Atopický ekzém v těhotenství, máte zkušenost?

ivkagjd
7. bře 2016

Dobrý den,

Jsem nyní v 5. měsíci těhotenství, teré probíhá bez komplikací. Velkým trápením je však atopický ekzém, který se mi v průběhu těhotenství rapidně zhoršil. Vyhledala jsem lékaře a zdělila jsem mu své problémy. Nevěděla jsem, jestli je vhodné v těhotenství užívat kortikoidní masti, spíše jsem se jim bránila. Doktor předepsal Locoid, který jsem tedy podle rady mazala tři dny a pak přestala. Nejdříve se ekzém vytratil a po pár dnech se opět vysypal a tentokrát i na jiných místech a vě větším rozsahu. ☹ ☹ Mám strach kortikoidy znovu používat, bych neublížila miminku, spíše promazávám vším možným, ale je to zoufalství. Navíc stále pracuji a mírné pracovní napětí tento stav ekzému udržuje a zhoršuje se to např. i nespavostí. Máte někdo podobné zkušenosti?? Jak řešíte tento problém? Budu ráda za každou reakci.

katyxq
7. bře 2016

doporučuju skupinu https://www.modrykonik.cz/group/6098/ - jde to i bez kortioidů 😉 (ty stejně ekzém neléčí, jen dočasně zatlačí hlouběji do kůže, pak se vrátí a obvykle i s úroky ... ostatně to jsi zjistila už i ty sama)

77moona
7. bře 2016

@ivkagjd Dobrý den, ano zkušenosti s atopickým ekzemem bohužel mám. U mě nic "alternativnějšího" než kortikoidy nezabraly. Konkrétně jsem se mazala triamcinolonem, který se může používat i v těhotenství. Natřela jsem se s ním cca vždy dvakrát a ložiska ustoupila.

veruska007
7. bře 2016

@ivkagjd Ahoj, měla jsem brutální atopický ekzém, od necelých 4 týdnů věku... mám ho doteď, ale už jen maličko. Vyléčilo mě první těhotenství, kdy jsem četla o kortikoidech a rozhodla se, že je riskovat nebudu. Pomohly mi konopné masti, zpočátku to bylo hrozné, ale vydržela jsem a jsem skoro bez ekzému. Do té doby jsem chodila ofačovaná jako mumie, dokonce jsem měla z ekzému i otravu krve.

@77moona Triamcinolom je snad největší svinstvo, co jsem kdy měla. Mám po něm ztenčenou kůži na rukách, pigmentové skvrny, obrovské bílé fleky, poškozené podkoží, ...

tomikjoejoe
7. bře 2016

Souhlasím s předchozím příspěvkem, mám za sebou tři těhotenství a pokaždé se mi atopický exém dost zhoršil. Konopná mast mi hodně pomohla, teď mažeme i 3letého syna a také mu pomáhá. Jen jsem neměla tu z lékárny, tam je minimální obsah konopí, tchýně ji sehnala od soukromíka, který ji vyrábí.

77moona
7. bře 2016

@veruska007 Konopné masti, i jako spoustu dalších, jsem vyzkoušela a bez efektu. Asi jsem měla štěstí, ale mně trimcinolon pomáhá, za rok ho použiji cca pětkrát, žádné vedlejší účinky nepociťuji. Držela jsem někkolik měsíců i přísnou bezmléčnou a bezsacharidovou dietu a efekt to na ekzém nemělo žádný.

ivkagjd
autor
8. bře 2016

Děkuji za komentáře 🙂 Před otěhotněním jsem aktivně běhala v podstatě každý den a víkendy jsem běhala dlouhé tratě v přírodě mimo město. Myslím, že tím se mi ekzém podařilo vyléčit, nebo spíš nepřišla žádná akutní fáze, jako teď. Přestala jsem na doporučení lékaře běhat, protože otřesy prý miminku nedělají dobře a prakticky se do přírody mimi město dostanu jednou za týden ☹ ☹ Hrozně, ale hrozně mi to chybí 😢 Mylím, že to vše spolu nějak souvisí. Konopné masti jsem zkoušela jen krátce, v případě, že jsem ji natřela na akutní, zarudlé místo, spíše mě svědily a bála jsem se, že to vyvolá zhoršení. Je pravda, že jsem tyto masti nikdy nepoužívala k preventivnímu promazávání. Bohužel jediné, co zabralo byl předepsaný Locoid, ale to jen na dočasně, mám podezření, že se to pak vrací i s úroky a nikdo mi nezaručí, že neškodí miminku 😕 Na kožním v první řadě předepisují kortikoidy. Paní doktorka nejdříve předepsala Elocom, když jsem jí řekla, že jsem těhotná, rozmyslela se a předepsala Locoid, prý že není tak agresivní. 😒

svobodpetika
8. bře 2016

@ivkagjd mám to stejně před těhotenstvím jsem hodně cvičila a podařilo se mi minimalizovat výsev jen na ruce které prostě neustále máčím i když vím že nemám ☹ jenže těhotenství mě proměnilo ve škrabajícího se chudáka a po porodu to bylo snad ještě horší, zhoršilo se mi to už v porodnici jak jsem se neustále oplachovala ☹ a od té doby to jaksi nedokážu dostat pod kontrolu, přestávám kojit a každý dne jsem na noc na půlvce dithiadenu a nic moc ☹ začala jsem znovu cvičit ale zatím to moc efekt nemá bude to asi trvat

veruska007
8. bře 2016

@77moona Triamcinolom pomáhá, je to silný kortikoid. Kdysi býval i v séru. Také mi vždycky pomohl. Akorát ty následky po letech používání ☹.

misaarisa
8. bře 2016

@ivkagjd Já jsem měla přesně tento problém. Ekzémem trpím celoživotně, někdy bylo hůř, někdy líp. Na začátku těhotenství jsem se ale osypala příšerně, do toho stres v práci no a nakonec jsem skončila v pracovní neschopnosti a už se z ní nevrátila.....a nakonec jsem za to byla opravdu šťastná. Léčila jsem to intenzivně přibližně 2 měsíce, než se trošku zlepšil. Mazala jsem taky Locoidem - ten se prý může dávat i miminkům - je hodně slabý. Potom mi celkem zabíral Ambiderman a měla jsem schválenou i půlku Dithiadenu na noc. Každopádně kožní doktorka říkala, že v případě opravdu velké nutnosti ani třeba kortikoidová injekce nevadí, že to mimi neovlivňuje (respektive neškodí), že se třeba kortikoidy používají i u nedonošených dětí (na vyzrání plic atd.). Nakonec jsem si injekci v těhotenství dát nemusela, ale teď cca měsíc zpátky jsem si ji píchnout nechala...a byl měsíc klid...teď už se mi to zase rozlézá. Je to prostě nekonečný příběh...a že jsem toho za život vyzkoušela už opravdu hodně. Držím palec, ať se ti to zlepší, je to peklo, já byla v těhu ve fázi, že mi vadilo i tričko (o podprsence ani nemluvě) a když mi kožní říkala, že se mám mazat třeba 10x za den nejlépe vazelínou, tak bylo jasno, že to s prací prostě sloučit nejde. Zvaž, jestli taky nejít na neschopenku.

qz
8. bře 2016

V tehu mi nepomohlo nic nez kortikoidy slabe. Posledni mesic zadne. Ale taky zadna kuze. Zvlast ty hormony rozbujely, dieta taky nic. Takze. Zjistili mi ale velice vysokou hladinu homocysteinu, takze se lecim s tim a nechci to zakriknout, ale asi to neco dela 🙂

zu_za
8. bře 2016

Ahoj, zkus Bepanthen care mast, trochu se mi to po ní lepší. Jinak jsem dostala Aerius proti svědění a Protopic, ale nevím jestli se může v těhotenství. 😖

diniki
8. bře 2016

Já určitě můžu jen a jen doporučit bepanthen sensiderm krém, který je přímo určený na ekzém, dokud ještě nebyl k dostání, tak jsem jako @zu_za používala bepanthen care mast.

misaarisa
8. bře 2016

@diniki škoda jen, že se nemá moc používat na "poškozenou" kůži. Když jsem měla rány opravdu "do krve" tak pekelně pálil, každopádně na menší plošky je skutečně dobrý a tlumí svědění (alespoň u mě tak fungoval).

ivkagjd
autor
9. bře 2016

Děkuji za rady, nechala jsem si předepsat na promazávání Aqua Cutilan, to je pouze masťový základ a mám dobré zkušenosti, že pokožku zvláčňuje a nedráždí. Zaujala mě mast o které píšete, bepanthen care mast, na tu jsem ještě nenarazila a určitě vyzkouším 🙂 Zvažuji také neschopenku, myslím, že je to jen otázka času.

slupicka
9. bře 2016

Také bych zkusila probiotika, ta také zlepšují stav kůže.

hanyfin
1. srp 2020

V těhotenství se Protopic nesmí užívat.

veronikaslavetinsk
11. říj 2020

Ahoj holky, zkoušely jste kalciovou mast? taky se mi v těhu zhoršil ekzém, ale bohužel na prstech, takže to je mazec... Mamina mi dala kalciovou mast a je to paráda, ekzém se zlepší, občas i vymizí uplně, dokud teda nesním něco o čem nevím, že mi v těhu vadí.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru