Leidenská mutace faktoru FV homozygotní a těhotenství
Ahoj, mám toto genetické onemocnění a jsem momentálně v 5.tt těhotenství. Máte některá stejnou nemoc? Jak těhotenství probíhalo? Bylo vše v pohodě a na co si dát pozor. Jsem z toho celá vyklepaná. Díky
@martinka24 protoze si píchá lék a chodí na kontroly,... pokud pred kontrolou sní "10 kilo" něceho co ředí či sráží krev, ovlivní to výsledky kontroly a mohlo by být spatně určeno další dávkování
aha, tak to jo, já třeba neberu žádné léky na ředění...
Jinak ihned po porodu lze převést na warfarin...ja si o to zažádala ještě v porodnici...sice meli namitky..ale ja se nedala 🙂
při léčbe nízkomolekulárním heparinem (Clexan, Fraxiparin) není žádná dieta vyžadována. To jen v případě užívání Warfarinu, vit K, který je značně obsažen v zelené zelenině, bylinkových a zelených čajích apod, působí jako antagonista Warfarinu a jeho účinek znehodnocuje, léčba je pak neúčinná
ja si píchala cca od 18 tt + celé šestinedělí, které je také rizikovým faktorem
Ahojte, mám dotaz na ty, co si také píchají fraxiparin. Mám určeno dávkování 1x za 24 hod. Musí se tato doba přesně dodržovat nebo odchylka +- hodina, hodina a půl nevadí? Děkuju
Ahoj holky, nemám leidena homozygot, ale heterozygot, dvě zdravé děti, měla jsem 3,5 roku zavedenou mirenu a minulý týden zjistila že jsem v 9tt, rozhodli jsme se, že si miminko necháme, bohužel dnes rozhodla příroda za nás a miminko umřelo :( jsem z toho hodně hotová.. přemýšlím zda za to může moct nějaká sraženina ?
A pak bych Vás chtěla poprosit o tip na vhodnou antikoncepci ? Slyšela jsem, že se při této formě může antiko pro kojící, případně náplasti, nebo kroužky nuvaring ?
@lucy.l to musí být těžké :( každopádně na tohle asi nelze odpovědět, ikdyž je to možné...já mám taky leidens. mutaci v heterozygotním stavu a nikdy se mi to nestalo, také mám dvě zdravé děti...jen tedy koukám, že jsi otěhotněla i s mirenou, to je něco tedy ... já žádnou antikoncepci nesmím, měla jsem i lehčí mozkovou příhodu, tak používáme spermicidní globule pharmatex.
Já jsem svou heterozygotní Leidenskou mutaci zjistila náhodně (poslali mě protože mamce zjistili tuto diagnózu) až po dvou zcela fyziologických těhotenstcích, porodech a kojení. A mám i obě MTHFR mutace. Opravdu je to hodně individuální, jestli se tím to srážení krve ovlivní a nebo ne. Občas přemýšlím o třetím miminku a asi bych se snažila v mém případě tomu Fraxiparinu vyhnout co nejvíc to půjde, vůbec by se mi do toho píchání nechtělo. Ale pokud by na to došlo, tak bych si to píchat dokázala, dělám akupunkturu a občas si některé body napichuji a sama sobě 🙂 .
holky a ten heterozygot je tedy lehčí forma?
@martinka24 ano, je to zděděno jen od jednoho z rodičů, pokud to zdědíš od obou tak je to ta těžší homozygotní
to je divný, tak v tom případě asi moje sestra není moje sestra :D ta má těžší formu a já tu druhou, je to možné?
jo , zapomněla jsem dodat, že naše mamka má krev v pořádku, chodí i darovat pravidelně...
@martinka24 jak v pořádku ? Jako že mutaci nemá ? Nebo že ji nevyradili z dárcovství? s leidnem krev darovat můžete. Někdo na to nepřijde celý život , že ji má. V posledních letech se zlepšila diagnostika , proto to tedy více lidi zjišťuje ,že ji má.
@ela01 ano, mamka jí nemá vůbec, nevím tedy co přesně má sestra za mutaci, ale vím, že jí má těžší než já, bere i prášky každý den
@martinka24 tak já mám třeba tu horší a prášky neberu žádné. Brala jsem Warfarin, ale to až po prodělané trombóze a momentálně v těhotenství píchám fraxiparin. Jinak žádné léky nepoužívám. Musím jen dodržovat pár pravidel a tím předcházet vzniku sraženin, jako je pauzy u delšího cestování, dostatečný pitný režim, žádná hormonální antikoncepce. Těch mutací krve je opravdu hodně, sama se v nich nijak moc nevyznám, jen sbírám info o té svoji.
@martinka24 Promiň, že se vám do toho motám, ale dárcovství krve a přítomnost trombofilní mutace se nevylučují. Sama jsem dárce.
Ahoj. Chci se zeptat, zacly se mi delat po vpichu boule. Ne vzdy, ale pokud ano, strasne to svedi. Nejaka rada? Diky
Nečetla jsem úplně celou diskuzi , ale chci se zeptat u lehčí formy leiden. mutace , jestli berete nějakou antikoncepci? Už mě ty globule od pharmatexu nebaví a jsou i mírně nepříjemné 😒
@martinka24 Mohla jsem jen tělísko, to mi vycestovalo do břicha a otěhotněla jsem... a globule pharmatex .. jsem těhotná ..
@lucy.l teda to je masakr , co mám dělat? fakt třetí dítě už nechci , jedině snad sterilizace , ale bojím se....
@martinka24 nema se brat antikoncepce. Heterozygot natoz homozygot. No jedine kondom, ci sterilizace, max nizkohormonalni hak.
@gepe asi jedině tak....
@martinka24 já jdu po porodu do sterilizace...ničemu jinému už nevěřím a hormony prostě ne..

@hhranolka nějak nechápu proč by mělo vadit nějaké ovoce, které ředí krev, když se nám hodně sráží krev nechtěla jsi to napsat obráceně nbo tomu nerozumím?