si to člověk přepočte na to množství úspěšných porodů, kterých je v Brně cca 10-15 za 24 hodin....člověk by k tomu měl přistupovat pořád trochu s pokorou....

smallinka
17. dub 2016

Tak jako v dřívějších dobách umíraly ženy po porodu často spíše na nějaké záněty a následně otravu krve protože medicína nebyla vyvinutá.....dneska když je komplikace tak je tu ještě šance císař....Jako dnešní doba je tak daleko, že opravdu smrt při porodu nebo po něm je výjimečná záležitost. Porod sám o sobě je veliká zátěž pro ženské tělo, 6ti nedělí také.....ale medicína umí toto všechno řešit. A podle mě je celkem jedno, kam jdeš rodit, dnešní porodnice zvláště ve velkých městech např. Brno - tam můžeš jít v podstatě kamkoliv. Spíš bych se dívala, kde je přirozenější přístup atd. ale podle mě je to hlavně o tom, kdo má zrovna službu, jaká osoba, takže je to o lidech a jejich přístupu.....ono kolikrát vlídné slovo dokáže více než prášek. Navic z toho, co píšeš není jisté, že tam někdo zemřel. Ono skoro všechny matka po porodu říkají: "Já se tak bála porodu, ale to jsem ještě nevěděla co následuje po něm...." tzn. psychika, důležitá je psychika .....musíš myslet pozitivně protože starat se o dítě je veliká změna, ze dne na den přijdeš o svůj standartní komfort na který si byla zvyklá....ale co povídat, to poznáš sama....Přestaň přemýšlet negativně a těš se na miminko.... 😉

riga
17. dub 2016

@loafeer tak tady bych naopak zmínku k rodícím ženám a kurzu pro budoucí matky očekávala. Něco jako, "vážení, neděste se, je to jen školící figurína, pokračujte v poklidu 🙂 ve své činnosti".

yelowangel
17. dub 2016

Je to blbý a smutný, jak jsem četla o jiných východech a že ji převáželi jen přikrytou...nevím neznám uspořádání nemocnice a je možný že žádný zadní východ tam není. Když zemře někdo na oddělení zavřou se prostě pokoje a tělo zabalené do prostěradla se odveze do márnice takže tohle bych viděla jako chybu někoho z personálu, měli vás nahnat jinam. Pokud nechceš rodit tam já mám skvělou zkušenost s milosrdnými bratry. Krom jedny sestry na šestineděli - taková stará protivná seschlá rašple jinak se to říct nedá jsem byla se všema spokojená. A na jednu sestru jsem měla vyloženě štěstí - doteď nevím jestli to nebyl doslova můj strážný anděl protože jsem měla po císaři, bylo to odpoledne a na noční nastoupila taková moc hezká mladá sestra, pořád mě chodila kontrolovat, ptala se jestli něco nepotřebuju, no úplnej nadstandart, jiný sestry se ke mě tak za celou dobu nechovali jak ona i když byli taky fajn všechno vysvětlili ale z ní jsem měla pocit že ji to doopravdy zajímá myslí na moje pohodlí. A po císaři jsem tam byla jseště 3 dny ale už jsem ji nepotkala. A sestry na novorozeneckým jsou prostě skvělí.

loafeer
17. dub 2016

@riga to souhlasím:o)!

loafeer
17. dub 2016

@yelowangel zadní vchody tam jsou a jednalo se o Andulu, na které trénovali medici nebo áraři tam měli seminář, takže vše dobře dopadlo:o)

markyzka84
17. dub 2016

@yelowangel není zadny jiny vchod ani vychod z porodnich sálu a to ani u nadstandartu.

rituska88
17. dub 2016

@bilateniska Vidíš, nic se nestalo 🙂 Ale je smutné, že vám k tomu nic neřekli a nechali vás takhle vyděsit! Jinak, bohužel se podobná věc stala kamarádce mého kamaráda a to jen pár dní předtím než jsem měla rodit já. Kamarád mi tehdy volal jak se mám atd. a mezi řečí se zmínil, že pojede na pohřeb kamarádce, ale nechtěl mi říct, co se stalo, protože za pár dní jsem měla taky rodit. Potom když jsem se to dozvěděla, jsem mu volala a děkovala, že mě nechtěl vyděsit a zároveň mi bylo pořád strašně líto, co se té holčině stalo. Vlastně dodnes nevím podrobnosti a to, co vím, bych ani nemohla veřejně říkat, ale porodnice údajně za nic nemohla, prostě měla nějakou skrytou vadu. Narodila se jí tehdy zdravá holčička, kterou dodnes vychovává tatínek sám, bydlí nedaleko od nás, takže je občas vídám a vždycky mě bodne u srdce a zároveň si říkám, jak je ten život křehký - z nejradostnějšího okamžiku v životě může být v minutě nejhorší tragédie. Ale tak je to u všeho, u každé běžné denní činnosti se nám může cokoliv stát a přesto nad tím pořád nepřemýšlíme a prostě žijeme a radujeme se ze života. Sama jsem zdravotník a viděla jsem toho už spoustu, takže jsem v některých situacích taky úzkostnější, ale na druhou stranu mi to pomáhá vážit si všeho tak nějak víc a opravdověji. Neměj strach, vůbec na to nemysli a soustřeď se na miminko, na porod samotný a vše bude v pořádku, uvidíš 😉 Já rodila císařem kvůli špatné poloze miminka a bylo to super, protože nějaký strach jsem úplně vytěsnila a řešila jenom co je tady a teď - nemyslela na to, co by kdyby nebo co bude za půl hodiny, za hodinu...a možná i proto dopadlo vše nad moje očekávání skvěle a mám jenom krásné vzpomínky a přestože jsem citlivka, ani bolesti jsem neměla téměř žádné - prostě jsem si nic špatného nepřipouštěla. Hlavně před porodem nečti žádné katastrofické články na internetu a nevztahuj to na sebe! Radši si vezmi nějakou pěknou knížku a mysli na hezké věci a uvidíš, že všechno bude v pořádku. Lidé umírají dnes a denně, denně se dějí tragédie a ošklivé věci, ale nemůžeme na to pořád myslet a kazit si tím ty hezké chvíle...

luscinnia
17. dub 2016

No tak já měla u porodu dost namále. Špatně odloučená placenta a doktorka i s PA odešly před porodem placenty pryč a nechaly mě tam jen s dulou, která jim šla říct, že tak jako trochu dost krvácím. Pak to nabralo švuňk, najednou třas a téměř ztráta vědomí, už mě uspávali... Ztratila jsem podel odhadů 1,5 litru krve, ale možná víc, protože po několika dnech mi ještě dali další dva pytlíky krve, zjistili, že jsem na tom dost bídně. Podle doktorů samých jsem měla dost namále, krvácení se nedařilo zastavit. Sama to neumím posoudit, jen vím, že jsem se z té krevní ztráty dostávala několik týdnů a nemohla ani chodit. Takže jsem možná měla k těm dvěma za rok dost blízko.

Ale uklidním tě... já to nevěděla, byla jsem v limbu. Všechno jsem se dozvídala až posléze a postupně. Takže když to přijde, nevíš o tom. 😒

Takže stát se to může a je to v případě krvácení do dělohy bleskurychlý. Domarodičky mají podlě mě falešný představy, když si myslí, že v případě komplikací dojedou do porodnice, byly to spíš vteřiny než minuty. Ale uznávám, že já neměla fyziologické těhotenství ani omylem a porod byl indukovaný, překotný, všechno bylo špatně už od vteřiny, co jsem otěhotněla. Prostě průserářka 😝 . Do dalšího těhotenství bych nešla ani za nic.

jhoki
17. dub 2016

Rodila jsem 3x a myšlenky ještě před porodem, že bych měla umřít jsem teda neměla. Nečetla jsem celou tuto diskusi, ale zakladatelka nemůže vědět, jak to bylo a co se tam stalo. Rozebírat to a zbytečně se stresovat?

terezapetrova
17. dub 2016

@bilateniska je to strasne ale umřít muzes i u přirozeného porodu na porodnim boxu, to tak je, verim, zeje to sokujici nicmene myslet si, ze je to stoprocentne nemozne je naivni. ALE stava se to nastesti velmi malo a Ty na takove věci nesmis myslet! Preju normalni co nejhladsi porod a zdrave mimi 🙂

wivisek
17. dub 2016

nemám dobrou zkušenost...a díky tomu už ani nikdy otěhotnět a rodit nechci......ale to neznamená, že budeš mít to samé.....na takový věci vůbec nemysli, až budeš rodit...mysli jen na toho drobečka ...a uvidíš že všechno dobře dopadne 😉

bledulka84
17. dub 2016

@markyzka84 Já tím nemyslela, že bych byla pro porody doma, ale bohužel "péče" v Bohunicích mě od porodu tam pro příště opravdu odradila. protože když je asistentka furt někde a řekne, že si máš zazvonit a ty se dostaneš do stavu, kdy toho ani nejseš schopná, ale ona tam sama nepřijde, tak to bohužel u rizikových případů může mít až fatální následky.
A pak je mi hrozně líto celé rodiny, protože i kdyby tentokrát nepochybili, tak ty otazníky tam navždy zůstanou, zvlášť pokud je tam jindy péče na pováženou☹

bajana
17. dub 2016

@markyzka84 ale je, je ich tam plno...rozhodne žena po pôrode nejde na oddelenie rovnako ako bola prijatá...aspoň ja som bola vezená zadom

bajana
17. dub 2016

@bilateniska bolo by fajn požiadať admina o uzavretie tejto diskusie

bilateniska
autor
17. dub 2016

děkuji vám moc za uklidnění, to je skvělé, že šlo o figurínu, ale šmankote to nám tedy mohl někdo něco říct, myslím že bylo zřejmé co jsme si myslely z těch vykulených pohledů a opravdu to nebylo příjemné 🤐

lenka5731
17. dub 2016

@bilateniska ber to jako ilustraci toho, jak to v te porodnici chodi. .. když se nezeptas ty, nikdo ti sám od sebe nic neřekne.

blauen
17. dub 2016

Jen nechápu když šlo o figurinu proc byla od hlavy az k patě přikryta?

bilateniska
autor
17. dub 2016

@blauen no věř že to vypadalo opravdu velice opravdově a samozřejmě tělo přikryté prostěradlem pohupující se na lehátku které odvážejí zaměstnanci nemocnice skutečně není nejlepší vizitka pro maminky chystající se zde rodit, právě když sestry ani lékaři nic neříkali, tak nás všechny spíš utvrdili v tom, že se stalo něco smutného a nekomentují to, pokud to byla figurína tak ta reakce pracovníku moc chyběla, ale možná je to prostě nenapadlo, když oni věděli. Těžko říct, pevně však doufám že to ta Anča fakt byla, to by bylo snad jediné možné vysvětlení.

englerova14
17. dub 2016

Mě přijde zvláštní, že by mediky školili v době, kdy je všude plno rodiček a konaly tak na por.sále, který mohou potřebovat a ne ve školící místnosti, kterou každá větší nem.má. A také že vezli 'figurínu' zcela zakrytou a neřekli ani popel. Spíš z toho byli sami v šoku. Toto se už asi moc často neděje.

evulina77
17. dub 2016

@bilateniska a nebyla přikrytá pacientka na posteli třeba paní po císaři a nechtěli ji převážet před váma? Nějak si myslím, že by to snad udělali jinak. Teda aspoň doufám. Myslím si, že kdyby tam měli nějaký vážný případ, tak by prohlídku porodnice zrušili...

terezapetrova
17. dub 2016

@bajana a proc si myslíš, ze by se mela tahle diskuze zavřít?

bajana
17. dub 2016

Tak dámy netreba to nejak nafukovať a pitvať. Kludne sa mohlo stať, že daný vozík tlačil nie práve empatický nemocničný zriadenec, ktorý tehulky odignoroval alebo mu nedocvaklo, čo vyvola...preto aj lekári a PA nič nevysvetľovali...pretože asi nikomu nedošli"dôsledky"...vysvetlenie je pravdepodobne veľmi jednoduché...napr.na jednom z pôrodných boxov je vaňa,takže mohli kludne "trénovať" pôrod do vody

bajana
17. dub 2016

@terezapetrova pretože je nezmyselná, plná dohadov a zbytočne šíri paniku

marticep
17. dub 2016

Já vůbec nechápu o čem to tady diskutujete? Z úvodního příspěvku vyplývá pouze to, že vezli někoho zakrytého. Vždyť ani autorka neví, jestli někdo zemřel....! Proberte se ....variant je spousta, vypisovat je tu nebudu, ale než se začnete hroutit a šířit nepodložené zprávy, tak si je ověřte.

Strana
z7