icon

Potrat/porod 25. tt. Má dítě šanci na přežití a jestli, tak bylo by životaschopné?

fiiif
15. lis 2019

Včera jsem si psala s kamarádkou, je podruhé těhotná (první chlapeček narozený v 34tt) teď je v 25tt, leží v nemocnici, malý je tesně nad porodnimi cestami, hrdlo se zkracuje, je spatne vyzivovany, dle lekare uz CS nelze provest bez komplikaci, je dost malickaty.. kamarádka, krvaci, ma bolesti bricha, psychicky je samozrejme na dne.. =( holky ja celou noc nespala a premyslela, když jsem byla tehotna ja, od 25tt rizikove tehotenstvi, nakonec se mi podarilo donosit az do 36tt kdy se prcek narodil o mesic dřív a dost malicky, .. otázka zni, jakou myslite ze ma sanci na preziti? a myslite ze pokud by ted porodila, ze by bylo dite zivotaschopne?

Strana
z3
waloiss
16. lis 2019

@zelenaesmolda tak to opravdu nevim jak to chodi nebo nechodi... nejsem doktor 🙂

zelenaesmolda
16. lis 2019

@waloiss
tak musi mit 500g a vice a nebo kdyz ma mene prezit 24h po porodu a pri porodu projevovat znamky zivota

waloiss
16. lis 2019

@zelenaesmolda tak asi prezila a znamka zivota projevovala

hezz17
16. lis 2019

@zelenaesmolda aby se jednalo o porod a ne potrat tak musí splnit alespoň 1 ze 3 podminek.
1.nad 22+0
2.nad 500g
3.projevit jakoukoli známku života (puls, dech...)

zelenaesmolda
16. lis 2019

@hezz17
ano

klea81
18. lis 2019

@zelenaesmolda ne, zachraňují se děti od 500g, ale i mensi pokud doktoři vidí nějakou naději... V zahraničí si troufají na ještě větší nedonosence, ale to už je o penězích a etice.

zelenaesmolda
18. lis 2019

@klea81
tak to je mazec.

fiiif
autor
18. lis 2019

Tak zatim se drzi pohromadě =) jinak za tu fobu celjem nabral, ma 700g 31cm..

nazka
18. lis 2019

@fiiif a jak je kamarádce?

fiiif
autor
19. lis 2019

@nazka kamarádce..no psychicky mizerne, chodi k ni psycholog i psychiatr, ale fyzicky se drzi..

isabelafuentes
19. lis 2019

@fiiif To je super,ze to zvladli jeste dalsi mesic! To uz je celkem velka sance na zivot bez nasledku pro mimco😊❤
Preju mamince,at to dobre dopadne a muzou se tomu doma za rok zasmat.

fiiif
autor
19. lis 2019

@isabelafuentes dekujeme =)

verunka_korunka
20. lis 2019

@hezz17 ze zakona je hranice 24+0tt a pod ni moc chodit nechteli. Proto me 2 tydny brali jako potrat...

fiiif
autor
15. pro 2019

tak jsem tu zase, zatím se drží.. no momentálně nejaky 29tt, kamarádka ma bolesti, kontrakce uz skoro 14dni, je v nemocnici, lehce krvácí, má nadbytek plodové vody, bolesti zad .. davaji ji jen magnesium a drzi ji v posteli, kamarádka by nejradši uz porodila, ale lekari porad porod zastavuji..co vy na to? za me teda, pokud je to tak dlouho tak je něco spatne a mozna lepe porodit, nez ji trapit a udržovat tehotenstvi za kazdou cenu..

gruyerre
15. pro 2019

@fiiif ještě je hodně brzy, pořád není úplná jistota, že už by dítě zvládlo přežít a ještě k tomu bez následků. Každý týden navíc mu hrozně prospěje. Určitě ji denně kontrolují a kdyby se doktorům zdálo, že je bezpečnější, aby byl venku než v břiše, honem by šlo mimčo ven. Ale je super, že už je ve 29.tydnu, jistě to dobře dopadne.

nazka
15. pro 2019

@fiiif to je dobře, že se zatím drží. Moje kamarádka měla něco podobného. Ležela v Motole od 25tt a od té doby ji zastavovali porod. Měla 7litru plodové vody, velké bolesti. Udrželi je do 31+1. Malý byl pak několik týdnů v inkubátoru a byli spolu v nedonoseneckem centru. Ale už mu je 6 a je zdravý 😊

fiiif
autor
15. pro 2019

problém je, ze to moc dobře nenese, museli ji dat antidepresiva, aby byla vůbec schopna tam byt.. zvraci, ma prujem, jedinou stravu ma přes kapacky, ma bolesti, krece, kontrakce, lehce krvaci .. na UZ byla naposledy před 14ti dny a na monitoru minuly tyden.. mam z toho takovy divny pocit..

verunka_korunka
15. pro 2019

@fiiif ver, ze tomu miminku je lepe uvnitr nez venku, pokud tam neni treba infekce jako u me. Bolesti a kontrakce jsem mela uz cca od 12tt takze jsem si jich uzila dost. Kapacek s horcikem jsem mela 36 a dalsi kapacky s antibiotiky. Lezela jsem v nemocnici od 22+1tt do 25+6tt a to to ukoncili lekari. Klidne bych kvuli diteti lezela i dele, i kdyz me nehorazne bolelo za krkem, z toho hlava, musela jsem denne nekolikrat cvicit a odblokovavat pater, jinak mi museli davat leky na bolest a jednou uz to bylo tak krute, ze mi dal primar nejake opiaty nitrozilne. Z postele jsem vstavala jen na wc a do sprchy. I jsem jedla v leze. Po 5 tydnech temer nehybani mi opadlo svalstvo a ja nedokazala ani ze drepu vstat aniz bych se neceho rukou chytla. Ani ve 29tt nemusi byt "za vodou" s kazdym dnem i tydnem jsou sance na preziti ditete vyssi a co vic, sance na zdrave dite bez potizi... lidi si to ani neuvedomuji, co tyhle deti vsechno muze potkat a jak je to pak ovlivnuje. Treba ta nase 4leta, je nastesti temer zdrava, ale je malicka oproti vrstevnikum, je dost precitlivela, je hodne psychicky nevyrovnana (rozhodi ji i malickost) vetsina lidi kdyz ji vidi v tom jejim vzteku to nechape a berou ji jako rozmazlenou, ale ona za to nemuze, je proste podrazdena a byla i jako miminko a to nepisi co vse se muselo delat cca do roku. Opravdu je lepsi lezet a nechat miminko uvnitr, verte lekarum. Nerozhoduje to jeden lekar, ale cele konsiliiu, nekolik lekaru dohromady od gynekologu po pediatry.

fiiif
autor
15. pro 2019

@verunka_korunka věřím že léíkaří ví co dělají.. akorát jim kamarádka moc nevěří, nejradši by jela domů.. a mám obavu že i pojede

verunka_korunka
15. pro 2019

@fiiif trochu mi prijde jeji pristup zvlastni. Skoro bych se bala i pozdejsich poporodnich depresi. Kdyby prijmala stravu a nemela uz horcik v kapackach, mozna by ji po 32tt i domu pustili, takhle opravdu nemuzou. Jako to lezeni je fakt strasne, navstevy to vzdy zlepsovaly a den utikal rychleji.

gruyerre
15. pro 2019

@fiiif to bych se snažila jí rozmluvit, 29.tt není žádná sranda a pořád jde o život a zdraví dítěte. Může se domluvit v jiné porodnici, která je teda podle ní lepší, zda by ji hospitalizovali tam, když těmto doktorům nevěří... Ale jít domů, když je jasné, že bez léků do pár dnů porodí, to je teda opravdu hrozný hazard.

fiiif
autor
15. pro 2019

@verunka_korunka jeji chovani je zvlastni uz od zacatku, kdy doma nejedla aby nepribrala, cpala se antidepresivy a vlastne mi prislo ze to dite ani nechce. ted uz je v nemocnici dlouho, naposledy podepsala revezr před mesicem, s tim ze doma zacala krvácet a mit kontrakce ale jela na poslední chvili kdy uz zkolabovala, to ji zavolala sanitku tchyne.. ted je tam zase a uz zase chce domu, podepisovat papiry a jet a riskovat znovu. momentalne odmita zastavovani porodu a chce rodit, proto si myslim ze chce domu. bohužel ji nejspis nedochazi ze pokud porodi doma nebo v sanitce neohrozi jen sebe ale hlavne toho prcka.. je zbytecne menit nemocnici, protože je neduveriva ke vsem, zvlast když nedelaji to co chce ona . je to slozite, byla vždy takova..ale ted uz preci nejde jen o ni.. nesouhlasim s tim, ale co mam delat? je to kamarádka, ikdyz uz si jen piseme, protože bydli daleko .. ale mam z toho takove rozpoluplne pocity. moc ráda bych ji nejak pomohla, nebo poradila, bohužel nechce nic slyset

verunka_korunka
15. pro 2019

@fiiif obavam se, ze ji nemuzes moc pomoci. Tohle musi zvladnout sama. A bohuzel ji asi nedochazi ze tim muze prijit o to dite a pak by s tim musela zit cely zivot. Mozna ze o to dite prijit chce, ale stejne i presto si myslim, ze by toho pak jednou litovala. Manzel to s ni asi zrovna lehke nema, ono to vse dopada i na manzela pokud to neni uplny ignorant. Vim to od toho sveho, navic kvuli me musel zustavat v klidu a byt mi oporou. Musi ji podrzet prave on a rodina. Mozna by nebylo od veci aby si s psychologem /psychiatrem sednul prave manzel. Ono ji mozna depta prichazejici stedry den, ze by ho mela travit v nemocnici. Ale kdyby se to dite narodilo ted, stejne by ten den v nemocnici byla... a udelat si stedry den muzou klidne i v unoru 🙂 nebo v nemocnici... zatimco ja lezela v nemocnici manzel nas prestehoval do noveho bytu a stary prodal :D nasledky nesu doted a nevim kde co hledat (uz jen obcas). Ale mozna ji ted tizi opravdu ty vanoce.

sonaxoxo
15. pro 2019

Myslela jsem,kdyz jsem to tady cetla,ze jde o mimi a drzela jsem palce aby to zvladlo!!ale ted co tady ctu,tak tady je fakt problem matka.Nemam z toho dobry pocit a myslim si,ze az se mimi narodi,tak budou s matkou jeste velke problemy.mel by ji hlidat odbornik.

nazka
15. pro 2019

@fiiif no kdyby porodila takhle malé mimi v sanitce nebo nedejbože doma, tak to mimi má šance na přežití minimální. Tipuji, že je to prvorodicka. Bylo to mimi plánované? Jaký přistup má její muž?
Moji kámošce v té nemocnici taky hrabalo a dítě bylo vlastně nechtěně, ale nenapadlo by ji jít domů a ohrozit to dítě..

fiiif
autor
15. pro 2019

@nazka ne, je to druhé dite, to první taky narozene predcasne - ale cisarem akutne. no podle toho co mi psala, chteli druhé dite az koncem pristiho roku, vždycky psala ze se to ted nehodi, ale nemyslim si ze bylo uplne nechtene.. chodi samozrejme k psychologovi i psychiatrovi..
Bohužel jeji pritel je.. no, moc ho to nebere, vycita ji situaci - ze on musí byt doma s druhym synem místo toho aby chodil do práce, ze není schopna donosit ani jedno dite normalne jako kazda jina zena.. a ze stoji za houby i jako pritelkyne, není to tak davno co od nej dostala facku, ale tohle je jejich věc, jejich život. on je buran a ona psychicky labilni, uz jen to ze cekaji druhé dite me zarazi, jak spolu muzou vůbec zit.. ale ted jde o život, není to zadna sranda, ale ocividne ji to nedochazi, zatím mluvi jen o sobe, o tom jak je ji, ale když se zeptam jak prospiva prcek, nebo jestli nemá fotku z UZ tak to bud prejde, nebo napise ze nevi..

nazka
15. pro 2019

@fiiif achjo.. To je taky těžký, když to ještě schytava takhle blbě od přítele. Jestliže ona je labilní, tak tohle ji dodelava
Byla jsi za ní na návštěve? Zkusit s ní o tom mluvit.. Ale pokud ona sama nebude chtít a nebude mít to maličké na prvním místě obávám se, že Ty toho moc nevzmuzes. Každopádně je hezké, že máš o ně strach.

fiiif
autor
15. pro 2019

@nazka nojo.. nebyla jsem za ni, je přes celou republiku. ale volame si a piseme každý den. doufam ze zdarne porodi a maly bude v poradku a ze se pak da dokupy a bude to všechno v poradku.. snazim se s ni bavit i o malem a o tom ze to pro nej není taky jednoduche, o jejím druhem synovi o priteli..ale ona zatím resi jen to jak je JI..

verunka_korunka
16. pro 2019

@fiiif no, tak to ji moc v te depresi pritel nepomaha. Staci ze za predcasny porod se maminky obvinuji samotne... a pritom vetsinou za to nemuzou :( to je dost spatny pristup. A jeji rodina ji navstevuje? Jestli uz ma jedno nedonosene dite, mohla by znat rizika... i kdyz jestli bylo jen lehce nedonosene, tak si pak muze myslet, ze je to v pohode...
Jestli ji chces povzbudit, sbal se a jed za ni, treba i na otocku. Nevim kde lezi, ale jiste to bude krajske mesto, takze autobusy a vlaky tam pojedou. Je fajn ze ji denne volas, ale to asi nestaci. A starsi dite nemusi hlidat jen chlap, muze se napsat osetrovak i na nekoho jineho, treba na babicky, krom toho nektere babicky uz muzou byt v duchodu ;)

fiiif
autor
16. pro 2019

@verunka_korunka bohuzeo zbytek rodiny spis poucuje a komentuje nez aby se zapojil. Ja mam momentálně zdravotni problemy a trilete dite se kterym jsme vetsinu casu sama takze pro me cestovani neni uplne nejjednodušší. Dnes jsme spolu mluvily, no snazila jsem se ji vysvetlit rizika nejen pro ni ale i dite ale nevypada to ze si do toho necha kecat. Vcera večer byla na monitoru a tlak ditete pry rychle stoupal a klesat, dostava injekce na dozravani plic.. No pres to vsechno chce domu, rikala ze do 20max..

Strana
z3