icon

Jak snížit lačnou glykémii u těhotenské cukrovky?

janickazabicka
25. dub 2022

Ahoj, byla mi zjistena tehu cukr. Hodnoty přes den docela jdou, ale nedaří se mi srazit lacbou glykémii. Pohybuje se mezi 5,7 - 6,1.😢
Někdo nějaké tipy?
Můžeme si případně poradit navzájem. 🍀😉

Strana
z3
lcn162
27. dub 2022

Já jsem jednou nevydržela a sežrala v 10 večer ledové kaštany, ráno cukr 4,9 :D Ale špatně jsem reagovala třeba na meloun. Je to alchymie a každé tělo je jiné. Ale základ je dlouho nehladovět. Doporučuji najít si vzorové jídelníčky pro těhotenskou cukrovku.
Mmch - dělali ti odběry na dlouhodobý cukr?

ivikkuc
27. dub 2022

@janickazabicka já ji taky měla, je to hlavně o pravidelnosti. Vícekrát za den jíst v menších porcich. Já jsem zhubla 5 kg, takže to pomohlo. Snídaně,svačina, oběd, svačina, večeře, popř. Menší druhá večeře.

fandysek_1
27. dub 2022

@janickazabicka a co ti tedy přesně předepsali? Kolik máš mít sacharidů dle nich? Nemá smysl se stresovat. Buď to půjde dietou nebo se zkusí prášky a pak inzulínem. Pokud budeš vynechávat sacharidy musíš to dohnat tuky a bílkovinou. Což by třeba znamenalo, že si ráno dáš 2 vajíčka, kopec zeleniny a proteinovy chlebik. Svačina tvaroh a smetana + např borůvky nebo trochu jahod. Oběd maso, zelenina a malá příloha,svačina zelenina, pomazánka z tvarohu, orechy, půl krajice chleba, večeře hustá polévka třeba z brokolice se zakysanou smetanou a sýrem a pokud se ti vejde kus pečiva tak i to. Tohle je jen nástřel jídla,které se dá kombinovat a doplňovat.

janickazabicka
autor
27. dub 2022

@lcn162 já myslím že ano, protože říkala že jinak krev vyšla v pořádku. Jen ta lačná no. To je ďábel.
@fandysek_1 děkuju moc. Zkusím to nějak vymyslet.
Teď jsem se dočetla že prý zelený čaj a skořice snižují hladinu cukru v krvi. Tak to zkusím zařadit, třeba to trošku taky zmírní. 😁

janickazabicka
autor
27. dub 2022

@fandysek_1 No ke sbírání max 40 sach. Ke svacinam max 30 a oběd a večeře 60. A druhá večeře 30.

fandysek_1
27. dub 2022

@janickazabicka to je kolem 200g sacharidů na den. I tak by ti to mohlo dělat neplechu a možná to budeš muset stáhnout ještě níž. Zkus se začít cpát masem, tvarohem,syry, slehackou, zeleninou a ořechy. Týden je na dietu hrozně málo. Měli by ti dát ještě šanci.

ivikkuc
27. dub 2022

@janickazabicka vím, že se říká, že je dobrá voda s citronem. Tak ji má taky snížit. Ale nevím, jestli to funguje.

janickazabicka
autor
27. dub 2022

@ivikkuc no to myslím že s toho počtu co už jsem vypila ve mě za chvíli bude klíčit citronovník 🤣🤣🤣🤣
@fandysek_1 jako uprimne myslím si to taky, jak může chtít za týden nějaký zázraky, když člověk ty věci teprve poznává.

lenerka1
27. dub 2022

@janickazabicka Kromě vody s citrónem jsem četla, že i lžička kvalitního jablečného octa do sklenice vody před jídlem. Já to používám na pocit přeplněného žaludku, ale mám po tom pro změnu brzo hlad 🙂

janickazabicka
autor
27. dub 2022

@lenerka1 já dnes četla i skořice nebo zelený čaj. Tak uvidíme 😁

horsewoman
Autor odpověď smazal
horsewoman
28. dub 2022

@janickazabicka Myslím, že je to kus od kusu individuální a mimo toho co k té druhé večeři, tak i kolik..musíš vyzkoušet, co bude vyhovovat Tobě. @emillyhk psala hrnek mléka, ale já vím, že na mě byl celý hrnek mléka příliš..já si dávala necelý hrnek..už nevím kolik přesně to bylo..vím, že jsem to měla přesně odměřené, kolik jsem si toho mléka musela dát, aby bylo ráno v pohodě. Zajímavostí třeba bylo, že večer k té druhé večeři pro mě bylo mléko TOP, ale cmrndla jsem si kapku mléka k snídani do Cara a nadělalo to paseku, takže mléko večer ano, ale k snídani jsem ho nesměla ani kapku 🤷🏼‍♀️

emillyhk
28. dub 2022

@janickazabicka Jak píše @horsewoman o množství mléka - mě to třeba vůbec nenapadlo, ale hrneček ze kterého jsem to večerní mléko pila, je menší, jsou to necelé 2dcl a většina hrnků má 2,5dcl.

janickazabicka
autor
30. dub 2022

Holky tak já vyzkoušela ještě jednu možnost, tu kterou v podstatě nedoporučuji, ale poslední večeři jsem měla kolem půl 8 večer a pak už jsem nejedla. A měřila jsem se ráno kolem půl 10. A světe div se jen 5,4 takže úplně nejméně co jsem kdy měla. Dnes vyzkouším znova jestli to nebyla náhoda. Případně proberu v pondělí s Dr. Zda mohu takhle pokračovat.
Holky myslíte, že by mi třeba ta druhá večeře nepomáhala a spíš pomohlo delší lačneni? 😁

fandysek_1
30. dub 2022

@janickazabicka taky jsem druhou večeři nemohla. Zkus to zase a uvidíš.

janickazabicka
autor
30. dub 2022

@fandysek_1 takže také ti vycházely lepší výsledky než druhé večeře?

fandysek_1
30. dub 2022

@janickazabicka měla jsem to lepší. A teď, když mi cukrovka nejspíš zůstala a ráno si měřím, tak mám cukr vždy lepší, když jím poslední jídlo třeba kolem 18 hodiny a měřím v cca 7 ráno.

horsewoman
1. kvě 2022

Jednou jsem v čekárně (diabetologie) seděla s nastávající maminkou..pochopitelně téma hovoru byla těhu cukrovka, hodnoty, jídelníček atd. 🙂 ..a ta se právě taky zmiňovala, že jí naopak dělá lépe, když je bez druhé večeře, takže asi je to možné 🙂

janickazabicka
autor
1. kvě 2022

@fandysek_1
@horsewoman děkuju holky, dnes ráno to dopadlo obdobně. Takže jsem zvědavá co mi na to zítra řekne doktorka 😁😁

latte007
26. kvě 2022

Holky, kdybyste se k tehotenske cukrovce mohly zeptat diabetologa / nutricni na cokoliv, co by to bylo? A nejen v obdobi tehotenstvi, ale klidne i potom🙂 Jake informace by vam pomohly, nebo cokoliv jineho🙂 Davame dohromady program pro maminky s GM🙂 ZAkladni temata mame pokryta, ale by nam nic podstatneho neuniklo🙂 Dik moc za tipy🙂
Pokud by se vam to hodilo, neco se bude spoustet uz na konci srpna🙂

fandysek_1
28. kvě 2022

@latte007 osobně mi chyběla pomoc s jídelníčkem. Jeden vzorový na tehotenskacukrovka.cz sice dobrý, ale kdo s tím má vyžít třeba několik těhotenství. Takže bych uvítala třeba pomoc nutriční terapeutky, aby se podívala na jídelníček a pak navrhla úpravy. Zároveň mi chyběla pomoc po porodu. Sice lačný cukr dobrý, ale už mi nikdo nechtěl udělat oggt. Až po roce jsem se náhodou dostala na ogtt a mám to zase špatné.

latte007
6. čer 2022

@fandysek_1 to zní dobře🙂 A co by tě zajímalo po porodu? Rádi to zkusíme zodpovědět🙂 Jinak, ona ta těhotenská cukrovka ukazuje, že máš poruchu tolerance glukózy.... když se časem sníží citlivost buněk na inzulin - třeba protože budeš mít nadváhu, časem se může rozvinout i cukrovka. Stojí za to sledovat lačné glykémie a občas ukecat praktického a nechat si udělat tzv. glykovaný hemoglobin, abys věděla, jak jsi na tom🙂 A taky nějaká dietní opatření🙂

fandysek_1
7. čer 2022

@latte007 mám poruchu glukozové tolerance a nyní hubnu a je to trochu lepší. Měřím si ranní glykemie a glykovaný hemoglobin jsem měla v pořádku, ale po jídle to bylo stejně špatně. Zlepšilo se to snížením váhy. No po porodu bych uvítala třeba upřesnění kam jít na ogtt a jak přesně sledovat cukr po porodu. Měla jsem s cukrem nejspíš dál problémy, ale oggt mi nikdo neudělal a to jsem skoro 5 let od prvního porodu. Kdybych se o to nezajímala sama tak to nikdo nezjistí.

shirilka
8. čer 2022

@latte007 Mi osobně chybí informace, jak pak po porodu, na kontrolní ogtt mě můj diabetolog pozval za tři měsíce po porodu, s tím, že termín můžeme posunout dle potřeby - podmínky testu v noci před testem normálně klidně spát, během testu nekojit apod., což je s miminkem sci-fi, starší se budil co hodinu dvě max a přes den taky nešlo od něj odejit na 3h na test, takže než jsem se na test dostala byla jsem znovu těhotná 😃 teď tu mám měsíční miminko a řeším zas jak s tím testem... Měla bych si třeba i nyní ráno a po jídle měřit hodnoty glykémie, do jakých hodnot se případně dostat? V porodnici mi bylo řečeno, že už cukrovku prostě nemám a hotovo, nic víc.

latte007
13. čer 2022

@shirilka Jinak, jaké máš hodnoty? U prediabetes zvýšená glykémie na lačno je v pásmu 5,6–6,9 mmol/l nebo může být porucha glukózové tolerance, v tom případě koukej na hodnoty glykémie z oGTT mezi 7,9–11,0 mmol/l. Hodnoty nalačno 7 mmol/l a více už míří na DM. Kojení může ovlivnit výsledky OGTT, takže se čeká, až může být miminko cca 3 hodiny bez, pak lze také zopakovat kontrolní OGTT až přestaneš plně kojit.

latte007
13. čer 2022

@fandysek_1 Dobře že se staráš.... snížení hmotnosti je mmj. dobrý způsob, jak prediabetes/diabetes setřást, viz web remisediabetu.cz. Ta podkladová porucha samozřejmě zůstává, je potřeba si hlídat váhu🙂

latte007
18. čer 2022

@janickazabicka ono to chce experimentovat - kratší lačnění, delší lačnění.... bez večeře, s večeří, a dívat se na glykémie.... pokud by to pro vás holky bylo ještě aktuální, v srpnu spouštíme pilotní testování aplikace na podporu maminek s těhotenskou cukrovkou... jmenuje se to DiaMáma🙂 a bude tam vše od vzdělávání až po recepty...

fandysek_1
18. čer 2022

@latte007 jdu na další oggt a uvidíme. Shodila jsem 15 kg od prvních testů a snad se to trochu zlepší.

janickazabicka
autor
18. čer 2022

@latte007 to by bylo super, ale to uz pomalu budu končit. Ale ráda se na ty 2 měsíce tam mrknu 🥰

shirilka
18. čer 2022

@latte007 Hodnoty na lačno mám od 4.8-5.2, tak snad to bude v pořádku, děkuji za info.

Strana
z3