Zemřela na porodním sále - jedná se o omyl, přečtěte si vyjádření nemocnice v úvodu

bilateniska
17. dub 2016

Modrý koník: Po dohodě s nemocnicí zveřejňujeme její vyjádření k této diskuzi.

"Vážená společnosti „Modrý koník“,
Vaší činnosti včetně diskusního portálu si určitě vážíme a přispívá k výměně informací budoucích rodiček. To je určitě dobrá věc, ale nesmí dojít ke zmatení informací. Takové zmatení jsme však jako Fakultní nemocnice Brno zjistili v příspěvku (viz níže) a celé diskusi pod ním. Příspěvek se týkal „nějakého“ odvezení prý snad mrtvé osoby.

V této souvislosti Vám musím sdělit, že šlo o převoz jednoho přístroje mezi našimi porodnicemi Bohunice a Obilní trh, který se mohl dotyčné diskutující zdát jako mrtvá osoba. Jde o zkreslení informace, protože šlo, jak výše uvádím, o převoz jednoho přístroje. Nikdo nezemřel.

S pozdravem
Mgr. Pavel Žára M.A.
Centrum komunikace, tiskový mluvčí
Fakultní nemocnice Brno"

Původní příspěvek uživatelky bilateniska:

Ahoj,
jsem tu nová, ačkoliv už delší dobu pročítám zdejší názory a rady. Včera jsem zažila něco, s čím se ale nějak nemůžu srovnat a rozhodla jsem se registrovat a sdílet svůj zážitek s ostatními, abych si třeba přečetla nějaké pohledy, které mi pomohou si to v hlavě urovnat. Byla jsem včera v porodnici, probíhaly tu předporodní kurzy. Bylo nás tu hodně, aspoň 10 těhulek určitě. K sálům šla nějaké volaná lékařka z chirurgie, nějaký čas nikdo nevycházel, ani nešly další pacientky. Pak, zrovna když jsme stály před porodními sály, najednou odtud odvážely zakryté tělo :/ Přeběhl mi mráz po zádech, bylo to fakt hrozné setkání s realitou, aspoň pro mě v tomto rozpoložení děsný zážitek, to samozřejmě nemluvím o hrůze, kterou musela prožít ona a kterou prožívá její rodina. Všichni mlčeli, lékaři se chovali jako by nic. Nikdo to nekomentoval. Neznám pochopitelně žádné podrobnosti, ale myslela jsem si, že dneska se u běžných porodů neumírá, nebo aspoň ne takto. Že se to výjimečně stává na operačních sálech při císařském řezu, kde jsou komplikace, že takové ženy končí na JIP a nemusí to zvládnout (krvácení apod.) to jsem vše nějak v hlouby duše tušila, ale jak to, že na běžném porodním boxu, tedy asi u porodu bez předpokládané komplikace, proč ji nenapojili na nějaké přístroje na ARU nebo na JIP, nějak se s tím neumím poprat, jak se může něco takového stát na místě, kde mají životy začínat, jiný skončil. Je to opravdu smutné a na běžném porodním boxu mě to prostě šokovalo víc, než na jiných odděleních, kde to člověk v nějakém podvědomí nosí, že tam někdo někdy umře. Popravdě se teď porodu najednou mnohem víc bojím a nevím co s tím dělat.

bledulka84
17. dub 2016

@bilateniska dívám se, že jsi z Brna, můžu se zeptat, kde to bylo? Já po zkušenostech z Bohunic, bych bez soukromé porodní asistentky už podruhé nerodila. Kdybych rodila doma s dulou, měla bych pocit větší opory a toho, že se o mě někdo postará, než tam.

bilateniska
autor
17. dub 2016

FN Brno - porodnice Bohunice. Netuším na kom leží vina, ale i tak to bylo děsivé.

kuc
17. dub 2016

Právě, neznáš podrobnosti, možná skrytá srdeční vada, možná embolie, ale toto je doopravdu vyjímečný případ, porodu se není třeba bát, jako stát se může cokoli, ale ti i při přecházení silnice.
Nyní se soustřeď na miminko, které nosíš pod srdcem a věř že až přijde ten správný čas tak přivedeš na svět krásné zdravé dítko a tento zážitek si již ani nevzpomeneš. Hodně štěstí!

bledulka84
17. dub 2016

@bilateniska jak říkám, já bych do Bohunic znovu nešla, porodní asistentky si spolu radši pijou kafe a baví se na sesterně, než aby se věnovali rodičkám. Samozřejmě podrobnosti neznáš, ale těch negativních zkušeností s Bohunicemi je hrozná spousta.

katyxq
17. dub 2016

@bledulka84 taky bych do Bohunic nešla (když jsem slyšela, jak probíhal švagrové porod, pak absolutní nepodpora kojení, bránění v kontaktu s miminkem atd atd atd ☹)

prostejina
17. dub 2016

Je to hrozny a rodiny mi je taky líto. Nicméně se tyhle případy stávají zřídka. Urcite ji resuscitovali, ale jestli mela třeba krvácení do mozku, tak to nic dělat nejde, a třeba ji zaintubovali už na boxe. Nelam si s tím hlavu, nevis jak to bylo. Je zbytecny se tím stresovat, ale chápu, ze mas obavy..:(

bledulka84
17. dub 2016

@katyxq s kojením mi stačilo jen to, jakým způsobem "volali" (=nevolali) ke kojení, když byla malá pod světlem kvůli žloutence. To, jestli tomu můžu přisuzovat i pozdější dlouhodobý problém s nedostatkem mlíčka raději řešit nechci, hlavní je, že kojím doteď.

riga
17. dub 2016

@bilateniska vina nemusí ležet na nikom. Takové masivní poporodní krvácení je pr...r i v nemocnici.

Je to hrozné, hrozné.

zmrzlinka
17. dub 2016

@bilateniska skus si neco precit o embolii plodovej vody.Umrtnost je kolem 80 procent.Bohuzel to je realita.No kazdopadne me ze zidle nadzvedava nazor,ze to meli lekari nejak komentovat.Nechapu co meli komentovat kdyz su vazani lekarskym tajemstvim.A taky ke kazdemu zivot ohrozujucemu stavu v nemocnici se vola ARO tym a ten ma ze zakona dane jak dlouho ma resuscitace trvat.Zadny lekar nenecha jen tak nekoho umrit nekoho na porodnym sale.
Kazdopadne je to pro rodinu tragedie.Ale stava se to i dnesny dobe....bohuzel 😒

bilateniska
autor
17. dub 2016

No je mi té paní strašně líto, ale je pravda že jsem teď asi přecitlivělá těhule, ale dotklo se mě to, tak nějak proto, že jsem s ní soucitila, že byla taky těhulka atd. Fakt smutné, že se takové věci dějí a dokud to člověk nevidí na vlastní oči, tak si to tolik nepřipouští.

Maminky a jakou porodnici prosím doporučujete, když ne Bohunice? Mně se velice líbila porodnice v Boskovicích, ale tam já nestihnu zřejmě přijet, pravděpodobně bych rodila po cestě v autě. Takže mám na výběr Bohunice, Obilní trh a Milosrdné bratry. Z těchto tří jsem se dozvěděla že v Bohunicích a na Obilních trhu se střídají ti samí lékaři, sestřičky i porodní asistentky kvůli zkušenostem z obou pracovišť, tudíž personál je stejný a na Milosrdné bratry jsem slyšela hodně kritiky ohledně odbornosti a prostředí na šestinedělí, takže jsme si vybrali ty Bohunice, asi čistě kvůli nejlepší dostupnosti. Ještě se tu podívám na jiné diskuze k tomuto tématu, ale pokud máte doporučení, tak se prosím podělte, sama nevím kam jít 🙂

bilateniska
autor
17. dub 2016

@zmrzlinka kdo prosím psal, že to měli lékaři komentovat? Pokud myslíš mě, já jsem naopak napsala, že to nijak nekomentovali, což jsem považovala za jejich profesionalitu a dobrý přístup. Ani nemyslím, že by tu někdo psal, že to měli komentovat. Nepochopila si to špatně?

odula
17. dub 2016

@bilateniska jsi prvorodicka? Máte v rodině prekotne porody? Jestli "jo" a "ne" tak bys myslím 40 min do Boskovic mohla stihnout. 😉
Zážitek otřesný ale neboj se. Všechno dopadne dobře uvidíš. 🙂

majvik
17. dub 2016

vím o jednom případu kdy maminka umřela na porodním sále. Neznám moc podrobností, ale snad prý trpěla nějakou srdeční vadou a srdce to prostě nezvládlo. Věřím, že se doktoři snaží každý život zachránit, ale občas to prostě asi už nejde☹ Nedělej si z toho těžkou hlavu, akorát se zbytečně vynervuješ a paní už stejně nepomůžeš☹ A porodnice si porovnej a jdi tam kde se budeš cítit v bezpeční a budeš doktorům věřit🙂

bilateniska
autor
17. dub 2016

@odula Ahoj, já právě nejsem prvorodička, ale nemám zkušenosti v Brně s těmi všemi porodnicemi, kam jít. Rodit budu potřetí a minulý porod bych tedy sotva dojela do Boskovic, takže proto musím vybrat v Brně 😖

rajani
17. dub 2016

@bilateniska ano, i takové věci se při porodu mohou stát. Ani lékař neumí lusknout prsty a zachránit všechny ženy a děti. Ale hlavu vzhůru, ženy s fyziologickým těhotenstvím mají statisticky "nárok" na fyziologický porod (neřku-li přirozený porod, když se do něj nebudou netrpělivý porodníci a PA šťourat) v 99,5% !!!! Tak raději mysli na toto a vybírej vhodnou porodnici, kde jsou nakloněni slyšet i matku a nejet si jen podle zajetých rutin - to je největší zlo pro fyzio porody.

chris_n
17. dub 2016

@zmrzlinka ale pokud se zrovna na porodním boxe neco deje, nedelam tam asi prohlídku s budoucíma rodičkama. Ja byla na prohlídce v porodnici, chteli nam ukazat oddelení s detmi a sestra se sla nejdřív zeptat. zrovna tam meli miminko na prevoz, tak nas tam nebrali a sli jsme jinam. Proste mi to prijde divný přístup (ano, komentovat nic nemusí)

steffi23
17. dub 2016

Ja rodila u Milosrdnych trikrat a za me dobry, naopak za ty 4 roky od prvniho k poslednimu to bylo jen lepsi!

markyzka84
17. dub 2016

@bilateniska ty brdo a tam ja pujdu rodit taky o.O.

@bledulka84 ja ted amusim rict ze ja bych zase rodit doma nemohla urcite bychom to nezvladly (mam rodinou zatež )
¨
já asi fakt rovnou pujdu do toho cisaře... prece jen te je jistejší 😖

varecka246
17. dub 2016

Je to hrozné, ale i to se stává. Mě zemřela u porodu spolužačka- měla aneurysma na mozku, nikdo to nevěděl, bohužel zemřela nějak 2 hodiny po porodu, výduť na mozku praskla a už se nedalo nic dělat 🙁

martinkamoj
17. dub 2016

@bilateniska Švagrová jela z Brna rodit do Vyškova.. Jela společně se svou soukromou PA. 🙂

finist
17. dub 2016

Existuje spousty komplikací,na které sa da při nebo po porodu zemřít,jen si to nikdo nepřipouští.Např.embolie,masivní krvaceni a další,každý se toho boji,pro lékaře a porodní asistentky je to nejvetdi strasak

renap
17. dub 2016

A jak víš,že ta paní umřela při porodu? U nás se na porodním sále i operuje,hysterektomie,nádory,i třeba slepáky,srůsty. Samozřejmě ne přímo tam,kde se rodí,uvnitř je to rozdělený,ale vchod je jeden a jmenuje se to porodní sály.

frndafrrr
17. dub 2016

Je to smutné téma, ale samozřejmě se to stává. Jen se o takových věcech málo mluví. Stává se to matkám i novorozencům. Nejsem naivní a vždy jsem věděla, že se to stává, ale můžu říct, že až co jsem ve skupině, na jiných stránkách maminek, co přišly o dítě u/po porodu, tak teprve vidím jak velká čísla to jsou a to na netu není každá. A spousta z nás u toho osudného porodu přišla málem i o život z různých příčin většinou po bezproblémovém těhotenství. Tím nechci nikoho strašit, ale je to bohužel fakt.

jipe
17. dub 2016

@bilateniska Za mě spokojenost na Obilnáku, i s tím kojením mi tam hodně pomohli a přístup a péče ok, přestože porodnice praskala ve švech

loafeer
17. dub 2016

A) jste si 100% že nešlo o jinou porodnici? V Bohunicích nikdo nezemřel!
B) i kdyby se něco takového stalo, jakože se to bohužel může stát, proto rodíme v porodnicích a ne doma, jsem si 100% jistá, že by paní nepřeváželi hlavním vchodem porodního sálu, ale jsou jiné cesty
C) i kdyby ji vezli, tak jak vy říkáte, rozhodně by tam nenechali vás
Řekla bych, že tady jde akorát o pomluvu a šíření paniky

chris_n
17. dub 2016

@renap píše, že byli u porodních boxu

chris_n
17. dub 2016

@loafeer taky se mi ten odvoz jen tak mezi ostatní pacienty nezda

loafeer
17. dub 2016

@chris_n jasně, že ne, kdyby tam byl někdo náhodně, tak třeba, ale před nahlášenou prohlídkou těhotných žen, to vůbec nehrozí...takže pokud by tady byli přímo u boxů, tak by prohlídku nahnali jinam, rozhodně by takhle před nima nikoho nevezli )...a navíc měla službu na sále moje kamarádka, takže....pokud se neco takového stalo, tak nejspíš jindy a jinde

bilateniska
autor
17. dub 2016

@loafeer Ahoj, bylo to jistě v Bohunicích a nebylo to venku, ale u porodních sálů. Já tomu sama nevím hlavu a patu, jen mě to šokovalo tak jako ostatní, prostě vezli pracovníci nemocnice zakryté tělo i s hlavou a obličejem na takovém tom kovovém lůžku z porodního sálu, to nešlo pochopit jinak, ale kéž by to byl omyl ☹

zuzalinkak
17. dub 2016

Já rodila na Obilňáku a pokud se podaří, určitě půjdu zase tam. Citila jsem se tam skvěle a i když to nebyl zrovna jednoduchý porod, citila jsem se tam bezpečně a měla jsem absolutní důvěru v personál. Vystřídaly se u mě tři porodní asistentky, protože to trvalo prostě dlouho a všechny byly skvělé i když jsem chvilema histercila. 🙂 Přenášení 2 týdny, peeindukce, indukce, cipky, kanyla, kyslik, epidural, nakonec i zavedena sonda pro miminko s finisem akutnim cisarem po x hodinach, ale porad jsem mela pocit, ze je vsechno v poradku, ani me nenapadlo panikarit a z porodnice jsem odchazela opravdu s usmevem. Zvladli to na jednicku i přesto že u me nebylo absolutne nic prirozene a jak by to normalne byt melo. 🙂 Vřele doporučuju.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru