icon

Těhotenská cukrovka a psychika

kulistice
27. bře 2017

Vím, že o těhotenské cukrovce tu už jedna diskuse je, ale protože je tam hodně příspěvků, zakládám diskuzi novou. Ve 26tt těhotenství mi zjistili těhotenskou cukrovku a pořád tak nějak bojuji s jídelníčkem a s tím to nějak přijmout. Občas mám strach, zda to zvládnu a pořád přemýšlím o tom, co si můžu dát a kdy. Nechci aby byla strava monotonní a bojím se, že mi vyskočí vysoké hodnoty. Hlavně večer je to nejhorší a to mam cukr nejvyšší. Jak jste na tom vy, co vám těhotenskou cukrovku zjistili? Zvládali jste to dobře už od začátku? Zhoršoval se cukr postupně? "Bojovali" jste s jídelníčkem a psychiku spojenou s touto diagnozou?

Strana
z7
luciapaja
1. dub 2017

@martyina ja mela nizsi hodnoty pred a uz jsem vyfasovala inzulín

kulistice
autor
3. dub 2017

@martyina Tak jak si dopadla přes víkend? už se hodnoty nějak ustálily? 🙂

martyina
3. dub 2017

@kulistice ne děs, sobota před 6,3 po 8,2, před 5,2 po 7,2, před 5,6 po 8,1 a dneska ráno před 6,8, po 9,8 před 6,5 takže jsem zvědavá co mi zítra řekne

kulistice
autor
3. dub 2017

@martyina Ty jo a držíš dietu? Nejsi nějak moc ve stresu?

martyina
3. dub 2017

@kulistice ráno jsem měla celozrný pečivo a tvarohovou pomazánku s domu a okurek. oběd mám kuřecí prsní řízek a zeleninu

kulistice
autor
3. dub 2017

A kolik sis dala toho pečiva? některý pečiva dobarvují karamelem, takže jsou sladčí, ale stejně mi to přijde dost...já měla 75 g celozrnného pečiva, Cotage, salám, rajče a 200 ml mléka a po snídani 4,8...jen pro příklad...a ten oběd vypadá moc dobře 🙂

martyina
3. dub 2017

@kulistice na to si dávám bacha právě aby to nebylo to obarvený, kupuji si chléb je tam jen 5 tenkých krajíčků a je to samé semeno a nedobarvené většinou dva plátky je to jak půkka chleba

kulistice
autor
3. dub 2017

@martyina Tak uvidíš co ti řekne, ale měla by to podle mě už začít nějak řešit, abys měla vůbec co jíst, když máš po takové lehké snídani takové hodnoty...i když nejsem doktor...

martyina
3. dub 2017

@kulistice jako já uvidím co mi zítra řekne po tel. a kdyžtak se zkusím zeptat ještě tam má být jeden dia doktro nevím jestli řeší ale i těhotenské cukrovky

antiope
3. dub 2017

@martyina pozor na mléčné výrobky k snídani (u tebe mohla udělat paseku ta tvarohová pomazánka), někomu (včetně mě) velmi zvyšují hodnoty po snídani, nech si je až na svačinu a později. Jinak není cílem tě vyhladovět, sacharidy potřebuješ ty i tvé miminko, myslím, že inzulín ti pomůže. Pro představu já snídaně bez inzulínu - hodnoty po hodině mezi 8 - 10, s inzulínem to držím mezi 6 - 8 (limit mám stanovený na 7,8), když jsem si dala k snídani tvarohovou pomazánku, tak i s inzulínem 9,5 😨

martyina
3. dub 2017

@kulistice nedalo mi to a napsala jsem do dia poradny ve městě kde pracuji, jestli by mi nemohli říct svůj názor na ty hodnoty moje.. A už mi odepsali, že mohu zítra ráno dojít, což je super.

kulistice
autor
3. dub 2017

@martyina tak to je super 🙂 třeba ti poradí lépe než ta doktorka po telefonu 🙂 a kolik si měla po obědě?

martyina
3. dub 2017

8,9 ale koukala jsem jak byl ochotný ať příjdu, že ktomu ještě potřebuje nějaké informace a že tam mohu hned zítra hleděla jsem málo kdo je tak ochotný....takže ráno mám volat té svoji a v 10 jdu tam. a pokud mi ráno nic neřekne ve čtvrtek řeknu svoji doktorce, jako jestli mohu jinam nebo nevím . zas mi řekne že sem si dala nějakou špatnou kombinaci ale dle mě prostě at si dám co dám je to na prd

kulistice
autor
3. dub 2017

@martyina Tak na kuřecím prsním řízku a zelenině nevidím vůbec nic špatného, to bys měla mít hodnoty v pohodě podle mě...myslím, že to dietou asi nedokážeš pořádně zkrotit...snad už ti poradí a budeš na tom lépe 🙂

kulistice
autor
3. dub 2017

@martyina a jaké si měla hodnoty při testu?

martyina
3. dub 2017

@kulistice tady ten doktor je prý dobrý a pokud mi řekne že potřebuji inzulin tak jako nevím co budud dělat jestli tam té řeknu jako at mi dá inzulin nebo fkat nevím🙂 nebo prostě jít pak jinam

martyina
3. dub 2017

při prvním 6,2 a pak už mi to neřekli

kulistice
autor
3. dub 2017

@martyina tak pokud tě on vezme, tak můžeš chodit k němu a doktorce říct, že tam si nebyla spokojená 🙂 a 6,2 si měla na lačno?

drzticka81
3. dub 2017

@martyina tak ty uz mas vysokou tu lacnou hodnotu.....zkus si tu snidani proste rozdelit-pulku snez hnedka -po hodine se zmer a pak hnedka snez tu druhou pulku a po hodine se zase zmer -treba ti to pomuze-mi to pomaha-zatm teda.......a tu pomazanku bych si dala treba na tu drhou veceri tesne pred spanim-vyzkousela sis to????
na ten obed nemas zadne sacharidy-bych si dala trochu nejake prilohy-co ti nejlip sedne.....

medulinek
3. dub 2017

@martyina ja to delam tak,ze kdyz mam vysokou lacnou,dam si snidani uplne bez sacharidu - vajicka,parek,zeleninu,abych zbytecne nezvysovala tu po a sacharidy pak naháním pres den,ale k obedu bys sacharidy nejake mit mela,jak je pak nacpes do te denni davky?
jinak si myslim,ze je tvoji volbou,ke komu budes chodit a prece nebudes chodit nekam,kde ti nepomahaji

martyina
4. dub 2017

@kulistice tak jsem nyní volala do té dia kam chodím, a sestra hmm hodnoty vysoké no, tak zkuste zavolat později nebo my se ozveme, říkám že si teda radši za chvilu zkusím zavolat znova..

martyina
4. dub 2017

@kulistice tak už sem s ní mluvila, a nevím no.. prý při vyšetření ty hodnoty nebyly tak špatné, takže nechápe proč to ted je takové ... mám se opět měřit v pátek a v neděli a v pondělí přijít na kontrolu. zvedá mi to asi i bílý jogurt k odpolední s vačině a kdybych víc pila a prošla se tak mi to trochu klesne.. víc... co na to říct

medulinek
4. dub 2017

@martyina nj, jenze kdy jsi mela prvni vysetreni? Ono se to po tech tydnech zveda. Ja mam 4 dny zvyseny inzulin a hodnoty ani ruk,zato bricho roste,ze uz bude za chvili na karku.

martyina
4. dub 2017

@medulinek no první 15.3.a to mi udělali jen ten první odběr a poslali pryč, tak mě gyn. poslala do dia a ti mě poslali na druhé vyšetření a to sem měla 23.3..

kulistice
autor
4. dub 2017

@martyina Tak pokud si říkala, že si objednaná ještě k tomu druhýmu doktorovi, tak bych zašla k němu...mají zkušenosti z těhotnýma? Přece nebudeš chodit pokaždé kolem baráku hodinu, abys měla hodnoty nižší? víc pít je dobrý, pohyb taky, ale mělo by to být normální i bez většího pohybu podle mě...a jestli se máš zase měřit až v pátek, tak teď se nebudeš 3 dny měřit vůbec? nějak to nechápu :/

martyina
4. dub 2017

@kulistice ano prý,aby si prsty odpočinuli se mám změřit až ve čtvrtek nebo pátek a pak neděli a v pondělí teda dojít. njvíc mě dostalo jak řekla, že ty prvotní testy nebyly tak špatné jak když to mám teď, tak co mám jako asi dělat... a taky je mi jasný, že bych pohyb mohla mít více, ale v práci bohužel sedím a když mám porodní kurz dojdu v 6 a ted už poslední dny jsem ráda, že nohy mám, navíc včera poprvé křeč v břiše nbeo tvrdnutí nevím co to bylo ale moc příjemný to nebylo teda🙂 v 10 jdu k tomu lékaři tak uvidím co mi řekne on za názor. Jako očividně to já nedokkážu prostě jen s tím jídlem korigovat...

kulistice
autor
4. dub 2017

Aby si prsty odpočinuly? tak tomu fakt nerozumím...já se píchám pořád 5x denně a prsty mám teda rozpíchaný, ale dá se to....já taky v práci sedím, ale stačí mi abych se prošla chvilku po firmě a skladu a občas na záchod a stačí to, takže si myslím, že ty bys musela minimálně 20 minut v kuse chodit, abys něco spálila a to není přece úplně reálné...na tvrdnutí břicha je dobrý Magnesium, ale děloha teď pracuje, takže to asi bude častější..já už beru Magnesium dva měsíce a je to lepší, ale stejně se mi to stává....tak snad ti ten doktor pomůže více 🙂 sestra je evidentně úplně mimo podle mě

martyina
4. dub 2017

@kulistice to už sem mluvila s doktorkou právě😀, magnésium beru pořád, mám tetánii, ale do ted jsem nic žádný problém neměla tak uvidíme. Už je to poslední měsíc pracovní tak třeba ho ani nedochodím🙂, no jako nevím co si o té doktorce mám myslet, příjde mi, že vše co dělám je špatnš a že vše dělá snad proto aby mě nemusela jinak léčit nevím, kdyby ten inzulin byl nebezpečný tak to pochopím..

kulistice
autor
4. dub 2017

@martyina Tak co jsem četla, tak pohyb je důležitý, ale nemůže člověk počítat s tím, že bude těhotná pořád aktivní, když ke konci je ráda, že vůbec leží, takže na pohyb se spoléhat fakt nedá...taky mi přijde, že se vyhýbá nějak tomu ti pomoci a dát inzulin, ale nechápu proč..navíc bojuješ s jídelníčkem a radí ti po telefonu a ani se na něj pořádně nekoukne :/ a nechápu, že se diví, že ten cukr je tak vysoký, když i mně v poradně řekli, že se to může časem zhoršit a jakmile budou hodnoty vyšší hned volat a hned to musíme řešit...jinak máme už 10 týdnů a bude hůř, takže na nějaké bolístky a tvrdnutí břicha si musí člověk zvyknout 🙂 mně to říkal doktor v rizikové poradně, že teď děloha roste nejrychleji a miminko taky, takže MS bolesti, tvrdnutí a natahování vazů je normální..jen to nesmí být pravidelné, nesmím krvácet a být to moc často 🙂

martyina
4. dub 2017

@kulistice ale nerozumím o co by ji šlo, všechny těhotný tam posílaj od mojí doktorky, ale zdá se mi to už prostě divný vždy se dvakrá měřím pak zas volám co by mohlo být špatně a tak, pochopila bych to kdyby ta léčba inzulinem mohla být nebezpečná, ale takhle už nevím co si o tom mám myslet.. přijde mi, že dle ní jen pohyb, holá voda, bílí jogurt, zelenina, mléko, a asi jíst vzduch nebo už fakt nevím

Strana
z7