Ledňátka 2019
Ahoj,
taky čekáte miminko v lednu? Pojďme ty krásné chvilky prožívat spolu 🙂
@bemo a můžu se zeptat... Já jsem teda ateista... No.... Nevěřím v Boha. Spíš věřím, že jsou mezi námi duše zemřelých nebo nějaký ten patron.... Jak takové Křtiny probíhají? Na netu je plno videí totálně zfanatizovanych bláznů co se nechovají k dětem během křtu úplně hezky..... Tak by mě zajímalo jak je to doopravdy?
@krisatko tak ty jako rodič se zavazuješ, že budeš dítě vychovávat ve víře. Farář miminko pomaže olejem, pak mu dá požehnání, stejně tak mu dají požehnání i rodiče a kmotři. No a nakonec přijde na řadu samotný křest, kdy farář polije hlavu miminka svěcenou vodou, my jsme teď dokonce měli vodu přímo z Jordánu, tchyně byli v Jeruzalémě před týdnem. No a polije ho 3x kdy ho křtí ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého. Pak se žehná rodičům a kmotrům. Celé to probíhá během normální nedělní mše. Ale někteří nechtějí tak dlouhé křtiny (cca 1 hodina) tak si nechávají miminko pokřtít v jiný den, nebo čas a proběhne jen ten křest, bez běžných obřadů které patří ke mši svaté. My tu navíc máme ve farnosti kněze, který dělá hodně akcí pro děti a celkově jim dost rozumí a umí jim tu víru předat takovým způsobem který oni pochopí.
Nejlepší byly jeho slova kdy uváděl před celým kostelem naší rodinu a řekl "dnes má křtiny nejpočetnější rodina z naší farnosti a ta školka za nimi (seděli za námi naše děti) to jsou všechno jejich děti 😀
@laola jo , tatínek to má někdy na háku, nejlepší je, když se někam chystáme, tak přijde a.... tak co vy (myslí mě a děti) co tu děláte celou dobu, já už jsem nachystaný. Bych ho něčím přetáhla v tu chvíli. Ale někdy mi i pomůže 🙂
I když, když chystám děti jen já, tak jsme vždycky všude včas, když je doma i tatínek, tak chodíme všude pozdě. Takový trochu paradox.
@bemo to jsou chlapi prostě no... Já dávám odpoledne malou mojemu když jdu jezdit. Snažím se být vždy do té hodiny zpátky kdyby bylo potřeba krmit. A on místo aby mi ušetřil čas tím že si malou obleče a dá do kočáru, tak stojí na dvoře a čeká takže já stratím 10 minut tím že se oblíkám já i malou. Pak přijdu ke koni co je jak prase a to je dalších 15 minut než vypadá aspoň trochu jezditelně no a už mám jen slabou pulhodinku.
@krisatko tak to bych nesla.
@tsasenka no... usetri, hlavne tim, ze Te chteli oskubat o dovcu 😅 Maty byl v podstate taky do 9m plne kojeny, tu 1 lzicku, co se mi nahodou nejakym zazrakem do nej podarilo dostat nepocitam 😅 no a kojila jsem do 18m a pak jsme presli na neocate (zvykala jsem ho na nej po trosickach od 16m).
@bemo to zni dobre 😊 jj, maso ve slanine je vyborne,ntaky mam moc rada a rada to i delam a delavam taky jednohubky z kureciho masicka (obcas pridam i susenou svestku. Ja budu rada, kdyz budou deti pokrtene, nabozenstvi mi pres manzela neprojde (neveri tem, co to vedou a nemini riskovat, ze zrovna nase deti budou mit smulu). Nevis, jak to je s 1.prijimanim? Musi chodit na nabozenstvi? Ja si matne vybavuji, ze jsem chodivala s babi na nejake schuzky ohl.1.prijjmani a bylo tam vic deti, tak me napadlo, ze mozna neni nutne chodit ve skole na nabozak
@krisatko u nas to je taky tak, jak pise @bemo, ale s tim rozdilem, ze jsou predem stanovene terminy krtin a krtiny jsou po nedelni msi. Takze se nejde na msi, ale jdes tam az po msi a diky tomu je to trosku kratsi nez klasicka mse.
@bemo @tsasenka jak to je vlastne s krtinama a darem pro kostel, vsude jsem cetla, ze za krtiny se dar kostelu nedava, jen se davaji penizky do kosicku, tak jsme dali penizky do kosicku, co putoval (dalsi rodini prislusnici taktez) a neresila jsem. U svatby jsme dar davali a u pohrbu babi taky.
@priefi už se mě na poplatek za křtiny ptalo víc lidí, ale fakt se nic nedává. Dávají se dary (většinou mince) normálně do košíku, tak jak při každé mši, ale nic navíc za křtiny, alespoň po nás to nikdy nikdo nechtěl. Farář akorát přijde buď na oběd, nebo odpoledne na posezení.
A pokud jde o sv. přijímani, tak u nás musí děti chodit do náboženství, ta příprava na to první přijímání probíhá v podstatě celý školní rok, kdy berou především desatero. Ale zas je to všude jiné, každý farář to má jinak zavedené. Pak jsem šla na několik setkání rodičů s katechety (což jsou ti vyučující z náboženství) a měli nějaké vykládání ohledně toho, ale to je vše. My jsme měli svaté přijímání a příští roku nás čeká další. Tak nějak to teď budeme mít všechno od rok 😀
@priefi Kajka musela chodit od 1.tridy do nabozenstvi, ve 3.tride bylo sv.prijimani. Priprava docela drsna. Chodit v nedeli, v patky do kostela. Osobni pohovor s fararem, pak nekolika mesicni pripravy s fararem po msi s ostatnimi rodici. Nejake zkouseni i v nabozenstvi atd. Mia mela cerstve 2 roky a kdyby mi nasi nepomohli doma s pripravama, tak bych to nezvladla. Protoze den predem bylo odpoledne taky nekolik hodin pripravy. Byla jsem rada, ze je to za mnou
@halasovci007 : no objednaná jsem až 28.3., nevím jestli teda nejít dřív :/
Dneska jsme byli na kyčlích a dobrý, kontrola zase za 2 měsíce
@ange_de_la_morte já bych radeji určitě šla. U nás to funguje tak, že když jsem volala na gyndu a dr neměl už v pátek před víkendem místo, poslala mě sestřička rovnou do nemocnice jakoby na gyndu.. To bylo s těma stehama a nakonec z toho vykouknul úplně jiný problém..
@halasovci007 : zkusím si tam zítra radši zavolat
Holky nemáte některá zkušenost s plenami lupilu vz Lidlu? Teď je mají v akci tak uvažuju jestli koupit nebo ne
@tsasenka no pekne, ja si pakatuju jako mala, ze jsme meli nabozenstvi (chodila jsem uz od skolky), pak pred 1. prijimanim byly nejake schuzky, kde se mnou chodila babicka (a ja ji tam svoji uprimnosti udelala ostudu 😂) a bylo treba chodit do kostela. Tehdy tam byl hrozne hodny knez. Pak prisel jiny a decka nabozak primo nesnasely a chudinky ty, co mely 1.prijimani, to byl teror, pak ho poslali jinam a my jako decka jsme si oddechli. Pak jsme meli mit birmovani, ale nevim proc, termin nam zrusili, takze nebyly ani pripravy a pak jsem si zacala jit svoji cestou a na stredni jsem si na birmovani ani nevzpomnela, ted me to mrzi, ale asi to uz tak necham. @bemo
Manzel chce, aby si deti mohli vybrat dobrovolne a ne je nutit a jak rika "vymyvat jim mozky", vim ze to 1.prijimani nebylo zrovna s medem, ale jsem rada, ze ho mam a byla bych rada, kdyby ho mely i moje deti, ale nevim, jak to udelat no 😔 a birmovani jsem uvazovala, ze bych si dodelala s nima, ale pokud nebudou mit 1.prijimani, tezko budou mit birmovani...
@krisatko my mame u starsiho, kdyz je vic precura, pousti krystalky, ale jinak ok
@tsasenka tak to jsem ráda že to píšeš, já jsem si myslela že ta intenzivní příprava byla jen u nás. Bylo toho opravdu hodně a jak píšeš ty, s mladšími dětmi to je pak o to náročnější. Naše nejmladší měla rok a půl a udržet ji někde, kde má být potichu a čekat, to stalo fakt za to. A já mám na všech akcích většinou všechny děti a to fakt někdy skoro ztrácí význam, moje přítomnost tam, kde musím i něco vnímat.
@krisatko teda to pasete úplně nádherně. Malá je šikulka.
Holky, já furt přemýšlím nad tou antikoncepci, úplně se mi nechcou brát hormony, ale vše ostatní mi přijde tak nějak nespolehlivé.
@bemo taky zvažuji furt antikoncepci 🤨
@halasovci007 no nádherné fotky😍 moc vám to sluší💞
Já se fotek docela děsím 😂
@laola děkuji. No paní fotografka je prostě kouzelnice 😅 fakt se fotky povedly 😍 to sem ani necekala..neboj taky budete mít krásný fotecky na památku.. 😘
@halasovci007
@bemo já šla nakonec taky do prášků. Beru azaliu. A po kojení uvidím, jestli nepůjdu do hormonálního tělíska, furt nevím když je na dýl a ještě nejsem rozhodnutá jestli druhé ano nebo ne
@krisatko právě proto nechci telisko.. Mimo to má i hodně vedlejších účinků, což mě celkem vyděsilo. Přece jen ty prášky jsou asi nejmenší zlo. Bojím se spoléhat na kondomy.. 😖🤨
Holky, tedka jsem 2 dny byla úplně nepoužitelná. Bolest v krku a celeho těla. Asi jsem to zase přehnala s těma aktivitama a donutilo mě to jen ležet a odpočívat. Dneska se cítím lépe a už musím něco dělat. Hlavně na vzduch na procházku. Taky vas to kojeni tak vyčerpává? 😃 Vím, že to není nemoc, jen to vyčerpaní. Obdivuji ty, co mají více dětí. Asi se na to pak da zvyknout. No. Nechápu 😂 jinak malá chodí spát s nama. To znamená, že až zhasneme usne, kolem 10. A pravidelné se budí v 6. Pak celý den ani na minutku 😂
Tedka nás trápí zřejmě seborea ve vlaskach. Začala ztrácet vlasky a ma takové velké lupy. Docela to divně voní. Tak vycesavam a mazu olejickem. Mate nekdo zkušenost, jak se toho rychle zbavit ?
@bemo ono i HA neni bohuzel 100%. Je pravda, ze jsem ji brala 9 let a nic, ale hormony maji i nezadouci ucinky. Ale vyzkousej, uvidis. A neuvazujes nad hormonalnim teliskem?
@halasovci007 krasne foto
@niki8193 kojeni je vycerpavajici, aby ne, kdyz mimco si bere zivyny. Ale uprimne, u starsiho jsem byla totalne grogy, ted u mladsiho je to docela ok
@niki8193 u starsiho mi pomohl olivovy olej pul hodky pred koupeli , po koupeli vycesat, ale mi se to podarilo dat pryc az nasledujici den rano

@fly80 my jsme všichni věřící a chodíme do kostela každou neděli a já ještě s dětmi v týdnu na dětskou mši. Byla bych šťastná kdyby děti ve víře zůstali, ale jak se sami nakonec rozhodnou budu muset stejně nechat jen na nich. Já sama jsem z naprosto nevěřící rodiny. Do kostela jsem začala chodit až s manželem a nakonec se nechala v dospělosti pokřtít.
@priefi my jsme teď měli kuřecí roladu se šunkou a sýrem a šťouchané nebo vařené brambory. Když dělám doma oslavy a je nás během dvou dnů taky 20, tak většinou dělám jídlo na které se většina příbuzenstva těší a sice kuřecí a vepřové maso nakrájené na kousky a zamotáme slaninou, k tomu máme opékané brambory. Sice to není nic zdravého, ale vím že sklidím úspěch 😀
@laola to chystání dětí to je tedy něco a pokud potřebuju aby to dětem slušelo, tak si přivstanu o hodinu dřív, holkám udělat účes a vůbec připočítat i hádky, nějakou tu stávku, no kam se na mě hrabou všichni manažeři.
@tsasenka já jsem si křtiny fakt užila, ale zároveň oddychla, že už je to za námi.