Redukce plodů, máte zkušenost?
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli tento zákrok některá z vás nebo někdo koho znáte podstoupil. Já v podstatě nemám jinou možnost, protože se moje snahy o početí na CAR maličko vymkly kontrole a já mám teď 5 plodů. Což je tak vysoké riziko, že určitě nejsem ochotná ho riskovat. Máte nějaké zkušenosti, jak to probíhá, kolik plodů je nejlepší nechat. Nějak o tom na netu nemůžu nic moc najít.
Díky za odpovědi
@marketa233 😅
tady asi není co dodat 😀
@pazoozoo Ahoj. To rozhodování se musí být děsné, obzvlášť, pokud tak tlačí čas... Redukce probíhá podobně jako AMC, redukují se nejčastěji jednovaječná dvojčata, která jsou sama o sobě patologií. Jak je to u paterčat nevím. U trojčat takto. Riziko potratu je přibližně stejně vysoké, jako u běžného odběru AMC.
Osobní zkušenost nemám, jen pracovní.
@marketa233 Zkušenost mám s IVF, čekali jsme na miminko 11let. Zkoušeli různé babské rady, neřešili, neupínali se, studovali, cestovali... IVF jsem podstoupila 2x a rozhodně nemůžu říct, že je to drsné. Stejně tak můžu říct, že smiřovat se s faktem, že nebudu mít děti mě nenapadlo za ty roky ani jednou.
Odsoudit potrat je velmi jednoduché, také jsem proti němu, ale ani jedna z nás nestála před rozhodnutím mít - nemít těžce postižené dítě o jehož postižení víme předem. Jiné je to, samozřejmě, pokud se postižení projeví až po porodu. Ale i tak si myslím, že pokud se rodiče rozhodnou pro ústavní péči, nejde o jejich selhání v roli rodičů. Mohli jen vyhodnotit všechna pro a proti a dojít k názoru, že tak to bude pro obě strany lepší....
@nov777 Poznámka o alkoholu a drogách měla dokreslit to, že si mohu udělat názor i na něco, co jsem osobně nezažila. Nemusím být alkoholik, abych neměla ráda alkoholiky a odsuzovala přehnané pití. Stejně tak nemusím mít doma paterčata nebo postižené dítě, abych měla názor na interrupci.
@marketa233 No jo, ale ja mluvila o samovolnem potratu chteneho miminka. Jinak ti zavidim, zes nic takoveho neresila a preju, abys ani nemusela. Timto to povazuji za uzavrene, protoze se proste neshodnem a hadani nema smysl.
@marketa233 to je moc dobře, že máš názory na všechno 🙂 - hlavně je hodně šiř v podobných tématech, ubližování není nikdy dost ...
A dávat dohromady drogy, alkohol a interupci ze zdrav. důvodů - to je fakt mazec 😨
Budeš zřejmě hodně empatická a milá osoba.
@terinda Zajímavé, že mluvíš o ubližování. Na rozdíl od té, které údajně ubližuji.
Když mluvíš o empatii, mohla bys chápat, co jsem se snažila napsat a nepřekrucovat to. Uváděla jsem alkohol a drogy jako příklad témat, na která si taky mohu udělat názor, aniž bych měla osobní zkušenost. Nic víc.
@marketa233 empatie není vůbec o chápání zvláštního myšlení
Empatie je vcítění do situace, do pocitů např. zakladatelky 😉
Jde o to, že do velké míry můžeš ovlivnit, jestli budeš brát drogy, pít alkohol atd., ale v reprodukční sféře se dějou věci, to by ses divila 😉 Ona vlastní zkušenost může původní názory zcela změnit... tak to je. A vzhledem k tomu, že nemáš zřejmě žádné negativní zkušenosti v téhle sféře, tak nechápu, co tu děláš...
Ano, myslím si, že moralizování a odsuzování může člověku v choulostivé situaci ublížit, rozhodně mu to nepřidá 😒
Já @marketa233 chápu, jak to asi myslí, i když to píše drsněji 🙂 Když se na to podíváte z ptačí perspektivy, tak je to přece hrozný, nemůžu mít děti, tak jdu do fabriky, kde mi je vyrobí a jejda, udělali jich moc, tak musíme některý odstranit...... Vím, že to není chyba maminky a že si to takhle nepředstavovala, ale dneska je prostě všechno tak zjednodušený.... Nedávno tu byla diskuze, kde paní měla jednoho vymodleného syna po IVF a nečekaně po 8-mi měsících otěhotněla přirozeně, ale zdálo se jí to moc brzy, tak šla (nebo chtěla jít, nevím jak to nakonec dopadlo) na potrat. Sama mám známou, která šla na potrat, když se jí to nehodilo a za pár let podstoupila umělé oplodnění, protože nemohla otěhotnět. Vyrábíme a ničíme životy lusknutím prstu. Já prostě mám pocit, že by se některé věci měly nechat taky trochu osudu.
@lrg Vis me by zajimalo koluka zenskym vydrzi honosne filozofovani, kdyz se jich to najednou tyka. Ale mas pravdu, ze uz jsem potkala spoustu holek po ivf s opravdu zvlastnim pristupem a nechapu to. Osobne mam velky eticky problem se zamrazovanim embryi. To uz tu taky bylo nakousnuto. Ja jsem se neprenesla pres darovane sperma, proste jsem tu moznost odmitla i pripustit, adopce to same, ale kdo vi, jak vych se na to divala o pet let pozdeji. Nikdy nevis, dokud se te to osobne netyka.
@terinda Aha, takže ty máš empatii jen s těmi, kteří myslí jako ty. Pěkná selekce. Už chápu, proč nejsi schopná pochopit, co píšu.
Každá zkušenost mění názory. to samozřejmě nepopírám. Jen jsem se snažila vysvětlit, že názor (naprosto přirozeně jako kdokoli jiný) mám i na věci, které jsem osobně neprožila.
Zas se míjíme. To, že si ty myslíš, že někomu ubližuju, neznamená, že to tak je. Ať se ozve ta, kterou bráníš. Nemluv za ni.
@nov777 Tohle je přesně ta zhoubná argumentace. Takhle obhájíš i vraha. "Holky, vy, co jste to nezažily, nemůžete soudit. Nevíte, co je řvoucí dítě. Kdo nikdy nezabil své dítě, ať nesoudí."
@marketa233 a je to marný, marný, marný 😉
Zakladatelka má jiné problémy, já ji chápu.
hezký den
@nov777 Ale určitě, vždyť taky myslím, doufám, že neodsuzuju, nemoralizuju, neměla jsem problém ani s jedním otěhotněním, takže si letité snažení nedokážu vůbec představit. Jen se prostě zamýšlím celkově nad tím, jak to dneska funguje a říkám si, kam to jednou může dojít? Nejsem věřící, ale prostě si myslím, že možná někdy věci mají zůstat tak jak jsou. Třeba opravdu některým lidem není souzeno mít děti, stejně jako homosexuál nemůže změnit svoji orientaci nebo postižený svůj handicap.
@lrg To je pravda, ale věř tomu, že ve chvíli, kdy se dostaneš do situace, že řešíš IVF x nemít děti, tak na nějakých 98 % do toho jdeš a předchozí zásady jdou stranou. Jen velmi malé procento žen se dokáže hned smířit s tím, že děti mít nebude, ty ostatní využijí toho, co dnešní medicína nabízí, i přes veškerá rizika z toho plynoucí. Navíc ta psychika u těchto žen hraje hodně velkou roli v tom smyslu, že jsou mnohem zranitelnější - společnost od nich očekává, že budou mít děti, ono se to nedaří, takže je na ně hned nahlíženo skrz prsty (kariéristky, sobecké ženské apod.), ony samy po dítěti touží, ale nedaří se, a kolikrát ani adopce nepřichází v úvahu - ne že by ony samy nechtěly, ale většinou nechce partner. A když se chtějí ze svých problémů vypovídat na anonymním fóru, tak hlavně ty dokonalé supermatky, které mimochodem nikdy neměly problémy s otěhotněním a donošením dítěte, se do nich pouští a kážou jim o situaci, ve které samy nikdy nebyly a nemůžou vůbec ani tušit, jak tím dokážou takové ženě ublížit.
@lrg Neboj, nemyslim, ze jsi utocna nebo tak. Jen reaguju a stejne jako ty se nad tim zamyslim. Jo, jako super smer, kam se ubirat, to taky nevnimam a desi me to. Faktem, ale je, ze se to tyka velkeho procenta paru (znam kolem asi desitku paru s touto zkusenosti a neseznamili jsme se v souvislosti s ivf - kolegove, klienti, spoluzaci). Pokud by se vsichni smirili, kolik se vubec bude rodit deti? A jak to bude za padesat let? Problem to je.
Uf to je prekerka. No tak ja vim co je boj neprijit o jedno a to az do konce a i po. Cili podle mne reseni je na pani, ale co bude nasledovat uz nikdo neodhadne. Jak s tim telo nalozi, nebo ho to naštve je věc druha. Opravdu je pravda, ze tou snahou vse porad napravovat umele se osobne vystavujeme silenemu stresu. Ja vim co je stres nemoct otěhotnět, cekat zda potrat ci ne, zda se narodi zdrave ci ne a jake to je když jsou pak zdr. problémy. A to mam z přirozeného tehu. Nikomu bych neprala ani zamak ani jedno. Mit pet deti je silenost pokud není pomoc. BOhuzel porad vidíme reklamu na stastne materstvi, spici deti, bezproblemove vse, ale on je real uplne jinde. I jedno dite vycerpa k zblazneni, pokud není pomoc. Takze spis bych zvazovala, zda jsem pripravena na následky, ze to telo neprijme, ze zredukuju a zustane nemocne ci jinak postizene, nebo jak jsem ochotna byt mateřstvím zatizena. Ale v obou pripadech redukce ci neredukce jsou rizika oboji. Drzim moc palce, deti jsou dar ale ohromna zodpovednost. Mam dve, obe narocne a nemam jedinou pomoc a finance naprosta mizerie. V dnesni době jste pak na okraji spolecnosti. Vse se da zvládat jen na ukor toho, ze jsem se docasne vzdala jakkoliv svého života. Moc vam preji at se rozhodnete a stesti stoji u vas. Az do konce. Tady nikdo neporadi, jen si můžete zaškrtávat, kolik bylo dobrych a kolik stastnych nahod.
@nov777 Taky mám kolem sebe dost párů, kterým se nedaří, dvě hodně blízké kamarádky, oběma bude teď 40, neúspěšně se snaží o dítě už několik let a pomalu, ale jistě to odnášejí zdravím. Taky si někdy říkám, jestli se nám ta hra na Boha jednou nevymstí, ale říkej to těm zoufalým ženám, které dítě chtějí...
@marketa233 Poslys, komunikuji s tebou slusne. Pokud to potrebujes opravdu slyset na plnou pusu, tak pro me tvuj nazor nema zadnou vypovedni hodnotu, protoze jeste neprosel zadnym testem.
@somalicats Ja s tebou absolutne souhlasim.
@somalicats ale tak zase říct svůj názor na věc nemusí být vždycky odsouzení, když člověk jde anonymně diskutovat na internet, tak prostě musí čekat všelijaké anonymní názory. A zase argumentovat tím, že nemůžu mít názor na IVF, když jsem se do té situace nedostala, to je jako by mi někdo řekl, že nemůžu nesouhlasit s trestem smrti, když mi žádný masový vrah nezabil příbuzného. A jak už jsem psala výše, neodsuzuju maminku, jen se zamýšlím nad tím, jestli je vůbec tahle metoda správná, globálně vzato 🙂
@lrg Jasně, říct svůj názor není problém, ale názor se dá vždycky vyjádřit tak, aby to tu druhou stranu zbytečně nezraňovalo. Tohle totiž nikdy nebude rovnocenná diskuse - na jedné straně jsme my, co už děti máme, a jde nám prakticky o nic, na druhé straně stojí ty, kterým se nedaří. Jestliže bude někdo vykládat nám, jak je redukce, mražení embryí a spol super věc, tak si o tom třeba pomyslíme svoje, ale jelikož nemáme tak extrémně aktivní potřebu toho využít, tak se nás to prakticky nedotkne. Na druhou stranu špatně vyjádřený nesouhlas se ženy, která se neúspěšně snaží, dotkne hodně. Tohle necílím na Tebe, to píšu jen obecně, protože jsou tu některé diskutující, které svůj opačný názor vyjadřují skutečně nevhodně.
@nov777 Třeba by se za padesát let rodilo dětí mnohem víc než dnes.
Každá berlička zhoršuje skutečný stav. Čím dostupnější bude možnost pořídit si dítě jinak než přirozeně, tím víc bude "neplodných" párů. Příliš lidí volí raději berličku, která umožní na chvíli zmírnit problém, před skutečným řešením.
Ono je snazší jít na umělé oplodnění, než změnit svůj život. Mám kolem sebe řadu holek, které nemohly otěhotnět, nakonec jim pomohla změna práce, partnera, vyřešení dlouhodobého problému atd. Pokud se trend nezastaví a neotočí, příště větší procento z nich zvolí nepřirozenou cestu.
Jsem spíš pro zrušení HA - to bude dětí 😀 😀
A jasně, když to nejde, vyměňte chlapa / ženskou a děti budou 😉
Ono je samozřejmě jednodušší do sebe píchat hormony, podstupovat milion vyšetření pod narkozou, nechat do sebe kdekoho šťourat - než se v klídku tulinkovat doma 😲
Kdo by takovou berličku za x desítek tisíc nebral, že? 😉
@marketa233 Kecy. Co vic k tomu rict? Myslis, ze vsechny nahle otehotnely? O nas si ti vsichni mysli taky, ja pravdu kvuli takovemu postoji, ktery tu ventilujes, nikomu nerikam. Oficialne jsme nahle po dvou letech otehotneli.
Myslela jsem, že už to tu nemůže být víc absurdní. A hle, ono to jde 😲
@nov777 A nějaký argument bys neměla?
@marketa233 No, mam. Ze se verejne tvari, ze nahle prirozene otehotnely, nemusi byt vubec pravda. Lidi se timhle verejne cizim lidem neprezentujou.

@marketa233 Tak uznavam, ze na tom neco. You should also take into consideration whether there is not so many hard cases now that without IVF there will not be any mankind soon. Druhou poznamku nechapu, alkohol ma jakou souvislost s potratem?