Pozitivní screening Down 13+2. Vyzná se někdo v hodnotách?

donika
6. pro 2019

Ahoj holky, včera jsem se dozvěděla výsledky UTZ vyšlo dle Dr dobře, LN 1,9; nosní kustka přítomna.
Krev ale hůře: PaPP 1,43MoM ; HCG 4,77 MoM
Celkove riziko Downa 1:202, dle věku 1:160. Doporučili mi Genetickou konzultaci a Trisomii(placeny test z krve) v Prenatalu v Brně.
Prosim, vyzná se někdo v těch hodnotách? Jaké jsou optimální? Jejich rozmezí? Měl jste někdo podobné? A kdo jste měl podobně riziko, jak to dopadlo? Vím, že je vše individuální a prostě je to buď a nebo a víc se dozvím na te genetice, ale zajímají me vaše zkušenosti a hlavně vydržet nějak do příštího týdne. Nějaká témata jsem našla, ale ne, s těmito hodnotami. Je mi hrozně a budu moc vděčná za každý příspěvek.

levaiova
6. pro 2019

@donika dobrý den jak jsem byla tehotna tak nám taky vyšel screening s podezřením na DS 1:236 . Čím je číslo vyšší tím je to lepší . Doktor mě taky poslal na genetickou konzultaci . Ale tam jsme se pobavili jen zda z mé nebo pritelovi strany má někdo nějaké postižení v rodině. Pak jsme se rozhodli na odběr krve z placenty ale byla jsem v poslední možná termín a raději mi řekli až přijdu za 2 týdny na odběr pohodové vody. Naštěstí to vše dopadlo dobře a teď mi tady běhá 20ti měsíční syn. Určitě bych se rozhodla znovu pro odběr abych měla jistotu zda je miminko zdravé. Tak vám držím palce ať vám vyjde vše dobře jako nám 😊

barumat
6. pro 2019

Hodnoty už si nepamatuju. Nicméně všechno bylo úplně v normě, jen PAPP-A vyšel hooodně nízko. Tak nízko, že mi to hodilo riziko downa 1:47! Ultrazvuk i free beta hcg v pořádku, věk (37) výsledky nevylepšil. Já se nakonec rozhodla pro odběr plodové vody, chtěla jsem co největší jistotu. Nakonec to dopadlo dobře. 1:202 znamená, že z 203 plodů bude jeden downa mít a 202 bude zdravých. Jen pro srovnání, u mě to tedy bylo 1:47, což je zhruba DVOUPROCENTNÍ riziko. U tebe to tedy není žádná hrůza, i když samozřejmě rizika tam jsou. Být tebou, nechám si udělat panorama test z krve. Nic laciného, ale z neinvazivních metod

barumat
6. pro 2019

je to největší jistota - sorry, omylem se mi to odeslalo dřív.

makyna1993
6. pro 2019

@donika ahoojky. naprosto chápu to jak se cítite. před necelým rokem jsem byla ve stejné situaci :'( Naše vysledky PAPP-A 0,43 MoM a HCG 1,39MoM.Riziko z výsledku 1/354.Projistotu mi nikdo výsledky nezavolal! Těch 10 dní do genetické konzultace bylo šílených :-\ Byli jsme rozhodnuti pro ty levné odběry z krve.Z plodovky jsem měla strach. Paní genetička mě rozsekala tím,že určitě chci mít zdravé mimi tak oželím třeba nový telefon!???? 💁Výsledky dopadly na jedničku a teď se mi tady šotoří nádherný zdravý klučina,který se má čile k světu! 💕 Přeji pevné nervíky a hlavně ať je vše vpořádku 💕

donika
autor
6. pro 2019

@barumat
@barumat Holky, děkuji moc! Já samozřejmě doufám, ale děsí me to hCG, nenašla jsem tu nikoho, kdo by měl tak strašně vysoké. To PaPP, když jsem pročítala ostatní, všichni měli strašně nízké, a to mě je vyšší,ale právě ani u toho nevím kolik má být..
Na plodovku bych musela čekat, a tak dlouho to prostě nedám. Ty klky mi řekla slečna do telefonu,že by nedoporučovali (nechápu ale proč), nicméně těch informací bylo tolik a já tak zaskočená, že v té chvíli mě nenapadlo se zeptat. Ten neinvazivní test si zaplatím, peníze nejsou problém, jen mi jde o to, zda je spolehlivý. Dočítám se různé věci. Že je min spolehlivý, ale bezpečný, plodovka 100%, ale riziková a hlavně za dlouho.

donika
autor
6. pro 2019

@makyna1993 děkuju. Těmi levnými testy myslíš těch za 12000,-? Nevíš jakou mají úspěšnost?
Poznámka paní doktorky.. asi no comment..

donika
autor
6. pro 2019

@levaiova z placenty, to jsou ty klky? A do kdy se prosím dělají, možná proto mi je "nedoporučila"..

makyna1993
6. pro 2019

@donika Ano,tím myslím těch 12 000 tisíc. Taky jsme neměli problém to zaplatit,jen ta poznámka byla dosti nemístná 😓 Jakou mají uspěšnost bohužel nevím.Jen sem tenkrát někde vyčetla,že čím vyšší číslo výspedku tim je to lepší a jistota,že je prcek zdravý.

tyndule
6. pro 2019

@donika ja mela take vysoke free beta hcg, hodnota se odviji od toho, v jakem tydnu jsi. Ja mela 3,5 a melo byt do 3. Roziko na DS bylo 1:1700 a vysledek screeningu,, atypicky,,. Pozvali si me take na gen konzultaci a pro muj klid jsem si zaplatila test z krve NIPT. Vysledky byly za 14 dnu. Cekani dlouhe... Mudr. rikala, te to mohlo byt i tim, ze mi zrovna nabrali krev ve chvili, kdy se ten hormon vyplavoval. Oni nikdy presne nevi, ve kterém jsi týdnu.
Tak hodne stesti🍀, verim, ze to bude v poradku, ale chapu, ze to cekani je des.

barumat
6. pro 2019

Doporučuju ten panorama test. Je z těch, co jsou u nás, nejlepší. Má nejnižší procento falešných výsledků, zhruba půl procenta myslím. Hodně se blíží odběru plodovky nebo klků. Odběr klků je rizikovější než plodová voda, a dělá se myslím do 13.tt a jen když je placenta vhodně položená. Odběr vody se dělá od 16.tt, mně doporučili počkat do 17.tt, aby ve vodě bylo dost genetického materiálu ke zkoumání. Taky jsem myslela, že to nejde vydržet, plus ještě čekat na výsledky, ale hele jde to. První dny jsem přečetla úplně všechno, co šlo, pak přišlo smíření a prostě jsem počkala, najednou to nějak šlo. Jinak zásadní rozdíl mezi testem z krve a odběrem je, že u testu je to pořád "screening", tj. dá jen pravděpodobnost. Odběr je diagnostické vyšetření, dá odpověď ano-ne. Byť samozřejmě s nějakým zlomkovým rizikem chyby. U mě to bylo riziko dvou procent z těch dvou procent. Čili zhruba 0,004% riziko, že dítě je postižené i když všechny ukazatele říkají, že není. To je už ale prostě statistika.

levaiova
6. pro 2019

@donika teď už přesně nevím ale myslím že cca 14 tt já termínové ještě mohla ale miminko bylo tak položené že by ho to mohlo ohrozit tak jsme počkali 2 týdny a šli na plodovou vodu. Taky se nás ptali ns odběry krve ale bylo nám řečeno že výsledky jsou za dlouho cca měsíc a že odběry plod.vodx jsou ještě přesnější. Takže volba byla jasna

donika
autor
6. pro 2019

@tyndule děkuji. Jo, to čekání je právě šílený. Dle UTZ včera 13+2 nedokážu si představit čekat na tu plodovku. Prý dokonce ten Neinvazivní test hradí pojišťovna, když genetik nazná, že je nutné ho udělat. Ale to je fuk, jak jsem psala, klidně to zaplatíme. Jde mi o to, že výsledky budou dřív. A není tam žádné riziko. Jenže se to ve mně mele.. Ta plodovka je zas jistota. A nevíš prosím, kolik to hCG má být kolem toho 13+2?

donika
autor
6. pro 2019

@barumat ten panorama test je ještě něco jestli něho než ten test z krve Trisomy?

tyndule
6. pro 2019

@donika to nevim, me rekli do telefonu, ze ma byt u me do 3 a ja mam 3,5. Jinak doktorka rikala ze moje pojistovna MV 211 to hradi od vysledku nad 4, takze zalezi, co mas za pojišťovnu... Me odběr plodivky prisrl jako risk a klidový rezim u me s triletym svistem nehrozi. Kdyby to ale vyslo blbe, sla bych i na plodovku.

donika
autor
6. pro 2019

@tyndule mám 211 a na pojišťovne mi řekli, že to záleží na genetikovi, zda to na pojišťovnu vykáže. Uvidíme. Udělám testy z krve a uvidím dál. Čekat na plodovku bez ničeho nedám.. Ještě se poradím se svou G a uvidím.

barumat
6. pro 2019

@donika To si asi pleteš, teda myslím. O testu trisomy jsem neslyšela. Trisomie je ta vada chromozomu, co se testuje. Znám prenascan, harmony, maternity, panorama. Ještě nějaké další určitě jsou, tyhle si pamatuju. Všechny obecně se souhrnně označují jako NIPT, to je zkratka toho, že se jedná o neinvazivní prenatální screening. Některé se posílají pryč, na ty se docela dlouho čeká. Ta panorama se vyhodnocuje tady, je to myslím do týdne. Dělají jí třeba v Motole. Mrkni na net, docela dost se toho dá načíst.

lazoplazo
6. pro 2019

@barumat Trisomy je další “značka” těchto testů ;)

donika
autor
6. pro 2019

@barumat ona mě to T9 nějak překonala, právě jsem se ptala jestli je to něco jiného? Ten test Trisomy mne právě nabídli v Prenatalu v Brne. Stojí cca kolem 12000,- a výsledky cca do 10dni. Ale zkoumá jen ty tři hlavní nemoci-Down, Edvards.syndrom a ještě něco. Děkuji, mrknu i na ty, co uvádíts ty. Ale snad by to mělo být to samé, jen si to každá klinika nazve po svém..

donika
autor
6. pro 2019

@lazoplazo teď čtu tvou odpověď.. jo, taky bych si myslela..

lazoplazo
6. pro 2019

@donika Nám vyšlo riziko 1:45 na DS. UTZ dobrý, ale špatná krev (nízký PAPP). Odběr z placenty nešel, pže už byla vytažená moc vzadu, čekání do 17tt na plodovku plus pak 4 týdny na výsledky mi přišlo šílený 🙄 zaplatila jsem si Harmony test na ty tři trizomie, po týdnu byly výsledky. Nicméně nakonec jsem se rozhodla jít i na plodovku, chtěla jsem mít jistotu u všech chromozomů, bála jsem se případně i mozaiky, kterou NIPT testy neodhalí...

donika
autor
6. pro 2019

@lazoplazo testy ti vyšly negativní a pak jsi měla i plodovku, jo? A vše ok? Smarja a ta mozaika je zase co?

lazoplazo
6. pro 2019

@donika no že ta vada, třeba DS, není na všech buňkách, je to mírnější forma, asi 3%. Asi jsem to prostě moc zkoumala 🙈 ona spousta těch dalších vad je buď fatálních nebo naopak zase takových, že bych kvůli tomu neukončovala těhotenství, ale nějak jsem asi prostě potřebovala větší jistotu...

donika
autor
6. pro 2019

@lazoplazo rozumím. A ta plodovka ti pak vyšla dobře, jo?

siocka
6. pro 2019

@donika mě vyšlo riziko DS z krve 1:14, nosní kůstka a šíjové projasnění ok. Na plodovku se mi nechtělo. V Prenatalu mi nabizeli trisomy test, platí ho celý pojišťovny 211 a 213. Zkoumají pouze základní tři genové odchylky a určí pohlaví. Nic víc. Nám to stačilo. Genetička mě jen upozornila, že pokud se DS potvrdí a chtěli bychom těhotenství přerušit, musela bych si zaplatit odběr plodové vody (cca 11tis. Kč). Bez něj by ní v tak vysokém týdnu potrat neudělali. Pojišťovna 213 totiž platí buď trisomy či odběr plodovky, oboje ne.

barumat
6. pro 2019

@lazoplazo Aha, tak o tom jsem neslyšela. Díky.

lazoplazo
6. pro 2019

@donika jo, plodovka dobře, ale mimčo se teprve narodí. Každopádně u mého vysokého rizika byla tehdy asi blbost, nebo netrpělivost jít na ten Nipt. U tvého rizika už bych to viděla jako dostačující.

donika
autor
6. pro 2019

Holky, všem vám moc děkuji za každou reakci. ♥️😘 Už mě ze všeho toho čtení bolí hlava.. ale asi jsem trošku klidnější. Ikdyz, strašák je pořád.. Ať už je středa a jdeme na to genetiku..

brigule
6. pro 2019

měla jsem podobně nízké hodnoty, ale na žádnou genetiku jsem nešla. Prostě doufám a věřím, že bude vše v pořádku.

prezdivka
6. pro 2019

Riziko DS 1:45. Šla jsem na test z krve (harmony) a dobrý. UTZ ve 20 tt pak potvrdil, že DS není. Přesnost těch testů z krve se uvádí 98-99 procent. Já bych na plodovku šla, kdyby krev dopadla blbě nebo to nešlo vyhodnotit, ale takhle ne. Držím palce!

donika
autor
6. pro 2019

@brigule to tě obdivuji. Já bych se sebou nevydržela. 🙄A nízké hodnoty myslíš to riziko? Protože právě hCG mám vysoké až dost a to PaPp bych řekla, že snad v normě..

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru