Fyzicky náročná práce v těhotenství. Jak jste to řešily?

adelamor
30. zář 2019

Zdravím, chci se zeptat ohledně práce na začátku těhotenství. Pracuji jako uklízečka v Domově pro seniory, práce je sama o sobě dost fyzicky náročná, denně vygruntuju asi 12 bytečků a další prostory, běžně pracuji se savem, desinfekcí a jinými uklidovými prostředky. K tomu nám teď začínají generální úklidy, mytí veškerých oken a věšení záclon ze štaflí, drhnutí všeho včetně všech podlah rejžákem atd... To pak domů chodím úplně vyždímaná a namožená. Měla některá stejné zaměstnání a jak jste to řešily? Nerada bych ublížila sobě, nebo špuntovi, ale zároveň nechci být přehnaně opatrná. Děkuji za rady a zkušenosti 😉

vacel1
30. zář 2019

Dělala jsem pokojskou, víceméně ta samá práce, do 24.tt,pak jsem teda šla na neschopenku, ale kvůli odběru plodové vody... Jinak můžeš požádat o převedení na práci vhodnou pro těhotné.

esternejed
30. zář 2019

přesně jak píše výše zaměstnavatel by tě měl přesunout na vhodnější práci a nebo potom neschopenka

hanulkaha
30. zář 2019

@esternejed nene, zadna neschopenka! Pokud nema zamestnavatel tehotnou moznost prevezt na praci pro ni vhodnou, vznika tim překážka ze strany zanestnavatele a musi tehotnou zamestnankyni nechat doma za 100 % platu 😉

adelamor
autor
30. zář 2019

Děkuji 😉 u nás bude asi trochu problém s převedením na vhodnější práci, nikde jinde mě nepotřebují, tak uvidím co mi nabídnou 😊

hanulkaha
30. zář 2019

@adelamor hlavne se nenech odbyt neschopenkou! 😉 pokud nebude jina pozice, trvej si na prekazkach...
Hodne stesti a prijemne tehulkovani🍀

adelamor
autor
30. zář 2019

@hanulkaha Děkuji moc 🤗

radecka1
30. zář 2019

@adelamor Bohužel to vidím poněkud jinak. Věřím, že je to práce opravdu fyzicky náročná, ale myslím si, že se Vám ji nepodaří definovat jako nevhodnou pro těhotné podle zákoníku práce. Spíš si myslím, že by bylo vhodné dohodnout se ze zaměstnavatelem, že některé z popisovaných pracích udělá někdo jiný (ad. lezení na štaflích (riziko pádu), práce v předklonu) a vy můžete dělat ty lehčí práce. Hodně štěstí a můžete dát vědět, jak jste pořídila.

widowblack
30. zář 2019

Jak se tu pise , buď jin práce pro těhotnou nebo 100% plati a budeš doma . Ale ona i sedavá práce není pro těhuli nic moc - já budu nastupovat na PN neboť ač mám lehkou práci ( sedím a jen dělám rukama , občas stojím a zvedám max 3 kg ) tak mi sezení nedělá vůbec dobře ale teda až teď 21.tt děsně mě bolí záda , mačkám si žaludek a mám problém se skříplým sedacím nervem , a tvrdnutím břicha z toho sezení .... proto budu doma na PN nebo fakt nevím co jinýho existuje jako práce vhodná pro těhuli - max mi tam dát gauč abych se mohla tak na 10-15 min z hodiny natáhnout 😂

aneta15
30. zář 2019

@radecka1 přesně tak, ono co je pak vhodná práce pro těhotnou? Já dělám na benzině, směny, jsem vyzdimana jak citron ale není to nic ohrožující vývoj dítěte. Učitelky tady brečí, že je to psychicky náročné, učitelky ve školce, že jsou vystaveni bacilum, prodavačky, že celou směnu stojí. Je to těžký. Ja vidím jako práci nevhodnou pro těhotné, pokud někdo pracuje na rentgenu, na Jip, nebo na infekčním nebo někde, kde jsou nebezpečné výpary z chemie. To, že uklizis není podle mě prace, která ohrožuje Tvoje dítě. Já v práci tahám těžké věci, plynové bomby atd. Domluvila jsem se s kolegyněmi a oni mi pomáhají....je to jen o lidech.

aneta15
30. zář 2019

@hanulkaha jen ze zvědavosti, co si holky představujeme jako práci vhodnou pro těhotnou....já třeba nevím, co bych v naší firmě chtěla dělat....když mě soupnou k PC do kanclu tak mi asi odumřou záda a bude mě bolet břicho, když budu za kasou budou mi otékat nohy, když budu na myčce bude mi zima a budu stát celou směnu venku...podle mě je to hrozně těžký pro zaměstnavatele určit, kde je ta hranice

handulkak
30. zář 2019

Ja jsem u prvního těhotenství pracovala ve trismenem provozu na LDN, šla jsem na neschopenku. Ale... kdybych věděla, ze mě musí preradit na jinou pozici( což neslo) nemusela jsem mít vycházky a mohla být doma za 100% platu.

anrokop
30. zář 2019

Taky jsem vykonávala takovou práci v nemocnici tam nejde o přípravky ty neznají spíše ty výšky a hlavně riziko největší jsou infekce já pracovala na dětském oddělení a co byli infekční nemoci salmonela, atd. Musel to jít udělat někdo jiný a pak mě museli přeřadit, u důchodců jsou také infekce a průjmy Mrsa apod. Vždy by vám měli říct a upozornit na infekční pokoj.

anrokop
30. zář 2019

Jo ještě dodatek na důchoďáku jsem byla taky a je potřeba to říci svému lékaři dal mi papír na přeřazení kvůli infekcím.

vineta
30. zář 2019

Na to, aby byl zaměstnavatel povinen převést těhotnou na jinou práci (případně nechat doma za 100% platu), musí stávající práce být buď pro těhotné zakázána (seznam těchto prací stanoví MZ vyhláškou, konkrétně jedná se o vyhlášku MZdr 180/2015) nebo musí mít žena lékařský posudek, že ta práce ohrožuje těhotenství. Nestačí tedy subjektivní pocit, že je to práce nevhodná pro těhotné, musí být nevhodná (těhotenství ohrožující) buď podle lékaře nebo zakázaná podle zákona.

motylcice29
30. zář 2019

@adelamor mě teda nejvíc zarazí, ze jsi dle MK ve 2tt a už víš, ze jsi těhotná. Vždyť to není ani technicky možný.....

adelamor
autor
30. zář 2019

Děkuji všem za rady a zkušenosti! U nás je trochu problém, že jakmile začnou generální úklidy, tak má každá svou práci na svém patře a máme co dělat, abysme každá stihla své, se vzájemnou pomocí tam nejde počítat,i kdybychom chtěli. S infekcemi je to taky divoké , denně jsem ve styku s výkaly, močí, krví, takže je to pestré 😄 vše proberu s vedením, uvidím, co mi řekne doktorka a ono to nějak dopadne, dám vědět. Ještě se zeptám, pokud je člověk v těhotenství na neschopence,jak je to s vychazkami? A liší se vycházky když musíte být tedy doma za 100 procent platu?

adelamor
autor
30. zář 2019

@motylcice29 Při vyplňování při registraci se vloudila chybička, to se stane 😉

anrokop
30. zář 2019

Já jsem pak od pátého měsíce byla na neschopence a vycházky jsem měla na celou dobu co jde a ty infekce chce opravdu říci svému lékaři. Právě jsem to měla i kvůli těm dětským nemocím.

adelamor
autor
30. zář 2019

Hlavně doufám, že v práci budu moct být co nejdéle, zbláznila bych se muset být doma 😄 vše je čerstvé, tak jen vyzvídám a mapuji, co kdyby...

journals
30. zář 2019

Prace vhodna pro tehotnou podle MK neexistuje! 😱😄 aspon podle prispevku co se tu objevuji - kuchyne/restaurace spatne, skola/skolka spatne, fabrika vubec ne, kancelar spatne... 🤦🏻‍♀️

journals
30. zář 2019

@adelamor radsi nemapuj a bud rada ze neni duvod.

adelamor
autor
30. zář 2019

@journals To samozřejmě jsem, ale nevidím důvod se nezeptat, jestli to měl někdo podobně, jak píšu, nechci být zbytečně opatrná a hysterická, ale zase nechci nic zanedbat, to je všechno.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru