Pozitivní streptokok skupiny B. Měla jste některá?

mi21
23. zář 2019

Ahojky, chtěla jsem se zeptat, mate nebo mela jste nejaka pozitivni ster na streptokoka ? Docela me to vydesilo, ze to muze pri porodu chytnout miminko a je to pro nej nebezpecne. Sice mi doktorka rikala, ze pri porodu dostanu antibiotika a ta maji dite ochranit, ale i tak se bojim jestli stihnou podat antibiotika vcas. Nebo jestli budou ucinne na 100%. Meni se nejak i prubeh porodu, kdyz je tento test pozitivni ? Ovlivnuje to nejake kroky ? Nebo poporodni bonding ?Dekuji za odpovedi.

handulkak
23. zář 2019

@mi21 měla jsem pozitivní. Porod už rozbehly. Podali mi ATB, jen mi nemohli trochu pomoci s urychlenim. Takže jsem rodila až 4 hodiny po podání ATB. Kdybych nebyla pozitivní, mohla jsem to mít za sebou hned. 🙂

rebe
23. zář 2019

Streptokoka má běžně v pochvě asi 20 % žen v ČR a ani o tom neví, je to naprosto běžná věc, která je nijak neohrožuje. Může ohrozit miminko, protože teoreticky může způsobit otravu krve, ale to riziko je naprosto minimální: Riziko přenosu streptokoka z matku na dítě je cca 30-50 %, ale i po tomto přenosu je riziko propuknutí nákazy pouze 0,2% - 0,5%. V zahraničí se dokonce ani plošně nepdávají antibiotika ženám s pozitivní kultivací a děti jsou pouze monitorovány.
Jediný vliv na porod je v tom, že při podání Atb je potřeba stihnout kapačku čtyři hodiny před porodem, tedy to chce přijet opravdu včas. Ale když se to nestihne, nic se nestane, co naděláš. Já je třeba po konzultaci s porodníkem odmítla úplně.

mi21
autor
23. zář 2019

@handulkak děkuji za odpověď. A to nemohli pomoc s urychlenim kvuli tem antibiotikum ? A jak by vam v normalnim pripade mohli pomoci, jen pro srovnani ?

mi21
autor
23. zář 2019

@rebe děkuji za odpověď. Císař by asi nebyl řešením že ? Aby to určitě malí nechytl .

rebe
23. zář 2019

@mi21 Císař by byl řešením, pokud máš takovou hrůzu ze streptokoka, ale přináší zase mraky jiných rizik pro dítě i maminku. Je to velká břišní operace, která dítě ubírá o spoustu výhod přirozeného porodu. Vyhledej si spíš co nejvíce informací o streptokoku a jeho rizicích. Jsou vážně malá.
Tuo pomocí je myšleno chemické urychlení porodu. To nebylo možné proto, aby ATB stihla dokapat ty čtyři hodiny před porodem. Z mého hlediska to byla velká výhoda, protože chemicky urychlovaný porod bývá bolestivější a hrozí u něj rizika komplikací, která mohou vést až k porodu vexem nebo dokonce k císařskému řezu, což miminku i matce přináší značná rizika.

martinka_33
23. zář 2019

To riziko nákazy je tak malé, že se na západ od nás ani antibiotika nedávají 😉 Blbý je když k nákaze opravdu dojde, to je pak velmi nepříjemné ☹ V prvním těhotenství jsem měla nález pozitivní, a antibiotika jsem nemela....

handulkak
Autor odpověď smazal
Zobraz
martinka_33
23. zář 2019

@rebe plně souhlasím 🙂

handulkak
23. zář 2019

@rebe u mě k porodu stačilo prasknutí plodového vaku, které udělali až po 4 hodinach

luckylee
23. zář 2019

Ja teda se o ATB tenkrat nehadala ale i tak se syn narodil cca 2h po dokapani a nikdo nic neresil.Doktorka rano predtim dokonce udelala Hamiltona ktery je u toho zakazany.Tak to az takovy strasak nebude.😉 To riziko je fakt male.Jen v CR jsou specialisti na vse preventivni.Ikdyz to casto vede spise ke skode nez uzitku.

nevima
23. zář 2019

Nemám ráda jak někdo píše a straší s tím SC, Je to velká břišní operace bla bla bla 🤦🏻‍♀️ holky pardon, ale pokud si nejsem jistá průběhem přirozeného jdu do SC. Taky nebudu riskovat problémy a poranění z přirozeného, zkuste si srovnat fakta SC a risk přirozeného porodu než budete psát bubu kraviny 😂

kristyn.g
23. zář 2019

Ani při porodu tam byl a i přes ATB měli dítě otravu krve

mi21
autor
23. zář 2019

@nevima ja jsem si rikala prave ze radeji bych sla do cisare jen proto aby byl prcek uplne mimo ohrozeni, ze mi jizva i mozne komplikace prijdou podruzne pod tim, aby byl hlavne malej zdravej. Horsi je to ze doktorka me nepodporila, rekla ze si cisarem nepomuzu proti tomu streptokokovi, ze ho muzu mit v celem tele no. Takze ted nevim vubec 😂

nevima
23. zář 2019

@mi21 aha, tak to už nevím, mela jsem jiné důvody, ale ještě bych se poradila přímo v porodnici s nějakým primarem třeba 🖤

mi21
autor
23. zář 2019

@nevima dekuji za odpoved 😊

mi21
autor
23. zář 2019

@kristyn.g a antibiotika mely cas zabrat ? Vse probehlo standartne ? A i pres to tam komplikace byly jo.?

svntvt
23. zář 2019

Ahoj,mela jsem pozitivního streptokoka (zda to byl ten typ B to nevim, nepamatuju se). Byla jsem z toho taky rozhozena, ale ono to ma pry hodne zen. Pri porodu mi dali atb a v pohode, normalne jsem porodila.

kristyn.g
23. zář 2019

@mi21 měla jsem zelenou vodu tak to v tom asi hráli také hlavní roli. Pokud by byla voda ok tak by asi rizko bylo mensi. ATB sem začala dostávat kapackou 11 h před samotným porodem a měla jsem několik dávek

martinka_33
23. zář 2019

@nevima jasně, že když máš nějaké zdravotní problémy bránící přirozenému porodu, pak je sekce na místě, ale pro zdravou těhotnou je to opravdu větší riziko... Když teda budu brát přirozený porod jako takový, třeba vyvolávaný porod už přirozený není

martinka_33
23. zář 2019

@mi21 hele rodit císařem kvůli streptokokovi je podle mě nesmysl a žádnej normální doktor tě v tom nepodpoří....

verusak87
23. zář 2019

Měla jsem dvakrát pozitivní stěr a jednou antibiotika nestihla účinkovat a podruhé před týdnem mi je ani nedali, protože bylo jasné, že se to nestihne. Dobré je, když plodová voda vyteče chvíli před porodem, což se mi stalo. Děti mi pak párkrát zkontrolovali a vše bylo v pořádku, dokonce nás u obou dětí pustili domů dřív než po 72 hodinách.

katka0093
23. zář 2019

@mi21 taky jsem měla pozitivní test na streptokoka. Dr. zjistil ze stěru ke konci těhotenství, nasadil mi atb, ale i tak jsem před porodem dostala v nemocnici kapačku s antibiotiky. Měly by účinkovat ideálně tuším alespoň 4 hodiny před porodem, já rodila už za hodinu a půl, takže nestihly tak úplně účinkovat. Malý byl úplně v pořádku, jen ho chodili lékaři častěji kontrolovat. Upřímně mě ani nenapadlo kvůli tomuhle rodit císařem.

lery92
24. zář 2019

@nevima Jistá průběhem přirozeného porodu si nemůžete být nikdy !Kdo tu píše blabla kraviny jste Vy . Pochybuju že máte vzdělání odpovídající tomu , abyste autorce poradila takovou kravinu se sekci , kterou radite .
Sekce je zásah do organismu matky a tím že dítě neprojde přes vagínu má zcela jiné struktury v slepém střevě , jinou imunitu a následně i jinou pozici v otázce přijímání potravy , vývoje psychiky apod .
Sekce je bagatelizována .Je to tisíckrát větší riziko než to vaše ,, když si nejsi jistá průběhem přirozeného porodu , tak ..."

@mi21 sekce pro něco tak banálního jako streptokok?To vám nikdo indikovat nebude..Streptokok může být v moči , pochvě , stolici a dokonce i krvi .takze skutečně ani sekce vám nepomůže

jojs
24. zář 2019

@mi21 ahoj,
Streptokoka jsem mela pri poslednim tehotenstvi, miminko je chranene dokud nepraskne plodova voda, potom je dobre aby te uz vnitrne nevysetrovaly, mohly by ho prenest prsty divntr. Jinak ja antibiotika odmmitla, mela jsem rychle porody a posledni trval tri hodiny, takze by ani nezabraly, a miminko je zdrave a krasne 🙂

nevima
24. zář 2019

@lery92 aha tak pojďme spolu na ulici a chci od vás ukázat na lidi a deti které byly rozeny přirozeně a které ne 🙂 rizika jsou ano, ale pokud je SC plánovaný je vše stejne rizikové jako u klasického porodu, kazdy porodnik vam to řekne, mam svého doma 🤷🏻‍♀️ každý má na to svuj nazor asi jako na kojeni 🖤

lery92
24. zář 2019

@nevima No tak výborně ! Tak kolegu pozdravujte.🙂 Skutečně ve vší úctě k němu , rizika S.C převyšují riziko porodu s takto ,,zatíženou " anamnézou ( tou o které se tu vypisuje autorka)

Kojení radši nechme spát . To je jako nástřih , atd.

Přijde mi , že některé věci se zbytečně bagatelizují .A mezi nima je sekce . Dřív se dělala sekce a lékař šel na komisi na kraj vysvětlit - PROČ.
Ač to byla buzerace minulého režimu , víte mělo to něco do sebe .Nepodplaceli se porodnici , aby dělali sekce jen protože má žena strach rodit , nebo že chce být pěkná dole pořád pro manžu..

Dneska kdybych přišla a řekla : hele já nechci rodit , tak dostanu indikací k císaři hned .A to je špatně .Takhle to příroda nezaridila.A skutečně si myslím ( jsou na to studie ) , že děti rozené císařem nemají dostatečnou imunitu , jsou alergické na všelicos , dokonce je prokázána souvislost mezi diabetem a císařem ...

Ale co kraj to názor .Já to nezmenim.Rozhodne ne v 31tt😁

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru