Atopický ekzém v těhotenství. Zkušenosti, rady?

woodoo02
7. led 2023

Zdravím všechny atopičky a zároveň těhotné. Cca od 20ti let mám od exemu klid a teď ve 37 letech jsem těhotná a je to tady znovu. Teď už ale extrémně. Ze začátku jen na jednom víčku, po 3 měsících na obou a teď v 5 měsíci se mi stalo něco hrozného. Nemůžu ani mezi lidi. Jela jsem na pohotovost, kde mi dali utišující injekci a předepsali zyrtec a mast Flucinar, která má však taktéž v příbalovém letáku, že není vhodná pro těhotné. Jsem zoufalá, radikálně jsem upravila jídelníček, vyřadila bílé pečivo, cukry a mléčné výrobky. Budu vděčná za jakoukoliv vaši radu nebo zkušenosti čím mazat. Zkouším domaci konopnou mast, bambucke máslo, zkoušela jsem i kortikoidy, ale jen se to zhoršuje.

similenka
7. led 2023

@woodoo02 Ahoj, začni brát probiotika, dieta asi jo, taková ta klasika žádný citrus, kořeněné jídlo, kakao, čokoláda, možná mléko. Já vždy obličej mazal Lipobasi, měla jsem ji od kožní. Kojením se mi to zhoršilo ještě víc, hormony, zátěž,... ale pak úplně zmizel.

woodoo02
autor
7. led 2023

@similenka děkuji probiotika mohu zkusit. Zkusím všechno! Jen když budu zase vypadat jako člověk. Mám 4 měsíce na to, aby se to trochu zklidnilo. Nedokážu si představit v takovém stavu ještě rodit.😢

similenka
7. led 2023

@woodoo02 Abych zo potěšila, já bych si tu masticku dala, v tenké vrstvě. Zahojí se to, pak jen mazat a mazat lipobasi + proviotika. V zimě to bývá horší. Držím pěsti, ať je brzy líp. Zeptej se na Lipobasi v lékárně.

similenka
7. led 2023
similenka
7. led 2023

@woodoo02 Při kojení se mi to teda zhoršilo, na kožním mi řekli, okamžitě přestat kojit. Pomohlo to. Ještě jsem musela zme IT zubni pastu, aby byla bez flóru, aspoň myslím, už je to dlouho.

similenka
7. led 2023

@similenka A co se týče těla, taky klidně Lipobasi nebo excipial, obojí perfektní. A žádnou aviváž, jen ocet do prani. A to stejně pro mimco. Kamarádka v lékárně mi probiotika poradila i při kojení .

woodoo02
autor
7. led 2023

Aviváž vůbec nepoužívám. Tady tu hrůzu mám jen na obličeji a trochu na předloktí. Ale kolem pusy mám jeden velký strup a skoro se ani nenajim. Když to mažu tak to mokvá, takže teď zkouším to nechat prostě zatvrdnout. Třeba se to po samo odloupnuti strupů zhojí. Ten krém zkusím na zbytek pokožky.

woodoo02
autor
7. led 2023

@similenka mohu se ještě zeptat jaká probiotika? Udělám si objednávku z lékárny i s mastičkou.

hani_na
7. led 2023

@woodoo02 Taky jsem měla atopák v těhotenství. Vyhodit sladké, kávu, ostré koření, nasadit Hylak forte, fermentované potraviny, hodně pít vodu. Bohužel je to o stavu střev, mastička řeší projev, ne příčinu.

similenka
7. led 2023

@woodoo02 Probiotika neporadím. Možná ten Hylak

levandule_k
7. led 2023

Mně na ekzém zabrala lopuchová mast od Dr. Popov. Koupíš v běžné lékárně. Na hojení jsem pak ještě používala rakytníkový olej. Ten jsem si míchala s olivovým nebo sádlem.

Mně to dráždilo exotické koření, chilli, kari a mořské plody.

Na praní dávám dvojité máchání. Jaký používáš sprchový gel? V jedné diskuzi se také řešil ekzém a někdo si chválil mýdlo s kozím mlékem.

Pak se na to můžeš podívat z pohledu psychosomatiky, článek pro inspiraci je třeba zde https://www.bioderma-cz.com/vase-pokozka/porozu... (S Biodermou zkušenosti nemám.)

woodoo02
autor
7. led 2023

@hani_na to právě vím. Jsem teď na sebe hodně přísná co se mi to takto zhoršilo. Je to ale jen pár dní, tak musím být trpělivá. To je obecně problém i našich doktorů že léčí projevy, ale neuzdravují příčinu.

hani_na
7. led 2023

@woodoo02 Ještě mi pomohlo hodně zelené zeleniny - špenát, brokolice, cuketa, okurka, ta to stahuje. A ještě mrkni na seznam nízkahistaminových potravin. Je to boj a teď je období ekzémů. Po mně to zdědili oba kluci, tak jsem to řešila i při kojení. Držím palce✊

nekiaxy
7. led 2023

@woodoo02 mam podobny problem, jen mi tedy naskocil az po porodu, kdyz se mi znova nastartoval cyklus. Kolem pusy mas opary. Na ty mi, i v tehotenstvi a v obdobi kojeni, pomohla mast Belogent. Krem Belogent jsem dostala i na akutni zhnisany exem na pazich a rukou, na cele. Problem je kvuli obsahu kortikosteroidu, ale bylo mi receno, ze to neni takove mnozstvi a v tak castem pouziti, aby ublizilo. Takze jsem mazala asi tyden a pak uz jen vyjimecne. Neni to dobre, ale aspon se vyspim.

biciklissie
7. led 2023

Taky jsem měla, ale máš to tedy úplně šílené. V prvním těhotenství mi krásné zabíral Atopos, mycí pěna a krém. V druhém už ne. To jsem tedy sáhla po krému Blue Cap, sice je otázka, zda v těhotenství použít, ale může se. Je to úplně zázrak. Prelecit tím tu akutní fázi a pak už jen něčím slabším.

woodoo02
autor
7. led 2023

@nekiaxy právě že opary to nejsou. Na ty občas taky trpím a toto je bohužel zaschlý zhnisaný strup, způsobený zřejmě častým mazáním ...ale kdo tu suchou pusu má výdržet 🤦

chaira
7. led 2023

@woodoo02 nám pomohla hodně čínská medicína má ekzém, syn měl atopický ekzém, krémy, masti atd.nepomohli, musí se léčit uvnitř. Pokud chcete, můžu vám napsat více do SZ.

lilian2111
7. led 2023

Mám těhotnou kolegyni v práci, co má totéž. Nepomáhá ji ale vůbec nic 🙁 což jsi asi slyšet nechtěla… občas to strikne stříbrem ve spreji, ale jinak nic nemá žádný účinek 😏😕

palja
7. led 2023

@woodoo02 to žluté měla i dcera, na obličeji a kolem uší. Dr tenkrát řekla, že je to už dermatitida způsobená kvasinkou. A doporučila nám na to fungicidin mast, je to bez předpisu. Do pár dnů to zmizelo. Ale tou mastí se jen odstranila vyrážka. Dcera drží protikvasinkovou dietu a jediné co z té vyrážky zbylo je jeden flek na krku, ten tam má pořád.

nekiaxy
7. led 2023

@woodoo02 ach ach, to me tedy mrzi. Nicmene verim, ze ten Belogent by ti pomohl. Je to v kombinaci s atb, zabral mi vzdy do nekolika dnu. Hojim tim jen to nejjorsi (aktualne mi to hnisa ve vlasech) a tesim se, az dceru odstavim..... ale nejde mi to, bohuzel:( a dalsi dite uz nebude...

woodoo02
autor
7. led 2023

@nekiaxy já doufám, že se mi díky změně jídelníčku nastartuje zdravá kůže a nebude mě to trápit dál. A dcera na ekzém zatím netrpí?

woodoo02
autor
7. led 2023

@palja nějaký tip nebo odkaz na kvasinkovou dietu kde se třeba inspirujte? Jsem odhodlaná zkusit všechno.

woodoo02
autor
7. led 2023

@chaira moc prosím o bližší informace jsem otevřená všemu. Že je problém uvnitř vím .... jen nechápu že tak z ničeho nic. Ano bouře hormonů v těhotenství může udělat paseku ale jinak se delší dobu stravuji stejně. 🤷

nekiaxy
8. led 2023

@woodoo02 ne, ani jedno ze tri deti. Jako miminka meli ekzem oba kluci, ale do pul roku vymizel a nevratil se. Dcera je posledni, ta nic nemela, alemoje telo uz se asi vycerpalo.

nekiaxy
8. led 2023

@woodoo02 za me je to proste ataka zpusobena zmenou hormonu. Prejde to, az se ti telo srovna, ale tezko si ted zmenis nastaveni tehotneho tela, je to jako padani vlasu par mesicu po porodu nebo tehotenske nevolnosti. Tehotne telo se chova jinak nez bezne, cinska medicina ti, dle meho nazoru, v tuhle chvili nepomuze. Zamer se na lecbu tech akutnich priznaku. Moje zkusenost je takova, ze kdyz jsem préecía to nejhorsi, ve stejne mire uz se to nevratilo. Vyprav se na kozni.

woodoo02
autor
8. led 2023

Nejvíce podle bádání mi to nasvědčuje té kvasinkové dermatitidě. Takže snad pomůže vyřazení toho lepku, cukru a mléčných výrobků. Zřejmě jsem moc zlobila o Vánocích. Moc Vám děkuji za vaše příspěvky a doporučení mastiček a budu doufat, že se dám do porodu trochu dokupy.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru