Těhotenská cukrovka a psychika
Vím, že o těhotenské cukrovce tu už jedna diskuse je, ale protože je tam hodně příspěvků, zakládám diskuzi novou. Ve 26tt těhotenství mi zjistili těhotenskou cukrovku a pořád tak nějak bojuji s jídelníčkem a s tím to nějak přijmout. Občas mám strach, zda to zvládnu a pořád přemýšlím o tom, co si můžu dát a kdy. Nechci aby byla strava monotonní a bojím se, že mi vyskočí vysoké hodnoty. Hlavně večer je to nejhorší a to mam cukr nejvyšší. Jak jste na tom vy, co vám těhotenskou cukrovku zjistili? Zvládali jste to dobře už od začátku? Zhoršoval se cukr postupně? "Bojovali" jste s jídelníčkem a psychiku spojenou s touto diagnozou?
A kolik sis dala toho pečiva? některý pečiva dobarvují karamelem, takže jsou sladčí, ale stejně mi to přijde dost...já měla 75 g celozrnného pečiva, Cotage, salám, rajče a 200 ml mléka a po snídani 4,8...jen pro příklad...a ten oběd vypadá moc dobře 🙂
@martyina pozor na mléčné výrobky k snídani (u tebe mohla udělat paseku ta tvarohová pomazánka), někomu (včetně mě) velmi zvyšují hodnoty po snídani, nech si je až na svačinu a později. Jinak není cílem tě vyhladovět, sacharidy potřebuješ ty i tvé miminko, myslím, že inzulín ti pomůže. Pro představu já snídaně bez inzulínu - hodnoty po hodině mezi 8 - 10, s inzulínem to držím mezi 6 - 8 (limit mám stanovený na 7,8), když jsem si dala k snídani tvarohovou pomazánku, tak i s inzulínem 9,5 😨
8,9 ale koukala jsem jak byl ochotný ať příjdu, že ktomu ještě potřebuje nějaké informace a že tam mohu hned zítra hleděla jsem málo kdo je tak ochotný....takže ráno mám volat té svoji a v 10 jdu tam. a pokud mi ráno nic neřekne ve čtvrtek řeknu svoji doktorce, jako jestli mohu jinam nebo nevím . zas mi řekne že sem si dala nějakou špatnou kombinaci ale dle mě prostě at si dám co dám je to na prd
při prvním 6,2 a pak už mi to neřekli
@martyina tak ty uz mas vysokou tu lacnou hodnotu.....zkus si tu snidani proste rozdelit-pulku snez hnedka -po hodine se zmer a pak hnedka snez tu druhou pulku a po hodine se zase zmer -treba ti to pomuze-mi to pomaha-zatm teda.......a tu pomazanku bych si dala treba na tu drhou veceri tesne pred spanim-vyzkousela sis to????
na ten obed nemas zadne sacharidy-bych si dala trochu nejake prilohy-co ti nejlip sedne.....
@martyina ja to delam tak,ze kdyz mam vysokou lacnou,dam si snidani uplne bez sacharidu - vajicka,parek,zeleninu,abych zbytecne nezvysovala tu po a sacharidy pak naháním pres den,ale k obedu bys sacharidy nejake mit mela,jak je pak nacpes do te denni davky?
jinak si myslim,ze je tvoji volbou,ke komu budes chodit a prece nebudes chodit nekam,kde ti nepomahaji
@kulistice tak už sem s ní mluvila, a nevím no.. prý při vyšetření ty hodnoty nebyly tak špatné, takže nechápe proč to ted je takové ... mám se opět měřit v pátek a v neděli a v pondělí přijít na kontrolu. zvedá mi to asi i bílý jogurt k odpolední s vačině a kdybych víc pila a prošla se tak mi to trochu klesne.. víc... co na to říct
@martyina Tak pokud si říkala, že si objednaná ještě k tomu druhýmu doktorovi, tak bych zašla k němu...mají zkušenosti z těhotnýma? Přece nebudeš chodit pokaždé kolem baráku hodinu, abys měla hodnoty nižší? víc pít je dobrý, pohyb taky, ale mělo by to být normální i bez většího pohybu podle mě...a jestli se máš zase měřit až v pátek, tak teď se nebudeš 3 dny měřit vůbec? nějak to nechápu :/
@kulistice ano prý,aby si prsty odpočinuli se mám změřit až ve čtvrtek nebo pátek a pak neděli a v pondělí teda dojít. njvíc mě dostalo jak řekla, že ty prvotní testy nebyly tak špatné jak když to mám teď, tak co mám jako asi dělat... a taky je mi jasný, že bych pohyb mohla mít více, ale v práci bohužel sedím a když mám porodní kurz dojdu v 6 a ted už poslední dny jsem ráda, že nohy mám, navíc včera poprvé křeč v břiše nbeo tvrdnutí nevím co to bylo ale moc příjemný to nebylo teda🙂 v 10 jdu k tomu lékaři tak uvidím co mi řekne on za názor. Jako očividně to já nedokkážu prostě jen s tím jídlem korigovat...
Aby si prsty odpočinuly? tak tomu fakt nerozumím...já se píchám pořád 5x denně a prsty mám teda rozpíchaný, ale dá se to....já taky v práci sedím, ale stačí mi abych se prošla chvilku po firmě a skladu a občas na záchod a stačí to, takže si myslím, že ty bys musela minimálně 20 minut v kuse chodit, abys něco spálila a to není přece úplně reálné...na tvrdnutí břicha je dobrý Magnesium, ale děloha teď pracuje, takže to asi bude častější..já už beru Magnesium dva měsíce a je to lepší, ale stejně se mi to stává....tak snad ti ten doktor pomůže více 🙂 sestra je evidentně úplně mimo podle mě
@kulistice to už sem mluvila s doktorkou právě😀, magnésium beru pořád, mám tetánii, ale do ted jsem nic žádný problém neměla tak uvidíme. Už je to poslední měsíc pracovní tak třeba ho ani nedochodím🙂, no jako nevím co si o té doktorce mám myslet, příjde mi, že vše co dělám je špatnš a že vše dělá snad proto aby mě nemusela jinak léčit nevím, kdyby ten inzulin byl nebezpečný tak to pochopím..
@martyina Tak co jsem četla, tak pohyb je důležitý, ale nemůže člověk počítat s tím, že bude těhotná pořád aktivní, když ke konci je ráda, že vůbec leží, takže na pohyb se spoléhat fakt nedá...taky mi přijde, že se vyhýbá nějak tomu ti pomoci a dát inzulin, ale nechápu proč..navíc bojuješ s jídelníčkem a radí ti po telefonu a ani se na něj pořádně nekoukne :/ a nechápu, že se diví, že ten cukr je tak vysoký, když i mně v poradně řekli, že se to může časem zhoršit a jakmile budou hodnoty vyšší hned volat a hned to musíme řešit...jinak máme už 10 týdnů a bude hůř, takže na nějaké bolístky a tvrdnutí břicha si musí člověk zvyknout 🙂 mně to říkal doktor v rizikové poradně, že teď děloha roste nejrychleji a miminko taky, takže MS bolesti, tvrdnutí a natahování vazů je normální..jen to nesmí být pravidelné, nesmím krvácet a být to moc často 🙂
@kulistice ale nerozumím o co by ji šlo, všechny těhotný tam posílaj od mojí doktorky, ale zdá se mi to už prostě divný vždy se dvakrá měřím pak zas volám co by mohlo být špatně a tak, pochopila bych to kdyby ta léčba inzulinem mohla být nebezpečná, ale takhle už nevím co si o tom mám myslet.. přijde mi, že dle ní jen pohyb, holá voda, bílí jogurt, zelenina, mléko, a asi jíst vzduch nebo už fakt nevím

@martyina ja mela nizsi hodnoty pred a uz jsem vyfasovala inzulín