Jak snížit lačnou glykémii u těhotenské cukrovky?
Ahoj, byla mi zjistena tehu cukr. Hodnoty přes den docela jdou, ale nedaří se mi srazit lacbou glykémii. Pohybuje se mezi 5,7 - 6,1.😢
Někdo nějaké tipy?
Můžeme si případně poradit navzájem. 🍀😉
Mela jsem stejny problem. Pomohlo rapidne snizit mnozstvi sacharidu, takze jsem presla na low carb (do cca 100 g sacharidu denne) a bylo po problemu.
@janickazabicka Důležité je správné měření, tzn. do 15min. po probuzení, ideálně hned v posteli. Pokud je i tak lačná vyšší, zkusila bych zařadit druhou večeři. Mě třeba pomáhalo kolem 22.hod. vypít hrnek mléka, ale vím, že někomu mléko nesedí, tak najít něco, co ti nezvýší hodnoty. Často je vysoká lačná následek dlouhého hladovění přes noc, proto ta druhá večeře. Pokud to nepomůže, tak určitě řešit na diabetologii.
Ano, jak píšou holky, druhá večeře s převahou bílkovin by mohla pomoci.
Holky moc děkuji, už jsem v Dia poradne. Je pravda že měřím až když vstanu.
Zkusím teda měřit hned po probuzení.
A zkusím i to mléko a uvidíme.
Případně další rady co třeba jíte a nejite budu za vše ráda.
@martiniquest a ta Low crab, to je co prosím?
@janickazabicka ja sem precetla knihu To prave jidlo pri tehotenske cukrovce a taky jedla hodne malo sacharidu. zkus mrknout. v dia poradne sem to teda nerikala, protoze moje diabetolozka uz je trochu "stara skola" a podle ni bych mela jit furt pecivo, ktere nejim moc ani normalne 🙄 a prakticky mi zakazala jist kase na snidani. ale chce to zkouset, kazdy zvladne neco jineho. a nekdo si radsi da ten rohlik se sunkou nez by neco vymyslel. 🤷🏼♀️
@gbp aha tak to jo. Vím že to chce zkoušet, ale ona už po týdnu diety mi hrozí léky. Teď mi dala ještě týden, tak potřebuju něco vymyslet abych tu lacnou dostala co nejníže.
@janickazabicka tak to ti spis nez hrozit leky mela zkusit neco poradit 🙈 ono nekomu lacneni dyl jak 8-10 hodin prave nedela na tohle dobre. proto ta druha vecere. me taky stacil hrnek mlika nebo kefir, taky sem rada vecerela zeleninovou polivku, jen bacha na ty sladke zeleniny - rajcata treba. nekdo si musi dat i trochu tech sacharidu no.
@janickazabicka
a kolik bys teda na lačno měla mít? dcera mívá 5-6mmol a je diabetička, vyšší hodnoty jsou pro mě naprosto rozdílné než co píšeš...
@janickazabicka Dieta s vyraznym omezenim sacharidu. Knizka T prave jidlo pri tehotenske cukrovce - najdes tam vic
@janickazabicka pomůže pouze omezení sacharidů. Zkus kalorické tabulky. Napiš si tam běžný den jak jíš a pak uvidíš kolik máš skutečně sacharidů. Pak bych se to snažila stáhnout na cca 100- 150g. U prvního jsem měla inzulín, u druhého dietu a u třetího prášky.
@veruuu_kubesovic na lačno bych měla mít do 5,1 jako tehu. Prý nějak snižovali hodnoty lačné. Nechápu. Když naopak si myslím že ten stres co člověk někdy prožívá z toho co jíst nebo nejist je horší než trochu zvedla lačná, zvlášť když zbytky dnes se v pohodě do 7,8 vejdu. Někdy mám i do 6,5. Po jídle.
@fandysek_1 jasný no, právě ze ty kalorické tabulky mi přijdou že to počítají jinak než to co mi předepsali. Jsem z toho celkem na palici, nikdy jsem s tím problém neměla. A tohle je pro mě fakt očistec. Až z toho mám trochu depky.
Ale to zase moc nechci jelikož stres miminku taky neprospívá.
@gbp jinak doktorka říkala, že prý krev vychází nejlepší kolem 6 ráno, tak to prostě zkusím no.
@janickazabicka ja myslim, ze to chce jen vyladit. to bys mela blbe i po jidle, kdyby to nestacilo a bylo na prasky. tu druhou veceri urcite zkus. proste abys nebyla hlady vic jak 10 hodin.
@veruuu_kubesovic U těhotných se to bere jinak, tam je hranice lačné už pár let posunuta na 5,1.
@gbp zkusím to nějak nakombinovat a uvidíme, jen mi přijde že prostě týden nebo 14 dní je málo na test surovin.
@janickazabicka zkus kazdy den neco. vajicko se zeleninou, mliko, kefir, vyvar, zeleninovou polivku, salat s tunakem...🤷🏼♀️
@janickazabicka Mám úplně stejnou zkušenost jako @emillyhk . Necelý hrnek mléka ve 22. hod. a lačná v poho..jak jsem večerní mléko vynechala, hned se to ráno projevilo. Pokud bys takhle mléko nesnesla, tak nějakou jinou druhou večeři..pro mě bylo to mléko ideálka, protože jsem takhle večer už většinou neměla moc chuť k jídlu, takže jsem "slupla" mléko a bylo 🙂
@horsewoman už mám v sobě hrnek mléka a 1 rohlík tak uvidíme ráno, kéž by to zabralo 🙏🙏🙏🍀🍀🍀
Ahoj holky tak jsem včera prubla to mléko a nevím proč i rohlík i když jste ho nepsaly. Ale každopádně to bylo kolem půl 23 a šla jsem spát kolem 24. Ráno js si vzbudila na 6 hod a hned z postele udělala test a vyšel 6,3 ještě jsem usnula a změřila se v 9hod a to vyšlo už 5,9. Takže hodnota menší.
Ale žádný zázrak. Dnes musím zkusit něco jiného.
Nějaké nápady ještě?
Myslíte že by zabral zeleninový salát a tuňákem nebo spíše brokol. krém. Děkuju. Případně rady uvítám.
@janickazabicka Vynechala bych ten rohlík, nebo aspoň ne celý. Zkoušela jsi večerní chleba z penamu? Je to pečivo s minimem sacharidů. Co třeba mozzarela? To bylo taky fajn 😊 Mě teda jakákoli zelenina k večeři nedělala dobře, ale já měla nevolnosti ještě na konci 2. trimestru 🙈 Snažila bych se doplnit večer spíš bílkoviny než sacharidy.
@janickazabicka Mi k hezké ranní hodnotě pomáhá na druhou večeři sníst kedluben 😃
@gbp naštěstí špatně mi není vůbec, vlastně ještě nebylo takže můžu cokoli , nic se mi neprotočí s ohledem teda na to co normálně jim.
@janickazabicka Mně na vyšší glykemii ráno na lačno pomohla druhá večeře cca hodinu před spaním, jedla jsem většinou ořechy (neslane).
Nečetla jsem tady všechny komentáře ,ale mě pomohlo dát si ještě něco k snědku cca v 22 h . Třeba 3 lžíce bílého jogurtu .( Sklenici mléka) ranní hodnoty jsem měla vysoké . Jinak jsem si píchala inzulín
@mamadvoudeti to je můj případ přes den se v pohodě vejdu do 7,8 co mám. Ale to ráno no. Mivam od 5,7-6,1 jak kdy. A zatím se mi to nepodařilo srazit. Ale vyzkous dnes jen to mléko teda. 😊
Měřit hned po probuzení, maximálně jít na WC a potom hned měřit. Já si dávala jako druhou večeři sklenici mléka a někdy k tomu pár ořechů. Doporučuji skupinku na fb "Těhotenská cukrovka+vhodné recepty", holky tam poradí a plus web tehotenskacukrovka.cz., já se řídila dle tohoto a celou dobu jsem byla jen na dietě (i když u někoho to nejde ať dělá, co dělá). Jinak lačná je i hodně odrazem toho, co se jí předchozí den (jestli byli dietní chyby a tak). Ale v té skupince na fb, jsou perfektní a rády holky poradí. Ono totiž bohužel nestačí jen omezit sladké.

@janickazabicka meris hned jak se vzbudis? v kolik a co veceris? mas druhou veceri?