Šly byste na odběr plodové vody? 1. syn měl problémy

terezapetrova
9. led 2015

Dobry den, sly by jste v mem pripade na odber plodove vody? Jsem ted tehotna podruhe, v prvnim tehotenstvi mel syn v brisku problémy ale az cely poslední trimestr + je mi 35 let. Hloda to ve me zda jit ci ne a není to uplne lehke rozhodavani. 1. screening mi vysel negativni, triple testy budu teprve asi podstupovat. Dekuji za všechny příspěvky 🙂

elana
9. led 2015

Nešla a nešla bych už ani na triply, pokud by mi neslíbili, že jejich výsledky zintegrují s tím prvotrimestrálním skríningem. Samostatné vychází velmi často falešně pozitivně, zbytečně Ti to pak zamotá hlavu.

bajana
9. led 2015

po negativnom 1.screeningu by som urcite nesla na triply ani na amnio

terezapetrova
autor
9. led 2015

@elana dekuji za informaci 🙂

terezapetrova
autor
9. led 2015

@bajana dekuji..

eva118
9. led 2015

Syn se mi narodil v mých 35 letech, dcerka v 39. U kluka screening v prvním trimestru hraniční u dcerky negativní, ani u jednoho jsem na odběr plodové vody nešla. U kluka jsem ten screening konzultovala s genetikem a ten to zhodnotil, že nemusím, že vzhledem k mému věku dopadl poměr rizika dobře, ale ostatní mě tam pořád hnali. Nešla jsem, navíc riziko potratu a komplikací bylo větší, než že se narodí postižené miminko. Kluk i holka jsou zdraví.

berenika39
9. led 2015

@terezapetrova důvod není. už nějaký ten pátek není věk vůbec indikací k amc. pokud je prvotrim.screening v pořádku, jiný důvod pro amc není. ne, nešla bych.

terezapetrova
autor
9. led 2015

@eva118 dekuji za informaci. Všechny jsou pro mne cenne. Muzu se ještě zeptat jak jsi se dobrala zaveru, ze riziko poratu a komplikaci bylo vetsi nez se narodi nemocne miminko? Dekuji 🙂

shynne
9. led 2015

@terezapetrova taky přidám jednu zkušenost i když se netýká přímo mě,ale moji mamky 😉 mamka čekala 3miminko a bylo jí 42 ( rozdíl mezi námi je 20 let), v testech jí vyšla jedna hodnota vyšší,takže šla na odběr plodovky,jelikož jí strašně strašili. Strašně dlouho cítila vpich a ty nervy než bude výsledek a jen lezení v posteli bylo dost šílený. Vše jí vyšlo naprosto v pořádku 😉 mám i hodně kamarádek co mají děti po 35 a žádná na to nesla a děti jsou zdravé 🙂

eva118
9. led 2015

@terezapetrova U kluka bylo riziko Downa 1: 250. Riziko potratu po odběru plodovky je 1:100, takže dvaapůlkrát vyšší. Navíc nemusí dojít k potratu, ale třeba k poranění miminka, jiným komplikacím. Tenkrát jsem si to vyhledávala a jenom utvrdila v tom, že na odběr nepůjdu. Ale nechci tě strašit, nebo zrazovat, jenom vysvětluji, proč jsem se takto rozhodla.

elana
9. led 2015

@terezapetrova s tím riziko potratu vs. riziko postižení je to jednoduchý počet. Statistika těhotenské ztráty po amniocentéze je cca. 0-5 až 1% (liší se podle kvality pracoviště). Takže každý zhruba stý odběr skončí potratem. Proto riziko potratu je menší pouze v případě, že výsledek skríningu ukazuje vyšší než 1:100 (99). Cokoli "nad" už je ve prospěch toho na plodovku nejít...samozřejmě ale stále riziko třeba 1:120 je relativně velké. Nicméně v případě dokonce negativního skríningu (jaký máš Ty) je jasné, že případná hrozba potratu podstatně převyšuje možnost, že test byl negativní jen falešně a Tvoje dítě je ve skutečnosti postižené.

belleelle
9. led 2015

@terezapetrova bych zapremyslela o testu maternit21 nebo harmony nebo prenascan.nahrada plodovky z odběru krve matky.

ange_de_la_morte
9. led 2015

Já bych nešla, ani na tripply - ty mají nižší věrohodnost než 1.trim.screening ... A kdyby vyšel nějaký problém co by jste dělali ? To si taky musíš rozmyslet, jestli by se prostě něco podstatně změnilo nebo by jsi dítko i tak chtěla donosit. A jinak přesně jak píše @elana

katka865
10. led 2015

Během těhotenství jsem měla dva zákroky spojené s odběrem plodové vody a donosila jsem miminko do 38tt bez problémů (těhotenství bylo ukončeno císařem). Určitě záleží na pracovišti, ale samotný odběr se provádí za neustálé kontroly ultrazvukem, takže k poranění miminka určitě dochází pouze u minima případů. Nakonec jsem byla moc ráda, že jsem měla potvrzené zdravé miminko (resp. bez výskytu těch syndromů, které se tam sledují). Osobně si myslím, že je to lepší, než stresovat víc než polovinu těhotenství.

evulina77
10. led 2015

@terezapetrova já teď u nejmladší (bylo mi 37 let) na amnio nešla. Byla jsem přesvědčená, že pokud bude prvotrimestriální vyšetření ok, nejdu nikam. Doktor se mnou souhlasil. Pokud by měl nějaké pochybnosti, šla bych, ale všechno bylo v normě. Jenom při započtení mého věku jsem byla riziková, takže tak 😀. Tripple testy mi už vůbec nedělali

sasha82
13. led 2015

Po zkušenosti, co s AMC mám, už bych na ni nejspíš nešla, resp. asi bych už odmítla i samotný triple test. Prvotrimestrální vyšetření ok, v triplu riziko Downova syndromu, genetik doporučil AMC. Vpich jsem musela absolvovat celkem 3x, 2x byl vzorek kontaminován krví, bezprostředně po odběru jsem začala silně krvácet a museli mě obratem hospitalizovat. Mimčo to naštěstí ustálo... Když jsem ukazovala první dvě místa vpichu mému OG, řekl, že pravděpodobně došlo k napíchnutí placenty. A to se AMC provádí pod kontrolou UZ...

nikousek1
13. led 2015

Až do poslední chvíle jsem byla rozhodnuta, že na odběr plodovky půjdu. Ale po čtení recenzí tady jsem se rozhodla pro opak a den před odběrem jsem volala genetikovi, ať objednávku do FN zruší. Sice ještě nemám vyhráno ale věřím, že s boží pomocí se mi narodí zdravé dítě. Já měla riziko Downa 1:110 ale to bylo u tripple testů. Na NT Screening jsem nešla. Dnes jdu na velký UTZ tak doufám, že mi řekne jen a jen dobré zprávičky. Nechci nijak ubližovat miminku a dodnes nechápu, že některým FEŤÁKŮM a ALKOHOLIKŮM se může narodit zdravé dítě. V mém okolí je spousta takových případů. Nikdo neřeší, jestli to dítěti škodí nebo ne. Ale většina má štěstí. Tak proč né normální rozumné matky, které by za své děti daly život? .... To je otázka života.

danfal
18. led 2015

Já jsem na doběru plodové vody byla. Nebyl to příjemný zákrok, ale taky žádná katastrofa. Měla jsem nařízený klidový režim, ale jenom ležet jsem nemusela. Po třech dnech mi doktor povolil vycházky ven, po týdnu jsem byla na kontrole. Vše dopadlo dobře. Byla jsem týden doma a už zase chodím do práce. Můj pan doktor mi vysvětlil všechna rizika spojená s odběrem, byli na mě neskutečně hodní a nemám pocit, že bych miminkům nějak ublížila. V mém případě by byla horší nervozita z toho, že by dítě mohlo trpět nějakou genetickou chorobou.

tarra27
18. led 2015

@terezapetrova tripple testy budeš teprve podstupovat.....jestli chceš jít na plodovku pouze kvůlu věku, tak to bych teda nešla....

pokud na plodovku, musela bych mít vážné důvody.

belleelle
18. led 2015

@terezapetrova nechala bych si udělat testy z odběry krve MaterniT21 nebo Harmony nebo Prenascan.

baya66
18. led 2015

@terezapetrova Je mi taky 35 a na odběr plodovky bych šla jen, pokud by k tomu byla nějaká indikace (pokud je mi známo, dnes se již věk 35 jako automatická indikace nebere vzhledem k dalším možnostem, i když nárok na AMC máš) - tedy pozitivní NT screening event. triple testy nebo rodinná zátěž.
Já mám za sebou zatím jen ten NT screening, byla jsem v Gennetu, kde obecně doporučují bohužel triply jako součást integrovaného testu, a doporučuje mi to i můj gynekolog... Docela se toho bojím, ale asi podstoupím. V případě, že to vyjde pozitivní, tak trošku uvažuji o Prenascanu, ale bohužel zkušenosti jsou rozporuplné a s AMC to není srovnatelné, co do spolehlivosti. Případně bych se ještě zkusila (také dle rizika, které by vyšlo) zeptat na další možnosti (podrobný utz třeba).

rozzaarka
18. led 2015

@terezapetrova nesla a nesla bych ani na triply...

monnn
18. led 2015

těžko říct,ale vím od mé kamarádky,že někdy může vyjít falešně pozitivní i ta plodovka,což nechápu,ale ležely s ní v porodnici dvě maminky,které měly Downa prokázaného,plakaly - nervy,ale....narodily se jim zdravé děti,takže ....

terezapetrova
autor
18. led 2015

Dekuju všem za názory, my pravé mame pravé s ohledem na 1. syna genetickou zátěž, ale je to složitější. Každopádně ted v pátek jdem na sezení ke geneticce tak uvidíme..

nikousek1
19. led 2015

@monnn jak pořád říkám - stoprocentní není v životě snad nic.... A co se týče plodovky tak ta falešná pozitivita tam je snad minimum uplně

monnn
19. led 2015

@nikousek1 to doufám,že jsou úplně minimální,ale stejně je to na hlavu,když pak zjistíš že zrovna patříš do vyjímky potvrzující pravidlo. 😕

luciana82
19. led 2015

@terezapetrova když nemáš žádnou indikaci k odběru plodové vody-jen věk nad 35, tak je to myslím zbytečné.Pokud by byl screening pozitivní,tak to by byla jiná věc.

baya66
19. led 2015

@terezapetrova A ta genetická zátěž se týká toho, co jsou schopni případně zjistit z plodovky? Lékaři (asi bych chtěla znát raději víc názorů) ti odběr doporučují?

sykot
19. led 2015

Chtěla bych přispět i svojí zkušeností. V 35 letech jsem byla na AMC z důvodu věku. Do tří neděl jsem přišla o dvojčata (prováděno na jednom z nejšpičkovějších pracovišť v ČR). Po této zkušenosti jsem ji i přes věk nikdy neabsolvovala. Vždy jen NT screening. Mám dvě zdravé holčičky (ve 36 a 39 letech).

vkkc
19. led 2015

Mně je 34, screening jsem měla pozitivní, na odběr jsem šla, výsledky pak ok. Kdybych ale měla krev i utz ok, tak bych se do toho rozhodně nehrnula.

dezyre
19. led 2015

@terezapetrova nepíšeš jaké měl syn problémy v břišku, jen jsem něco zahlídla o genetické zátěži. Já jsem z důvodu gen. zátěže odber plodové vody podstoupila. U nás bylo 25 procentní riziko, ze bude miminko nemocné.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru