Ředění krve při těhotenství - Leidenská mutace. Jakou máte zkušenost?

ivettestrack
21. led 2024

Dobrý den, prosím o Vaše zkušenosti. V září při genetickém vyšetření (po těhu ztrátách) mi našli Leidenskou mutaci, což není nic vzácného, ale je asi hustší krev. Takže možná by mohlo dojít k embolce plodu. Dvě děti mám ani jsem to nevěděla. Na podzim mi nasadili prednison a fraxiparin injekčně, píchala jsem a užívala 3 měsíce. Na termín hematologie jsem čekala víc jak 3 měsíce v Brně...tam to lékařka shodila celé ze stolu, není potřeba, má to kde kdo, zbytečné. (Dr. hematolog i Dr. genetik jsou oba CsC, oba asi erudovaní odborníci v důchodovém věku) takže proč jim nevěřit. Moje gynekoložka mi řekla, že nyní jsem těhu a měla bych to zase píchat, že by bylo dobré jít teda na jinou hematologii pro další názor. Jako sehnat někoho rychle není jen tak, ale pokusím se. Nyní mě zajímají Vaše zkušenosti v tomto. Děkuji.

pipi_puncocha
21. led 2024

Mám taky tuto mutaci, jsem sledovaná na hematologii, v těhotenství jsem měla pravidelné odběry krve, že podle nich se případně nasadí léčba, dopadlo to tak, že u prvního dítěte jsem si píchala Fraxiparine 6 týdnů před a 6 týdnů po porodu a u druhého nebyla před potřeba a dostala jsem jen na šestinedělí.

teenyel
21. led 2024

Taky mam, za normalnich okolnosti nic pichat ani uzivat nemusim, ale tehotenstvi a sestinedeli jsem pichala clexane a byla sledovana na hematologii, kam jsem chodila nejprve 1x mesicne, ke konci tehotenstvi casteji. Vzdy odbery 3 hodiny po vpichu a pak se cekalo na vysledky a konzultaci s doktorkou. Byla mi nasledne podle toho upravovana davka, protoze v tehotenstvi vlivem hormonu se srazlivost jeste zvysuje. Vyzkousela bych obvolat hematologie, rict situaci a doufat, ze nekde vezmou. Nepodcenovala bych to.

ivettestrack
autor
21. led 2024

@teenyel jj podcenit to právě nechci. Děkuji za Tvoji reakci.

jana866
21. led 2024

@ivettestrack Mam taky leidenskou mutaci- heterozygotni. Normalne nic neuzivam, v obou tehotenstvich co 6 tydnu kontroly na hematologii a brala jsem Aspirin na redeni krve, po porodu 6 tydnu injekce Clexane a opet kontrola na hematologii. Hematolog mi rikal, ze vlivem tehotenstvi je riziko nejake embolie apod. snad 12x vetsi… Takze bych to urcite nepodcenovala. Plus jsem cele tehotenstvi musela nosit kompresni puncochy.

elledh
21. led 2024

@ivettestrack mám taky leidena v heterozygotní formě. Běžně nic neberu a jen chodím 1x ročně na kontrolu. V těhotenství jsem byla sledována od začátku. U prvního jsem měla krev v pořádku, ale jiné problémy, a hematoložka mi nasadila clexane nějak v 32tt. (Až do konce 6.nedělí). U druhého těhotenství se mi od začátku hodně rychle horšily výsledky krve. Nakonec opět nasazený clexane od 30tt. U mě mi naopak hematoložka vysvětlovala, proč mi to předepisuje a gynekolog její rozhodnutí shazoval, že je to naprosto zbytečný, že mám jen heterozygota a to vlastně žádná komplikace není. No věřila jsem zkušené hematoložce než mému namistrovanýmu gynekologovi.

adel2507
22. led 2024

Taky mám Leidenskou mutaci - heterozygot. Přišlo se na to po prvním porodu. Při druhém těhotenství už jsem byla hlídaná na hematologii. Chodila jsem na kontroly cca jednou měsíčně. Kdyby se výsledky zhoršily, začala bych hned s aplikací injekcí. Všechno bylo ale v pořádku a injekce jsem dostala až po porodu na celé šestinedělí. Moje sestra to měla úplně stejně.

janches
22. led 2024

@ivettestrack ahoj. Také mám tuto mutaci. Věděla jsem to již před prvním těhu a informace od mého hematologa byla, že hned jak zjistím, že jsem těhotná, mám si dojít pro injekce na ředění krve.. když jsem poprvé otěhotněla, říkala jsem to gynekoložce a ta mě poslala na hematologii. Přestěhovali jsme se mezitím do Brna, takže jsem šla do Bohunic. Naprosto arogantní doktor řekl, že mi žádné injekce nedá, že už se to tak nedělá a že až budu po 3. potratu ať přijdu, že přece příroda to musí trochu regulovat 😡 nakonec jsem si injekce vydupala na poslední 2 týdny před porodem. Druhé těhotenství skončilo bohužel ztrátou miminka ve 24 tt... při třetím těhotenství jsem změnila hematologa (mudr. Kissová, FN Bohunice). Velmi empatická paní doktorka, která chápala mé obavy a nic nechtěla podcenit. Preventivně, ač tomu nic nenasvědčovalo mě poslala do rizikové poradny. Objeveny komplikace s placentou a proto jsem si píchala už od 26.tt a nejspíš mi to zachránilo dcerku... takže já radím nenechejte se odbýt a hledejte lepšího hematologa. Pokud řeknete, že jste těhotná a máte tuto mutaci, měli by vás vzít přednostně. Držím pěsti 😊

ivettestrack
autor
23. led 2024

@janches Ahoj, moc díky za TVou zprávu. Já byla původně v Brně na Veveří v tom prenatal centru a tam mi přišli na toho Leidena. Přesně i vypsali jak a kdy si píchat. Já si píchala už 3 měsíce před otěhotněním, měla jsem to jako imunomodulaci společně s prednisonem. Jenže za u dobu jsem neotěhtněla a to byly styky cíleně. Jen jsem to vysadila, byla jsem těhotná-koncem prosince.. Ještě před otěhotněním konečně termín hematolky FN Bohunice k MUDr. Matýškové a jak píšeš, shodila to ze stolu. Jenže čekačka byla 3 měsíce. Takže nyní to chci řešit. Včera jsem psala na gyndu, nejdřív si mám těhu potvrdit. Jsem 7. týden, ale ještě jsem nebyla na UZ. Termín je volný až 12.2., ale asi to zvládneme 30. 1. nějak podpultově :D Až gyn potvrdí těhotenství, tak teprve se mám objednat. Zvažuji Brno-venkov - rychlejší termíny. Strašně moc díky za sdílení Tvého příběhu. Dnes už doufám, máš život sluncem zalitý.

janches
23. led 2024

@ivettestrack moc držím pěsti, aby vše dobře dopadlo. Moc bych ti přála, abys narazila na empatického lékaře 🙏 já, když jsem žádala o přestup k té dr. Kissová, tak jsem ji napsala mail, vysvětlila mou situaci a ona mi nabídka hned termín. Tuším, že jsem opravdu nečekala moc dlouho. Riziko je stejně největší až ke konci těhotenství, ale když víš, že jsi pod kontrolou, je to mnohem lepší pocit. Naší malé princezně je dnes 8 měsíců a vše je v pořádku, takže život už jr opět veselejší 😊 moc držím pěsti, ať je vše v pořádku 🙏

ivettestrack
autor
24. led 2024

@janches je to MUDr. Jarmila Kissová, Ph.D.? Dohledala jsem, že je z FN Bohunice.

janches
24. led 2024

@ivettestrack ano, to je ona 😊

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru